Kaki: Lahodná pochoutka plná zdraví

Určitě jste už tohle ovoce v obchodech viděli. Jmenuje se kaki, je lesklé, oranžové a tvarem se podobá broskvi nebo rajčeti. Nebojte se a ochutnejte ho. Je lahodné a sladké, trochu jako broskev, meloun a hruška dohromady.

V překladu jeho název znamená „pokrm bohů“. K nám se Kaki Persimon Bouquet dováží z Valencie, kde se jako na jediném místě na světě odrůda pěstuje, později v zimě jiná odrůda z Izraele. Jíst se dá jedině, když je zralé. Poznáte to podle toho, že celý plod je sytě oranžový a na omak tvrdá slupka lehce povolí.

Když se při nákupu netrefíte, dozraje vám doma při pokojové teplotě.

Proti stárnutí Plody kaki jsou plné prospěšných látek. Obsahují velké množství vitaminu A, fosforu a hořčíku. Jsou bohaté na vlákninu, snižují cholesterol, posilují imunitní systém, pomáhají při stresu, nervozitě a únavě a mají příznivý účinek i při srdečních problémech.

Každá žena jistě ocení, že obsahují lykopen, což je antioxidant oddalující procesy stárnutí.

Kuchyňský poklad Velkou výhodou Kaki Persimon Bouquet je jeho pohodlná konzumace. Pevná oranžová slupka se snadno loupe a měkká dužina nemá žádná jadérka nebo pecky. Můžete ho jíst čerstvé, ale stejně tak se dá využít na mnoho způsobů – při přípravě salátů, omáček, hlavních jídel, dezertů a zavařenin. Přidat ho můžete do různých snídaňových smoothies, ale vynikne i v alkoholických drincích.

Ostatně přesvědčte se o tom sami.

Zelené fazolky
Suroviny: 4 kaki Persimon Bouquet*2 lžíce medu*4 lžíce olivového oleje*1 lžíci citronové šťávy*
1 lžíci máku *200 g fazolek*150 g rukoly*100 g prosciutta

Postup: Z medu, oleje, citronové šťávy a máku ušlehejte zálivku a dejte ji vychladit. Fazolky asi na 2-3 minuty spařte v osolené vodě, nechte okapat a vychladnout. Rukolu opláchněte, kaki nakrájejte na tenčí plátky, kostičky nebo měsíčky. Všechno promíchejte, přidejte plátky prosciutta a dochuťte zálivkou.

Kachní prsa s kaki
Suroviny: 600 g kachních prsou*2 ks kaki Persimon Bouquet* 300 ml šťávy z kachny nebo bujónu*50 ml octa z malin (lze nahradit jablečným octem)*100 ml likéru z pomerančů*200 g cukru*1 lžičku másla*čerstvý zelený česnek*sůl*olivový olej

Postup: Z kachních prsou odstraňte přebytečný tuk a v kůži opatrně nařízněte mřížku. Do hrnce dejte 100 g cukru, ocet a vařte, než začne cukr karamelizovat. Přidejte pomerančový likér, nechte odpařit alkohol, vmíchejte šťávu z kachny a povařte. Na pánvi rozpusťte máslo spolu se zbylým cukrem a přidejte kaki nakrájené na silnější plátky. Vařte, dokud ovoce nezkaramelizuje po obou stranách.

Česnek spařte ve slané vodě a opečte ho na pánvi s trochou oleje a soli.

Pak dozlatova osmažte prsa z obou stran a naservírujte je na talíř i s kaki, omáčkou a česnekem.

Brownies z kaki s ořechy
Suroviny: 60 g polohrubé mouky*125 g másla*125 g hořké čokolády* 125 g cukru*80 g marmelády z kaki*2 vejce*1 lžičku vanilkového extraktu/výtažku, 2 vlašské ořechy

Příprava marmelády: 230 g kaki *180 g cukru*pár kapek citronu. Ve vroucí vodě spařte kaki, rychle je vyjměte a dejte do studené vody s ledem, aby neztratily barvu, pak je oloupejte a rozmačkejte. Do pánvičky vlijte scezenou šťávu, přidejte cukr a vše na mírném ohni povařte.

Příprava vanilkové polevy: 150 ml smetany*100 g cukru*½ lusku vanilky – to vše chvilku povařte.

Postup: Vymažte formu máslem, dno vyložte papírem na pečení. Předehřejte si troubu na 180 °C. Ve vodní lázni smíchejte máslo, žloutky a čokoládu do vláčného krému. Přidejte cukr a míchejte, dokud se vše nespojí. Pak přidejte marmeládu z kaki, zamíchejte a odstavte z ohně. Postupně vmíchejte mouku, vanilku, špetku soli a sníh z bílků. Směs vlijte do formy.

Pečte asi 25-30 minut a po vyjmutí nechte vychladnout. Než budete brownies podávat, přelijte je vanilkovou polevou.

Ozdobit je můžete půlkami spařených kaki.


Koktejl z kaki
Suroviny: 3 cl bílého rumu*3 cl tmavého rumu*5 cl rozmačkaného kaki*5 cl ananasové šťávy*
1 cl citronové šťávy*1 cl grenadiny

Postup: Do šejkru si nasypte rozdrcený led, přidejte všechny ingredience a důkladně protřepte. Hotový koktejl ozdobte půlměsíčkem kaki.

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Chřest s holandskou omáčkou a výtečným steakem
tisicereceptu.cz

Chřest s holandskou omáčkou a...

Opravdový luxus pro sváteční příležitosti!...
Vertikální relaxace v koupelně
rezidenceonline.cz

Vertikální relaxace v koupelně

Tropický déšť jemně masíruje unavené tělo, smysly...
Čistá a ekologická domácnost, co má styl
iluxus.cz

Čistá a ekologická...

Eko drogerie je fenomén, nad kterým prostě nemůžete zavírat...
„NEJ“ ze světa dinosaurů
epochaplus.cz

„NEJ“ ze světa dinosaurů

Dinosauři byli v historii planety Země těmi...
Švýcarsko: Země lanovek a železnic
epochanacestach.cz

Švýcarsko: Země lanovek a...

Švýcarsko je stát...
Americká rodina se nejspíš nastěhovala do domu plného démonů
enigmaplus.cz

Americká rodina se nejspíš...

Když se v listopadu 2011 Latoya...
Kvůli čemu mají doma dusno?
nasehvezdy.cz

Kvůli čemu mají doma dusno?

Současná nelehká situace...
Záhada jehněčí lebky pod lidskou tváří: Pozůstatek dávného magického rituálu?
epochalnisvet.cz

Záhada jehněčí lebky pod lidskou...

Bezmála půl století si ruští archeologové...
Proč se Plodková tolik vyhýbá svatbě?
nasehvezdy.cz

Proč se Plodková tolik...

Jsou spolu už mnoho...
Muž, či žena?
21stoleti.cz

Muž, či žena?

Archeologický tým objevil ve Statenicích u Prahy...
Rakovina prsu: Stále vážná hrozba
epochaplus.cz

Rakovina prsu: Stále vážná...

Říjen je již tradičně měsícem boje proti rakovině prsu. Díky...
Starý autobus zamířil mlhou do minulosti
skutecnepribehy.cz

Starý autobus zamířil mlhou...

Nedokážu si vysvětlit, jak jsem...
0 shares