Kaki: Lahodná pochoutka plná zdraví

Určitě jste už tohle ovoce v obchodech viděli. Jmenuje se kaki, je lesklé, oranžové a tvarem se podobá broskvi nebo rajčeti. Nebojte se a ochutnejte ho. Je lahodné a sladké, trochu jako broskev, meloun a hruška dohromady.

V překladu jeho název znamená „pokrm bohů“. K nám se Kaki Persimon Bouquet dováží z Valencie, kde se jako na jediném místě na světě odrůda pěstuje, později v zimě jiná odrůda z Izraele. Jíst se dá jedině, když je zralé. Poznáte to podle toho, že celý plod je sytě oranžový a na omak tvrdá slupka lehce povolí. Když se při nákupu netrefíte, dozraje vám doma při pokojové teplotě.

Proti stárnutí
Plody kaki jsou plné prospěšných látek. Obsahují velké množství vitaminu A, fosforu a hořčíku. Jsou bohaté na vlákninu, snižují cholesterol, posilují imunitní systém, pomáhají při stresu, nervozitě a únavě a mají příznivý účinek i při srdečních problémech. Každá žena jistě ocení, že obsahují lykopen, což je antioxidant oddalující procesy stárnutí.

Kuchyňský poklad
Velkou výhodou Kaki Persimon Bouquet je jeho pohodlná konzumace. Pevná oranžová slupka se snadno loupe a měkká dužina nemá žádná jadérka nebo pecky. Můžete ho jíst čerstvé, ale stejně tak se dá využít na mnoho způsobů – při přípravě salátů, omáček, hlavních jídel, dezertů a zavařenin. Přidat ho můžete do různých snídaňových smoothies, ale vynikne i v alkoholických drincích. Ostatně přesvědčte se o tom sami.

Zelené fazolky
Suroviny: 4 kaki Persimon Bouquet*2 lžíce medu*4 lžíce olivového oleje*1 lžíci citronové šťávy*
1 lžíci máku *200 g fazolek*150 g rukoly*100 g prosciutta

Postup: Z medu, oleje, citronové šťávy a máku ušlehejte zálivku a dejte ji vychladit. Fazolky asi na 2-3 minuty spařte v osolené vodě, nechte okapat a vychladnout. Rukolu opláchněte, kaki nakrájejte na tenčí plátky, kostičky nebo měsíčky. Všechno promíchejte, přidejte plátky prosciutta a dochuťte zálivkou.

Kachní prsa s kaki
Suroviny: 600 g kachních prsou*2 ks kaki Persimon Bouquet* 300 ml šťávy z kachny nebo bujónu*50 ml octa z malin (lze nahradit jablečným octem)*100 ml likéru z pomerančů*200 g cukru*1 lžičku másla*čerstvý zelený česnek*sůl*olivový olej

Postup: Z kachních prsou odstraňte přebytečný tuk a v kůži opatrně nařízněte mřížku. Do hrnce dejte 100 g cukru, ocet a vařte, než začne cukr karamelizovat. Přidejte pomerančový likér, nechte odpařit alkohol, vmíchejte šťávu z kachny a povařte. Na pánvi rozpusťte máslo spolu se zbylým cukrem a přidejte kaki nakrájené na silnější plátky. Vařte, dokud ovoce nezkaramelizuje po obou stranách. Česnek spařte ve slané vodě a opečte ho na pánvi s trochou oleje a soli. Pak dozlatova osmažte prsa z obou stran a naservírujte je na talíř i s kaki, omáčkou a česnekem.

Brownies z kaki s ořechy
Suroviny: 60 g polohrubé mouky*125 g másla*125 g hořké čokolády* 125 g cukru*80 g marmelády z kaki*2 vejce*1 lžičku vanilkového extraktu/výtažku, 2 vlašské ořechy

Příprava marmelády: 230 g kaki *180 g cukru*pár kapek citronu. Ve vroucí vodě spařte kaki, rychle je vyjměte a dejte do studené vody s ledem, aby neztratily barvu, pak je oloupejte a rozmačkejte. Do pánvičky vlijte scezenou šťávu, přidejte cukr a vše na mírném ohni povařte.

Příprava vanilkové polevy: 150 ml smetany*100 g cukru*½ lusku vanilky – to vše chvilku povařte.

Postup: Vymažte formu máslem, dno vyložte papírem na pečení. Předehřejte si troubu na 180 °C. Ve vodní lázni smíchejte máslo, žloutky a čokoládu do vláčného krému. Přidejte cukr a míchejte, dokud se vše nespojí. Pak přidejte marmeládu z kaki, zamíchejte a odstavte z ohně. Postupně vmíchejte mouku, vanilku, špetku soli a sníh z bílků. Směs vlijte do formy. Pečte asi 25-30 minut a po vyjmutí nechte vychladnout. Než budete brownies podávat, přelijte je vanilkovou polevou. Ozdobit je můžete půlkami spařených kaki.


Koktejl z kaki
Suroviny: 3 cl bílého rumu*3 cl tmavého rumu*5 cl rozmačkaného kaki*5 cl ananasové šťávy*
1 cl citronové šťávy*1 cl grenadiny

Postup: Do šejkru si nasypte rozdrcený led, přidejte všechny ingredience a důkladně protřepte. Hotový koktejl ozdobte půlměsíčkem kaki.

Štítky: ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Oslavy ve stínu pandemie
epochaplus.cz

Oslavy ve stínu pandemie

Na 13. listopad každoročně připadá Mezinárodní...
Zničilo Osmanskou říši spojenectví s Německem?
epochaplus.cz

Zničilo Osmanskou říši...

Turci neskousnou v roce 1683 porážku u Vídně. S Rakouskem...
Podzimní Děčín láká krásnou přírodou
epochanacestach.cz

Podzimní Děčín láká krásnou...

Doba je dnes...
Aby rty vypadaly o deset let mladší
nasehvezdy.cz

Aby rty vypadaly o deset let...

Aplikujte masku Umíchejte si takovou masku na...
Digitální ilustrace zachycující přírodu
epochalnisvet.cz

Digitální ilustrace...

Jak lze vytvářet ilustrace divoké přírody pomocí...
Komik v slzách: přišel o svého otce
nasehvezdy.cz

Komik v slzách: přišel o...

Vřelým vztahem k otci byl znám herec a komik...
Šílenství ovcí v Oxfordshiru: Stáda ovcí v celém hrabství se splašila v jeden okamžik
enigmaplus.cz

Šílenství ovcí v Oxfordshiru:...

Tisíce ovcí na různých místech Oxfordshiru se...
Za neobjevenými skvosty Karlovarského kraje
epochanacestach.cz

Za neobjevenými skvosty...

Chcete objevovat zajímavá...
Lanýže v Brně
21stoleti.cz

Lanýže v Brně

Pokud by člověk hledal poklad mezi potravinami,...
0 shares