Šálek na espreso, šálek na cappuccino, šálek na ristretto, sklo na caffe latte. Příprava kvalitní kávy vyžaduje nejen přesně dodržovanou recepturu, ale pro zvýšení prožitku z oblíbeného nápoje vyžadují jednotlivé úpravy i správný servis.
Na různé kávové nápoje existují různé šálky a hrníčky. Víte jaké? Jak správně podávat kávu jsme se zeptali v síti kaváren Mamacoffee.
Klasické espresso – u nás označované jako piccolo. Obsahuje 25 ml kávy, podává se v nízkém šálku na 70 ml obsahu.
Long espresso – espresso lungo čili větší espresso – 25 ml kávy se servíruje do hrníčku ve tvaru V na 150 ml. Dolévá se horkou vodou ze samostatné konvičky.
Espresso macchiato – espresso s vrstvou mléčné pěny. Podává se v nižším šálku na 70 ml ve tvaru V, s podšálkem.
Latte macchiato – našlehané mléko zalité espressem a navrchu mléčná pěna v poměru 3:1:2. Podává se ve vyšší, nejlépe křišťálové sklenici na 200 ml.
Cappuccino – espresso s našlehaným mlékem a mléčnou pěnou v poměru 1:1:1. Podává se ve vyšším šálku na 150 ml ve tvaru V, s podšálkem.
Moccaccino – espresso zalité kakaem a mléčnou pěnou v poměru 1:2:1. Podává se v širokém poháru na 200 ml.
Double espresso – dvojité espresso, zdvojená dávka kávy, tzv. espresso doppio – 50 ml espressa se servíruje v šálku na 150 ml.
Flat white – double (dvojité) espresso s našlehaným mlékem v poměru 1:1, podává se ve vyšší sklenici na 200 ml.
Ristretto – tzv. šot – prvních 20 ml nejkoncentrovanějšího espressa vytékajícího ihned po spuštění kávovaru, podává se v nižším šálku na 70 ml, s podšálkem.
Americano – dvojité espresso (2x espresso) dolité horkou vodou, podává se v největším kávovém hrnku na 200–250 ml.
Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock