Jidáše: Ty tradiční české

Tvar tohoto pečiva se v různých regionech liší. Přes uzly, šneky až po malé bochánky a esíčka.

Potřebujete

500 g polohrubé mouky, 125 g másla, 125 g cukru krystal na pečení, 2 žloutky, špetku soli, citronovou kůru, špetku muškátového květu a tlučeného anýzu, 50 g sekaných rozinek, 50 g sekaných mandlí, 30 g droždí, 3 lžíce mléka, 3 lžíce medu

Postup

1. Do mouky rozdrobte máslo, přidejte cukr, žloutky, sůl, citronovou kůru, koření a v mléce vykynutý kvásek (droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochu mléka).

2. Vypracujte tužší těsto, do kterého zapracujete sekané mandle a rozinky. Dejte je vykynout na teplé místo asi na 2 hodiny. Potom vyválejte na vále po částech těsto na výšku asi na 1 cm.

3. Vykrajujte větším kolečkem nebo skleničkou kolečka a pomažte je rozšlehaným vejcem. Pečte asi 15 minut v předehřáté troubě na 200 °C. Rozmíchejte mléko s medem a směsí potírejte upečené teplé jidáše.

Štítky: , ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

0 shares