Domů     Jarní rýžová dieta
Jarní rýžová dieta
29.5.2020

Inspirovalo vás jarní sluníčko za okny k přemýšlení o tom, co teď na jaře uděláte pro sebe a svoje tělo? Jestli máte pocit, že je na čase shodit přebytečnou zátěž, pojďte s námi vyzkoušet dietu založenou na rýži.

Pod pojmem „rýžová dieta“ se často skrývá dost drastická záležitost, při které se nejí (téměř) nic než vařená rýže a ještě v malém množství.

V některých variantách se taková dieta dá považovat spíš za způsob půstu, a ten má pro naše tělo jiný význam než změna jídelníčku, vedoucí, doufejme, k trvalému snížení váhy.

Rýže je skvělá volba pro všechny, kdo chtějí shodit nějaká ta kila a nemučit se při tom hlady. Je totiž:

Výživná: Cenné látky, které obsahuje, podporují látkovou výměnu, navíc rýže dlouho zasytí, a brání tak záchvatům vlčího hladu.

Málo kalorická: Šálek vařené rýže obsahuje jen 630 kJ a je téměř bez tuku.

Snadno stravitelná: Rýže neobsahuje lepek, takže ji mohou jíst i lidé s celiakií.

Odvodňuje: Díky vysokému obsahu draslíku dokáže z těla rychle odvádět škodliviny.

Ukázkový jídelníček

Abyste si uměli představit, jak by měla dieta s vyšším podílem rýže vypadat, připravili jsme pro vás jako inspiraci kompletní jídelníček na tři dny včetně receptů.

Zásadou je:

– pestré složení surovin, nezapomínáme ani na luštěniny, které se s rýží výtečně výživově i chuťově spojují

– přednost by měly dostat čerstvé ingredience, obejít bychom se měli bez konzervovaných a mražených hotových jídel nebo polotovarů

– zapomínat bychom neměli na zdravé tuky a oleje, jsou nezbytné pro využití důležitých živin, řadu z nich také dodávají

– odepřeme si pochoutky z lahůdek, uzeniny a trvanlivé potraviny, tedy jídla s vyšším podílem potravinářské chemie

Denní kalorická hodnota se pohybuje kolem 6000 kJ, což znamená, že máte ještě asi 500 kJ až 1000 kJ rezervu pro něco malého, když vás přepadne hlad nebo chuť. Pro představu okolo 500 kJ mívají jogurty, 1000 kJ jsou například 2 velké banány.

1. den

Snídaně: Křehký chléb s ovocem

Smícháme dvě polévkové lžíce netučného žervé (0,2 % tuku) a jednu čajovou lžičku nugátového krému a namažeme na 2 plátky křehkého chleba. Doplníme nektarinkou nakrájenou na měsíčky.

600 kJ

Přesnídávka: Zeleninový vývar s rýží

2 bílé žampiony a 1 jarní cibulku nakrájíme na jemno. Ohřejeme 150 ml zeleninového vývaru (instantní) a vložíme do něj houby, cibulku a 2 polévkové lžíce vařené rýže.

590 kJ

Oběd: Kuřecí prsa v bazalkové omáčce se zeleninovou rýží

2010 kJ

50 g dlouhozrnné rýže uvaříme v lehce osolené vodě. Na pánvi rozpálíme 1 čajovou lžičku oleje. Kuřecí filet (100 g) opláchneme, osušíme a osmahneme na oleji 2-3 minuty na každé straně.

Maso ochutíme pepřem a solí, vyjmeme z pánve, zabalíme do alobalu a necháme v teple, aby nevychladlo.

Po jedné polévkové lžíci mrkve a cibule, nasekané na kostičky, opečeme v tuku, přidáme 1 – 2 lžičky rajčatového protlaku a přilijeme 100 ml instantního zeleninového vývaru a 3 polévkové lžíce šlehačky. Omáčku povaříme 3 – 4 minuty a rozmixujeme.

Přidáme ½ čajové lžičky bazalky a dochutíme solí a pepřem.

Mezitím v hrnci rozpustíme 1 čajovou lžičku margarínu, přisypeme 1 polévkovou lžíci malých růžiček brokolice, 1 polévkovou lžíci mraženého hrášku a 2 polévkové lžíce nastrouhané červené a žluté mrkve a necháme ji krátce pustit šťávu.

Přidáme 3-4 polévkové lžíce vody a trošku soli, přikryjeme a asi 3 minuty podusíme. Slijeme rýži, přidáme ji k zelenině. Maso nakrájíme na proužky a přidáme k rýži. Přelijeme omáčkou a posypeme bazalkou.

Svačina: Jablko a netučný jogurt

760 kJ

Večeře: Rýžový salát s kari dresinkem

V mikrovlnce ohřejeme ½ pytlíčku předvařené dlouhozrnné rýže (1 pytlík má cca 250 g) a 3 polévkové lžíce instantního zeleninového vývaru. Najemno nakrájíme jednu jarní cibulku a v míse ji smícháme se 125 g nízkotučného jogurtu, solí, pepřem a kari.

4 žampiony, ½ svazku ředkviček a 75 g okurky nakrájíme na jemné plátky. Nahrubo natrháme 50 g rukoly. Rýži přidáme do mísy, smícháme s dresinkem, vmícháme ostatní přísady.

1390 kJ

2. den

Snídaně: Houska se šunkou

Rozkrojíme 1 celozrnnou housku, namažeme 1 čajovou lžičkou polotučného másla a obložíme 2 tenkými plátky šunky (10 g, max. 2 % tuku). Přidáme 50 g salátové okurky a ½ svazku ředkviček.

1000 kJ

Přesnídávka: Toast s rajčatovým salátem

1 jarní cibulku nakrájíme na jemné plátky a smícháme s 200 g rajčat, pokrájených na kostičky. Osolíme a opepříme. Jako přílohu 2 plátky dokřupava opečeného celozrnného toastu.

670 kJ

Oběd: Rýžový talíř s brokolicí

1 pytlík předvařené celozrnné rýže (125 g) uvaříme podle návodu. 250 g brokolice rozdělíme na drobné růžičky. Oloupeme šalotku a krádce osmahneme na 1 čajové lžičce olivového oleje.

Přidáme brokolici a houby, krátce osmahneme, potom zalijeme 50 ml zeleninového vývaru a cca 5 minut dusíme pod pokličkou. Hotovou rýži slijeme a rozdělíme na dva stejné díly.

Jeden necháme vychladnout, druhý vložíme s dvěma najemno nakrájenými rajčaty do pánve, všechno důkladně promícháme a ochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Před servírováním posypeme 1 polévkovou lžící čerstvě nastrouhaného parmezánu.

1620 kJ

Svačina: Jablko a banán

750 kJ

Večeře: Rýže s paprikou a šunkou

30 g dlouhozrnné rýže, sůl, ½ červené a žluté papriky (po 125 g), 1 cibule (80 g), 30 g šunky, 1 čajová lžička oleje, pepř, sladká paprika, petrželka na ozdobu

1000 kJ

Rýži uvaříme, papriku nakrájíme na proužky, cibuli oloupeme, rozpůlíme, nasekáme na proužky. Šunku nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi zahřejeme olej a papriku a cibuli na něm cca 5 minut smažíme. Přidáme šunku a cca 100 ml vody.

Rýži slijeme a přimícháme do pánve. Dochutíme solí, pepřem a paprikou. Servírujeme s petrželkou.

3. den

Snídaně: Borůvková miska

1 čajovou lžičku nasekaných mandlí opražíme na pánvičce se dvěma polévkovými lžícemi celozrnných ovesných vloček. Smícháme v misce se 75 g borůvek a 1 strouhaným jablkem. Přidáme 75 g netučného kefíru a 1 čajovou lžičku zahuštěné šťávy z agáve.

1260 kJ

Přesnídávka: Jogurtové rýžové vafle

2 rýžové vafle (30 g) s čokoládovou nebo jogurtovou polevou si můžeme dopřát s espresem nebo ledovým čajem bez cukru.

630 kJ

Oběd: Rýže s dýní

40 g divoké rýže

200 g dýně hokkaido

120 g krůtích prsních řízků

3 snítky petrželky

1 čajová lžička slunečnicového oleje

100 ml pomerančové šťávy

pepř, sůl

1630 kJ

Rýži uvaříme. Dýni očistíme a nakrájíme na kostičky. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Petrželku opláchneme, otřepeme, několik lístečků necháme stranou na ozdobu, zbytek otrháme a nasekáme.

Na pánvi ohřejeme olej, vložíme maso a opékáme ho cca 6 minut, po 4 minutách přidáme dýni. Ochutíme solí a pepřem. Přilijeme pomerančovou šťávu. Ozdobíme petrželkou a servírujeme.

Svačina: Polotučný jogurt a celozrnný rohlík

cca 1200 kJ

Večeře: Rýžová omeleta

V míse vyšleháme 1 malé vajíčko, 3 polévkové lžíce minerálky, trochu soli, pepře a jednu polévkovou lžíci jemně nasekaných bylinek (čerstvých nebo zmražených). Na malé pánvičce rozpálíme 1 čajovou lžičku olivového oleje.

Malý pórek nakrájíme na drobná kolečka a spolu s porcí rýže od oběda ho krátce osmahneme na pánvi. Omyjeme a rozpůlíme 5 – 7 cherry rajčátek a přidáme na pánev. Přelijeme našlehanou vaječnou směsí a necháme na slabém plameni osmažit.

1600 kJ

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
16.6.2024
Nebudeme vám radit takové banality, jako je vzít citron na vybělení pih nebo prstů zažloutlých od cigaret. Víme, že jste ženy dost zkušené na to, abyste mohly samy radit. Proto se vás pokusíme překvapit tipy, které jste určitě ještě nikde nečetly. Na zapálení grilu jsou úžasným pomocníkem pruhy sušené citronové kůry. Nejen že báječně chytají, ale navíc šíří i příjemnou vůni. Do myčky dejte v
13.6.2024
Meteorologové hlásí, že příští týden k nám dorazí to pravé letní počasí! Máme tu tedy to krásné období, kdy první zářivé plody lákají k utrhnutí. Nejdřív samozřejmě do pusy a potom? No přece něco dobrého uvařit a také něco uchovat pro strýčka příhodu. Kachní prsa s višňovou omáčkou (4 porce) 500 g kachních prsou, 150 g višní bez pecek, 100 ml sladkého červeného vína, mletý pepř, sůl, olivový ol
Trochu připomíná bramborovou kaši, ale chuť je úplně jiná. Servírovat ji můžete opravdu jako dip s topinkami, ale hodí se i jako příloha k rybám či pečené zelenině. Recept se vám hodí, i když jste uvařili víc brambor než sníte. Budete potřebovat 6 brambor, 6–8 stroužků česneku, ½ šálku olivového oleje, 2 lžíce červeného vinného octa, ½ šálku vody z brambor, sůl, pepř Postup 1) Uvařte brambory
Kdo má rád lehké pomazánky, v nichž je alespoň trochu masa, jistě ocení tuto variantu s tuňákem. Potřebujete 1 konzervu cizrny 1 konzervu tuňáka 2 lžíce sezamové pasty Tahini 2 lžíce olivového oleje ½ lžičky římského kmínu 1 stroužek česneku 1/2 citronu hrst čerstvého koriandru sůl, pepř čerstvou petrželku nebo list salátu 1 mrkev Postup Cizrnu slijte a nálev uchovejte. Tuňák
27.5.2024
Když zbude doma chleba, a stává se to často, není nic snazšího, než udělat topinky. Někdo dává přednost toustům, ale to je jedno, pravidla jsou skoro stejná. Udělat topinky přece není žádný problém, řeknete si. A už se těšíte, jak si na nich pochutnáte třeba s česnekem nebo k tataráku či s nějakou pomazánkou. Jenže co když se nepovedou? Možná děláte nějakou chybu. Navíc možností, jak udělat chutn
reklama
reklama
Šikovné tipy
Než začnete malovat…
Také se tak díváte po stěnách a říkáte si, že by to chtělo vymalovat? To se stává často, když nám slunce posvítí do oken. A také je jaro a začátek léta k malování nejvhodnější. Barva bude dobře schnout a nebude zas takové horko. I když ono samo malování je tak trochu alchymie, nesmí to schnout moc […]
Noste brož jako šperk
Brože nikdy nevyšly z módy, jsou stále in. Nejčastěji vyniknou na klopě saka či kabátu, výraznější kousky pak můžete nosit i na šatech. Brož dodá oděvu eleganci a podtrhne váš styl. Prostě je to úžasný módní doplněk. A víte, že umí promlouvat také o tom, jak se cítíme? „Čtěte z mých broží,“ pronesla kdysi někdejší […]
Aby vám výstřih slušel
Roli hraje jak tvar výstřihu, tak správná péče o pokožku v dekoltu. Nemyslete si, že stačí vnady prostě jen odhalit. Poprsí výrazně ovlivňuje i celkový dojem z postavy a harmoničnosti proporcí. Své míry nezměníme, ale dojem můžeme hodně ovlivnit správně vybraným tvarem výstřihu. Víte, jaký vám nejvíce sluší? 3 univerzálně slušivé Široký kruhový výstřih je […]
Chce to novou barvu na vlasy? Řiďte se svým barevným typem
Nejslušivějšího dojmu dosáhnete odstínem přirozeně vycházejícím z vašeho barevného typu, takže bude ladit s odstínem pleti a očí. U kombinovaných typů je pak zásadní určit, jestli má pleť studený nebo teplý odstín, a podle toho vybrat teplý nebo studený odstín barvy na vlasy. Jarní typ: Vhodné jsou jemné teplé barvy od medové, přes skořicovou až po […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zářivá perla Jadranu – Chorvatsko
nejsemsama.cz
Zářivá perla Jadranu – Chorvatsko
Mnoho českých turistů každoročně vybírá pro letní dovolenou Chorvatsko. Která místa tu jsou ta nejlepší, a vyplatí se proto o nich přemýšlet? Dalmácie Naprostou většinu pláží v Dalmácii pokrývají drobné kamínky a pláže poměrně rychle klesají pod vodní hladinu. Příjemné okamžiky určitě strávíte na pláži Zlatni rat, která se nachází v Brači. Pozoruhodné je, že
Jogaila: Otevřel mu křest bránu k moci?
historyplus.cz
Jogaila: Otevřel mu křest bránu k moci?
Mladý litevský kníže se žení, aby posílil vztahy své země se sousedním mocným Polskem. Až bude o půl století později ležet na smrtelné posteli, bude jméno jeho rodu znát celá Evropa. Litevské velkoknížectví existuje už osm desítek let, když se vlády ujímá dynastie Gediminovců, odvozující svůj původ od knížete Gediminase (asi 1275–1341). Ten položí základy
Mnoho druhů českých rostlin z přírody mizí, ale šíří se teplomilné a nepůvodní druhy
epochalnisvet.cz
Mnoho druhů českých rostlin z přírody mizí, ale šíří se teplomilné a nepůvodní druhy
Tým botaniků odhalil významné změny v rozšíření druhů české květeny. Jejich studie analyzovala ústup i šíření jednotlivých druhů flóry na českém území od roku 1960. Nová studie vznikla na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity ve spolupráci s Botanickým ústavem Akademie věd ČR, Univerzitou Karlovou a Vídeňskou univerzitou a byla publikována v mezinárodním odborném časopise Biological Conservation.
Poznala Baroňová toho pravého?
nasehvezdy.cz
Poznala Baroňová toho pravého?
V nekonečné Ulici má po svém boku milujícího manžela a tři potomky. Ve skutečnosti ale představitelka Ivy Klímové takové štěstí v osobním životě nemá. Hana Baroňová (39) oslaví v listopadu jubileum
Fiesta Gin z Garage22 se zařadil mezi nejlepší na světě
iluxus.cz
Fiesta Gin z Garage22 se zařadil mezi nejlepší na světě
Pražská palírna Garage22 funguje teprve čtvrtým rokem, přesto se na nápojovou scénu už stihla zapsat výrazným písmem. A to nejen na tu českou. Letošní novinka z produkce holešovické destilerie je již
Libanonský tabbouleh
tisicereceptu.cz
Libanonský tabbouleh
Můžete si připravit i netradiční variantu, kdy místo bulguru použijete kuskus nebo quinou. Suroviny 150 g bulguru 4 rajčata 1 okurka 1 červená cibule 2 jarní cibulky 1 a ½ svazku hladkolist
Děsivý Bullebak: Mohl existovat fantom amsterdamských kanálů?
enigmaplus.cz
Děsivý Bullebak: Mohl existovat fantom amsterdamských kanálů?
Délka vodních kanálů v nizozemském Amsterdamu přesahuje sto kilometrů. Většina z nich je navíc splavná lodí. Klene se nad nimi přes jeden tisíc mostů. Když se z nich zadíváte na temnou vodu kanálů-gra
Pokrok v léčbě rakoviny plic na obzoru
21stoleti.cz
Pokrok v léčbě rakoviny plic na obzoru
V České republice je každoročně diagnostikováno více než 6 000 pacientů s rakovinou plic, více než 5 000 jich na zhoubný karcinom plic každý rok zemře. Tento typ rakoviny má relativně nízkou úspěšnost
Tajuplná Šumava: Hrůzu nahánějící umrlčí prkna
epochanacestach.cz
Tajuplná Šumava: Hrůzu nahánějící umrlčí prkna
Úcta k zemřelým se projevuje v každém koutě světa i naší republiky trochu jinak. Šumavští si osvojili velmi svérázný zvyk – stavění umrlčích prken, ze kterých se stalo podivné memento smrti a prostředek, jakým mrtvé uctívat a často i s nimi promlouvat. Mohla v sobě lože nebožtíků soustřeďovat negativní energii zemřelých a prostupovat i do
Zázračné helium: Proč nám mění hlas?
epochaplus.cz
Zázračné helium: Proč nám mění hlas?
Zatmění Slunce roku 1868. Událost, kterou si nemůže žádný hvězdář nechat ujít. Francouzský astronom Pierre Janssen (1824–1907) není výjimkou. Jako první si všimne žluté spektrální linie. Neznámý prvek dostane jméno po bohu Slunce, Héliovi. Potrvá ještě 27 let, než skotský chemik William Ramsay (1852–1916) izoluje plynné helium na Zemi. Dost by se podivil, jak se
Poslední cinkání dědových klíčů
skutecnepribehy.cz
Poslední cinkání dědových klíčů
Dětství jsem strávila u prarodičů. Když děda ležel v nemocnici v kómatu, zažila jsem něco, co si nedokážu rozumově vysvětlit. S dědečkem Václavem jsme měli opravdu nádherný vztah. Byl spíš jako můj táta, kterého jsem nikdy nepoznala. Odmala jsme s bratrem a mamkou žili u prarodičů. Strávila jsem tam krásné dětství. Milovaný dědeček K bytovce, kde jsme žili, patřila rozlehlá zahrádka. Děda na
Bohémský interiér s pařížským šarmem
rezidenceonline.cz
Bohémský interiér s pařížským šarmem
Zcela nový projekt, vybavený odborníky na design z LUXXU, byl promyšlen do nejmenších detailů a evokuje francouzskou klasiku s dotekem historie. Exkluzivní realizace je tak ztělesněním pronikavého kouzla a elegance půvabné metropole země galského kohouta a jejího životního stylu. Hned po vstupu do nitra charismatického bytu je téměř hmatatelně cítit vůni panujícího avantgardního stylu –