Domů     Jarní rýžová dieta
Jarní rýžová dieta
29.5.2020

Inspirovalo vás jarní sluníčko za okny k přemýšlení o tom, co teď na jaře uděláte pro sebe a svoje tělo? Jestli máte pocit, že je na čase shodit přebytečnou zátěž, pojďte s námi vyzkoušet dietu založenou na rýži.

Pod pojmem „rýžová dieta“ se často skrývá dost drastická záležitost, při které se nejí (téměř) nic než vařená rýže a ještě v malém množství.

V některých variantách se taková dieta dá považovat spíš za způsob půstu, a ten má pro naše tělo jiný význam než změna jídelníčku, vedoucí, doufejme, k trvalému snížení váhy.

Rýže je skvělá volba pro všechny, kdo chtějí shodit nějaká ta kila a nemučit se při tom hlady. Je totiž:

Výživná: Cenné látky, které obsahuje, podporují látkovou výměnu, navíc rýže dlouho zasytí, a brání tak záchvatům vlčího hladu.

Málo kalorická: Šálek vařené rýže obsahuje jen 630 kJ a je téměř bez tuku.

Snadno stravitelná: Rýže neobsahuje lepek, takže ji mohou jíst i lidé s celiakií.

Odvodňuje: Díky vysokému obsahu draslíku dokáže z těla rychle odvádět škodliviny.

Ukázkový jídelníček

Abyste si uměli představit, jak by měla dieta s vyšším podílem rýže vypadat, připravili jsme pro vás jako inspiraci kompletní jídelníček na tři dny včetně receptů.

Zásadou je:

– pestré složení surovin, nezapomínáme ani na luštěniny, které se s rýží výtečně výživově i chuťově spojují

– přednost by měly dostat čerstvé ingredience, obejít bychom se měli bez konzervovaných a mražených hotových jídel nebo polotovarů

– zapomínat bychom neměli na zdravé tuky a oleje, jsou nezbytné pro využití důležitých živin, řadu z nich také dodávají

– odepřeme si pochoutky z lahůdek, uzeniny a trvanlivé potraviny, tedy jídla s vyšším podílem potravinářské chemie

Denní kalorická hodnota se pohybuje kolem 6000 kJ, což znamená, že máte ještě asi 500 kJ až 1000 kJ rezervu pro něco malého, když vás přepadne hlad nebo chuť. Pro představu okolo 500 kJ mívají jogurty, 1000 kJ jsou například 2 velké banány.

1. den

Snídaně: Křehký chléb s ovocem

Smícháme dvě polévkové lžíce netučného žervé (0,2 % tuku) a jednu čajovou lžičku nugátového krému a namažeme na 2 plátky křehkého chleba. Doplníme nektarinkou nakrájenou na měsíčky.

600 kJ

Přesnídávka: Zeleninový vývar s rýží

2 bílé žampiony a 1 jarní cibulku nakrájíme na jemno. Ohřejeme 150 ml zeleninového vývaru (instantní) a vložíme do něj houby, cibulku a 2 polévkové lžíce vařené rýže.

590 kJ

Oběd: Kuřecí prsa v bazalkové omáčce se zeleninovou rýží

2010 kJ

50 g dlouhozrnné rýže uvaříme v lehce osolené vodě. Na pánvi rozpálíme 1 čajovou lžičku oleje. Kuřecí filet (100 g) opláchneme, osušíme a osmahneme na oleji 2-3 minuty na každé straně.

Maso ochutíme pepřem a solí, vyjmeme z pánve, zabalíme do alobalu a necháme v teple, aby nevychladlo.

Po jedné polévkové lžíci mrkve a cibule, nasekané na kostičky, opečeme v tuku, přidáme 1 – 2 lžičky rajčatového protlaku a přilijeme 100 ml instantního zeleninového vývaru a 3 polévkové lžíce šlehačky. Omáčku povaříme 3 – 4 minuty a rozmixujeme.

Přidáme ½ čajové lžičky bazalky a dochutíme solí a pepřem.

Mezitím v hrnci rozpustíme 1 čajovou lžičku margarínu, přisypeme 1 polévkovou lžíci malých růžiček brokolice, 1 polévkovou lžíci mraženého hrášku a 2 polévkové lžíce nastrouhané červené a žluté mrkve a necháme ji krátce pustit šťávu.

Přidáme 3-4 polévkové lžíce vody a trošku soli, přikryjeme a asi 3 minuty podusíme. Slijeme rýži, přidáme ji k zelenině. Maso nakrájíme na proužky a přidáme k rýži. Přelijeme omáčkou a posypeme bazalkou.

Svačina: Jablko a netučný jogurt

760 kJ

Večeře: Rýžový salát s kari dresinkem

V mikrovlnce ohřejeme ½ pytlíčku předvařené dlouhozrnné rýže (1 pytlík má cca 250 g) a 3 polévkové lžíce instantního zeleninového vývaru. Najemno nakrájíme jednu jarní cibulku a v míse ji smícháme se 125 g nízkotučného jogurtu, solí, pepřem a kari.

4 žampiony, ½ svazku ředkviček a 75 g okurky nakrájíme na jemné plátky. Nahrubo natrháme 50 g rukoly. Rýži přidáme do mísy, smícháme s dresinkem, vmícháme ostatní přísady.

1390 kJ

2. den

Snídaně: Houska se šunkou

Rozkrojíme 1 celozrnnou housku, namažeme 1 čajovou lžičkou polotučného másla a obložíme 2 tenkými plátky šunky (10 g, max. 2 % tuku). Přidáme 50 g salátové okurky a ½ svazku ředkviček.

1000 kJ

Přesnídávka: Toast s rajčatovým salátem

1 jarní cibulku nakrájíme na jemné plátky a smícháme s 200 g rajčat, pokrájených na kostičky. Osolíme a opepříme. Jako přílohu 2 plátky dokřupava opečeného celozrnného toastu.

670 kJ

Oběd: Rýžový talíř s brokolicí

1 pytlík předvařené celozrnné rýže (125 g) uvaříme podle návodu. 250 g brokolice rozdělíme na drobné růžičky. Oloupeme šalotku a krádce osmahneme na 1 čajové lžičce olivového oleje.

Přidáme brokolici a houby, krátce osmahneme, potom zalijeme 50 ml zeleninového vývaru a cca 5 minut dusíme pod pokličkou. Hotovou rýži slijeme a rozdělíme na dva stejné díly.

Jeden necháme vychladnout, druhý vložíme s dvěma najemno nakrájenými rajčaty do pánve, všechno důkladně promícháme a ochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Před servírováním posypeme 1 polévkovou lžící čerstvě nastrouhaného parmezánu.

1620 kJ

Svačina: Jablko a banán

750 kJ

Večeře: Rýže s paprikou a šunkou

30 g dlouhozrnné rýže, sůl, ½ červené a žluté papriky (po 125 g), 1 cibule (80 g), 30 g šunky, 1 čajová lžička oleje, pepř, sladká paprika, petrželka na ozdobu

1000 kJ

Rýži uvaříme, papriku nakrájíme na proužky, cibuli oloupeme, rozpůlíme, nasekáme na proužky. Šunku nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi zahřejeme olej a papriku a cibuli na něm cca 5 minut smažíme. Přidáme šunku a cca 100 ml vody.

Rýži slijeme a přimícháme do pánve. Dochutíme solí, pepřem a paprikou. Servírujeme s petrželkou.

3. den

Snídaně: Borůvková miska

1 čajovou lžičku nasekaných mandlí opražíme na pánvičce se dvěma polévkovými lžícemi celozrnných ovesných vloček. Smícháme v misce se 75 g borůvek a 1 strouhaným jablkem. Přidáme 75 g netučného kefíru a 1 čajovou lžičku zahuštěné šťávy z agáve.

1260 kJ

Přesnídávka: Jogurtové rýžové vafle

2 rýžové vafle (30 g) s čokoládovou nebo jogurtovou polevou si můžeme dopřát s espresem nebo ledovým čajem bez cukru.

630 kJ

Oběd: Rýže s dýní

40 g divoké rýže

200 g dýně hokkaido

120 g krůtích prsních řízků

3 snítky petrželky

1 čajová lžička slunečnicového oleje

100 ml pomerančové šťávy

pepř, sůl

1630 kJ

Rýži uvaříme. Dýni očistíme a nakrájíme na kostičky. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Petrželku opláchneme, otřepeme, několik lístečků necháme stranou na ozdobu, zbytek otrháme a nasekáme.

Na pánvi ohřejeme olej, vložíme maso a opékáme ho cca 6 minut, po 4 minutách přidáme dýni. Ochutíme solí a pepřem. Přilijeme pomerančovou šťávu. Ozdobíme petrželkou a servírujeme.

Svačina: Polotučný jogurt a celozrnný rohlík

cca 1200 kJ

Večeře: Rýžová omeleta

V míse vyšleháme 1 malé vajíčko, 3 polévkové lžíce minerálky, trochu soli, pepře a jednu polévkovou lžíci jemně nasekaných bylinek (čerstvých nebo zmražených). Na malé pánvičce rozpálíme 1 čajovou lžičku olivového oleje.

Malý pórek nakrájíme na drobná kolečka a spolu s porcí rýže od oběda ho krátce osmahneme na pánvi. Omyjeme a rozpůlíme 5 – 7 cherry rajčátek a přidáme na pánev. Přelijeme našlehanou vaječnou směsí a necháme na slabém plameni osmažit.

1600 kJ

Předchozí článek
Další článek
Související články
3.10.2024
Balkánská je balkánská kuchyně je koncertem vůní a chutí a připomene krásnou dobu letní dovolené. Máme pro vás pár skvělých receptů. Čočková čorba (4 porce) 2 lžíce olivového oleje, 1 středně žlutá cibule nakrájená na kostičky, 1 velká nebo 3 malé mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky, 1 střední brambor oloupaný a nakrájený na kostičky, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžíce rajčat
30.9.2024
Zakysané mléčné produkty jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale blahodárně působí i na naše střeva. Vyznáte se v nich? Na trhu jich objevíte hned několik. Všechny jsou pro naše zdraví přínosné, však se také řadí mezi superpotraviny. A to pro obsah prospěšných bakterií. Vedle vitaminů A, D a B a kvalitních bílkovin obsahují také fosfor. Množství vápníku je úplně stejné jako v mléce,
27.9.2024
Obdivujete nádherné fondánem nebo marcipánem potažené dorty v kuchařkách i na internetu a přemýšlíte, že se do toho jednou také pustíte, ale pořád ne a ne se k tomu odhodlat? Obavy z toho, jestli potahování zvládnete, jsou pochopitelné, protože práce s marcipánem nebo fondánem už vyžaduje trochu cukrářských zkušeností, a tak by se vám možná hodilo pár rad cukrářky Olgy Ceralové. Nakonec zjistíte,
23.9.2024
Podzim se blíží, ale je ještě přece jen až „za rohem“. Takže ještě hodně grilovaček určitě zvládnete. A připravit si můžete třeba pravé řecké speciality. Souvlaki (viz úvodní foto) 600 g vepřového masa, olivový olej, 50 ml bílého vína, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžička majoránky, 1 lžička tymiánu, 1 bobkový list, sůl, pepř 1) Maso nakrájejte na kostky o průměru 4 centimetry a dejte do mísy. 2)
17.9.2024
Když se řekne těstoviny, asi si každý představí Itálii, i když jejich původ není vůbec tak jasný. Jisté ovšem je, že jsou oblíbené po celém světě. Už kvůli tomu, že i jednoduchou přípravou vykouzlíte spoustu zajímavých a bohatých chutí. Penne a la vodka (4 porce) 1 cibule, 2 stroužky česneku, 300 g penne, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička sušených chilli vloček, 2 lžíce rajského protlaku, 1 ple
reklama
Šikovné tipy
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Domácí kosmetika s vůní medu
Med se k pěstění krásy používá od nepaměti. A ve vlastnoručně vyrobené kosmetice budete mít jistotu, že je ho tam poctivá porce. Med umí hodně. Intenzivně hydratuje pleť i vlasy, hojí rty, regeneruje suchou pokožku, brání infekcím na kůži. Umí dokonce změkčit zatvrdlou kůži na patách. Hodí se pro všechny typy pleti, pozor jen při […]
Vybrat správné ponožky není jen tak
Měli byste jim věnovat stejnou pozornost, jako když si vybíráte boty. Protože i na ponožkách záleží, jak se vám bude chodit a jestli se budete cítit příjemně a pohodlně. Ponožky musí udržet vaše nohy v suchu, v zimě v teple, v létě by zas měly zabraňovat pocení a zápachu, jejich lemy nesmí škrtit a švy by vás neměly nikde […]
Krabička na kapesníky může být hezká
A vyrobit ji vůbec není těžké. Jestli rádi tvoříte, ale netroufáte si zatím na větší věci, tohle je nápad právě pro vás. Budete potřebovat: Krabičku (polotovar koupíte na internetu, v hobby marketech nebo ve výtvarných potřebách), větší a menší štětec, univerzální vodou ředitelné barvy Povrch krabičky před natíráním důkladně zbavte prachu a jiných nečistot. Bílou […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nešťastní samečci tarantulí: Hledají lásku, nacházejí smrt
21stoleti.cz
Nešťastní samečci tarantulí: Hledají lásku, nacházejí smrt
Podzimní období v Coloradu přináší zvláštní jev, nastává totiž čas páření tarantulí. Pavoučí milostné hrátky dokonce přitahují nadšence z dalekých koutů, kteří touží spatřit každoroční milostné rituál
Zchlaďte svou žáhu
nejsemsama.cz
Zchlaďte svou žáhu
Pálení žáhy je problém, který může potkat kohokoli, a přestože není nebezpečný, umí být hodně otravný. Podívejme se na to, proč vzniká a jak se ho lze zbavit. Možná jste si právě pochutnala na oblíbeném jídle, a najednou cítíte nepříjemné pálení, které vám stoupá od žaludku až do krku. Ano, přesně tohle je pálení žáhy a není to žádná
Sladký zabiják: Přidaný cukr zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
epochaplus.cz
Sladký zabiják: Přidaný cukr zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
Sladká chuť kdysi našim předkům signalizovala, že daná potravina je zdrojem rychle využitelné energie, kterou potřebovali při dlouhých pochodech, namáhavé práci, útěku či při boji. Ovšem s dnešním pohodlnějším způsobem života a dostupností sladkostí prakticky na každém kroku se z cukru stal nepřítel číslo jedna, mimo jiné ohrožuje i naše srdce! Cukry rozlišujeme na v
Červený duch z Arizony: Démon nebo neznámé zvíře?
epochalnisvet.cz
Červený duch z Arizony: Démon nebo neznámé zvíře?
Podle legendy zrozené v roce 1883 v americkém státě Arizona žije na jihovýchodě země podivné stvoření vypadající jako velbloud. Kromě toho, že má jít o děsivého obřího tvora, který útočí na lidi, prý na jeho hřbetě sedí lidská kostra. Jde o ducha nebo tvora z masa a kostí?   Měsíc visí nízko na obloze a krajinu
Pustevny: Stopa architekta Dušana Jurkoviče
epochanacestach.cz
Pustevny: Stopa architekta Dušana Jurkoviče
Dřevo, pestré barvy a lidové tradice. Tak bychom mohli ve zkratce charakterizovat dílo architekta Dušana Jurkoviče. Jeho stavby jsou dodnes perlami mnoha míst naší republiky v čele s Pustevnami nad Rožnovem pod Radhoštěm. Našli bychom jen málo architektů, kteří ve své práci tak důsledně a přitom tvořivě respektovali lidové tradice. Dušan Jurkovič, významný představitel secesní architektury, sice
Herufek: Láska v každém kousku čokolády
iluxus.cz
Herufek: Láska v každém kousku čokolády
Ještě na začátku minulého století patřilo Česko k čokoládovým velmocím, tato tradice byla sice zdecimována válkou a dobou komunismu, ale nikdy úplně nezmizela. Důkazem je také rodinná čokoládovna sídl
Knihovnička Domácí lékař je plná receptů na domácí kurýrování
tisicereceptu.cz
Knihovnička Domácí lékař je plná receptů na domácí kurýrování
Chtěli byste mít doma knížečku, do které můžete nahlédnout kdykoli vás trápí nějaké zdravotní neduhy a najít v ní rovnou i rychlé řešení? Tak právě pro vás je tu náš nový Domácí lékař plný rad na přír
Tajemná sekta ohrožovala dceru
skutecnepribehy.cz
Tajemná sekta ohrožovala dceru
Před lety se moje mladší dcera zapletla s nebezpečnou sektou. Zdravotní následky si bohužel nese dodnes. Dcera propadla temným silám a nebezpečné sektě! Věřila, že čeká dítě se samotným Satanem. Co když to ale byla pravda? Dceřino soukromí jsem respektovala Kdysi dávno lidé věřili, že dívky mohou otěhotnět s ďáblem. Někteří lidé tomu věří i
Záhada švédské kamenné lodě: Byla pohřebištěm, nebo observatoří?
enigmaplus.cz
Záhada švédské kamenné lodě: Byla pohřebištěm, nebo observatoří?
Více než tisíc kamenných lodí najdete po celé Skandinávii. Nejpozoruhodnější z nich se nazývá Ales Stenar a nachází se v jižním Švédsku. V jejích útrobách má být údajně ukryt hrob mýtického krále.
Dovolenkový ráj hokejové legendy
rezidenceonline.cz
Dovolenkový ráj hokejové legendy
Asi pětačtyřicet minut jízdy od Los Angeles po malebné Pacific Coast Highway leží Malibu, destinace báječných rekreačních sídel bohatých a slavných. Na jedné z jejích nejlepších pláží se před lety usadila s rodinou i někdejší dlouholetá hvězda americké NHL, Chris Chelios. Chelly, jak ho s láskou nazývají jeho kolegové, když komentuje NHL pro EPSN, trojnásobný
Pražská asanace: Lidé chodili do bourané čtvrti na exkurzi
historyplus.cz
Pražská asanace: Lidé chodili do bourané čtvrti na exkurzi
Početná skupina zvědavců prochází po vratkých pavlačích z jednoho opuštěného domu do druhého. V ruce třímají pouze svíce. Smutně si přehrávají ten mizející kus pražské historie. Myslí na ten podivný a legendami opředený starosvětský život, jenž v těchto ponurých domech a průchodech ještě nedávno bujel. Brzy bude všemu konec…   Pro jednoho jde o největší zhůvěřilost, jaké se
Proč Patrasovou tak moc trápí?
nasehvezdy.cz
Proč Patrasovou tak moc trápí?
Saxofonista Felix Slováček (81) si stále užívá života naplno. Koncertuje, rád chodí do společnosti a dorazil také na oslavu narozenin hudebního skladatele Zdeňka Bartáka (70). I když měl dvě hodiny