Domů     Jako v řecké taverně
Jako v řecké taverně
12.5.2025

Písečné pláže, slunce, moře všudypřítomná modrá a bílá, to je Řecko. A samozřejmě kuchyně, která chutná snad každému. A kdyby ta dovolená letos nevyšla, co si nějakou tu dobrotu připravit doma?

Citronová polévka

(4 porce)

1 malé kuře, 1 cibule i se slupkou do vývaru, svazeček z natě celeru, petrželky a bobkového listu, 2 kuličky pepře, kousek kůry z bio citronu, 1 lžička soli, šálek rýže, 2 vejce, 1 citron, sůl, pepř, pár snítek kopru, kávový šálek rýže

1) Kuře omyjte, očistěte, ale neporcujte. Vložte je do hrnce a zalijte vodou tak, aby bylo ponořené. Přidejte neoloupanou cibuli (kvůli barvě), čerstvé bylinky včetně bobkového listu, kousek citronové kůry a kuličky pepře. Osolte.

2) Na plotně přiveďte kuře do varu a děrovanou naběračkou sbírejte pěnu, která se utvořila na povrchu. Vařte zvolna asi 2 hodiny.

3) Uvařené kuře vyndejte na mísu a oberte maso z kostí a odstraňte všechnu kůži. Maso pokrájejte na kousky a dejte stranou.

4) Do vývaru zavařte propláchnutou rýži. Když změkne, přidejte kuřecí maso, prohřejte a odstavte.

5) V misce rozšlehejte 2 celá vejce a přidejte k nim vymačkanou šťávu z citronu a jednu naběračku prochladlého vývaru. Obsah misky opatrně přilijte do hrnce s kuřetem a pomalu zamíchejte.

Na talířích polévku ozdobte plátkem citronu, trochou zelené petrželky a snítkami kopru.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 1

Díky citronu vás polévka, která se jmenuje avgolemono, báječně osvěží, ale zároveň zasytí. V Řecku se podává při slavnostních příležitostech, ale v různých obměnách ji znají i v jiných zemích, třeba na Balkáně, v Turecku nebo v Izraeli.

Rajčatové placičky

(4 porce)

700 g menších masitějších rajčat, 75 g rozmačkaného sýra feta, 1 velká najemno nastrouhaná červená cibule, 1 lžíce jemně nasekané petrželky, 1 lžíce nasekané čerstvé máty, 1 lžička sušeného oregana, 70 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, sůl, čerstvě mletý černý pepř, olej na smažení

1) Začněte přípravou rajčat. Rozkrojte je napůl, vymačkejte semínka a zbylou dužinu nakrájejte nadrobno.

2) Rajčata a cibuli dejte do mísy a promíchejte vidličkou. Přidejte bylinky a fetu a znovu dobře promíchejte. V samostatné misce smíchejte mouku s práškem do pečiva, trochou soli a pepře.

3) Přidejte suchou směs do rajčatové směsi a míchejte, dokud se nespojí. Mělo by vzniknout hustější těstíčko – v případě potřeby přidejte ještě trochu mouky.

4) Směs dejte nejméně na 30 minut do lednice, ještě lépe na hodinu.

5) Do pánve nalijte dostatek olivového oleje a rozpalte ho. Pak ztlumte na střední stupeň. Lžící nalévejte těsto a tvarujte placičky. Povrch pánve by měl být celý vyplněn. Smažte asi 2–3 minuty z každé strany, dokud nebudou pěkně zabarvené. Pak je položte na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 1

Placičky si vychutnáte s jakýmkoliv dipem, nejlépe různě ochuceným jogurtovým. Při výběru rajčat myslete na to, že čím méně tekutiny obsahují, tím méně mouky budete muset použít. Můžete je ale také před krájením nechat mírně osolené okapat na cedníku.

Souvlaki

(4 porce)

500 g jehněčího masa(může být i vepřové)

Marináda: 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce červeného vinného octa, 2 stroužky česneku, 2 lžičky oregana, 1 lžička tymiánu, sůl, pepř

Tzatziki: 1 salátová okurka, 1 velký řecký jogurt, 1 stroužek česneku, 2 lžičky olivového oleje, 2 lžičky citronové šťávy, 1 lžíce čerstvého kopru, ½ lžičky soli, pepř

1) V míse smíchejte všechny ingredience na marinádu.

2) Maso nakrájejte nejprve na plátky, a poté na zhruba stejné obdélníkové kusy. Nakrájené maso vložte do mísy a nechte marinovat minimálně 6 hodin.

3) Pak maso napíchejte na špejle nebo na kovové jehly na špízy. Rozpalte pánev, na které špízy dozlatova opečte.

4) Poté je přendejte na plech a dejte do trouby předehřáté na 180 °C asi na 10 minut, aby se maso dobře propeklo.

5) Mezitím připravte tzatziki. Okurku umyjte, ale neloupejte, nastrouhejte ji na hrubém struhadle do misky, osolte, přendejte na cedník a nechte okapat. Tak se zbaví přebytečné vody.

6) Okapanou okurku vraťte do misky, přidejte jogurt, čerstvý nasekaný kopr, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, pepř a dle potřeb dosolte.

Doba přípravy 30 minut + marinování

Náročnost 1

Marinovaný masový špíz můžete samozřejmě i grilovat, nejlépe nad dřevěným uhlím. Ideální je, když můžete střídat libové kousky masa s prorostlejším. Ovšem výsledná chuť závisí hlavně na délce marinování.

Králík na rajčatech

(4 porce)

1 králík, 2 kg větších zralých rajčat (nebo poloviční množství rajčat v konzervě), 8 stroužků česneku, 5 středních bílých cibulí, olivový olej, ocet, citron, sůl, 4 kuličky celého černého pepře, 2 kuličky nového koření, 3 bobkové listy, 4 hřebíčky, mletý pepř, sůl

1) Králíka naporcujte, protáhněte česnekem a naložte přes noc do bílého vinného octa naředěného vodou (1 díl na 15 dílů vody) a přidejte několik koleček citronu. Maso několikrát obraťte.

2) Druhý den spařte rajčata, oloupejte je a nakrájejte na kousky. Pokud použijete konzervu, tento krok samozřejmě odpadá. Cibule oloupejte a nakrájejte na klínky.

3) Porce králíka vyjměte z marinády, nechte okapat a otřete papírovou utěrkou. Poté jednotlivé kousky osolte a opepřete.

4) Na pánvi na olivovém oleji porce je orestujte a přidejte celý černý pepř, nové koření, bobkový list a 2 hřebíčky. Koření se tak krásně rozvoní.

5) Opečené porce masa přendejte do pekáče. A ve výpeku na pánvi prohřejte rajčata s cibulemi, přidejte mletý pepř a utlučený zbylý hřebíček a směsí zalijte maso v pekáči.

6) Pečte v troubě za občasného podlévání při 180–190 °C asi dvě a půl hodiny.

Doba přípravy 180 minut

Náročnost 2

S kořením si můžete pohrát a přidat je podle chuti. Králíka podávejte s rýží, ale klidně i s těstovinami. Hodí se k němu červené i bílé víno, a abyste byli styloví, vybírejte řecké.

Loukomades

(4 porce)

200 g hladké mouky, 2 vejce, 200 ml řeckého jogurtu, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva špetka soli, 2 lžíce krupicového cukru, olej na smažení, med, skořice, nasekané vlašské ořechy

1) Vejce našlehejte a smíchejte s jogurtem a jednou lžící medu. Přidejte mouku, kterou jste předtím smíchali s kypřícím práškem, špetkou soli a cukrem a vymíchejte dohladka.

2) Do hrnce nalijte olej (měla by ho být vysoká vrstva) a rozpalte jej. Pomocí lžičky odebírejte těstíčko a smažte malé koblížky ze všech stran dozlatova. Pokud by se těsto lepilo, lžíci namočte v oleji.

3) Usmažené koblížky děrovanou lžící vyberte a nechte na papírové utěrce okapat.

4) Před podáváním koblížky polijte medem, posypte skořicí a nasekanými vlašskými ořechy.

Doba přípravy 45 minut

Náročnost 2

Loukomades se podávají teplé. V některých oblastech je polévají šafránovým medem, který se dělá tak, že se do zahřátého květového medu přidává několik blizen šafránu, který mu dodá jak barvu tak lehce kořenitou chuť. Někde zas používají sirup z cukru a medu s růžovou vodou.

Portokalopita

(8 porcí)

400g filo těsta (1 balení), 300ml rostlinného oleje, 200g řeckého jogurtu, 160 g cukru, 300 ml pomerančové šťávy (nebo vymačkané 3 velké pomeranče), 1 lžíce prášku na pečení, nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče, 1 sáček vanilkového cukru

Sirup: 200 ml pomerančové šťávy, 100 ml vody, 350 g cukru, kousek skořicové kůry.

1) Těsto rozbalte a nechte je asi 20 minut schnout. Pro větší rychlost je můžete vysušit v troubě. Potřebujete, aby se snadno lámalo na malé kousky.

2) Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si hlubší zapékací formu a vymažte ji olejem.

3) Uvařte sirup. Smíchejte všechny ingredience a nechte vařit na mírném ohni asi 30 minut do zhoustnutí. Odstavte a nechte zchladnout.

4) Zamíchejte jogurt, cukr, rostlinný olej, pomerančovou šťávu, kůru, vanilkový cukr a prášek na pečení. Předem vysušené těsto natrhejte a zamíchejte do směsi.

5) Nalijte do formy a pečte asi 50 minut dozlatova. Jakmile vyndáte z trouby, zalejte sirupem, poklaďte plátky pomeranče a nechte vychladnout. Dejte do ledničky a nechte rozležet alespoň 2 hodiny.

Doba přípravy 120 minut

Náročnost 2

Výhodné je si sirup svařit předem, protože před pokapáním na dort musí mít pokojovou teplotu. Ze začátku se sirup vsakuje pomalu, nechte mu čas. Pokud tomu chcete trochu pomoci, můžete na pár místech korpus propíchat vidličkou.

Foto: Shutterstock

Související články
23.12.2025
Tradice obalovaného kapra s bramborovým salátem coby štědrovečerní pokrm je mnohem mladší, než by se mohlo zdát. Poprvé ho připravila M. D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924.   V českých rodinách se kapr na Štědrý večer podával už dříve, někdy od počátku 19. století, ale spíše jen v rybníkářských oblastech nebo v rodinách, které si ho finančně mohli
22.12.2025
Croquembouche (čteme krokánbuš) je lahodný dezert, který se ve Francii připravuje při slavnostních příležitostech. Poprvé ho představil cukrář Antoine Carême v druhé polovině 18. století a měl takový úspěch, že ho dnes zná každý i za hranicemi jeho země. Doba přípravy: 180 minut   Rozpis na 8 porcí: * Na těsto: 150 g másla, 200 g hladké mouky, 5 vajec, 450 ml vody * Na čokoládo
18.12.2025
Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.   Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Kvalita především Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje na trhu, kde si lze produkty ohmatat, očichat a pr
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
reklama
Šikovné tipy
Vánoční hvězdu přizdobte
Letos můžete zkusit styl „Ledového království“.  Nejen klasická červená, ale i bílá vánoční hvězda má totiž úžasné kouzlo.   1) Připravte si skleněnou mísu odpovídajících rozměrů a potřete ji neředěným saponátem na nádobí. Poté na ni postupně přikládejte tyčinky lepidla do tavné pistole a tu je opatrně rozpouštějte. 2) Až vytvoříte dostatečně hustou síť, nechte […]
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Série Luminox x ICE-SAR 1080: Vůdčí světlo v zemi ledu a ohně
iluxus.cz
Série Luminox x ICE-SAR 1080: Vůdčí světlo v zemi ledu a ohně
Luminox, švýcarské dobrodružné hodinky, které jsou volbou elitních jednotek po celém světě, uvádí na trh nejnovější sérii nepostradatelných modelů pro Islandskou asociaci pro pátrání a záchranu (ICE-S
Miliony obětí holokaustu už mají svá jména! Vědcům pomáhá i umělá inteligence
21stoleti.cz
Miliony obětí holokaustu už mají svá jména! Vědcům pomáhá i umělá inteligence
Nespočet lidských osudů bylo pohřbeno pod nánosy času. Zůstaly jen údaje o počtech – neosobní a anonymní. S tím se ale historici odmítli smířit. Dlouhé dekády strávili tím, aby co nejvíce obětí holoka
Eddie Murphy a Tracey Edmondsová: Dvoutýdenní láska mezi kapkami deště
epochaplus.cz
Eddie Murphy a Tracey Edmondsová: Dvoutýdenní láska mezi kapkami deště
Mohutné dešťové kapky buší do střech a majestátní listy tahitských kaštanů a kokosových palem nabírají ještě svěžejší odstín. Na jednom soukromém ostrůvku atolu Bora-Bora v souostroví Francouzské Polynésie bychom dne 1. ledna 2008 potkali slavného komika Eddieho Murphyho (*1961) a jeho vyvolenou Tracey Edmondsovou (*1967).   Není to jen tak „obyčejná“ dražší dovolená. Hodlají se
Sýrové krokety
tisicereceptu.cz
Sýrové krokety
Tuhle pochoutku Pavla Berkyho můžete podávat jako originální pohoštění pro návštěvu nebo jen tak chroupat při sledování oblíbeného pořadu v televizi. Potřebujete 100 g eidamu 100 g nivy 2 vejc
Z našich sousedů se stali přátelé
nejsemsama.cz
Z našich sousedů se stali přátelé
Život mě naučil, že lidé nejsou zlí, jen zranění. Naši sousedi nás přehlíželi a uráželi, dokud je nezlomila jedna osudová noc. Tehdy jsme jim otevřeli dveře a s nimi i celé své srdce. Opravdu jsem nečekala, že zrovna my s manželem budeme mít problémy se sousedy. Když jsme se s Františkem před deseti lety přestěhovali do našeho malého domku
Tajemné zmizení dětí Beaumontových: Řádil vrah, či nadpřirozené síly?
enigmaplus.cz
Tajemné zmizení dětí Beaumontových: Řádil vrah, či nadpřirozené síly?
Na konci ledna roku 1966 se z pláže Glenelg nedaleko australského města Adelaide beze stopy ztratí tři sourozenci – Jane, Arnna a Grant Beaumontovi. Navzdory rozsáhlému pátrání, které tehdy upoutá poz
Poklad templářů na Slovensku? Poznejte tajemství kostela v Ludrové!
epochalnisvet.cz
Poklad templářů na Slovensku? Poznejte tajemství kostela v Ludrové!
Na víko dopadá drobný déšť. Šest mužů nesoucích rakev a oblečených do kroužkové zbroje kráčí pochodovým krokem v čele smutečního průvodu. Bojová vlajka a okraje plášťů zdobených křížem vanou ve větru. Cílem jejich cesty je blízký kamenný kostelík obklopený zdí… V kostele čeká na rytíře kněz mávající kadidelnicí a otevírající vstup do krypty v blízkosti
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Všichni spolu jsme u jednoho stolu…
skutecnepribehy.cz
Všichni spolu jsme u jednoho stolu…
Vánoce pro mě nejsou jen svátky klidu, ale je to splnění všech mých přání, která si plníme jen v kruhu rodiny, kdy zapomínáme na všechna naše trápení. Už z dětství mám Vánoce spojené s vůní cukroví, františků i prskavek. Vzpomínky se mi vryly do paměti jako teplé objetí. Když zavřu oči, cítím skořici z perníčků, vanilku z rohlíčků, hřebíček ze svařáku
Neshody! S právníkem se žene Nesvačilová do průšvihu?
nasehvezdy.cz
Neshody! S právníkem se žene Nesvačilová do průšvihu?
Hvězda seriálu ZOO Nové začátky Denisa Nesvačilová (34) se řítí do problémů! Přiznala, že to v jejím vztahu s právníkem Michalem Vikem (38) vůbec není ideální. Její druh má tak trochu deformaci z po
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Zbláznil se básník po smrti ženy?
historyplus.cz
Zbláznil se básník po smrti ženy?
Postel je zbrocená krví. „Zavolej lékaře, něco je špatně,“ naléhá mladičká Emílie na manžela Josefa. Ten ji chytne za ruku a utře jí pot z čela. „Neboj se,“ zašeptá. „Maminka taky rodila dlouhé dva dny. A nakonec všechno dobře dopadlo.“ Budoucí literát Josef Václav Sládek (1845–1912) se narodil ve Zbirohu jako nejstarší z pěti dětí do rodiny