Pokud jste o něm ještě neslyšeli, jedná se prostě a jednoduše o dort ve džbánku, tedy po našem spíš v hrnečku. Možná ho rádi vyzkoušíte.
A proč? Je to skvělá snídaně, svačinka nebo laskomina. Nedá téměř žádnou práci, zvládne ho každý. Dodá energii na dlouhou dobu, takže ho milují sportovci i milovníci zdravé výživy.
Na jeho výrobu potřebujete pouhé tři suroviny a dělá se obvykle v mikrovlnce, ale lze jej vyrobit i v klasické troubě. Navíc si ho můžete vzít i s sebou do práce, nebo si ho na talíři přizdobit třeba ovocem a začít tak ještě doma krásný den.
Co je zdravé, může být dobré
Tak je to ideální. Nikoho nebaví jíst zdravě a trpět při tom, že mu nechutná. Takže další důvod, proč dát tomuhle dortíku šanci. Základem klasického receptu na sladko jsou většinou tři suroviny: banán, ovesné vločky a vejce (můžete vynechat).
V jednoduchosti je krása
Příprava se vším všudy je hračka a netrvá to víc než pět minut. Stačí dobře rozmačkat banán a všechny suroviny pořádně promíchat. Pak už směs nalijte do hrnečku, který je možné dát do mikrovlnky a za tři minuty máte nadýchanou pochoutku hotovou.
Mug cake je díky banánu vláčný a díky vločkám krásně nadýchaný. Pokud opravdu odmítáte mikrovlnku, klidně použijte klasickou troubu. Předehřejte ji na 250 °C a pečte přibližně 12–15 minut.
Náš tip: Pokud budete dortík z hrnečku vyklápět, je dobré vymazat stěny třeba máslem, chcete-li jíst z hrnečku, tento krok můžete vynechat.
Račte si vybrat
Samozřejmě obměn chutného dortíku jsou stovky, takže můžete směle základní recept opustit a udělat si jej podle svého.
Čokoládový
1/2 banánu, 4 lžíce celozrnné mouky, půl lžičky kypřicího prášku, med, kokosový olej, lžička kakaa a dvě nebo tři kostičky vysokoprocentní čokolády.
Vše v hrnečku dobře promíchejte a zapečte. Čokoládu buď můžete nastrouhat do směsi nebo pak nechat roztéct na horkém hotovém dortíku.
Jablečný
1 lžíce ovesných vloček, 1 lžíce pohankové mouky, 1 lžíce kokosu, ½ lžičky kypřicího prášku, ½ lžičky skořice, 1 vejce, trochu mléka (podle konzistence těsta).
K této směsi stačí přimíchat jedno nastrouhané menší jablko a zapéct.
Banánový
1 banán, 35 g ovesných vloček, 1 vejce, 1/3 lžičky kypřícího prášku, lžíce tvarohu, 5 mandlí, 1 lžíce medu
1) Ovesné vločky rozmixujeme, přidáme ½ natrhaného banánu, vajíčko, kypřící prášek, tvaroh a vše ještě jednou promixujeme.
2) Směs nalijeme do hrníčku (nemusíme ničím vymazávat či vysypávat) a dáme přibližně na 3 minuty (dle výkonu) péci do mikrovlnné trouby.
Tip: Hotový mug cake můžeme ozdobit tvarohem, druhou polovinou banánu, mandlemi a přelít medem. Hodí se i další druhy ovoce, jako je kiwi, jahody, borůvky neb třeba maliny.
Borůvkový
5 polévkových lžic mouky, 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva, 1 vejce, 1 lžíce oleje, 1 lžička cukru krystal, 4 lžičky borůvkového jogurtu, 1 kávová lžička vanilkového cukru, čerstvé borůvky, máslo, na vymazání hrníčků, strouhaný kokos
1) Do misky si připravíme mouku, prášek do pečiva, vajíčko, olej, cukr, borůvkový jogurt, vanilkový cukr, přidáme čerstvé borůvky a vše důkladně promícháme.
2) Hrnky vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem.
3) Směs rozdělíme do dvou hrníčků a dáme na 3-4 minuty do mikrovlnky při 800 W.
4) Hotové mug cakes sypeme moučkovým cukrem.
5) Ještě teplé vyklopíme nebo podáváme v hrníčku.
Dýňový
1 vejce, 40 g ovesných vloček rozemletých na mouku, 80 g dýňového pyré, vrchovatá lžička skořice ½ lžičky perníkového koření
1) Vejce, vločky, dýňové pyré a koření smícháme dohromady v hrníčku a dáme na 1–2 minuty do mikrovlnky.
2) Jíst můžeme z hrnečku, nebo vyklopíme na talířek a posypeme skořicí nebo polijeme bílým jogurtem.