Bazalkovo-mátový krém dodá grilovanému lososu lahodnou středomořskou příchuť.
Suroviny na 4 porce
25 g čerstvé bazalky
25g čerstvé máty
200 ml olivového oleje
1 žloutek
1 lžička dijonské hořčice
sůl
čerstvě umletý černý pepř
nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
2 lžíce 33% smetany ke šlehání
4 filety z lososa s kůží (à 200 g)
olej na potření
500 g vařené brokolice
lístky bazalky a čtvrtky citronu na dozdobení
Postup
Bazalku a mátu blanšírujeme asi 10 sekund ve vroucí vodě. Pak je na papírové utěrce necháme okapat. Lístky otrháme, rozšleháme v mixéru s olivovým olejem a necháme 15 minut odležet.
Ze žloutku, hořčice, soli a pepře utřeme v míse hladký krém. Do něj pomalu přiléváme olivový olej ochucený bazalkou a mátou, dokud není směs hustá a hladká. Pak vmícháme citronovou kůru a šťávu, nakonec smetanu. Krém uložíme do chladu.
Filety z lososa opláchneme studenou vodou, osušíme papírovou utěrkou, potřeme olejem a grilujeme kůží dolů při středním žáru asi 7 minut. Rybu potřeme olejem, obrátíme a grilujeme dalších 7 minut. Podáváme s vařenou brokolicí a bazalkovo-mátovým krémem, příp. ještě dozdobíme lístky čerstvé máty a kousky citronu.