Domů     Fondue nejsou jen ze sýra
Fondue nejsou jen ze sýra
30.4.2020

V kotlíku nad ohněm lze tavit a ohřívat nepřeberné množství pochutin, zdaleka to není jen sýr. Fondue můžete připravit masové s vývarem, zeleninové či ovocné a čokoládové. Pokud nevíte, jak na to, zde je pár tipů pro výběr ingrediencí.

Fondue, jednoduše fondy. Původně sýrová pochoutka pochází z hornatého Švýcarska, kde ji poprvé připravili ze směsi dvou sýrů, bílého vína a mouky, do které se namáčel chléb.

Sýrů a chleba bylo v každé domácnosti dost, přes zimu však rychle tvrdly, a proto byl tento postup zpočátku spíš praktickou než gurmánskou záležitostí.

Správné ingredience

Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, z těch dostupnějších vyzkoušejte např. čedar, ementál, goudu či gruyere.

Při dochucování se meze nekladou, záleží na vašich chutích: hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, muškátový oříšek, kayenský pepř…

K namáčení použijte chléb, bagetu či toustový chléb, kostičky můžete předem lehce orestovat.

U masové varianty pokrájejte suroviny na tenčí proužky, ať se snadněji v oleji propečou. Vyzkoušejte vepřovou kýtu, svíčkovou, kuřecí játra, chorizo, slaninu.

A jestli milujete sladké nebo chcete připravit zajímavé zpestření pro děti, vrhněte se na čokoládové fondue. Do horké čokolády můžete nořit ovoce, marshmallows, sušené ovoce.

Prostě fantazii se u fondue meze nekladou!

Klasické sýrové fondue

Několik druhů sýrů, starších i čerstvých, roztavíme v troše vody s spolu s bílým vínem nebo kapkou alkoholu. Zahustíme moukou a provaříme. Okořeníme. Poté odstavíme z plotny a nad malým plaménkem zahříváme. Ve směsi máčíme starší chléb a pečivo (i čerstvé).

Fondue jako zákusek

Do roztavené čokolády (mléčné i hořké) se namáčí ovoce, piškoty, sušenky… Namísto čokolády se může použít hustá káva, karamel, puding, vaječná vinná pěna aj.

Originální Raclette

Název se ujal podle švýcarského sýra Raclette jemně ořechové chuti, vyráběného z kravského mléka. Raclette se na rozdíl od fondue servíruje na kraj stolu. Půlka či celé kolo sýra se nahřívá a pak odškrabuje. Podává se s vařenými brambory, tmavým chlebem a nakládanou zeleninou.

Bagna Cauda

Pochází Itálie a název v překladu znamená „horká lázeň“. Máslo, olivový olej, česnek a ančovičky jsou zahřívány v kotlíku a hosté v této směsi pomocí dřevěných jehel namáčejí čerstvou zeleninu.

Zeleninové variace

Zeleninu pokrájíme na menší kousky. V kotlíku na sporáku ohřejeme zeleninový vývar. Okořeníme a kotlík postavíme nad ohřívač. Strávníci si nabírají do síťových naběraček zeleninu a vaří ji v horkém vývaru. K zeleninovému fondue podáme na stůl krajíce chleba.

Rybí s vývarem

Ohřejeme rybí vývar se zeleninou. Další ryby a zeleninu nakrájíme na sousta. Pečivo nakrájíme na kostky. Konzumenti si sami napichují kusy zeleniny, ryby a mořské plody a vaří je ve vývaru. K hotovým fondue podáváme omáčky podle chuti. Vývar na závěr přelijeme do šálku a podáváme jako polévku.

Vývary a bujóny

Další možností, jak připravit fondue, je uvařit klasický zeleninový nebo masový bujón, ve kterém si pak každý stolovník vaří kousky masa, ryb nebo zeleniny a poté je namáčí do omáček.

Jak správně stolovat:

Servírování – při fondue se chléb napichuje dlouhou vidličkou, kousky se obalí v sýrové omáčce a nechají se okapat, až sýr zchladne.

Protože budete vidličku znovu máčet ve společné omáčce, kousky hned nepolykejte, ale položte si je na talířek a teprve pak jezte. Při fritování fondue se kousky masa napichují a vkládají do rozpáleného oleje, kde se usmaží.

Pak se položí na talíř a obyčejnou vidličkou se namáčejí do omáček. Předejdete tak ušpinění náčiní i fritovacího oleje.

Chléb – nejčastěji se používá francouzská bageta. Při krájení na kousky dbejte, aby na každém soustu zbyla kůrka. Ta zaručí, že se chléb po namočení nerozpadne. Oblíbený je též chléb nakrájený na kostky a opečený v oleji.

Omáčky – používejte ty, které máte sami rádi – majonézové, s kečupem a hořčicí, bylinkové, s koprem, křenové i s česnekem, s povidly a medem, ovocné i zeleninové…

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock a Wikipedie

Předchozí článek
Další článek
Související články
8.7.2025
Chalupářský pokrm, se kterým potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu. A s paprikou si ho ještě více oblíbíte! Ingredience 1 lžíce oleje 4 špekáčky 2 cibule 1 mrkev 1 červená paprika 3 stroužky česneku 2 lžíce rajského protlaku 1 lžíce kmínu 4 bobkové listy 2 lžíce mleté uzené papriky 8 brambor 3 rajčata sůl pepř hrst libečku Postup Na oleji orestujte nakrájené špekáčky a d
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
reklama
Šikovné tipy
Když konturování, tak podle tvaru obličeje
Konturování je jednou z nejužitečnějších metod make-upu a vyplatí se ji naučit. Dokáže totiž vytvořit iluzi ideálního tvaru obličeje. Konturování vlastně napodobuje efekt světla a stínu: Světlem vytahuje líbivé rysy obličeje a tmavšími tóny zatlačuje do pozadí ty méně povedené. A protože každá tvář je originál, neexistuje jeden univerzální postup, jak si konturováním dodat na […]
Konec zápachu v bytě
Možná už se vám to také stalo. Vejdete do bytu a…. cítíte nepříjemný odér, který se line prostorem. Jen nemůžete přijít na to, odkud se bere. V případě, že se váš nos vzbouří a signalizuje nelibý pach, se zkuste zaměřit na 7 nejčastějších důvodů, proč to u vás doma smrdí. 1. Odpadkový koš Používání igelitových […]
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Mimozemský život nemusí být založen na uhlíku
21stoleti.cz
Mimozemský život nemusí být založen na uhlíku
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší plan
Zoologie: Mláďata goril a návrat losů – Dobré zprávy ze světa zvířat
epochaplus.cz
Zoologie: Mláďata goril a návrat losů – Dobré zprávy ze světa zvířat
Svět zoologie přináší na jaře samé dobré zprávy! Pražská zoologická zahrada se pyšní hned dvěma novými gorilími mláďaty, z nichž nejmladší, samička Gaia, byla slavnostně pokřtěna ikonickou primatoložkou Jane Goodallovou. Zároveň se po desítkách let v české části Krkonoš objevil los evropský, a potvrdil tak dobrou kondici zdejší přírody. Tyto události nejenže ukazují na úspěchy
Chrám Pumapunku: Postavili ho bozi primitivních domorodců?
enigmaplus.cz
Chrám Pumapunku: Postavili ho bozi primitivních domorodců?
Na území bolivijských And v nadmořské výšce 4000 metrů se nachází místo, jehož existence je záhadou. Ruiny chrámového komplexu zvaného Pumapunku jsou tvořeny kamennými bloky tak inženýrsky přesných tv
Vojtková už nebude skákat, jak on píská
nasehvezdy.cz
Vojtková už nebude skákat, jak on píská
Otočily se v manželství Romana Vojtka (53) a Petry Vojtkové (37) role a tentokrát to bude on, kdo bude žadonit o pozornost své lásky? Jeho žena totiž údajně začíná víc stavět samu sebe na první mí
Albrecht II. rázně potlačil pražskou vzpouru
historyplus.cz
Albrecht II. rázně potlačil pražskou vzpouru
„Já jim dám. Kacíři jsou to, a navíc i zrádci!“ rozčiluje se Albrecht Habsburský a s očima zapíchnutýma do podlahy přechází z jedné části komnaty na druhou. Hlavní adept na uvolněný český trůn umí být velkorysý a má smysl pro spravedlnost, ale zdejší kališníci u něj kolaborací s polským princem překročili únosnou mez. Za to
Rostlina umí přizpůsobit přenos pylu podmínkám prostředí, odhalují čeští vědci
epochalnisvet.cz
Rostlina umí přizpůsobit přenos pylu podmínkám prostředí, odhalují čeští vědci
Ač vědci zkoumají rostliny do detailů na úrovni molekul či z globálních perspektiv, jsou stále okamžiky jejich života, jež jsou prakticky neprobádané a dají se na nich udělat průlomové objevy. Jedním z nich je uvolňování pylu prašníky a jeho přenos hmyzem mezi květy. Prchavý děj, k jehož studiu nám víc než moderní přístroje pomůže
Naučila jsem se říkat pravdu do očí
skutecnepribehy.cz
Naučila jsem se říkat pravdu do očí
Lhát se prostě nemá. Nikdy! Ani ve chvílích, kdy člověk nepřizná pravdu jen proto, aby udělal druhým radost. To mě naučila až moje dcera. Jako holka z vesnice jsem byla vychovávána tak, že musím být za každou cenu slušná. Vždy a všude, i v případě, že mi to nebude úplně po chuti. A tak jsem občas snědla to, co jsem
Za tajemnými menhiry po Česku
epochanacestach.cz
Za tajemnými menhiry po Česku
Česká republika je poseta menhiry různého stáří a původu. K některým se pojí temné historické pověsti, jiné jsou vyhlášené pro své energetické působení. Navštivte s námi oblíbené menhiry, jež zdobí naši zem. Zakletý mnich u Drahomyšle Zakletý mnich u Drahomyšle (viz úvodní foto) poblíž Žatce je asi naším nejznámějším menhirem. O tomto kameni také existuje pověst. V
Moje sousedka mi začala dělat problémy
nejsemsama.cz
Moje sousedka mi začala dělat problémy
Nikdy jsem si nemyslela, že se v důchodu budu muset znovu učit říkat „ne“. Jmenuji se Irena, je mi 70 let a až do nedávné doby jsem byla přesvědčená, že mám vcelku klidný a vyrovnaný život. Byla jsem dlouhé roky šťastně vdaná, manžela mi před časem bohužel vzala rakovina. Měli jsme jedinou dceru, ta se
Oslava elegance: piknik šampaňského MUMM zazářil na karlovarském festivalu
iluxus.cz
Oslava elegance: piknik šampaňského MUMM zazářil na karlovarském festivalu
Exkluzivní šampaňské MUMM Cordon Rouge uskutečnilo první piknik v rámci 59. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Akce, jež proběhla v malebné zahradě hotelu Imperial, přivítala řadu
Muffiny s jahodami a jogurtem
tisicereceptu.cz
Muffiny s jahodami a jogurtem
Jogurt lze naředit několika kapkami mléka. Suroviny na 12 kusů 100 g hladké mouky 120 g pohankové mouky 80 g cukru krystal 1 lžička skořice 2 lžičky prášku do pečiva 2 lžíce oleje 1 rozmix
Odlehčenost, subtilnost, vzdušnost a styl
rezidenceonline.cz
Odlehčenost, subtilnost, vzdušnost a styl
To všechno naše domovy získají, pokud je vybavíme některým z moderních typů sedacího nábytku s přiznanou konstrukcí ze dřeva či kovu. Zvolené řešení ovlivňuje samozřejmě jak vzhled, tak funkčnost každé sedací soupravy, a to i v případě, že konstrukční prvky nejsou vidět. Ocelové i dřevěné prvky ovšem bývají kvůli svému vzhledu přiznané, a to ve