Domů     Fondue nejsou jen ze sýra
Fondue nejsou jen ze sýra
30.4.2020

V kotlíku nad ohněm lze tavit a ohřívat nepřeberné množství pochutin, zdaleka to není jen sýr. Fondue můžete připravit masové s vývarem, zeleninové či ovocné a čokoládové. Pokud nevíte, jak na to, zde je pár tipů pro výběr ingrediencí.

Fondue, jednoduše fondy. Původně sýrová pochoutka pochází z hornatého Švýcarska, kde ji poprvé připravili ze směsi dvou sýrů, bílého vína a mouky, do které se namáčel chléb.

Sýrů a chleba bylo v každé domácnosti dost, přes zimu však rychle tvrdly, a proto byl tento postup zpočátku spíš praktickou než gurmánskou záležitostí.

Správné ingredience

Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, z těch dostupnějších vyzkoušejte např. čedar, ementál, goudu či gruyere.

Při dochucování se meze nekladou, záleží na vašich chutích: hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, muškátový oříšek, kayenský pepř…

K namáčení použijte chléb, bagetu či toustový chléb, kostičky můžete předem lehce orestovat.

U masové varianty pokrájejte suroviny na tenčí proužky, ať se snadněji v oleji propečou. Vyzkoušejte vepřovou kýtu, svíčkovou, kuřecí játra, chorizo, slaninu.

A jestli milujete sladké nebo chcete připravit zajímavé zpestření pro děti, vrhněte se na čokoládové fondue. Do horké čokolády můžete nořit ovoce, marshmallows, sušené ovoce.

Prostě fantazii se u fondue meze nekladou!

Klasické sýrové fondue

Několik druhů sýrů, starších i čerstvých, roztavíme v troše vody s spolu s bílým vínem nebo kapkou alkoholu. Zahustíme moukou a provaříme. Okořeníme. Poté odstavíme z plotny a nad malým plaménkem zahříváme. Ve směsi máčíme starší chléb a pečivo (i čerstvé).

Fondue jako zákusek

Do roztavené čokolády (mléčné i hořké) se namáčí ovoce, piškoty, sušenky… Namísto čokolády se může použít hustá káva, karamel, puding, vaječná vinná pěna aj.

Originální Raclette

Název se ujal podle švýcarského sýra Raclette jemně ořechové chuti, vyráběného z kravského mléka. Raclette se na rozdíl od fondue servíruje na kraj stolu. Půlka či celé kolo sýra se nahřívá a pak odškrabuje. Podává se s vařenými brambory, tmavým chlebem a nakládanou zeleninou.

Bagna Cauda

Pochází Itálie a název v překladu znamená „horká lázeň“. Máslo, olivový olej, česnek a ančovičky jsou zahřívány v kotlíku a hosté v této směsi pomocí dřevěných jehel namáčejí čerstvou zeleninu.

Zeleninové variace

Zeleninu pokrájíme na menší kousky. V kotlíku na sporáku ohřejeme zeleninový vývar. Okořeníme a kotlík postavíme nad ohřívač. Strávníci si nabírají do síťových naběraček zeleninu a vaří ji v horkém vývaru. K zeleninovému fondue podáme na stůl krajíce chleba.

Rybí s vývarem

Ohřejeme rybí vývar se zeleninou. Další ryby a zeleninu nakrájíme na sousta. Pečivo nakrájíme na kostky. Konzumenti si sami napichují kusy zeleniny, ryby a mořské plody a vaří je ve vývaru. K hotovým fondue podáváme omáčky podle chuti. Vývar na závěr přelijeme do šálku a podáváme jako polévku.

Vývary a bujóny

Další možností, jak připravit fondue, je uvařit klasický zeleninový nebo masový bujón, ve kterém si pak každý stolovník vaří kousky masa, ryb nebo zeleniny a poté je namáčí do omáček.

Jak správně stolovat:

Servírování – při fondue se chléb napichuje dlouhou vidličkou, kousky se obalí v sýrové omáčce a nechají se okapat, až sýr zchladne.

Protože budete vidličku znovu máčet ve společné omáčce, kousky hned nepolykejte, ale položte si je na talířek a teprve pak jezte. Při fritování fondue se kousky masa napichují a vkládají do rozpáleného oleje, kde se usmaží.

Pak se položí na talíř a obyčejnou vidličkou se namáčejí do omáček. Předejdete tak ušpinění náčiní i fritovacího oleje.

Chléb – nejčastěji se používá francouzská bageta. Při krájení na kousky dbejte, aby na každém soustu zbyla kůrka. Ta zaručí, že se chléb po namočení nerozpadne. Oblíbený je též chléb nakrájený na kostky a opečený v oleji.

Omáčky – používejte ty, které máte sami rádi – majonézové, s kečupem a hořčicí, bylinkové, s koprem, křenové i s česnekem, s povidly a medem, ovocné i zeleninové…

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock a Wikipedie

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
24.7.2024
Karob je zdravější alternativou kakaa nebo čokolády, obsahuje velké množství bílkovin, minerálů a vitamínů. Také se mu říká čokoláda ze stromu a vy ho určitě znáte jako svatojánský chléb. Jeho kvality si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku. Později se sladké lusky svatojánského chleba prodávaly po kusech na tržištích jako laskomina, zvláště dětem velm
22.7.2024
Že by zelenina měla mít na jídelníčku podstatnější roli, než tomu obvykle bývá, slýcháme často. A právě léto je obdobím, kdy se čerstvá zelenina dá nejsnáze upravit nebo uložit do zásoby. Máme pro vás pár šikovných tipů. Salát uchováme čerstvý celý týden tak, že listy rozebereme a vložíme do mikrotenového sáčku. Z lednice potom bereme jen to množství, které potřebujeme. Pokud jsme je nestihli
11.7.2024
Vezmete-li do ruky správnou škrabku, brambory s ní máte oloupané dohladka vcukuletu, zeleninu, než bys řekl švec. Ale kde sehnat takovéto pomocníky? Poohlédněte se po nich třeba na internetu. K oloupání brambor leckterá hospodyňka používá nůž na krájení, lepší však bývá škrabka. Za naostřenou čepelí bývá totiž štěrbina a za ní opora, která zabraňuje, aby se čepel zařízla příliš hluboko. Konkrétn
6.7.2024
Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží. To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí. Jídlo napřed proberte Z lednice napřed vyndejte úplně vše a důkladně to přeberte. Je
3.7.2024
Nechuť k zelenině je dědičná a prochází generacemi. Proto nemá cenu ji vnucovat dětem, když zeleninu okázale odmítá tatínek i dědeček. Není to bez následků, na zdraví národa je malý podíl zeleniny na jídelníčku znát, takže se držíme celosvětově na špičce ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Neslavné je to i s naším cholesterolem a špatné cévy jsou u nás nejčastější příčinou předčasného úmrtí. To
reklama
reklama
Šikovné tipy
Správná péče o vlasy se vyplatí
Je dobré se k vlasům chovat tak, aby vám zanedbání později nevrátily. Pomůže tomu vhodný šampon a dobrá strava. Sice už je po zimě, ale naše vlasy kvůli mrazu a větru možná ztratily potřebnou hydrataci, lámou se a třepí. Jejich dlouhodobou kondici ovlivňuje i kouření, nedostatečný pitný režim a strava. Dejte vlasům hydrataci Začít můžete […]
Kosmetické triky: Buďte mléčně krásná
Mléko má v kosmetické péči pradávnou tradici. Používala ho prý Kleopatra, Napoleonova manželka Josefína i císařovna Sisi. Proč je tedy nenapodobit. * Regenerační koupel Mléčný tuk působí mimořádně blahodárně na pleť, nejspíš proto, že se zčásti podobá našemu vlastnímu kožnímu tuku. Nejdřív ji zvláční a uvolní napětí suché kůže, pak na ní kyselina mléčná pomůže […]
V čem tkví tajemství orientálních parfémů?
První, čím vás ohromí, jsou pohádkové flakony. Ale i obsah je jaksi jiný, svůdnější a vábivější než vůně z našich parfumérií. Čím to? V arabské kultuře mají vůně mnohem delší tradici než v naší. Jejich původní účel byl nejspíš hygienický. Co je čisté, to voní. Jak voní? Při testování orientálních vůní nejspíš zjistíte, že jen málokterá se vám […]
Batikovaná trička jsou zase v módě. Jak si je vyrobit?
Moderní vzor a ještě batikovaný. Jak si jej vyrobit? Triko nejprve vhodným způsobem poskládáte, sklady převážete provázkem, polijete textilními barvami a pak zafixujete. A to je celé. S příčným pruhem Pomůcky: provázek (gumičky), injekční stříkačka (nebo nosatá láhev), molitanový štětec, mikrotenový sáček, krejčovská křída barevná, zakrývací folie Pomocná chemie: krystalická soda, chlorový čistič, sirnatan sodný […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
21stoleti.cz
Na Měsíci bude kroužit vodíkový Lunar Cruiser
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější pr
Sušená rajčata v oleji
nejsemsama.cz
Sušená rajčata v oleji
Dokonalá surovina, kterou v kuchyni potřebujete. Hodí se do těstovinových jídel, kuskusu, můžete je použít na obložené chleby, do rizota. Rozumí si s bylinkami, sýry i slaninou. Ingredience na 2 sklenice: ● 2 kg oválných zralých rajčat ● 15 stroužků česneku ● 4 lžíce sušené bazalky ● sůl ● olivový olej Postup: Rajčata překrojte a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte je
Interiérové stínění z textilních materiálů
rezidenceonline.cz
Interiérové stínění z textilních materiálů
Látky všech typů vnášejí do obytného prostoru příjemný pocit, současně nabízejí širokou škálu možností pro personalizaci a stylizaci interiéru. Ačkoli závěsy jsou často první volbou, existuje mnoho dalších možností, které stojí za zvážení. Jednou z hlavních výhod textilního stínění je jeho flexibilita s ohledem na aktuální zaměření konkrétního obytného prostoru. Materiály, jež jsou k dispozici
Šťavnatá barbeque žebírka
tisicereceptu.cz
Šťavnatá barbeque žebírka
Připravujete občerstvení na oslavu? Nezapomeňte připravit pikantní „barbekjů“ žebírka. Suroviny 2 kg hovězích žeber 1 lžíce uzené papriky 1 lžíce granulované cibule sůl, pepř Na omáčku
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
nasehvezdy.cz
Návrat Bernáškové k ex? Společná dovolená!
Herečka Jana Bernášková (43) ze seriálu ZOO, která si ještě před lety nemohla přijít s otcem své dcery Justýny (17) na jméno, s ním teď vyrazila na společnou dovolenou. S režisérem Davidem Drábkem (54
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
epochalnisvet.cz
První známá oběť atentátu? Faraon Teti!
Titul první známé oběti atentátu v historii získává egyptský faraon Teti (někdy známý také jako Othoés), vládnoucí přibližně v letech 2291 až 2279 př. n. l.   Když faraon Venis zemře, aniž po sobě zanechá mužského potomka, pátá dynastie končí a nastává období nestability. Hledá se nový panovník, který „usmíří obě země“. Nakonec se jím
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
enigmaplus.cz
Záhady hradu Kost: Obývají ho duchové někdejších majitelů?
Prostřelený obraz neznámé ženy, svědectví o bílém obličeji objevujícím se na snímcích mramorové Madony, odbíjení neexistujících věžních hodin. To je jen několik záhad, které se vážou ke gotickému h
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
epochanacestach.cz
Tábor: Hravé město s hrdou tváří
Jan Žižka střeží kamenným pohledem gotickou radnici i kostičky lega a čokolády. Pod pláštěm s kalichem za zvuků hudby a pouličního divadla ožívá genius loci města. Město Tábor, tak úzce spojené s husitským revolučním hnutím, vypíná svou hrdou tvář na jihu Čech. Tam, kde dříve řinčely zbraně, dnes cinkají sklenky místních vináren a kavárniček. Chcete-li také pocítit
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
skutecnepribehy.cz
Darovaná skleněná kulička mi přinesla veliké štěstí
Jednou jsem zasáhla do pranice malých kluků, kteří hráli kuličky. Jeden z nich mi dal svou skleněnku na památku. A štěstí si mě opravdu našlo! Když jsem zůstala sama s dětmi, nebyla to lehká doba. Měla jsem se co ohánět, ale brala jsem si ke své práci různé brigády, aby děti nepocítily chudobu, co se nám přilepila na
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
iluxus.cz
Česká republika zná nejlepší domácí vína roku 2024
Branko Černý, ředitel největšího českého vinařského projektu Král vín, dnes slavnostně vyhlásil výsledky jeho soutěžní části. Do ní 165 českých a moravských vinařů přihlásilo celkem 1370 vín. • Abs
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
epochaplus.cz
Armand Douglas Hammer: Temné fantazie krásného prince
Je hezký, urostlý, slavný a velmi bohatý. Dokonale splňuje všechny parametry moderního prince. Ale pozor! Je k mání jen pro opravdu otrlé princezny. Jeho představa kvalitního sexu zahrnuje svazování a kapku násilí. Navíc je možná kanibal. V případě amerického herce Armanda Douglase Hammera (*1986) byla Štěstěna značně rozdavačná. Armie se prostě uměl narodit. Jeho předkové nashromáždili obrovské
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
historyplus.cz
Jiří z Poděbrad vládl místo Pohrobka
„Musíme ho tu zdržet,“ říká Jiří z Poděbrad v kruhu přátel. Ladislav Pohrobek, kterému zjara přísahal věrnost, teď na podzim přijel do Prahy. Plánuje se jeho korunovace, ale jde i o to dostat mladičkého krále pod svůj vliv. Jiří se už postará, aby zůstal déle než rok. Odjede až v listopadu 1454.   Na svět