Domů     Elektrické hrnce usnadní vaření
Elektrické hrnce usnadní vaření

Rýžovar, mlékovar, friťák, parní či multifunkční hrnec… Od dob našich babiček, které rozlišovaly kastroly jen na malé a velké, nebo maximálně na hrnce na brambory, na vodu a na maso, už kuchyňské nádobí svou funkčností pokročilo mílovými kroky.

Dnes používáme na přípravu snad každého jídla jinou nádobu. Některé stavíme přímo na plotnu, jiné – se spoustou vychytávek (časovače, kontrolky, nastavitelné termostaty, bezpečnostní pojistky aj.) – připojujeme do zásuvky. Takové většinou vaření ještě víc zrychlí a zjednoduší.

Teflon a nerez vedou

Nejen pánve, ale i většina elektrických hrnců využívat na úpravu vnitřních stěn a dna antiadhézní úpravu – teflon. Materiál umožňuje vařit s minimálním množstvím oleje bez připálení. Klasiku ovšem představuje nerezové nádobí.

Kvalitní hrnce ze silnějšího materiálu jsou opatřeny termoakumulačním sendvičovým dnem. Pokrmy se v nich nepřipálí a navíc šetří energii. Nerezové hrnce se snadno udržují, odolávají nárazu i extrémním výkyvům teploty a snadno se myjí.

Elektrické tlakové hrnce

Elektrický tlakový hrnec dokáže uvařit rýži, mléko, vejce, a další přílohy, jako třeba zelí, čočku či brambory, bez toho, aby se připálily.

Hrnec se dá použít také bez víka, kdy v něm můžete smažit řízky, obalový sýr, hranolky, houby – prakticky nahradí fritovací hrnec.

„Chytré“ multifunkční hrnce

Příprava oběda či večeře se v nich obejde bez složitých příprav a dlouhého vaření, pečení nebo smažení. Multifunkční elektrické hrnce například zajistí přípravu jídla bez nutnosti míchání.

Samy bez pomoci dokážou nejen vařit a péct, ale i ohřívat jídla a připravovat zdravé pokrmy v páře. Některé dokonce fungují také jako fritéza nebo gril.

Malý „parní stroj“

Parní hrnec v mnoha domácnostech už určitě patří mezi nepostradatelné kuchyňské pomocníky. Jídlo se v něm připraví skoro samo, je zdravější, chutnější a barevnější, než kdybyste ho smažili třeba na oleji.

Na trhu seženete hrnec i za pár set korun (stojí od 600 do 4000 Kč), ale bez ohledu na pořizovací cenu mají přístroje i své nevýhody.

Výhody – jídlo si zachová víc nutričně významných látek oproti klasickému vaření ve vodě. Hrnce umožňují přípravu většího množství jídla najednou (maso i přílohy současně, bez spojení chutí).

Nevýhody – jídlo připravené v páře nemusí chutnat každému. I když si zachovává lepší výživové vlastnosti, bývá mdlé. Hotový pokrm je třeba dochutit až po skončení přípravy.

I když jsou vybaveny automatickými programy, práci za vás neudělají. Jsou pomalejší oproti vaření ve vodě i v porovnání s vařením v páře pomocí hrnce a pařáčku. Větší množství jídla v hrnci vaření dál prodlužuje.

Parní hrnec se tak často řadí mezi kuchyňské přístroje, které brzy omrzí a skončí zastrčené vzadu v kuchyňské lince.

Jak vařit v rýžovém hrnci?

Podle návodu odměříte rýži, pečlivě properete, vlijete předepsané množství vody a zapnete. Pozor, v rýžovaru se rýže vaří klidně i tři čtvrtě hodiny. Ale je výborná a má přesně tu správnou strukturu, jak ji znáte z asijských restaurací.

Rýže drží u sebe, takže jde skvěle nabírat hůlkami, a přitom není rozvařená. Například na sushi stačí nasypat rýži do hrnce, uvařit, a pak ji jen zalít rýžovým octem oslazeným cukrem. Takhle dobře ji v klasickém hrnci neuvaříte.

Další výhodou je možnost nechat po uvaření hrnec v chodu, a on rýži uchová horkou a ve stejném stavu dalších 10 hodin. Ceny rýžovarů startuj na cca 400 Kč, za ty lepší si připlatíte – od 1200 Kč i víc.

Klasický „friťák“

Fritovací hrnec je praktickým pomocníkem do každé domácnosti. Oproti smažení na klasické pánvi má totiž příprava jídel ve fritéze řadu výhod. Jídlo smažené ve fritovacím hrnci nenasákne tolik olejem, jako při smažení na pánvi. I doba přípravy jídla je podstatně kratší.

Při výběru nového „friťáku“ můžete vybírat ze tří typů

fritéza se skrytým topným tělesem.

fritéza s topným tělesem ponořeným v oleji

rotofritéza (má nakloněné dno a rotující koš, výhodou je rovnoměrné smažení a úspora použitého oleje)

Hrnci by neměla chybět kontrolka ohřevu oleje, tepelná pojistka, filtr pachů a tuku na víku a filtr oleje. Další užitečnou součástí je trubička pro vypouštění oleje, prostor pro uschování elektrické šňůry nebo lapač vysrážených par.

Čištění fritézy je mnohem jednodušší, má-li odnímatelné části. Ty se dají umýt také v myčce. Na trhu jsou dostupné fritovací hrnce o obsahu 0,5 až 4 litry oleje.

Cany u těch levnějších se pohybují od 800 Kč, u těch kvalitnějších s více funkcemi od 1800 Kč výš, běžně i přes 5000 Kč.

Zavařovací hrnec

Pokud každoročně zavařujete ve velkém, vyplatí se pořídit elektrický zavařovací hrnec. Zavařuje a sterilizuje, odšťavňuje, vaří a ohřívá.

V praxi to znamená, že v hrnci můžete ovoce nebo zeleninu uvařit a poté sterilizovat ve sklenicích, ale stejně tak v něm můžete připravit masové konzervy. Při větších sešlostech hrnec poslouží i k uvaření čaje, svařáku, grogu, polévek a omáček.

V zavařovacích hrncích lze nápoje a pokrmy také přihřívat. Na výběr je smaltovaná verze, nebo nerezová. Smalt je odolný proti poškrabání, nerez má delší životnost. Obsah se pohybuje zhruba od 20 do 35 l a nejběžnější typy pojmou 14 litrových sklenic.

Příkon je obvykle 1 800 či 2000 W, ale vyrábí se i s příkonem 2 500 W. I jednodušší typy hrnců disponují nastavitelným termostatem od 30 °C až k bodu varu. Ceny zavařovacích hrnců se pohybují od 1200 do 5000 Kč.

Tip Paní domu: Pomalý hrnec

Pomalé vaření (pečení) při nižších teplotách využívaly už naše babičky, které daly večer maso do pece a vytáhly ho až druhý den v poledne.

Dnes to obstará Pomalý hrnec, což je elektrický hrnec s vnitřní vyjímatelnou kameninovou nádobou, ve které se jídlo připravuje. Má to své výhody i nevýhody. Výhodou je, že vynikne přirozená chuť potraviny.

Jídla se totiž upravují jen s malým množstvím soli a koření. Další výhodou je nízká spotřeba elektrické energie. Teplota při vaření totiž nedosáhne 100 °C a cenné vitaminy a minerály zůstanou zachovány.

Jídlo se v hrnci vaří pozvolna, takže se z něj neodpařuje tekutina, a jídlo zůstane šťavnaté.

Takto lze uvařit téměř všechno od polévky po hlavní jídla. Stojí od 800 do 3500 Kč.

Remoska v novém kabátku

Pokud doma pravidelně vyváříte, určitě oceníte kvalitního kuchyňského pomocníka, který je ikonou českých kuchyní už víc než 55 let. Remoska se snadno obsluhuje, lehce udržuje a má dlouhou životnost.

Hodí se na vaření, smažení, dušení, pečení, rozmrazování nebo grilování. Pracuje na principu horního ohřevu, přebytečná pára je odváděna ventily ve víku. Dobře tepelně připravené pokrmy jsou šťavnaté a přitom nevysušené.

Nové modely Remoska R21 Original Teflon o objemu 2 l a Remoska R22 Grand Teflon s objemem 4 l navíc krom zdravého vaření zajišťují i výraznou úsporu energií (jen 400 W a 580 W). Ve srovnání s klasickou troubou až pětinásobně nižší. Doporučená cena je 3000 Kč, respektive 3300 Kč.

Text: Marie Šrámková, foto: archiv firem a Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
23.12.2025
Tradice obalovaného kapra s bramborovým salátem coby štědrovečerní pokrm je mnohem mladší, než by se mohlo zdát. Poprvé ho připravila M. D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924.   V českých rodinách se kapr na Štědrý večer podával už dříve, někdy od počátku 19. století, ale spíše jen v rybníkářských oblastech nebo v rodinách, které si ho finančně mohli
22.12.2025
Croquembouche (čteme krokánbuš) je lahodný dezert, který se ve Francii připravuje při slavnostních příležitostech. Poprvé ho představil cukrář Antoine Carême v druhé polovině 18. století a měl takový úspěch, že ho dnes zná každý i za hranicemi jeho země. Doba přípravy: 180 minut   Rozpis na 8 porcí: * Na těsto: 150 g másla, 200 g hladké mouky, 5 vajec, 450 ml vody * Na čokoládo
18.12.2025
Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.   Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Kvalita především Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje na trhu, kde si lze produkty ohmatat, očichat a pr
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
reklama
Šikovné tipy
Vánoční hvězdu přizdobte
Letos můžete zkusit styl „Ledového království“.  Nejen klasická červená, ale i bílá vánoční hvězda má totiž úžasné kouzlo.   1) Připravte si skleněnou mísu odpovídajících rozměrů a potřete ji neředěným saponátem na nádobí. Poté na ni postupně přikládejte tyčinky lepidla do tavné pistole a tu je opatrně rozpouštějte. 2) Až vytvoříte dostatečně hustou síť, nechte […]
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zničila lásku jeho věčná žárlivost a ironie Hybnerové?
nasehvezdy.cz
Zničila lásku jeho věčná žárlivost a ironie Hybnerové?
Vztah herečky ze seriálu Ulice Vandy Hybnerové (57) a psychologa Lukáše, s nímž se seznámila přes internet, je asi v nenávratnu. O partnerské krizi mezi nimi se už spekulovalo delší dobu. Sama nazna
Když Slunce hrozí: Sluneční maximum a zranitelnost technologií
epochaplus.cz
Když Slunce hrozí: Sluneční maximum a zranitelnost technologií
Slunce se právě nyní nachází ve fázi svého jedenáctiletého maxima, což pro technologicky závislou civilizaci na Zemi představuje kritické období. Jevy jako sluneční erupce a výrony koronální hmoty (CME) nejsou jen zdrojem efektních polárních září, ale především rizikovým faktorem pro elektrické sítě, satelitní komunikaci a navigační systémy. Historické paralely ukazují, že extrémní geomagnetická bouře by
Záhada pevnosti u Dunaje: Co se vyklubalo z „opuštěného hradu“?
enigmaplus.cz
Záhada pevnosti u Dunaje: Co se vyklubalo z „opuštěného hradu“?
O těchto ruinách v katastru dolnorakouské obce Stopfenreuth věděli všichni. Říkalo se jim „opuštěný hrad“. Kdo zde stával na stráži u brodu, kde bylo možné překročit Dunaj? Spekulovalo se o nějaké men
Adventní kouzlo českých hradů a zámků
nejsemsama.cz
Adventní kouzlo českých hradů a zámků
Zažijte tu pravou vánoční romantiku! Odpočiňte si od přeplněných městských trhů a vyrazte na některý z našich krásných, vánočně vyladěných hradů a zámků. Kde vás čeká co pěkného? Karlštejn Na pohádkovém hradě nedaleko Prahy vás o adventu přivítá i slavný Císařský palác.Tradici tu mají jak vánoční prohlídky ve svátečně vyzdobených interiérech, tak jarmark pod hradem na historickém tržišti, kde se prodávají ručně vyráběné předměty,
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
epochalnisvet.cz
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
Slavná palírna Ardbeg, spadající pod skupinu LVMH, poprvé vstoupila do hotelového světa…Na ostrově Islay otevřela Ardbeg House, stylové boutiqové útočiště propojující charakter své legendární produkce s prostředím ostrova, který je proslulý dlouhou tradicí a jedinečným rukopisem místních palíren. Dvanáct pokojů a apartmá, z nichž každý má svůj vlastní příběh, vás vtáhne do atmosféry, která působí jak
Řídila Edtih Wilsonová Bílý dům místo manžela?
historyplus.cz
Řídila Edtih Wilsonová Bílý dům místo manžela?
Je první dámou Spojených států amerických. Zároveň jako první žena ve Washingtonu řídí automobil. Je první chotí amerického prezidenta, která svého muže doprovází při cestě do Evropy. Patří jí však prvenství i v prezidentování, jak se mnozí domnívají? Byla Edith Wilsonová skutečně první prezidentkou Spojených států, aniž by ji oficiálně zvolili?   Je studený březnový
Je Little Foot novým, dosud nepojmenovaným druhem lidského předka?
21stoleti.cz
Je Little Foot novým, dosud nepojmenovaným druhem lidského předka?
V roce 2017 byla veřejně odhalena nejkomplexnější kostra australopiteka, jaká kdy byla nalezena. Její označení Little Foot neboli „Malá noha“ plyne z velikosti kostí chodidel. Profesor Ronald Clarke,
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Ztratila jsem dceru
skutecnepribehy.cz
Ztratila jsem dceru
Byly jsme celý život jen dvě. Já a moje dcera Adéla. Bez jejího otce, bez jakékoli jiné opory. A ona tu není. Jednoho odpoledne odešla na trénink gymnastiky. Ten den jsem čekala, že se vrátí jako obvykle. Zavolali mi, že při tréninku spadla z výšky přímo na hlavu a krátce ztratila vědomí. V nemocnici jsem našla Adélu bledou, nehybnou, s přístroji připojenými k jejímu
Brokolicová polévka se smetanou
tisicereceptu.cz
Brokolicová polévka se smetanou
Suroviny na 4 porce 1 najemno pokrájená cibule 3 středně velké brambory (pokrájené na kostičky) 2 lžíce másla podle chuti sůl čerstvě mletý bílý pepř 1 kelímek smetany 1 l drůbežího vývaru 5
Montblanc přeje Veselé Vánoce
iluxus.cz
Montblanc přeje Veselé Vánoce
Montblanc vnáší do letošních Vánoc atmosféru zimních dnů, kdy se člověk na chvíli zastaví, vezme do ruky pero a nechá myšlenky plynout po papíru. Ruční psaní je jedním z nejkrásnějších způsobů, jak