Domů     Elektrické hrnce usnadní vaření
Elektrické hrnce usnadní vaření

Rýžovar, mlékovar, friťák, parní či multifunkční hrnec… Od dob našich babiček, které rozlišovaly kastroly jen na malé a velké, nebo maximálně na hrnce na brambory, na vodu a na maso, už kuchyňské nádobí svou funkčností pokročilo mílovými kroky.

Dnes používáme na přípravu snad každého jídla jinou nádobu. Některé stavíme přímo na plotnu, jiné – se spoustou vychytávek (časovače, kontrolky, nastavitelné termostaty, bezpečnostní pojistky aj.) – připojujeme do zásuvky. Takové většinou vaření ještě víc zrychlí a zjednoduší.

Teflon a nerez vedou

Nejen pánve, ale i většina elektrických hrnců využívat na úpravu vnitřních stěn a dna antiadhézní úpravu – teflon. Materiál umožňuje vařit s minimálním množstvím oleje bez připálení. Klasiku ovšem představuje nerezové nádobí.

Kvalitní hrnce ze silnějšího materiálu jsou opatřeny termoakumulačním sendvičovým dnem. Pokrmy se v nich nepřipálí a navíc šetří energii. Nerezové hrnce se snadno udržují, odolávají nárazu i extrémním výkyvům teploty a snadno se myjí.

Elektrické tlakové hrnce

Elektrický tlakový hrnec dokáže uvařit rýži, mléko, vejce, a další přílohy, jako třeba zelí, čočku či brambory, bez toho, aby se připálily.

Hrnec se dá použít také bez víka, kdy v něm můžete smažit řízky, obalový sýr, hranolky, houby – prakticky nahradí fritovací hrnec.

„Chytré“ multifunkční hrnce

Příprava oběda či večeře se v nich obejde bez složitých příprav a dlouhého vaření, pečení nebo smažení. Multifunkční elektrické hrnce například zajistí přípravu jídla bez nutnosti míchání.

Samy bez pomoci dokážou nejen vařit a péct, ale i ohřívat jídla a připravovat zdravé pokrmy v páře. Některé dokonce fungují také jako fritéza nebo gril.

Malý „parní stroj“

Parní hrnec v mnoha domácnostech už určitě patří mezi nepostradatelné kuchyňské pomocníky. Jídlo se v něm připraví skoro samo, je zdravější, chutnější a barevnější, než kdybyste ho smažili třeba na oleji.

Na trhu seženete hrnec i za pár set korun (stojí od 600 do 4000 Kč), ale bez ohledu na pořizovací cenu mají přístroje i své nevýhody.

Výhody – jídlo si zachová víc nutričně významných látek oproti klasickému vaření ve vodě. Hrnce umožňují přípravu většího množství jídla najednou (maso i přílohy současně, bez spojení chutí).

Nevýhody – jídlo připravené v páře nemusí chutnat každému. I když si zachovává lepší výživové vlastnosti, bývá mdlé. Hotový pokrm je třeba dochutit až po skončení přípravy.

I když jsou vybaveny automatickými programy, práci za vás neudělají. Jsou pomalejší oproti vaření ve vodě i v porovnání s vařením v páře pomocí hrnce a pařáčku. Větší množství jídla v hrnci vaření dál prodlužuje.

Parní hrnec se tak často řadí mezi kuchyňské přístroje, které brzy omrzí a skončí zastrčené vzadu v kuchyňské lince.

Jak vařit v rýžovém hrnci?

Podle návodu odměříte rýži, pečlivě properete, vlijete předepsané množství vody a zapnete. Pozor, v rýžovaru se rýže vaří klidně i tři čtvrtě hodiny. Ale je výborná a má přesně tu správnou strukturu, jak ji znáte z asijských restaurací.

Rýže drží u sebe, takže jde skvěle nabírat hůlkami, a přitom není rozvařená. Například na sushi stačí nasypat rýži do hrnce, uvařit, a pak ji jen zalít rýžovým octem oslazeným cukrem. Takhle dobře ji v klasickém hrnci neuvaříte.

Další výhodou je možnost nechat po uvaření hrnec v chodu, a on rýži uchová horkou a ve stejném stavu dalších 10 hodin. Ceny rýžovarů startuj na cca 400 Kč, za ty lepší si připlatíte – od 1200 Kč i víc.

Klasický „friťák“

Fritovací hrnec je praktickým pomocníkem do každé domácnosti. Oproti smažení na klasické pánvi má totiž příprava jídel ve fritéze řadu výhod. Jídlo smažené ve fritovacím hrnci nenasákne tolik olejem, jako při smažení na pánvi. I doba přípravy jídla je podstatně kratší.

Při výběru nového „friťáku“ můžete vybírat ze tří typů

fritéza se skrytým topným tělesem.

fritéza s topným tělesem ponořeným v oleji

rotofritéza (má nakloněné dno a rotující koš, výhodou je rovnoměrné smažení a úspora použitého oleje)

Hrnci by neměla chybět kontrolka ohřevu oleje, tepelná pojistka, filtr pachů a tuku na víku a filtr oleje. Další užitečnou součástí je trubička pro vypouštění oleje, prostor pro uschování elektrické šňůry nebo lapač vysrážených par.

Čištění fritézy je mnohem jednodušší, má-li odnímatelné části. Ty se dají umýt také v myčce. Na trhu jsou dostupné fritovací hrnce o obsahu 0,5 až 4 litry oleje.

Cany u těch levnějších se pohybují od 800 Kč, u těch kvalitnějších s více funkcemi od 1800 Kč výš, běžně i přes 5000 Kč.

Zavařovací hrnec

Pokud každoročně zavařujete ve velkém, vyplatí se pořídit elektrický zavařovací hrnec. Zavařuje a sterilizuje, odšťavňuje, vaří a ohřívá.

V praxi to znamená, že v hrnci můžete ovoce nebo zeleninu uvařit a poté sterilizovat ve sklenicích, ale stejně tak v něm můžete připravit masové konzervy. Při větších sešlostech hrnec poslouží i k uvaření čaje, svařáku, grogu, polévek a omáček.

V zavařovacích hrncích lze nápoje a pokrmy také přihřívat. Na výběr je smaltovaná verze, nebo nerezová. Smalt je odolný proti poškrabání, nerez má delší životnost. Obsah se pohybuje zhruba od 20 do 35 l a nejběžnější typy pojmou 14 litrových sklenic.

Příkon je obvykle 1 800 či 2000 W, ale vyrábí se i s příkonem 2 500 W. I jednodušší typy hrnců disponují nastavitelným termostatem od 30 °C až k bodu varu. Ceny zavařovacích hrnců se pohybují od 1200 do 5000 Kč.

Tip Paní domu: Pomalý hrnec

Pomalé vaření (pečení) při nižších teplotách využívaly už naše babičky, které daly večer maso do pece a vytáhly ho až druhý den v poledne.

Dnes to obstará Pomalý hrnec, což je elektrický hrnec s vnitřní vyjímatelnou kameninovou nádobou, ve které se jídlo připravuje. Má to své výhody i nevýhody. Výhodou je, že vynikne přirozená chuť potraviny.

Jídla se totiž upravují jen s malým množstvím soli a koření. Další výhodou je nízká spotřeba elektrické energie. Teplota při vaření totiž nedosáhne 100 °C a cenné vitaminy a minerály zůstanou zachovány.

Jídlo se v hrnci vaří pozvolna, takže se z něj neodpařuje tekutina, a jídlo zůstane šťavnaté.

Takto lze uvařit téměř všechno od polévky po hlavní jídla. Stojí od 800 do 3500 Kč.

Remoska v novém kabátku

Pokud doma pravidelně vyváříte, určitě oceníte kvalitního kuchyňského pomocníka, který je ikonou českých kuchyní už víc než 55 let. Remoska se snadno obsluhuje, lehce udržuje a má dlouhou životnost.

Hodí se na vaření, smažení, dušení, pečení, rozmrazování nebo grilování. Pracuje na principu horního ohřevu, přebytečná pára je odváděna ventily ve víku. Dobře tepelně připravené pokrmy jsou šťavnaté a přitom nevysušené.

Nové modely Remoska R21 Original Teflon o objemu 2 l a Remoska R22 Grand Teflon s objemem 4 l navíc krom zdravého vaření zajišťují i výraznou úsporu energií (jen 400 W a 580 W). Ve srovnání s klasickou troubou až pětinásobně nižší. Doporučená cena je 3000 Kč, respektive 3300 Kč.

Text: Marie Šrámková, foto: archiv firem a Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zápisy jsou nově už v lednu, bude více času dohnat případné nedostatky
21stoleti.cz
Zápisy jsou nově už v lednu, bude více času dohnat případné nedostatky
Zápisy do prvních tříd budou nově už od poloviny ledna, tedy zhruba o tři měsíce dříve než v posledních letech. Odborníci si od změny slibují, že se podaří dříve podchytit případné problémy, které dět
Svařené víno se nevaří
epochalnisvet.cz
Svařené víno se nevaří
Zimní čas láká na svařené víno. Zahřeje, spraví vám náladu, je dobrým důvodem setkat se s přáteli. Když ho nikde v blízkosti neprodávají, připravte si ho sami.   Začíná to výběrem vína. Ač se častěji používá červené, jde to i z bílého, důležitá je ovšem kvalita. Víno musí být suché, mělo by mít ovocnou vůni
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
epochanacestach.cz
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
Velehrad, jedno z nejvýznamnějších poutních míst u nás, je pro jednodenní výlet jako stvořený. Těšit se můžete na bohatou historii i na nevšední zážitky. Obec Velehrad najdete nedaleko Uherského Hradiště přímo mezi výběžky pohoří Chřiby. O tomto místě se často hovoří jako o jednom z nejmalebnějších koutů Slovácka. A není divu! Tajemné katakomby Dominantou obce a zároveň největší chloubou velehradské farnosti
Rýžový nákyp s rozinkami
tisicereceptu.cz
Rýžový nákyp s rozinkami
Další z naší řady oblíbených babiččiných receptů. Suroviny 150 g rýže 0,5 l mléka 60 g krupicového cukru špetka soli 1 vejce, prošlehané 100 g rozinek ½ lžičky vanilkového extraktu 1 lžíc
Co skrývá váš mozek? Fascinující fakta a překvapivé souvislosti
epochaplus.cz
Co skrývá váš mozek? Fascinující fakta a překvapivé souvislosti
Představte si vesmír ukrytý ve vlastní hlavě – nekonečně aktivní, i když spíte. Takový je lidský mozek: fascinující, složitý a plný tajemství. Vědci se ho snaží pochopit už po staletí, přesto zůstává spousta otázek bez odpovědi. Podívejme se na některé z nich a zjistěme, co o tomto zázračném orgánu zatím víme. Mozkové buňky se tvoří
Vily a Viladomy Košíře: Prémiové bydlení v prestižní lokalitě Prahy 5
iluxus.cz
Vily a Viladomy Košíře: Prémiové bydlení v prestižní lokalitě Prahy 5
Vstupte do světa, kde se luxus snoubí s přírodou a moderní technologie zajišťují maximální komfort a úspornost provozních nákladů. Vily a Viladomy Košíře představují jedinečný rezidenční projekt, k
Slovenské lokše
nejsemsama.cz
Slovenské lokše
Lokše jsou tradiční, na Slovensku i na jižní Moravě připravované bramborové placky, které skvěle doplní svatomartinské hody. Ingredience: ● 500 g brambor ● 200 g hladké mouky ● 1 lžička soli ● 2 lžíce sádla Postup: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nastrouhejte. Smíchejte s moukou a solí, vypracujte hladké těsto. Rozdělte na malé kousky, každou část rozválejte na tenkou placku. Na pánvi rozehřejte sádlo a placky opečte z obou
Konec lásky Novákové kvůli dítěti?
nasehvezdy.cz
Konec lásky Novákové kvůli dítěti?
Schyluje se snad k rozvodu? Takový to byl sehraný pár! Jak se ale zdá, životní cesty a představy herečky ze seriálu Ulice Sandry Novákové (43) a jejího manžela, režiséra Vojtěcha Moravce (38), se začí
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Zachránce slovenského zlata režim soudil za velezradu
historyplus.cz
Zachránce slovenského zlata režim soudil za velezradu
Na Slovensku vypuklo povstání. Karvaš se domluvil s partyzány, že ho z Bratislavy bezpečně dostanou na své území. V bance zařídí ještě pár nezbytných věcí a pak se vrací domů. Místo spojky si ho však večer „vyzvedne“ gestapo!   Přednáší v Německu, ve Francii i Spojených státech amerických. Je tajemníkem Svazu slovenských bank, generálním tajemníkem Národohospodářského ústavu Slovenska a
Existují ptačí obři?
enigmaplus.cz
Existují ptačí obři?
Připomínalo to scénu z Hitchkokova filmového hororu Ptáci. Z oblohy se snesl veliký orel a zaťal své pařáty do tříletého děvčátka Kayly Finové z Albany. Naštěstí byl nablízku její otec a další lidé, a
Prokleté stavení v sobě skrývá temnou energii
skutecnepribehy.cz
Prokleté stavení v sobě skrývá temnou energii
Ta dovolená v horách se nám stala málem osudnou. Toužili jsme po dobrodružství, a tak jsme se s manželem vypravili na místo, které mělo strašidelnou pověst. Už víme proč! Rádi s manželem cestujeme po naší krásné zemi a poznáváme nová místa, zejména ta opředená historií a zajímavými příběhy. Lákají nás zejména místa strašidelná, ze kterých druzí mají hrůzu. Tajemno a záhady, to