Domů     Dýně už se kutálejí
Dýně už se kutálejí
20.11.2019

A jestli se dokulily až k vám do kuchyně, máte jistě radost, nebo také starost. Jak se to vezme. Ale co dýni nevezme ani ten největší škarohlíd, je její barevná krása. Stačí si vybrat. A je opravdu z čeho.

Muškátová dýně

Váží kolem 6 kilogramů a užijete si s ní tak týden kulinářské zábavy. Má sytě oranžovou dužinu a slupka může být zbarvená od zelené až po oranžově hnědou. Můžete ji upravovat na sladko i na slano, tak máte naději, že se rodina nezačne hned vzpouzet.

Dýně máslová

Vypadá jako taková velká hruška a slupka je taková nenápadná, zato dužina je výrazně oranžová a stejně výrazná je i její chuť. Když ji upečete, ucítíte máslovo-oříškové tóny.

Je ideální k restování a grilování, je vynikající přílohou k červenému masu (steaky), ovšem je dobrá i do omáček, nádivek, pyré a krémových dýňových polévek. Lze ji třeba i zapékat s masem naslano i nasladko.

Špagetová dýně

Má žlutou až žlutooranžovou slupku, která se nemusí loupat, stačí ji jen povařit. Dužina vytváří špagetová vlákna, pokud je dýně zralá. Vlákna se od sebe oddělí při povaření. Špagetovou dýni vaříme vcelku, neoloupanou.

A dýňové špagety můžeme skutečně využít jako plnohodnotnou náhradu těstovin, čili přelévat je rajčatovými omáčkami a sypat strouhaným sýrem.

Dýně Hokaido

Japonci ji milují a vy byste si ji měli zamilovat taky. Je tak bohatá na minerály i vitaminy, že by byla věčná škoda nezařadit ji do jídelníčku. Podle orientální medicíny je léčivá hlavně pro slezinu, slinivku břišní a žaludek.

Je vlastně sympatická všem, které nebaví zbavovat dýni slupek. Jako jediná má totiž slupku, která tepelnou úpravou změkne.

Má specifickou lehce oříškovou chuť, která se hodí jak pro slané pokrmy, polévky, omáčky, pyré či nádivky, tak i pro sladké dezerty, marmelády, zkrátka téměř do každého druhu pokrmu.

Goliáš

Velkoplodá dýně Goliáš je nám tolik známá klasika s obrovitými plody syté žluto-oranžové barvy. Je to přesně ta dýně, kterou jste letos záviděli sousedovi, a proto jste se rozhodli, že ji chcete mít příští rok i vy.

Nebo si naopak pamatujete, jak z nich maminky kdysi dělaly „ananasový kompot“. Má hladkou oranžovou slupku a obsahuje ohromné procento vody, a proto není příliš vhodná k dlouhodobému skladování, snáze uhnívá.

Plody mohou vážit až 30 kg a jedna rostlina nám vždy dá jen jeden plod, byť bohatě kvete.

Žaludová dýně

Tato dýně má neobvyklé plody připomínající jahody, ovšem na rozdíl od jahod váží plod 0,5–1 kg a je dlouhý cca 10–20 cm. Je oblíbená pro svou oříškovou chuť a též pro možnost konzumace i za syrova, a to dokonce i se slupkou.

Žaludová dýně roste v keřích a nezabírá tolik místa jako ostatní dýně. Pokud ji ale dlouho skladujete, oříšková chuť se vytratí. Jednu z jejích odrůd  můžete navíc konzumovat jako jablko a jiná zase chutná jako kukuřice.

Chioggia

Dýně Chioggia neboli Marina di Chioggia byla vyšlechtěna v Itálii. Její plody váží 4 až 6 kg, mají tmavě zelenou barvu a hrubou strukturu s efektním žebrováním.

Tato dýně je ideální k výzdobě, ovšem svou nasládlou chutí připomíná mrkev, a proto je hojně využívána i v kuchyni. Slupka této dýně je velice tuhá a nepoddajná, proto je třeba dýni nejprve tepelně zpracovat nakrájenou na měsíčky a poté zbavit slupky.

Okrasné dýně

Jak již sám název napovídá, pěstujeme je především pro potěšení smyslů, ozvláštnění interiérů i exteriérů. Jejich roztodivné tvary jsou inspirující pro tvoření různých aranžmá.

Jdeme na nákup

Nejprve se podívejte na slupku dýně. Slupka u zralých dýní je tuhá a matná. Nezralé plody dýně se více lesknou. Na dýni nesmějí být měkká ani hnědá místa. Taková dýně může být postižena hnilobou a je nepoživatelná.

Dalším ukazatelem zralosti dýně je stopka. Musí být zahnědlá a seschlá. Jestliže je svěží a zelená, znamená to, že dýně byla ze záhonu sklizena příliš brzy.

Dýně vybírejte spíše těžší, takové obsahují hodně dužiny a málo semínek. Jestliže větší plody neuzvednete, zaťukejte na ně. Měly by znít dutě.

Tip Paní domu: Pokud chcete dýni na Halloween, kupte naopak lehčí, protože se semínka lépe dlabou.

Skladování

Jestliže máte vhodné prostory, nemusíte dýni zpracovat hned. Na poličce vystlané slámou vám při teplotě 10 až 18 °C a vzdušné vlhkosti 50­-75 % vydrží zdravé dýně i 4 měsíce bez újmy na vzhledu nebo chuti.

Proč jíst právě dýni?

Dýně je významná pro vysoký obsah vlákniny, která čistí trávicí soustavu. Je v ní skoro 90 % vody a asi 8 % cukru.

Dýně obsahuje alfa a beta karoten, čemuž odpovídá i její oranžová barva, lutein, provitamin A a množství minerálů – sodík, draslík, hořčík, fosfor, chlór, měď a železo, kyselina listová a menší množství vitaminu C. Její šťáva je močopudná a podporuje vylučování toxinů z těla.

Konzumace dýně také snižuje hladinu tuků a hlavně cholesterolu v krvi. Její semena mají až 40 % oleje a obsahují i zinek, který posiluje imunitu, chrání nervy a mimo jiné pomáhá mužům při potížích s prostatou.

Tip Paní domu: Nezapomeňte, že kromě dužiny skrývá dýně také semínka. Oberte je od střapatých vláken, opláchněte na cedníku a nechte oschnout.

Pak je můžete upražit na trošce oleje na pánvi, osolit, případně i okořenit a pochutnat si na nich jindy. Ať už jimi posypete salát, polévku či domácí pečivo, nebo je budete jen tak chroupat u televize.

Dýňová pomazánka

1 máslová dýně, 1 lžíce olivového oleje, špetka soli, 12 lžic másla

1) Troubu předehřejeme na 200 °C. Dýni přepůlíme a lžící vyškrábneme dužinu. Obě poloviny dýně dáme do pekáčku řeznou stranou nahoru. Dužinu nožem nařízneme, potřeme olivovým olejem a osolíme. Pečeme 40 minut.

Poté zmírníme teplotu na 170 °C a dopékáme ještě 20­-30 minut, až dužina zcela změkne.

2) Horkou upečenou dužinu lžící vyjmeme a ještě zatepla rozmixujeme nahrubo. Přidáme máslo a pokračujeme v práci s mixérem, dokud vše nerozmixujeme zcela dohladka. Podle chuti dosolíme, přendáme do sklenic a necháme vychladnout.

Hodí se nejen na opečený toust, ale báječně chutná i v bagetce s křupavým salátem či jinou zeleninou.

Dýňové ragú

Beef stew with vegetables in pumpkin
Beef stew with vegetables in pumpkin

1 dýně hokaido, 700 g vepřové plece, 3 lžíce oleje, 1 mrkev, 1 petržel, 1 řapíkatý celer, 1 cibule, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list, 1 lžička tymiánu, 200 ml červeného vína, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce pohankové mouky, sůl

1) Vydlabeme si dýni, zbavíme ji semínek a nakrájíme na kostičky.

2) Ohřejeme si olej na pánvi a opečeme na něm nejdříve očištěnou a nakrájenou mrkev, petržel nakrájenou na půlkolečka a i pokrájený řapíkatý celer. Potom přidáme cibuli pokrájenou na drobno, kterou zpěníme.

3) Maso si nakrájíme na kostičky, přidáme ho do pánve a krátce opečeme ze všech stran.

4) Do pánve přidáme dýni a koření. Podlijeme vše vínem a troškou vody, osolíme a za občasného míchání a podlévání dusíme pod pokličkou deset minut.

5) Ke konci přidáme rajčatový protlak a zahustíme pohankovou moukou, kterou si předtím rozmícháme v trošce vody.

Dýňovo-ricottové noky

900 g pečené dýně, 450 g ricotty, 300 g hladké mouky, 220 g nastrouhaného parmezánu, 110 g másla, 25 g čerstvé šalvěje, 20 g soli, mletý muškátový oříšek

1) Pečenou dýni (kterou je třeba péct bez vývaru, aby nebyla řídká) rozmixujeme na pyré a přidáme ricottu, parmezán, sůl a muškátový oříšek.

2) Do směsi postupně vmícháme mouku a vypracujeme vláčné těsto, ze kterého vytvarujeme 8 válečků o průměru asi 2,5 cm. Každý váleček nakrájíme na stejné díly o velikosti cca 2 cm.

3) Nakrájené noky vaříme ve vroucí vodě, dokud nevyplavou, a poté je vyjmeme.

5) Na pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme šalvejové lístky a krátce je orestujeme. Přidáme noky a krátce opečeme.

6) Hotové noky na talíři posypeme parmezánem a podáváme.

Grilovaná dýně s cibulí a brambory

1 dýně Hokaido, 1 červená cibule, 1 palice česneku, 400 g brambor, 4 lžíce olivového oleje, tymián, sůl, pepř

1) Dýni rozkrojíme, odstraníme semínka, a poté nakrájíme na měsíčky.

2) Brambory a cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka.

3) Celou paličku česneku rozkrojíme příčně na dvě poloviny.

4) Vše vyskládáme do pekáčku, zakapeme olivovým olejem, dochutíme solí a pepřem a přidáme snítky tymiánu.

5) Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, asi 30 minut.

Související články
19.5.2025
Máte rádi smažená jídla, ale protože víte, že nejsou nejzdravější, tak stará olejová fritéza odpočívá někde ve spíži? Nebo jste ji pro jistotu nikdy neměli? Zkuste horkovzdušnou. Proti té tradiční má hodně výhod a přitom jsou pokrmy stejně chutné a křupavé, ovšem lehčeji stravitelné. K přípravě jídla totiž využívá horký vzduch, a když olej, tak opravdu jen minimální množství. Nemusíte tedy řešit,
16.5.2025
Bojíte se mikrovlnky? Pro jedny je to nepostradatelný domácí spotřebič, pro druhé riziko pro zdraví. Přitom technicky vzato používá stejný zdroj pro svoje fungování jako rádia, televizory, mobilní telefony, přístroje GPS nebo třeba hřejivé infralampy a dotaženo do detailů i náš zrak – elektromagnetické vlny delšího rozsahu. Elektromagnetické záření může být skutečně nebezpečné, ale až při vlnách v
14.5.2025
Určitě si doma děláte různé zeleninové saláty, dáváte ji do polévek, omáček i nakládáte. A právě pečená zelenina je to, co vám v repertoáru ještě chybí. A to je škoda. Už proto, že šetří kapsu a také ji můžete použít na spoustu způsobů. Třeba na těstoviny, na polévku, do wrapů a omelet... Kterou vybrat? Vlastně téměř jakoukoliv, ale asi nejvíce se hodí kořenová, třeba brambory, pastinák, sladké
12.5.2025
Písečné pláže, slunce, moře všudypřítomná modrá a bílá, to je Řecko. A samozřejmě kuchyně, která chutná snad každému. A kdyby ta dovolená letos nevyšla, co si nějakou tu dobrotu připravit doma? Citronová polévka (4 porce) 1 malé kuře, 1 cibule i se slupkou do vývaru, svazeček z natě celeru, petrželky a bobkového listu, 2 kuličky pepře, kousek kůry z bio citronu, 1 lžička soli, šálek rýže, 2
29.4.2025
Ale jakou, když existuje tolik druhů. A někdy ani ti, kteří kávu milují a rádi experimentují, nedokáží přesně určit, co do které vlastně patří. Espresso zná každý, ale co ty ostatní? Pojďme se na to podívat. Ristretto – pochází ze Sicílie a je velice podobné espressu, ale s tím rozdílem, že jeho objem je okolo 20 ml. Připravuje se z toho stejného množství kávy, ale extrakce je kratší, takže vyn
reklama
Šikovné tipy
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Existovali opravdoví obři? Legendy o nich najdeme po celém světě!
enigmaplus.cz
Existovali opravdoví obři? Legendy o nich najdeme po celém světě!
Po staletí jsou na mnoha místech planety nacházeny podivné kostry a nástroje, které údajně dokládají existenci lidem podobné rasy velkého vzrůstu, která vládla světu dávno před nástupem člověka. Bohuž
Směs z lesních hub nakyselo
tisicereceptu.cz
Směs z lesních hub nakyselo
Na nakládání se hodí hříbky, babky, lišky i poddubáky. Suroviny na 4 sklenice 1 kg očištěných hub 2 lžíce octa sůl Na nálev 500 ml octa 1,5 l vody 10 kuliček pepře 10 kuliček nového k
Technologie a styl: Vychytávky pro moderní život
epochaplus.cz
Technologie a styl: Vychytávky pro moderní život
Od chytrých pomůcek pro rodiče přes kuchyňské vychytávky až po designové doplňky – tyto produkty kombinují technologii, praktičnost a styl. Chytrá ponožka pro děti, strojek na těstoviny, USB rozbočovač, potápěčské hodinky a zarážka na dveře zpříjemní každodenní život. Chytrá ponožka hlídá životní funkce děťátka, i když rodiče spí Chytrá ponožka Owlet Smart Sock je chůvičkou
Olomoucký hrad: Pýcha i tragédie rodu Přemyslovců
epochanacestach.cz
Olomoucký hrad: Pýcha i tragédie rodu Přemyslovců
Nejvyšší věž na Moravě, největší moravský zvon a rozlehlý historický areál, který se může směle rovnat i Pražskému hradu. Přemyslovský hrad v Olomouci je výjimečný v mnoha ohledech a pokoušet se ho prohlédnout za jediný den je prostě marná snaha. Návrší, které dnes známe pod jménem Václavské, považovali za ideální k budování sídla už obyvatelé za pravěkých časů.
Peršané ve starověku zaútočili bojovým plynem
historyplus.cz
Peršané ve starověku zaútočili bojovým plynem
„Kupředu!“ zvolá římský velitel a s četou vojáků se rozeběhne tunelem směrem k nepříteli. Za sebou mají sotva pár metrů, když vtom je přes nos praští ostrý zápach. Křečovitě lapají po vzduchu, padají na kolena a v mučivých bolestech umírají. Římská pevnost toho dne padne. Co stálo za úspěchem perské armády?   Píše se rok
Jágr své mladé partnerce už nestačí…
nasehvezdy.cz
Jágr své mladé partnerce už nestačí…
Když začal Jaromír Jágr (53) randit se svou o třiadvacet let mladší partnerkou Dominikou Branišovou (30), bylo jim oběma o pět let míň. Nyní, tři roky po padesátce, musí ale legendární hokejista,
Arktické rostliny reagují na změnu klimatu nepředvídatelně
21stoleti.cz
Arktické rostliny reagují na změnu klimatu nepředvídatelně
Klimatická změna rychle proměňuje arktickou tundru, potvrdila rozsáhlá mezinárodní studie, kterou publikoval časopis Nature. Vědci po čtyři desetiletí sledovali více než 2 000 rostlinných společenstev
Jak se mám nadechnout?
skutecnepribehy.cz
Jak se mám nadechnout?
Byly jsme jen dvě. Já a moje dcera Klára. Bez jejího otce, bez velké rodiny, bez zázemí. Ale měly jsme sebe. A teď už ji nemám. Nám to stačilo. Byla moje radost, moje světlo, moje všechno. Když jsem večer zavírala oči, děkovala jsem, že ji mám. A ráno jsem vstávala s myšlenkou na ni. Smála se s hlavou zakloněnou,
Star Oud je nejnovějším přírůstkem do kolekce, která vzdává hold dědictví Montblanc
iluxus.cz
Star Oud je nejnovějším přírůstkem do kolekce, která vzdává hold dědictví Montblanc
V roce 2024, kdy byla kolekce uvedena na trh, Montblanc představil nový způsob, jak vyjádřit různé aspekty svého bohatého dědictví, naplněného kreativitou a řemeslnou zručností. Montblanc Collection z
Revoluce ve stavebnictví: Budeme žít v houbách?
epochalnisvet.cz
Revoluce ve stavebnictví: Budeme žít v houbách?
Představte si budoucnost, ve které domy rostou stejně jako houby po dešti. Zní to jako sci-fi? Možná. Ale v České republice už takový dům existuje.   Experimentální projekt SAMOROST přinesl skutečnou revoluci v udržitelném bydlení. Poprvé v historii nechali vyrůst dům, jehož klíčovým materiálem je mykokompozit – stavební prvek vytvořený z podhoubí. Inovativní přístup otevírá
Nádherný svět Sicis
rezidenceonline.cz
Nádherný svět Sicis
Věhlasná značka, která se původně proslavila především luxusními mozaikovými obklady, dnes nabízí vybavení pro celý interiér. Co její návrháři a řemeslníci dovedou, představila ve svém kompletně zrekonstruovaném showroomu v srdci Paříže. Koncept „Casa Sicis“, který se vedle Londýna a Milána nedávno zabydlel také ve francouzské metropoli, v ulici 41 Rue François Premier poblíž Champs Elysées,
Sladký toust
nejsemsama.cz
Sladký toust
Na takových sladkých toustech si pochutnáte ve Francii. Můžete je podávat s různými druhy ovoce a s kopečkem mascarpone. Ingredience na 4 porce: 8 plátků toustového chleba máslo na smažení 3 vejce 100 ml mléka 1 lžíce cukru 1 lžička mleté skořice 1 miska borůvek 1 malý kelímek zakysané smetany 2 lžíce medu Postup: V misce prošlehejte vejce s mlékem, cukrem a skořicí. Do směsi namáčejte tousty