Domů     Dnes budou těstoviny
Dnes budou těstoviny
17.9.2024

Když se řekne těstoviny, asi si každý představí Itálii, i když jejich původ není vůbec tak jasný. Jisté ovšem je, že jsou oblíbené po celém světě. Už kvůli tomu, že i jednoduchou přípravou vykouzlíte spoustu zajímavých a bohatých chutí.

Penne a la vodka

(4 porce)

1 cibule, 2 stroužky česneku, 300 g penne, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička sušených chilli vloček, 2 lžíce rajského protlaku, 1 plechovka krájených rajčat, 5 lžic vodky, 150 ml vody z těstovin, 150 ml smetany ke šlehání, parmezán, sůl, pepř

1) Dejte ohřát osolenou vodu na těstoviny, a když začne vařit, nasypte do ní penne a uvařte je na skus. Poté je slijte přes cedník (trochu vody z těstovin dejte stranou). Aby se penne neslepily zamíchejte do ještě horkých trochu olivového oleje.

2) Během vaření těstovin si připravte omáčku. Ve větším hrnci na oleji orestujte nasekanou cibuli, po pár minutách přidejte na plátky nasekaný česnek. Společně restujte asi minutu a pak přidejte chilli vločky a rajský protlak.

3) Po chvilce přilijte vodku, nasekaná rajčata a čerstvě namletý pepř. Vše zamíchejte a vařte bez poklice asi 15 minut.

4) Pak přilijte vodu z těstovin a dále vařte ještě 10 minut. Poté do omáčky přidejte smetanu a parmazán a vše provařte ještě asi 5 minut, až omáčka zhoustne.

5) Hotovou omáčku podle chuti dosolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a zamíchejte do ní uvařené těstoviny penne. Podávejte s čerstvým oreganem nebo bazalkou a hoblinkami parmazánu.

Doba přípravy 35 minut

Náročnost 1

Omáčka s vodkou prý vznikla v 70. letech minulého století v restauraci Dante v Bologni. Své příznivce si ale získala i v Americe, kde se 80. letech 20. století podávala na diskotékách a v klubech. A proč je oblíbená?

Když se vaří na mírném plameni, rajčata zkaramelizují a zavaří se, spojí se s vodkou a zjemní smetanou. Tak vznikne krémová, luxusně hedvábná omáčka.

Gratinované penne s kuřetem

(6 porcí)

4 lžíce olivového oleje, 1 cibule nakrájená nadrobno, 2 drcené stroužky česneku, ¼ lžičky chilli vloček, 2 plechovky nakrájených rajčat, 1 lžička moučkového cukru, 6 lžic mascarpone, 4 kuřecí prsa bez kůže nakrájená na nudličky, 300 g penne, 70 g nastrouhaného čedaru 50 g strouhané mozzarelly, ½ malého svazku petrželky nasekaného nadrobno, sůl, pepř

1) Na pánvi na středním plameni rozehřejte 2 lžíce oleje a 10-12 minut na něm restujte cibuli. Přidejte česnek a chilli vločky a restujte ještě 1 minutu. Přidejte rajčata a cukr a okořeňte podle chuti. Odkryté duste 20 minut nebo do zhoustnutí a poté vmíchejte mascarpone.

2) Na nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje . Kuře osolte, opepřete a opékejte 5–7 minut, nebo dokud není propečené.

3) Troubu rozehřejte na 200 °C. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Sceďte a pokapejte zbylým olejem.

4) Přendejte je do středně velké zapékací misky. Vmíchejte kuře a přelijte omáčkou. Navrch dejte čedar, mozzarellu a petrželku. Pečte 20 minut, nebo dokud nebudou zlatavě hnědé a bublající.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 1

Zapečené těstoviny jsou vděčné. S minimální námahou připravíte jídlo pro celou rodinu, navíc je téměř jisté, že se setká s úspěchem a každý si na něm pochutná. Nebojte se ani experimentů a těstoviny klidně zapečte s tím, co najdete ve spíži a v lednici.

Alfredovy fettucine

(4 porce)

227 g smetany ke šlehání, 25 g másla (asi 2 lžíce), 1 lžička kukuřičné mouky, 100 g strouhaného parmazánu, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, 250 g fettucine nebo tagliatelle, nakrájená pažitka nebo nasekaná petrželka k podávání, sůl, pepř

1) Ve středně velkém hrnci na mírném ohni rozmícháme smetanu, máslo a kukuřičnou mouku a přiveďte k mírnému varu. Poté odstavte a udržujte v teple.

2) Sýr a muškátový oříšek dejte do malé misky, přidejte mletý černý pepř a promíchejte.

3) Těstoviny dejte do hrnce s vařící vodou osolenou se 2 lžičkami soli a vařte podle návodu na obalu. Měly by být uvařené na skus. Po uvaření těstoviny sceďte, ale část vody uchovejte.

4) Přidejte těstoviny do pánve se smetanou, posypte sýrem a na mírném ohni vše jemně promíchejte. Když se vše spojí, přidejte 3 polévkové lžíce vařící vody. Míchejte, dokud se voda neodpaří a omáčka nebude lesklá.

Před podáváním ochutnejte a případně osolte a opepřete. Servírujte v nahřátých miskách posypané bylinkami.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 1

Pokrm je pojmenován po Alfredu di Leliovi, který ho podával ve své restauraci v Římě na počátku 20. století. A Alfred byl docela slavný.

Psali o něm v novinách, kde vyzdvihovali nejen jeho nudle, ale i způsob servírování, který probíhal za zvuku houslí a vypadal, jako když dirigent řídí orchestr.

V roce 1927 mu dokonce herci Mary Pickfordová a Douglas Fairbanks věnovali zlatou vidličku a lžíci.

Mušle s tuňákem

(4 porce)

600 g těstovin, 4 malé konzervy tuňáka v oleji, 200 g fazolek, 3 lžíce zelených oliv, 1 na proužky nakrájená šalotka, sůl, čerstvě mletý pepř, citronová šťáva, chilli

1) Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu, na poslední 3 minuty varu k nim přidejte na menší kousky pokrájené fazolky.

2) Mezitím si do misky vyklopte tuňáka i s trochou oleje, přebytečný olej slijte a vidličkou rybu rozdělte na menší kousky. Vmíchejte nakrájené olivy a opepřete, přidejte citronovou šťávu a mletými chilli vločkami.

3) Uvařené těstoviny s fazolkami slijte, dejte do misky, vmíchejte tuňáka s olivami a podávejte posypané lístky bazalky.

Doba přípravy 20 minut

Náročnost 1

Tento jednoduchý pokrm můžete servírovat téměř okamžitě a jeho výhodou je, že se dá jíst i teplý i studený. Zelené olivy můžete také vyměnit třeba za kapary nebo olivy černé.

Špagetová omeleta

350 g špaget, 5 vajec, 100 ml plnotučného mléka, 50 g parmezánu, 100 g uzeného sýry, 50 g uzené pancetty nebo slaniny, 1 snítka tymiánu, čerstvě mletý pepř, sůl, olivový olej, 1 stroužek česneku

1) Uvařte špagety podle návodu tak, aby byly na skus.

2) Mezitím si připravte náplň. Uzenou slaninu a uzený sýr nakrájejte na kostičky. Vejce nalijte do velké mísy, přidejte lístky tymiánu, mléko, sůl a pepř.

3) Přisypte strouhaný parmezán a dobře promíchejte. Přidejte nakrájenou pancettu a uzený sýr a opět promíchejte.

4) Jakmile jsou těstoviny uvařené, sceďte je a v míse zakápněte olivovým olejem. Těstoviny vsypte do vaječné směsi a znovu promíchejte.

5) V pánvi na oleji osmahněte stroužek česneku.

6) Vyjměte ho a vsypte špagety. Stěrkou je rovnoměrně rozprostřete a opékejte na větším plameni, aby základ ztuhl. Poté snižte teplotu, přikryjte pokličkou a nechte na mírném ohni asi 10 minut.

7) Poté omeletu otočte. Zatřeste pánví, abyste se ujistili, že se odděluje ode dna, položte na pánev talíř a otočte ji dnem vzhůru. Vraťte omeletu do pánve a odkrytou opékejte dalších 5 minut.

Doba přípravy 30 minut

Náročnost 1

Těstovinové omelety mají hned dvě výhody. Jednak spotřebujete zbylé těstoviny a máte rychlý oběd nebo večeři a také můžete popustit uzdu fantazii a spotřebovat téměř všechno, co vám lednička či spíž nabídne.

Foto: Shutterstock
Související články
3.10.2024
Balkánská je balkánská kuchyně je koncertem vůní a chutí a připomene krásnou dobu letní dovolené. Máme pro vás pár skvělých receptů. Čočková čorba (4 porce) 2 lžíce olivového oleje, 1 středně žlutá cibule nakrájená na kostičky, 1 velká nebo 3 malé mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky, 1 střední brambor oloupaný a nakrájený na kostičky, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžíce rajčat
30.9.2024
Zakysané mléčné produkty jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale blahodárně působí i na naše střeva. Vyznáte se v nich? Na trhu jich objevíte hned několik. Všechny jsou pro naše zdraví přínosné, však se také řadí mezi superpotraviny. A to pro obsah prospěšných bakterií. Vedle vitaminů A, D a B a kvalitních bílkovin obsahují také fosfor. Množství vápníku je úplně stejné jako v mléce,
27.9.2024
Obdivujete nádherné fondánem nebo marcipánem potažené dorty v kuchařkách i na internetu a přemýšlíte, že se do toho jednou také pustíte, ale pořád ne a ne se k tomu odhodlat? Obavy z toho, jestli potahování zvládnete, jsou pochopitelné, protože práce s marcipánem nebo fondánem už vyžaduje trochu cukrářských zkušeností, a tak by se vám možná hodilo pár rad cukrářky Olgy Ceralové. Nakonec zjistíte,
23.9.2024
Podzim se blíží, ale je ještě přece jen až „za rohem“. Takže ještě hodně grilovaček určitě zvládnete. A připravit si můžete třeba pravé řecké speciality. Souvlaki (viz úvodní foto) 600 g vepřového masa, olivový olej, 50 ml bílého vína, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžička majoránky, 1 lžička tymiánu, 1 bobkový list, sůl, pepř 1) Maso nakrájejte na kostky o průměru 4 centimetry a dejte do mísy. 2)
13.9.2024
Už nikdy nechcete mít rýži příliš málo uvařenou, připálenou anebo dokonce rozvařenou? Kupte si rýžovar. Tohle vychytralé zařízení totiž pracuje na principu vaření v páře. Další hrnec navíc, řeknete si. Ale pokud si doma vaříte rýži často, nikdy neprohloupíte nákupem správného rýžovaru. Nebudete už totiž muset myslet na to, jak dlouho rýži musíte vařit, ani nic dalšího hlídat. Technika vše vyřeší
reklama
Šikovné tipy
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Domácí kosmetika s vůní medu
Med se k pěstění krásy používá od nepaměti. A ve vlastnoručně vyrobené kosmetice budete mít jistotu, že je ho tam poctivá porce. Med umí hodně. Intenzivně hydratuje pleť i vlasy, hojí rty, regeneruje suchou pokožku, brání infekcím na kůži. Umí dokonce změkčit zatvrdlou kůži na patách. Hodí se pro všechny typy pleti, pozor jen při […]
Vybrat správné ponožky není jen tak
Měli byste jim věnovat stejnou pozornost, jako když si vybíráte boty. Protože i na ponožkách záleží, jak se vám bude chodit a jestli se budete cítit příjemně a pohodlně. Ponožky musí udržet vaše nohy v suchu, v zimě v teple, v létě by zas měly zabraňovat pocení a zápachu, jejich lemy nesmí škrtit a švy by vás neměly nikde […]
Krabička na kapesníky může být hezká
A vyrobit ji vůbec není těžké. Jestli rádi tvoříte, ale netroufáte si zatím na větší věci, tohle je nápad právě pro vás. Budete potřebovat: Krabičku (polotovar koupíte na internetu, v hobby marketech nebo ve výtvarných potřebách), větší a menší štětec, univerzální vodou ředitelné barvy Povrch krabičky před natíráním důkladně zbavte prachu a jiných nečistot. Bílou […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nešťastní samečci tarantulí: Hledají lásku, nacházejí smrt
21stoleti.cz
Nešťastní samečci tarantulí: Hledají lásku, nacházejí smrt
Podzimní období v Coloradu přináší zvláštní jev, nastává totiž čas páření tarantulí. Pavoučí milostné hrátky dokonce přitahují nadšence z dalekých koutů, kteří touží spatřit každoroční milostné rituál
Zchlaďte svou žáhu
nejsemsama.cz
Zchlaďte svou žáhu
Pálení žáhy je problém, který může potkat kohokoli, a přestože není nebezpečný, umí být hodně otravný. Podívejme se na to, proč vzniká a jak se ho lze zbavit. Možná jste si právě pochutnala na oblíbeném jídle, a najednou cítíte nepříjemné pálení, které vám stoupá od žaludku až do krku. Ano, přesně tohle je pálení žáhy a není to žádná
Sladký zabiják: Přidaný cukr zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
epochaplus.cz
Sladký zabiják: Přidaný cukr zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
Sladká chuť kdysi našim předkům signalizovala, že daná potravina je zdrojem rychle využitelné energie, kterou potřebovali při dlouhých pochodech, namáhavé práci, útěku či při boji. Ovšem s dnešním pohodlnějším způsobem života a dostupností sladkostí prakticky na každém kroku se z cukru stal nepřítel číslo jedna, mimo jiné ohrožuje i naše srdce! Cukry rozlišujeme na v
Červený duch z Arizony: Démon nebo neznámé zvíře?
epochalnisvet.cz
Červený duch z Arizony: Démon nebo neznámé zvíře?
Podle legendy zrozené v roce 1883 v americkém státě Arizona žije na jihovýchodě země podivné stvoření vypadající jako velbloud. Kromě toho, že má jít o děsivého obřího tvora, který útočí na lidi, prý na jeho hřbetě sedí lidská kostra. Jde o ducha nebo tvora z masa a kostí?   Měsíc visí nízko na obloze a krajinu
Pustevny: Stopa architekta Dušana Jurkoviče
epochanacestach.cz
Pustevny: Stopa architekta Dušana Jurkoviče
Dřevo, pestré barvy a lidové tradice. Tak bychom mohli ve zkratce charakterizovat dílo architekta Dušana Jurkoviče. Jeho stavby jsou dodnes perlami mnoha míst naší republiky v čele s Pustevnami nad Rožnovem pod Radhoštěm. Našli bychom jen málo architektů, kteří ve své práci tak důsledně a přitom tvořivě respektovali lidové tradice. Dušan Jurkovič, významný představitel secesní architektury, sice
Herufek: Láska v každém kousku čokolády
iluxus.cz
Herufek: Láska v každém kousku čokolády
Ještě na začátku minulého století patřilo Česko k čokoládovým velmocím, tato tradice byla sice zdecimována válkou a dobou komunismu, ale nikdy úplně nezmizela. Důkazem je také rodinná čokoládovna sídl
Knihovnička Domácí lékař je plná receptů na domácí kurýrování
tisicereceptu.cz
Knihovnička Domácí lékař je plná receptů na domácí kurýrování
Chtěli byste mít doma knížečku, do které můžete nahlédnout kdykoli vás trápí nějaké zdravotní neduhy a najít v ní rovnou i rychlé řešení? Tak právě pro vás je tu náš nový Domácí lékař plný rad na přír
Tajemná sekta ohrožovala dceru
skutecnepribehy.cz
Tajemná sekta ohrožovala dceru
Před lety se moje mladší dcera zapletla s nebezpečnou sektou. Zdravotní následky si bohužel nese dodnes. Dcera propadla temným silám a nebezpečné sektě! Věřila, že čeká dítě se samotným Satanem. Co když to ale byla pravda? Dceřino soukromí jsem respektovala Kdysi dávno lidé věřili, že dívky mohou otěhotnět s ďáblem. Někteří lidé tomu věří i
Záhada švédské kamenné lodě: Byla pohřebištěm, nebo observatoří?
enigmaplus.cz
Záhada švédské kamenné lodě: Byla pohřebištěm, nebo observatoří?
Více než tisíc kamenných lodí najdete po celé Skandinávii. Nejpozoruhodnější z nich se nazývá Ales Stenar a nachází se v jižním Švédsku. V jejích útrobách má být údajně ukryt hrob mýtického krále.
Dovolenkový ráj hokejové legendy
rezidenceonline.cz
Dovolenkový ráj hokejové legendy
Asi pětačtyřicet minut jízdy od Los Angeles po malebné Pacific Coast Highway leží Malibu, destinace báječných rekreačních sídel bohatých a slavných. Na jedné z jejích nejlepších pláží se před lety usadila s rodinou i někdejší dlouholetá hvězda americké NHL, Chris Chelios. Chelly, jak ho s láskou nazývají jeho kolegové, když komentuje NHL pro EPSN, trojnásobný
Pražská asanace: Lidé chodili do bourané čtvrti na exkurzi
historyplus.cz
Pražská asanace: Lidé chodili do bourané čtvrti na exkurzi
Početná skupina zvědavců prochází po vratkých pavlačích z jednoho opuštěného domu do druhého. V ruce třímají pouze svíce. Smutně si přehrávají ten mizející kus pražské historie. Myslí na ten podivný a legendami opředený starosvětský život, jenž v těchto ponurých domech a průchodech ještě nedávno bujel. Brzy bude všemu konec…   Pro jednoho jde o největší zhůvěřilost, jaké se
Proč Patrasovou tak moc trápí?
nasehvezdy.cz
Proč Patrasovou tak moc trápí?
Saxofonista Felix Slováček (81) si stále užívá života naplno. Koncertuje, rád chodí do společnosti a dorazil také na oslavu narozenin hudebního skladatele Zdeňka Bartáka (70). I když měl dvě hodiny