Domů     Cukroví bez pečení
Cukroví bez pečení
21.12.2020

Receptů na nepečené cukroví je celá řada. Co letos zkusit „tak trochu“ jiné – netradiční, jednoduché a chuťově naprosto originální?

Alternativní nové recepty na drobné dezerty i na nepečené dorty se výborně hodí na doplnění svátečního stolu a dají se vytvořit i na poslední chvíli. Všechny uvedené druhy cukroví skladujte v lednici nebo v mrazáku.

Ze všeho nejdříve si dopředu připravte datlovou směs, vanilkový extrakt a čokoládu

Na datlovou směs potřebujete

1 šálek datlí a ¼ šálku vody

Datle rozmixujte s vodou na jemnou směs (datle by se měly spojit a vytvořit lepivou hmotu)

Na sladký vanilkový extrakt použijte

180 ml agáve sirupu a 15-20 vanilkových lusků

Všechny lusky rozřízněte napůl, polovinu podélně rozřízněte a nožíkem vyškrábněte dužinu. Tu spolu s druhou polovinou lusků dejte do nádobky, zalijte agávovým sirupem.

Přelijte do uzavíratelné sklenice, kde vanilkový extrakt skladujte v chladu a na tmavé místě. Vanilkové agáve doplňujeme tak, aby lusky byly neustále zalité sirupem. Udržujeme v chladu, uzavřené a na tmavém místě!

Na malou misku čokolády si připravte

3 lžíce kokosového oleje * 2 lžíce agáve * 2 vrchovaté lžíce kakaa * 1 lžíci karobu

Kokosový olej rozpusťte v nádobě vložené do teplé vody, přidejte agáve, kakao a karob, vše metličkou promíchejte, aby v čokoládě nezůstaly hrudky. Pak hmotu vlijte do formiček a vložte je do mrazničky, kde čokoládu i uchovávejte.

Tip Barbory: Pokud si čokoládu nalijete do formiček a ozdobíte goji, semínky nebo oříšky, máte další druh nepečeného cukroví a navíc výtečnou delikatesu!

CUKROVÍ

„Linecké“ s marmeládou

I u nepečené verze této vánoční klasiky je spojení jemného těsta s lehce kyselou marmeládou úžasné!

Na 10 – 15 kousků budete potřebovat:

1 šálek mandlové mouky * 1 lžíci sladkého vanilkového extraktu * půl lžičky skořice * špetku kardamomu * 2-3 lžíce datlové směsi

Marmeláda: 1 šálek ostružin (čerstvých nebo zmražených) * 2 lžíce chia semínek * asi 2 lžíce agáve

Postup

1. Na těsto smíchejte suché suroviny dohromady, přidejte datlovou směs a vanilkové agáve.

2. Vytvořte těsto, které vyválejte mezi dvěma pečícími papíry a vykrajujte tvary.

3. Na marmeládu rozmixujte ostružiny ( pokud je třeba, doslaďte) a přidejte chia semínka. Nechte odpočinout, až se vytvoří roztíratelná hmota.

4. Polovinu vykrajovaného cukroví natřete marmeládou a přiložte druhou polovinou.

Tip Barbory: Mandlovou mouku si utvoříte jednoduše tím, že umixujete suché mandle.

Šalvějové hvězdičky s kokosovým cukrem

Jsou výborné a svou chutí skvěle oživí tác nepečeného cukroví.

Na 25 ks budete potřebovat:

1 šálek kešu oříšků (suchých) * 3 lžíce datlové směsi * 3 lístky šalvěje (nasekané) * kokosový cukr na posypání

Postup

1. Kešu rozmixujte na jemnou moučku, smíchejte s nasekanými kousky šalvěje a promíchejte.

2. Přidejte datlovou směs a vytvořte těsto. Pokud moc lepí, přidejte kešu. V opačném případě přidejte zase datlovou směs.

3. Vyválejte těsto mezi dvěma pečícími papíry a vykrájejte malé hvězdičky (nebo jiný tvar). Hvězdičky pak obalujte z jedné strany v kokosovém cukru.

Tip Barbory: Tyto hvězdičky si můžete udělat i s vánočním kořením (hřebíček, badyán, skořice…) a ozdobit čokoládou, kakaovým máslem nebo jinými sirupy, podle své fantazie.

Santovy slepované boty

Krásně vypadají a božsky chutnají!

Na 5 – 8 kousků budete potřebovat:

1 šálek mandlové mouky * půl šálku datlové směsi * 2 lžíce kakaa * 3 lžíce kokosu * 2/3 šálku kešu oříšků * 4 lžíce vody * 5 lžic agáve * 1 lžíce sladkého vanilkového extraktu * 3 lžíce rozpuštěného kakaového másla

Postup

1. Šálek mandlí nasekejte na jemnou mouku, smíchejte s ostatními suchými surovinami a pořádně promíchejte.

2. Pak do směsi přidejte datle a vytvořte těsto. To vyválejte mezi dvěma pečícími papíry a vykrajujte botičky.

3. Polovinu botiček polejte čokoládou a nechte ztuhnout.

4. Karamel vytvoříte tak, že rozmixujete kešu na jemný prášek a smícháte s ostatními surovinami. Míchejte opravdu pečlivě, aby v krému nebyly hrudky. Pak krém dejte na 20 minut ztuhnout do lednice .

5. Polovinu botiček natřete krémem a slepte vždy jednu botičku s krémem s druhou botičkou politou čokoládou. Nakonec vše zasypte kokosem a dejte do mrazáku ztuhnout.

Tip Barbory: Aby se vám podařila hezky „tlustá“, rovná vrstva čokolády na těstě, po vykrojení botičky nechte vykrajovátko na těstě a dovnitř nalijte čokoládu (ve vyšší vrstvě), vše nechte ztuhnout v mrazáku.

Pak prstem opatrně vytlačte z formičky těsto i s vrstvou čokolády (budete ale potřebovat více formiček).

KULIČKY

Nechte se jimi okouzlit!

Kokosové

Na 40 kuliček potřebujete:

300 g datlové směsi * 160 g kokosu

Čoko-skořicové

Na 24 kuliček potřebujete:

100 g kešu oříšků * 100 g lískových oříšků* 2 lžíce kakaa * 2 lžíce kokosu * 1 lžičku skořice * 100 g datlí

Pistáciové

Na 16 kuliček budete potřebovat:

80 g dýňových semínek * 140 g pistácií * 70 g datlí * 2 lžičky skořice * čtvrt lžičky kardamomu

Postup je u všech kuliček stejný:

Vždy všechny suroviny rozmixujte na těsto a tvarujte z něj kuličky.

Karamelový dort

Suroviny:

Korpus (na formu o velikosti 19 cm): 60 g mandlí * 60 g kešu* 4 lžíce kokosového cukru * 1 lžička prášku mesquite

Krém: 200 g kešu oříšků * 50 g kakaového másla * asi 4 lžíce kokosového cukru * 100 ml vody * čtvrt lžičky vanilkového prášku

Zdobení: mandle v karamelu (mandle, agávový sirup a kokosový cukr) * kokosový cukr na posypání

Postup:

1. Na korpus mixujte všechny suroviny dohromady, až vznikne máslovitá konzistence.

2. Těsto vložte do formy vyložené pečicím papírem a vytvarujte lžicí.

3. Na krém rozpusťte ve vodní lázni kakaové máslo a s ostatními surovinami je rozmixujte do hladka (je-li příliš hustý, přidejte trochu vody)

4. Krém nalijte na korpus a nechte pár minut ztuhnout v lednici.

5. Mandle nasekejte nožem, polijte je agávovým sirupem a posypte kokosovým cukrem. Na ztuhlý dort nasype trochu kokosového cukru a ozdobte jej zkaramelizovanými mandlemi.

Připravila: Dana Pešková, Zdroj: publikace Živé Vánoce a Rawmania autorky Barbory Karchové, www.rawmania.cz, Foto: Barbora Karchová, Karolina Koukalová, Shutterstock

Štítky:
Související články
30.10.2024
Česká kuchyně je jedna z mála, která mák s oblibou využívá. A dělá dobře, protože je nejen chutný, ale také zdravý. Kromě obvyklých buchet a koláčů se dají z něj připravit i další dobroty. Máku má charakteristickou chuť a aroma, které ještě zvýrazníte tím, že ho opražíte na pánvi. Díky tomu se z něj totiž uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. A co z něj připravit? Možností je řada,
29.10.2024
Děláte dobře. Sušit nemusíte jen ovoce, jde to i s bylinkami, květinami na pot pouri, masem a samozřejmě houbami. S některými přístroji toho dokážete ještě mnohem víc, třeba vyrobit jogurt, nechat kynout těsto, nebo usušit domácí nudle... Aby vám sušička dělala radost a dobře sloužila, musíte si ji vybrat sobě na míru. Velikost tak akorát Záleží na tom, kolik toho chcete sušit a jak často. Suši
18.10.2024
Chytrým uspořádáním v kuchyni získáte nejen dostatek úložného prostoru, ale vejdou se vám tam i spotřebiče jako lednička, trouba nebo myčka. Jen se musíte zaměřit buď na malé, anebo multifunkční výrobky. Už jste si zvykli, že v malé kuchyni šetříte místem, kde se dá, abyste daný prostor využili co nejúčelněji. Museli jste zapomenout na myčku a lednička se vám tam vejde jen tak tak. Jenže nyní dos
15.10.2024
Dozrávají i v našich podmínkách do medové sladkosti a pochutnat si na nich prospěje i zdraví. Švestky, ale i blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně: Liší se jen barvou a detaily, jako je tloušťka a pevnost slupky a snazší nebo obtížnější oddělitelností pecky. Všechny ale mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Mají totiž pozoruhodně blahodárné úč
10.10.2024
Sušené maso neboli jerky si už několik let získává příznivce i u nás. Kdysi to bylo cosi neznámého, o čem jsme jen kdysi četli v knihách o americkém západě. Dneska si je můžeme klidně koupit, ale také, což je ještě lepší, sami udělat. Můžete si je dát jen tak pro chuť, ale oceníte je i jako malou svačinku během dne a určitě se vám hodí na výletě, protože v batohu nezabere téměř žádné místo a také
reklama
Šikovné tipy
Zbavit se tetování je drahé a zdlouhavé
Proto se na internetu dají najít mnohé návody k jeho odstranění domáckými prostředky. Přitom zmírnění viditelnosti tetování je náročné i profesionálními metodami. Zájem o domácké prostředky je pochopitelný, jelikož profesionální ošetření rozhodně není zadarmo. A tak se kouknete na internet a řeknete si, no vida, jde to i podomácku a levně. Pravda je, že postupy […]
Poetické kamenné svícny
Také máte doma spoustu kamínků nasbíraných na výletech? Možná jsou mezi nimi i ty ploché, které omlela voda z potoka nebo ta mořská. A právě ty se budou hodit. Budete potřebovat: ploché kameny různých velikostí, lepidlo na kámen, svíčky. 1) Vyberte velký základní kámen a dejte na něj dostatečné množství lepidla. 2) Druhý kámen položte […]
Až skončí grilovací sezona
Čas běží jako splašený, a tak než se nadějeme, sezona grilování skončí. Přátelé se rozjedou do svých městských bytů a až na krátká občasná setkání zbydou jen vzpomínky na to hezké. A také jedna ne moc příjemná povinnost. Bude to chtít vyčistit gril. Co si budeme povídat, to je činnost, kterou nedělá rád snad nikdo […]
Vzpomínka na moře: 5 nápadů, co s mušlemi
Nic neoživí vzpomínky na báječné chvíle o dovolené tak, jako romantické dekorace v plážovém stylu. Není to nci složitého, máme pro vás pár tipů. Velké ulity můžete „osázet“ tillandsiemi, což jsou ty podivuhodné rostliny, které nepotřebují substrát a živiny si vytahují kořeny ze vzduchu. Ale pozor, to je teorie, která platí v jejich domovině. Aby […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Češi mají svého astronauta. Poletí do vesmíru?
epochaplus.cz
Češi mají svého astronauta. Poletí do vesmíru?
V březnu roku 1978 žilo Československo jedním jediným jménem. Vladimír Remek totiž společně se sovětským kosmonautem Alexejem Gubajevem zamířil na kosmickou orbitální stanici Saljut 6, kde následně strávil téměř osm dní. Stal se tak jediným Čechem, který se do kosmu dostal, a společně se svým náhradníkem Oldřichem Pelčákem také jediným naším astronautem. Až do tohoto roku.
Tajemný starý dům jsme neměli kupovat!
skutecnepribehy.cz
Tajemný starý dům jsme neměli kupovat!
Zamilovala jsem si ten dům už na fotografii, která byla zveřejněná u inzerátu. Něčím mě přitahoval, vyzařovala z něj zvláštní síla, dávné tajemství… S manželem jsme si říkali, že musí být ta fotografie domu barevně upravená v počítači, ty barvy byly neskutečné. Dlouho jsem si ji prohlížela, cosi mě na ní fascinovalo, kupříkladu to, že v podkrovním okně na tom
Rozporuplná věštba z ruky: Lze z dlaně vyčíst něčí osud?
enigmaplus.cz
Rozporuplná věštba z ruky: Lze z dlaně vyčíst něčí osud?
Už od počátku věků se lidé pokoušejí zjistit, jak bude vypadat jejich budoucí život, jestli se jim bude dařit, kolik dětí si pořídí a kdy zemřou. Jednou z nejstarších a zároveň nejkontroverznějších me
Průkopník NASA John Parsons: Zahrával si s okultními silami?
epochalnisvet.cz
Průkopník NASA John Parsons: Zahrával si s okultními silami?
Přistání na Měsíci, k němuž došlo v roce 1969, bývá právem označováno za jeden z největších triumfů v dějinách lidstva. Nemalou měrou však k němu přispěl také člověk, jehož osud se mohl ubírat úplně jinou cestou, kdyby se nenadchl pro komunistickou ideologii a následně také pro okultismus…Jeho předčasná smrt je navíc dodnes doprovázena řadou nezodpovězených
První elektromobil pro Evropu od Suzuki: e Vitara
iluxus.cz
První elektromobil pro Evropu od Suzuki: e Vitara
Společnost Suzuki Motor Corporation představila dnes v italském Miláně svůj první sériově vyráběný elektrický model (BEV), SUV e VITARA. Výroba v indickém závodě Suzuki Motor Gujarat začne na jaře v r
6 vatikánských mistrů: Vládla mezi geniálními umělci drsná rivalita?
historyplus.cz
6 vatikánských mistrů: Vládla mezi geniálními umělci drsná rivalita?
Konec schizmatu! V roce 1417 je kostnickým koncilem jako jediný vůdce katolické církve zvolen bohatý římský patricij Odo z Colonny. Jako Martin V. přenese papežskou rezidenci z Lateránu do Vatikánu a začne s rozsáhlou obnovou zdejších staveb. Během svého působení ve Florencii se nadchl pro rodící se renesanci a jeho nástupci na Petrově stolci na
Když nám sladké zhořkne
nejsemsama.cz
Když nám sladké zhořkne
Cukrovka se v současnosti šíří jako epidemie. Ale věděla jste, že jí můžete nejen předcházet, ale i s ní aktivně bojovat, pokud už vás postihla? Přinášíme vám tipy a triky, jak svůj cukr srovnat do latě. Tahle nemoc se netýká jen milovníků sladkostí. Postihuje také stále více lidí, kteří si svou stravu pečlivě hlídají. Jedná se
Zažijte Východní Moravu všemi smysly
epochanacestach.cz
Zažijte Východní Moravu všemi smysly
Poznejte východní Moravu v její pestrosti a zažijte zde opravdovou zimní dovolenou. Předností regionu je krásná příroda, která se rozprostírá v několika pohořích – Chřibech, Vsetínských Beskydech nebo Bílých Karpatech. V této krajině můžete trávit čas turistikou, užít si zimní sporty, relaxaci v moderních wellness centrech nebo ochutnávat rozmanitou gastronomii a tradiční speciality. Na Východní
Přímořská autenticita plná světla, zeleně a klidu
rezidenceonline.cz
Přímořská autenticita plná světla, zeleně a klidu
Inspiracemi při navrhování této rezidence byly léto, slunce a pohoda. Zadání totiž znělo vytvořit pocit nekončící letní dovolené, kde nic neruší, barvy jsou neutrální a materiály uvěřitelné. Ibiza se vyznačuje působivou pobřežní krajinou, křišťálově čistou vodou a uvolněným životním stylem, který ovlivnil architektonický styl její výstavby a design interiérů. Modrá, inspirovaná mořem a oblohou, je
Čeští vědci expandují do Bostonu. Cílem je nobelovka
21stoleti.cz
Čeští vědci expandují do Bostonu. Cílem je nobelovka
18. 10. 2024, 11.00 amerického času. Přesně v tento moment otevřel Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd svoji laboratoř v Bostonu. Je to poprvé, co se něco takového české vědě podařilo. Češ
Slaninová volská oka s pažitkou
tisicereceptu.cz
Slaninová volská oka s pažitkou
K pivu i vínu jsou ideální slaninové závitky. Zrovna tak se ale hodí i ke snídani. Ingredience 6–10 vajec 6–10 plátků slaniny olivový olej na smažení bylinka na ozdobu sůl, pepř
Stal se z Martina Hofmanna jiný člověk?
nasehvezdy.cz
Stal se z Martina Hofmanna jiný člověk?
Před lety Martin Hofmann (46) drsně ponížil svou přítelkyni. Dlouhá léta tvořil Martin Hofmann (46) pár s kolegyní Jitkou Čvančarovou (46). Vypadali nesmírně spokojeně a už plánovali společný rodinný