Domů     Cukroví bez pečení
Cukroví bez pečení
21.12.2020

Receptů na nepečené cukroví je celá řada. Co letos zkusit „tak trochu“ jiné – netradiční, jednoduché a chuťově naprosto originální?

Alternativní nové recepty na drobné dezerty i na nepečené dorty se výborně hodí na doplnění svátečního stolu a dají se vytvořit i na poslední chvíli. Všechny uvedené druhy cukroví skladujte v lednici nebo v mrazáku.

Ze všeho nejdříve si dopředu připravte datlovou směs, vanilkový extrakt a čokoládu

Na datlovou směs potřebujete

1 šálek datlí a ¼ šálku vody

Datle rozmixujte s vodou na jemnou směs (datle by se měly spojit a vytvořit lepivou hmotu)

Na sladký vanilkový extrakt použijte

180 ml agáve sirupu a 15-20 vanilkových lusků

Všechny lusky rozřízněte napůl, polovinu podélně rozřízněte a nožíkem vyškrábněte dužinu. Tu spolu s druhou polovinou lusků dejte do nádobky, zalijte agávovým sirupem.

Přelijte do uzavíratelné sklenice, kde vanilkový extrakt skladujte v chladu a na tmavé místě. Vanilkové agáve doplňujeme tak, aby lusky byly neustále zalité sirupem. Udržujeme v chladu, uzavřené a na tmavém místě!

Na malou misku čokolády si připravte

3 lžíce kokosového oleje * 2 lžíce agáve * 2 vrchovaté lžíce kakaa * 1 lžíci karobu

Kokosový olej rozpusťte v nádobě vložené do teplé vody, přidejte agáve, kakao a karob, vše metličkou promíchejte, aby v čokoládě nezůstaly hrudky. Pak hmotu vlijte do formiček a vložte je do mrazničky, kde čokoládu i uchovávejte.

Tip Barbory: Pokud si čokoládu nalijete do formiček a ozdobíte goji, semínky nebo oříšky, máte další druh nepečeného cukroví a navíc výtečnou delikatesu!

CUKROVÍ

„Linecké“ s marmeládou

I u nepečené verze této vánoční klasiky je spojení jemného těsta s lehce kyselou marmeládou úžasné!

Na 10 – 15 kousků budete potřebovat:

1 šálek mandlové mouky * 1 lžíci sladkého vanilkového extraktu * půl lžičky skořice * špetku kardamomu * 2-3 lžíce datlové směsi

Marmeláda: 1 šálek ostružin (čerstvých nebo zmražených) * 2 lžíce chia semínek * asi 2 lžíce agáve

Postup

1. Na těsto smíchejte suché suroviny dohromady, přidejte datlovou směs a vanilkové agáve.

2. Vytvořte těsto, které vyválejte mezi dvěma pečícími papíry a vykrajujte tvary.

3. Na marmeládu rozmixujte ostružiny ( pokud je třeba, doslaďte) a přidejte chia semínka. Nechte odpočinout, až se vytvoří roztíratelná hmota.

4. Polovinu vykrajovaného cukroví natřete marmeládou a přiložte druhou polovinou.

Tip Barbory: Mandlovou mouku si utvoříte jednoduše tím, že umixujete suché mandle.

Šalvějové hvězdičky s kokosovým cukrem

Jsou výborné a svou chutí skvěle oživí tác nepečeného cukroví.

Na 25 ks budete potřebovat:

1 šálek kešu oříšků (suchých) * 3 lžíce datlové směsi * 3 lístky šalvěje (nasekané) * kokosový cukr na posypání

Postup

1. Kešu rozmixujte na jemnou moučku, smíchejte s nasekanými kousky šalvěje a promíchejte.

2. Přidejte datlovou směs a vytvořte těsto. Pokud moc lepí, přidejte kešu. V opačném případě přidejte zase datlovou směs.

3. Vyválejte těsto mezi dvěma pečícími papíry a vykrájejte malé hvězdičky (nebo jiný tvar). Hvězdičky pak obalujte z jedné strany v kokosovém cukru.

Tip Barbory: Tyto hvězdičky si můžete udělat i s vánočním kořením (hřebíček, badyán, skořice…) a ozdobit čokoládou, kakaovým máslem nebo jinými sirupy, podle své fantazie.

Santovy slepované boty

Krásně vypadají a božsky chutnají!

Na 5 – 8 kousků budete potřebovat:

1 šálek mandlové mouky * půl šálku datlové směsi * 2 lžíce kakaa * 3 lžíce kokosu * 2/3 šálku kešu oříšků * 4 lžíce vody * 5 lžic agáve * 1 lžíce sladkého vanilkového extraktu * 3 lžíce rozpuštěného kakaového másla

Postup

1. Šálek mandlí nasekejte na jemnou mouku, smíchejte s ostatními suchými surovinami a pořádně promíchejte.

2. Pak do směsi přidejte datle a vytvořte těsto. To vyválejte mezi dvěma pečícími papíry a vykrajujte botičky.

3. Polovinu botiček polejte čokoládou a nechte ztuhnout.

4. Karamel vytvoříte tak, že rozmixujete kešu na jemný prášek a smícháte s ostatními surovinami. Míchejte opravdu pečlivě, aby v krému nebyly hrudky. Pak krém dejte na 20 minut ztuhnout do lednice .

5. Polovinu botiček natřete krémem a slepte vždy jednu botičku s krémem s druhou botičkou politou čokoládou. Nakonec vše zasypte kokosem a dejte do mrazáku ztuhnout.

Tip Barbory: Aby se vám podařila hezky „tlustá“, rovná vrstva čokolády na těstě, po vykrojení botičky nechte vykrajovátko na těstě a dovnitř nalijte čokoládu (ve vyšší vrstvě), vše nechte ztuhnout v mrazáku.

Pak prstem opatrně vytlačte z formičky těsto i s vrstvou čokolády (budete ale potřebovat více formiček).

KULIČKY

Nechte se jimi okouzlit!

Kokosové

Na 40 kuliček potřebujete:

300 g datlové směsi * 160 g kokosu

Čoko-skořicové

Na 24 kuliček potřebujete:

100 g kešu oříšků * 100 g lískových oříšků* 2 lžíce kakaa * 2 lžíce kokosu * 1 lžičku skořice * 100 g datlí

Pistáciové

Na 16 kuliček budete potřebovat:

80 g dýňových semínek * 140 g pistácií * 70 g datlí * 2 lžičky skořice * čtvrt lžičky kardamomu

Postup je u všech kuliček stejný:

Vždy všechny suroviny rozmixujte na těsto a tvarujte z něj kuličky.

Karamelový dort

Suroviny:

Korpus (na formu o velikosti 19 cm): 60 g mandlí * 60 g kešu* 4 lžíce kokosového cukru * 1 lžička prášku mesquite

Krém: 200 g kešu oříšků * 50 g kakaového másla * asi 4 lžíce kokosového cukru * 100 ml vody * čtvrt lžičky vanilkového prášku

Zdobení: mandle v karamelu (mandle, agávový sirup a kokosový cukr) * kokosový cukr na posypání

Postup:

1. Na korpus mixujte všechny suroviny dohromady, až vznikne máslovitá konzistence.

2. Těsto vložte do formy vyložené pečicím papírem a vytvarujte lžicí.

3. Na krém rozpusťte ve vodní lázni kakaové máslo a s ostatními surovinami je rozmixujte do hladka (je-li příliš hustý, přidejte trochu vody)

4. Krém nalijte na korpus a nechte pár minut ztuhnout v lednici.

5. Mandle nasekejte nožem, polijte je agávovým sirupem a posypte kokosovým cukrem. Na ztuhlý dort nasype trochu kokosového cukru a ozdobte jej zkaramelizovanými mandlemi.

Připravila: Dana Pešková, Zdroj: publikace Živé Vánoce a Rawmania autorky Barbory Karchové, www.rawmania.cz, Foto: Barbora Karchová, Karolina Koukalová, Shutterstock

Štítky:
reklama
Související články
1.5.2024
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat mezi vaječnými a bezvaječnými, semolinovými či celozrnnými, z pšenice, špaldy nebo
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
26.4.2024
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí 1-4 šálky kávy, nemusíte se starat o objem nádoby na vodu ani o rychlost přípravy. Vy
23.4.2024
Tento koláč vypadá dokonale, ale i tak chutná. Do tvarohu můžete zamíchat dvě lžíce máku nebo do něj vmíchat ovoce. Zdobit můžete také čerstvým ovocem, třeba jahodami. Ingredience na 1 formu Na těsto 300 g hladké mouky 150 g másla 1 vejce 1 žloutek 1 lžička nastrouhané citronové kůry 100 g moučkového cukru 1 lžička prášku do pečiva Na náplň 500 g měkkého tvarohu 150 g selskéh
17.4.2024
Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst. Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné. Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívaj
reklama
reklama
Šikovné tipy
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
historyplus.cz
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
Život jim ztrpčují nájezdníci, loupežné bandy i rozmary počasí. Proto si lidé z etnické skupiny Hakka začínají ve středověku stavět podivuhodné domy, které je před všemi nástrahami mají ochránit. Byť tyto „pevnosti“ vypadají na první pohled jednoduše, jsou promyšlené do posledního detailu a z hlediska obranyschopnosti se vyrovnají evropským hradům…   První tulou, jak se těmto zvláštním
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
21stoleti.cz
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořen
Česnekové brambory
tisicereceptu.cz
Česnekové brambory
Brambory vařené a pečené ve vývaru s česnekem mají znamenitou chuť. Můžete si je dát samotné nebo jako přílohu. Potřebujete 1,5 kg brambor 1 lžíci olivového oleje 50 g másla 2–3 stroužky česn
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
nasehvezdy.cz
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
Nedávno herečka ze ZOO Eva Burešová (30) překvapivě ohlásila, že v seriálu končí. Jako důvod uvedla, že se chce více soustředit na hudební kariéru a rodinu. Možná je ale důvod úplně jinde. Do redakc
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
epochanacestach.cz
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
Před deseti lety zámek Zbiroh způsobil senzaci svou expozicí nazvanou Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů. Výstava trvala půl roku a většina jejích exponátů na místě zůstala, takže dnes může nová expozice znovu připomenout historii templářského řádu spojenou se zámkem. Výstavě dominuje takzvaná Lukánská deska – autoportrét Leonarda da Vinci, dílo, které
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
iluxus.cz
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
Hodinky Classics Elegance Luna jsou nejnovějším modelem z značky Frederique Constant. Vůbec poprvé v historii manufaktury navrhla měsíční fázi těchto hodinek dcera jejího vedoucího výzkumu a vývoje. D
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
enigmaplus.cz
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
V roce 1578 se střetla portugalská a arabská vojska v bitvě u marockého Ksár-el-Kebíru. V boji bylo portugalské vojsko takřka celé zničeno. Mezi padlými měl být „údajně“ i portugalský král Sebastián I
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
epochaplus.cz
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo,
Unikátní ultra-temná galaxie
epochalnisvet.cz
Unikátní ultra-temná galaxie
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá.   Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
skutecnepribehy.cz
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem
Losos plněný špenátem a sýrem
nejsemsama.cz
Losos plněný špenátem a sýrem
Losos je oblíbená a velmi zdravá ryba. S náplní z čerst­vého špenátu a výrazného ovčího sýra je to doslova lahůdka, použít ale samozřejmě můžete i jiný sýr. Potřebujete: ✿ 4 filety z lososa ✿ 200 g baby špenátu ✿ 100 g ovčího sýra ✿ 1 stroužek česneku ✿ pepř, sůl, koření na ryby ✿ olivový olej