Domů     Cukety, dýně, patisony…
Cukety, dýně, patisony…
4.10.2023

Tykve nejrůznějších barev přineslo babí léto. A jestli se i vám urodilo, zkuste si udělat něco dobrého.

Vafle s parmezánem

(4 porce)

2 střední cukety, 60 ml mléka, sůl, 1 vejce, 60 g strouhaného parmazánu, 60 g hladké mouky, čerstvě mletý pepř, olej na potření, 4 vejce, 2 rajčata

1) Cukety omyjte a nastrouhejte nahrubo. Trochu osolte a dejte do síta, aby pustily vodu. Když okapou, ještě je vymačkejte.

2) V míse smíchejte mléko s vejcem. Přidejte strouhaný parmazán a prosátou mouku. Lehce osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte nastrouhanou cuketu.

3) Vaflovač nahřejte a potřete olejem. Naneste připravené těsto, uzavřete a upečete postupně vafle do zlatohnědé barvy.

4) Mezitím na pánvi opečte volská oka. Rajčata omyjte a nakrájejte na osminky. Hotové vafle naservírujte na talíř a přidejte volské oko a rajčata.

Doba přípravy 20 minut

Náročnost 1

Cuketové vafle jsou skvělou zdravou snídaní, klidně je můžete ale podávat i jako lehkou večeři. Pak se k vejci ještě hodí kousek opečené slaniny, nebo kousek uzeného lososa a trocha zakysané smetany.

Plněné patisony

(3 porce)

3 menší patisony, 1 cibule, 2 rajčata, 1 prolisovaný stroužek česneku, 300 g mletého masa, 80 g strouhaného ementálu, 20 g parmezánu, sůl, pepř, provensálské bylinky, olej na smažení, trochu olivového oleje, nebo oleje z vlašských ořechů na pokapání

1) Patisony omyjte, ale neloupejte, pouze odkrojte vršek a vydlabejte. Semínka vyhoďte a zbytek vydlabané dužiny si uschovejte.

2) Rozehřejte troubu na 180 °C. V pánvi rozpalte olej. Cibulku orestujte dozlatova.

3) Přidejte česnek, maso a provensálské koření. Když je maso opečené, přidejte ještě dužinu a pokrájená rajčata a duste, dokud náplň nezhoustne. Měla by být o něco hustší než boloňská omáčka.

4) Naplňte patisony a pečte je asi 25 minut. Poté smíchejte ementál s parmezánem, patisony posypejte a ještě dalších 5 minut zapékejte. Na talíři je můžete pokapat olivovým olejem, nebo olejem z vlašských ořechů.

Doba přípravy 80 minut

Náročnost 2

Plněné patisony jsou efektní a provoní celou kuchyni. Navíc náplň můžete různě obměňovat. Třeba vynechat maso a udělat jen zeleninovou se sýrem. Vyhrát si můžete i s kořením.

Špagety s citronovou omáčkou

(4 porce)

4 porce těstovin linguine nebo špaget, 2 mladé cukety, 4 stroužky česneku, olivový olej, 50 g másla, 4 žloutky, 150 ml sladké smetany, 20 g strouhaného parmazánu, kůra a šťáva z 1 bio citronu, lístky máty, sůl, pepř, strouhaný parmazán na posypání

1) Nejdřív nastrouhejte cukety na dlouhé tenké pásky. Pokud máte spiralizér, ušetří vám práci. Můžete použít i škrabku na brambory nebo na sýr a vzniklé pásky podélně překrojit.

2) Česnek nastrouhejte na tenké plátky. Poté dejte vařit do velkého hrnce osolenou vodu na špagety.

3) Připravte si další hrnec s vodou, do kterého vložíte misku, ve které budete šlehat omáčku.

4) Když se voda v hrnci pod miskou začne vařit, stáhněte plamen a v misce nechte rozpustit máslo.

5) Do másla postupně zašlehávejte jeden po druhém žloutky.

6) Přidejte postupně smetanu, citronovou kůru a parmazán. Stále šlehejte, do houstnoucí omáčky postupně přilévejte citronovou šťávu. Nakonec osolte a opepřete.

7) Mezitím si uvařte špagety.

8) Ve chvíli, kdy je omáčka hotová, rozpalte v hluboké pánvi olivový olej. Na něm lehce orestujte plátky česneku.

9) K česneku přidejte cuketové nudle, které nechte jen ohřát. Pánev stáhněte z plotny.

10) K cuketám přimíchejte špagety a lístky máty nakrájené na tenké proužky. Nakonec vše promíchejte s omáčkou. Každá cuketa a špageta musí být omáčkou obalena, ale nesmí v omáčce plavat.

11) Podávejte s citronem a strouhaný parmazánem.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 2

Tohle jídlo je sice jednoduché, ale musíte dobře sladit jednotlivé kroky. Jde o to, aby omáčka a všechny ingredience byly hotovy současně. Na talíři bude hezky vypadat, když použijete jednu cuketu zelenou a jednu žlutou.

Italské rizoto

(6 porcí)

1 malá dýně hokaido, 3 lžíce olivového oleje, 400 g rýže arborio nebo jiné kulatozrnné rýže, 1,5 l horkého zeleninového vývaru, 50 g másla, 1 cibule, 150 ml bílého vína, 50 g parmazánu, sůl pepř, lístky šalvěje

1) Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni nakrájejte na měsíčky (hokaido se nemusí loupat), promíchejte se lžící oleje, dejte na plech vyložený papírem na pečení a pečte 30 minut doměkka.

2) Pak dýni vyndejte z trouby, nechte zchladnout a nakrájejte na kostičky.

3) Polovinu z nich dejte do mixéru a rozmixujte dohladka.

4) Ve větším silnostěnném hrnci rozehřejte máslo, vsypte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět.

5) Pak přidejte rýži, promíchejte a za stálého míchání 3 minuty opékejte.

6) Vlijte víno, vařte asi 5 minut, nebo dokud se tekutina nevsákne.

7) Pak po částech přilévejte vývar – vždycky vývar přilijte, až když se předchozí vstřebá.

8) Zároveň dbejte, aby rýže byla mírně potopená a nepřichytila se ke dnu.

9) Nakonec do měkké rýže vmíchejte dýňové pyré a opatrně i kostičky dýně. Podle chuti osolte a opepřete.

Doba přípravy 70 minut

Náročnost 2

Rizoto podávejte v nahřátých talířích ozdobené šalvějí a porce udělejte takové, aby se snědly. Italské rizoto by se nemělo znovu ohřívat, protože ztratí svou krémovou konzistenci.

Pokud vám přece jen zbyde, přidejte vajíčko s trochou krupice a na oleji opečte placičky.

Spirálový koláč

(8 porcí)

180 g hladké pšeničné mouky, 80 g másla, 2 lžíce studené vody, 1 lžička soli, 1 žlutá a 1 zelená cuketa, 3 mrkve, 1 lilek, 1 červená paprika, 2 menší cibule, 4 vejce, 200 ml smetany, 50 g strouhaného parmezánu, olej, sůl, pepř, trocha sušeného tymiánu

1) Z mouky, másla a soli vypracujte drobenku. Přidejte vodu a uhněťte hladké těsto. Zabalte je a dejte na půl hodiny odpočinout do lednice.

2) Poté je vyndejte a nechejte ještě 5 minut odstát při pokojové teplotě.

3) Troubu předehřejte na 180 °C a do vymazané formy vložte těsto tak, aby všude přilnulo a mírně přesahovalo okraj.

4) Na několika místech je propíchněte vidličkou, aby se při pečení nevytvořily vzduchové bubliny. Pečte asi 10–15 minut.

5) Mezitím si připravte další ingredience. Zeleninu očistěte. Mrkev nastrouhejte na podélné plátky. Cukety ani lilek neloupejte, slupka vytvoří krásnou barevnou spirálu. Z lilku i cukety také vytvořte tenké plátky.

Vše lehce posolte, zelenina pak bude pružnější. Nakrájejte papriku a cibuli a krátce osmažte na pánvi.

6) Jakmile je těsto hotové, začněte s rolováním zeleniny od středu do okrajů. Nejlepší je začít s cuketou, kterou zatočíte do spirály a před koncem k ní přimotejte plátek mrkve a lilku.

7) Postupně střídejte různě barevnou zeleninu. Do prázdných prostor vložte cibuli a papriku.

8) V míse smíchejte vajíčka, smetanu, parmazán, sůl a pepř. Touto směsí zeleninu polijte a vložte do trouby. Pečte asi půl hodiny při 180 °C .

Doba přípravy 100 minut

Náročnost 2

Tenhle zeleninový koláč nejen krásně vypadá, ale i skvěle chutná. Jeho příprava je spíš trochu pracnější, než složitá. Pokud jste v časové tísni, můžete klidně použít hotové listové nebo křehké těsto.

Podzimní chlebíček

(8 porcí)

210 g dýňového pyré, tedy asi 420 g dýně hokaido, 2 vejce, 120 ml rostlinného oleje, 80 ml vody, 200 g krupicového cukru, 220 g hladké mouky, 1 lžička jedlé sody, ¾ lžičky soli, ¾ lžičky skořice, ½ lžičky zázvoru, ½ lžičky mletého hřebíčku (můžete použít hotové dýňové koření), kůra z bio citronu

1) Jako první si udělejte dýňové pyré. Dýni omyjte, zbavte ji stopky a bubáka, rozkrojte ji, vydlabejte semínka a nakrájejte na měsíčky.

Rozprostřete ji na plech, pokapejte ji trochou oleje, aby se nepřichytila k plechu, a pečte ji na 200 °C asi 30 minut nebo tak dlouho, dokud zcela nezměkne.

2) Měkkou dýni dejte do vyšší nádoby a tyčovým mixérem ji rozmixujte dohladka Takto připravené pyré nechte vychladnout.

3) Troubu předehřejte na 180 °C a formu na chlebíček vymažte tukem a vysypte hrubou moukou.

4) V míse kuchyňského robotu smíchejte a lehce vyšlehejte dýňové pyré, vejce, olej, vodu, cukr.

5) Ve jiné míse smíchejte mouku, jedlou sodu, sůl a koření, dobře promíchejte.

6) Suché přísady přidávejte postupně do mokré směsi, lehce míchejte, aby se všechny suroviny spojily. Těsto nalijte do připravené formy.

7) Pečte v předehřáté troubě 40–60 minut. Jestli je hotovo, vyzkoušejte špejlí.

Doba přípravy 100 minut

Náročnost 2

Dýňový chlebíček ke kávě je to pravé podzimní potěšení, až ho zkusíte, budete s námi souhlasit. A když si budete chtít vyhrát, můžete příště do těsta přidat opražená dýňová semínka, kousky čokolády nebo ořechy.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
29.7.2025
Možná jste jí ještě nedali šanci, ne proto, že byste nechtěli, ale prostě nevíte, co s ní. Ono není divu, na trhu s moukami roztrhl pytel a vyznat se v nich úplně lehké není. Ale vyzkoušet pohankovou mouku smysl má, protože kromě skoro všestranného použití má i další výhody. Například zdravotní. *Má nízký glykemický index, což znamená, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. *Obsahuje
21.7.2025
Prostor pod dřezem se často stává nepřehledným místem s odpadkovým košem a úklidovými prostředky. Co se s tím dá udělat a jak to změnit? Také se vám stává, že ať se snažíte sebevíc, skříňka pod dřezem se chová jako zakletá? Ne a ne ji uklidit podle svých představ… Jestli je to tím, že v těchto místech „překáží“ spodek dřezu a odpadní trubky, nebo proto, že sem nejčastěji schováváme koš s odpadky,
reklama
Šikovné tipy
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Mobil i počítač zaslouží pravidelnou očistu
Všechno, co denně používáme, se postupem času opotřebovává, při správné péči nám vydží jako nové mnohem déle. Například na klávesnici od počítače se zapomíná. Ani čištění mobilního telefonu není pro každého samozřejmostí. Různé nečistoty, drobky, prach, mastnota, přitom zhoršují jejich funkčnost a zároveň vytváří prostředí, v němž si libují bakterie. Odborníci doporučují důkladně vyčistit notebook nebo […]
Ať jsou nože zase ostré
Bez dobře naostřených nožů to v kuchyni opravdu nejde. A pokud si myslíte, že tupým se neříznete, pravý opak je pravdou. Ale abyste své nože konečně dostali do kondice, budete potřebovat brousek. Samozřejmě někdy je lepší svěřit se odborníkům, ale jsou-li daleko, nebo potřebujete ostrý nůž hned, musíte si pomoci sami. Možností je několik, záleží […]
Ze staré stoličky nová
Staré bytelné kousky nábytku vydrží mnoho let. Jen je potřeba dát jim po čase nový kabát. A když už budete renovovat, přidejte i umělecký prvek. Nevadí, když neumíte malovat. Opotřebovanou stoličku určitě nevyhazujte. Můžete si z ní udělat praktický kousek do předsíně. Připravte si: smirkový papír * tmel * barvu na dřevo ve dvou odstínech […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Polévka z rajčat a paprik
tisicereceptu.cz
Polévka z rajčat a paprik
Výborná zeleninová polévka s bylinkami plná vitaminů a vlákniny. Suroviny na 6 porcí 1,2 l zeleninového vývaru 400 g loupaných rajčat 1 červená paprika 1 zelená paprika 2 žluté papriky 1 ci
Sice spálená, ale pořád stylová
nejsemsama.cz
Sice spálená, ale pořád stylová
Někdy vás slunce miluje až příliš a dá vám to najevo barvou, kterou jste neplánovala. My naštěstí víme, co s tím. I když už jste hezky opálená, neznamená to, že se na slunci nemůžete spálit. Stačí vyjet k moři či na hory, nebo se jen zapomenout namazat, a vaše kůže se záhy ocitne jako v ohni. Jakou jí
V bitvě u Cassana utrpěl Evžen Savojský jedinou porážku
epochalnisvet.cz
V bitvě u Cassana utrpěl Evžen Savojský jedinou porážku
Je to pro něj jako hra kočky s myší. Tu předstírá ústup, jindy zase útok, aby soupeře oklamal. Jen jedinkrát to princi Evženovi Savojskému nevyjde podle jeho představ…   Po smrti bezdětného krále Karla II. (1661–1700) se v Evropě rozhoří válka o španělské dědictví. Bojuje v ní Francie proti alianci tvořené habsburskou monarchií, potažmo Svatou
Sumo: Budoucnost starobylého bojového umění
epochaplus.cz
Sumo: Budoucnost starobylého bojového umění
Navzdory obrovské popularitě, které se vrcholoví sumisté v Japonsku těší, čelí tento starobylý sport výzvám, které ohrožují jeho budoucnost. Zájemci o kariéru sumisty ubývají, a to především kvůli přísným tradicím a náročnému životnímu stylu, který tento sport vyžaduje. Jaké jsou hlavní důvody klesajícího zájmu a co to znamená pro přežití suma v moderním světě? Vrcholoví
Mystická moc Buddhy: Dokázal silou myšlenky způsobit zemětřesení?
enigmaplus.cz
Mystická moc Buddhy: Dokázal silou myšlenky způsobit zemětřesení?
V meditacích našel cestu k osvícení, silou myšlenky uměl ovládnout hmotu a zázraky ho provázely už od narození. Takový měl být otec nového východního náboženství Siddhártha Gautama, kterého pozdější s
Nový Flagship Store značky Crystalex spojuje tradici s vizí budoucnosti
iluxus.cz
Nový Flagship Store značky Crystalex spojuje tradici s vizí budoucnosti
Česká sklářská značka Crystalex, která už více než půl století formuje tvář českého sklářského průmyslu, otevřela svůj exkluzivní Crystalex Flagship Store v jedinečné budově Masaryčky od světoznámé ar
Hanychová líčí past na svého bývalého
nasehvezdy.cz
Hanychová líčí past na svého bývalého
Vypadá to, že Agáta Hanychová (40) se spojila s exmilenkou Jaromíra Soukupa (56) a pořádně si na něj brousí drápky. Tahle válka ještě zdaleka nekončí! Na první pohled by se mohlo zdát, že se situac
Odhalili Němci princeznu-špionku díky zradě?
historyplus.cz
Odhalili Němci princeznu-špionku díky zradě?
Vyrazila poslední mříž z okna, vylezla ven a spolu s dalšími dvěma utečenci se opatrně pohybuje po střeše. Vtom ticho noci přetrhne ohlušující siréna. „Ale ne, nálet právě teď?!“ Uprchlíci bojují s časem. Za chvíli jejich věznitelé zjistí, že zmizeli.   Mladá krásná Američanka poprvé pohlédne do očí indického hudebníka s královskými kořeny. V roce 1910 se do sebe zamilují
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Ten dům zasáhlo tornádo? Ne, byl to downburst!
21stoleti.cz
Ten dům zasáhlo tornádo? Ne, byl to downburst!
Od katastrofy, při níž se Hodonínskem a Břeclavskem na jižní Moravě prohnalo tornádo, uplynuly v červnu 2025 čtyři roky. Při hrozivém neštěstí zemřelo tehdy několik lidí. Zároveň byly poškozeny stovky
Duše nešťastníka pozoruje okolí
skutecnepribehy.cz
Duše nešťastníka pozoruje okolí
Radost z nového bytu mi kazil tajný obdivovatel. Pak jsem ovšem zjistila, že jde o duši nešťastného sebevraha. Svůj nový malý byt v přízemí jsem si oblíbila na první pohled. Výhodou byla malá zahrádka, na kterou se dalo vyjít přímo z pokoje. Výhled do zelení prorostlého vnitrobloku jsem uvítala já i moje kočka. Nejprve jsem trávila většinu času venku. Sedávala jsem na zahrádce
Chcete netradiční zážitek? Navštivte úžasný obří sud
epochanacestach.cz
Chcete netradiční zážitek? Navštivte úžasný obří sud
Máte-li rádi nevšední restaurace a zajímavé hotely, nenechte si ujít návštěvu obřího dřevěného sudu na Javorníku. Historicky starší z dvojice sudů vznikl již v roce 1899 na vrcholu Javorníku u obce Dlouhý Most nedaleko Liberce. Původně šlo o atrakci, která byla součástí Jubilejní výstavy Vídeň 1898 na oslavu 50 let vlády Františka Josefa I. Gigantický dřevěný sud sloužil jako