reklama

Což takhle dát si mangold?

Může chutnat, léčit i zdobit. Dnes tak trochu polozapomenutá zelenina obsahuje spoustu vitaminů a minerálních látek. Podobá se špenátu, ale je příbuzným řepy cukrovky a pochutnávali si na něm už staří Egypťané, znali jej Řekové i Římané.

Z říše římské se rozšířilo jeho pěstování do střední a severní Evropy a ve středověku přes Malou Asii až na Dálný východ, a v 17. století byl mangold znám už i v Číně. Často se využíval i v arabské kuchyni. Ve Středomoří je populární stále, jen u nás se teprve znovu nesměle hlásí o slovo u drobných pěstitelů a můžeme jej občas vidět na farmářských trzích.

Určitě se vyplatí ho ochutnat.

Pěstování
Mangold se vysévá během měsíce dubna nejlépe na pozemek, který jsme na podzim přihnojili kompostem, a jeho pěstování není nijak náročné, jen je třeba buď dodržet spon 30 x 50, nebo po vzejití vyjednotit. Samozřejmě je třeba dbát na dostatečnou zálivku. Sklizeň probíhá po celé vegetační období vylamováním řapíků a končí právě teď na podzim.

Mangold je lék Je bohatým zdrojem vitaminu C, obsahuje vitaminy skupiny B a vitamin A. Z minerálních látek se v mangoldu nachází nadprůměrné množství vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu a železa. Protože je mangold příbuzný s řepou, obsahuje betain, který společně s dalšími složkami účinkuje proti kornatění tepen a aktivuje činnost jater.

Konzumace mangoldu působí preventivně proti nádorovému onemocnění. Obsahuje také značné množství antioxidantů a vzácný flavonoid, kyselinu swingovou, která reguluje množství cukru v krvi.

Mangold má vysoký obsah vlákniny a nízkou energetickou hodnotu, proto je vhodnou potravinou při redukční dietě (samozřejmě záleží na kuchyňské úpravě).

Druhy V zásadě jsou dva – listový a řapíkatý. Listový má úzké řapíky a mohutné silně zvlněné nebo hladké sytě zelené listy. V kuchyni se používá většinou jako špenát. Mladé lístky lze přidávat do salátů, polévek i omáček. Řapíkaté odrůdy mají dužnaté řapíky až pět centimetrů široké, zbarvené od bílé, žlutavé po červenou a velké zelené až červenofialové listy.

Silné řapíky listů můžeme používat podobně jako chřest. Lze je použít pod maso místo papriky, také místo květáku s míchanými vejci, samozřejmě na koláč a také do polévek. Mladší exempláře řapíkatého mangoldu lze připravovat celé, u starších oddělujeme řapíky od listů (starší řapíky je lepší sloupat, podobně jako rebarboru).

Starší listy mohou mít lehce svíravou chuť, proto je lépe je upravovat tepelně než používat čerstvé. Na záhonu mangold nepřehlédnete. Je to opravdu krasavec. Neudělá vám ostudu ani mezi květinami.

Měli byste ovšem zvolit barevné odrůdy.

Mangoldový koláč

200 g hladké mouky, 100 g másla, 2 vejce, 250 ml smetany ke šlehání, 150 g sýra (ementál, gouda), 300 g listů mangoldu, šalotka, lžíce másla, sůl, mletý pepř
Postup

1. Na vál nasypeme 200 g hladké mouky. Přidáme špetku soli a na kostky nakrájené máslo. Máslo začneme postupně zapracovávat do mouky, pokud je potřeba, přilijeme vodu. Máslo by mělo být vychlazené z lednice. Hněteme, dokud se všechny ingredience důkladně nespojí.

2. Těsto rozválíme na tloušťku přibližně 3 mm. Vyložíme koláčovou formu pečicím papírem, těsto do ní přeneseme, přebytečné okraje odkrojíme, spodek propícháme a necháme předpéct asi na 3 minuty.

3. Náplň: Na pánvi na lžíci másla necháme zesklovatět šalotku. Mezitím do misky nastrouháme sýr.

4. Do pánve přidáme natrhané listy mangoldu, sůl a pepř. Necháme 20 vteřin zavadnout a sundáme, aby mangold nepustil všechnu vodu. Do misky k sýru rozklepneme vejce a vlijeme smetanu. Do směsi nastrouháme muškátový oříšek.

5. Na dno koláče rozložíme část sýrové směsi. Pak do koláče přendáme natrhané mangoldové listy. Zalijeme zbytkem sýrové směsi, vložíme do trouby a pečeme při 190 °C zhruba 20 minut.

Text: Eva Hořánková, Foto: Shuterstock

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Jméno Robot na číselnících Bohematic
iluxus.cz

Jméno Robot na číselnících...

Hodinky od české značky Bohematic nově nesou jméno ROBOT....
5 tipů, jak se dostat do dobré fyzické i psychické kondice
epochaplus.cz

5 tipů, jak se dostat do...

Říká se, že ve zdravém těle je zdravý...
Sesypala se kvůli partnerovi?
nasehvezdy.cz

Sesypala se kvůli partnerovi?

Za úsměvem od ucha k uchu se...
Hrad Radyně: Za dominantou Plzeňského kraje
epochanacestach.cz

Hrad Radyně: Za dominantou...

Asi devět kilometrů od Plzně se...
Na Marsu rostou houby! Tvrdí to vědecká studie z roku 2021
epochalnisvet.cz

Na Marsu rostou houby! Tvrdí...

Existuje na Marsu život? Nové poznatky do této...
Neutuchající touha po dítěti
skutecnepribehy.cz

Neutuchající touha po dítěti

Potkala jsem ji nedaleko našeho...
Cyklostezka okolo Neziderského jezera
21stoleti.cz

Cyklostezka okolo...

Dravec versus šelma: Kdo zvítězil v souboji orlice se lvem?
epochaplus.cz

Dravec versus šelma: Kdo...

Prvním symbolem českého státu se stává...
Vesnice Kisiljevo: Pozor na upíry
enigmaplus.cz

Vesnice Kisiljevo: Pozor na...

Odlehlá vesnice Kisiljevo je domovem pro...
Zhrzená Žilková se s odchodem Stropnického nesrovná!
nasehvezdy.cz

Zhrzená Žilková se s odchodem...

Herečce Veronice...
Reminiscence zlaté jazzové éry
rezidenceonline.cz

Reminiscence zlaté jazzové éry

V blízkosti slavného kasina,...
Cheesecake z Blízkého východu
tisicereceptu.cz

Cheesecake z Blízkého východu

Tento stále oblíbenější dort (čtěte čískejk) je sice...
0 shares