Což takhle dát si mangold?

Může chutnat, léčit i zdobit. Dnes tak trochu polozapomenutá zelenina obsahuje spoustu vitaminů a minerálních látek. Podobá se špenátu, ale je příbuzným řepy cukrovky a pochutnávali si na něm už staří Egypťané, znali jej Řekové i Římané.

Z říše římské se rozšířilo jeho pěstování do střední a severní Evropy a ve středověku přes Malou Asii až na Dálný východ, a v 17. století byl mangold znám už i v Číně. Často se využíval i v arabské kuchyni. Ve Středomoří je populární stále, jen u nás se teprve znovu nesměle hlásí o slovo u drobných pěstitelů a můžeme jej občas vidět na farmářských trzích.

Určitě se vyplatí ho ochutnat.

Pěstování
Mangold se vysévá během měsíce dubna nejlépe na pozemek, který jsme na podzim přihnojili kompostem, a jeho pěstování není nijak náročné, jen je třeba buď dodržet spon 30 x 50, nebo po vzejití vyjednotit. Samozřejmě je třeba dbát na dostatečnou zálivku. Sklizeň probíhá po celé vegetační období vylamováním řapíků a končí právě teď na podzim.

Mangold je lék Je bohatým zdrojem vitaminu C, obsahuje vitaminy skupiny B a vitamin A. Z minerálních látek se v mangoldu nachází nadprůměrné množství vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu a železa. Protože je mangold příbuzný s řepou, obsahuje betain, který společně s dalšími složkami účinkuje proti kornatění tepen a aktivuje činnost jater.

Konzumace mangoldu působí preventivně proti nádorovému onemocnění. Obsahuje také značné množství antioxidantů a vzácný flavonoid, kyselinu swingovou, která reguluje množství cukru v krvi.

Mangold má vysoký obsah vlákniny a nízkou energetickou hodnotu, proto je vhodnou potravinou při redukční dietě (samozřejmě záleží na kuchyňské úpravě).

Druhy V zásadě jsou dva – listový a řapíkatý. Listový má úzké řapíky a mohutné silně zvlněné nebo hladké sytě zelené listy. V kuchyni se používá většinou jako špenát. Mladé lístky lze přidávat do salátů, polévek i omáček. Řapíkaté odrůdy mají dužnaté řapíky až pět centimetrů široké, zbarvené od bílé, žlutavé po červenou a velké zelené až červenofialové listy.

Silné řapíky listů můžeme používat podobně jako chřest. Lze je použít pod maso místo papriky, také místo květáku s míchanými vejci, samozřejmě na koláč a také do polévek. Mladší exempláře řapíkatého mangoldu lze připravovat celé, u starších oddělujeme řapíky od listů (starší řapíky je lepší sloupat, podobně jako rebarboru).

Starší listy mohou mít lehce svíravou chuť, proto je lépe je upravovat tepelně než používat čerstvé. Na záhonu mangold nepřehlédnete. Je to opravdu krasavec. Neudělá vám ostudu ani mezi květinami.

Měli byste ovšem zvolit barevné odrůdy.

Mangoldový koláč

200 g hladké mouky, 100 g másla, 2 vejce, 250 ml smetany ke šlehání, 150 g sýra (ementál, gouda), 300 g listů mangoldu, šalotka, lžíce másla, sůl, mletý pepř
Postup

1. Na vál nasypeme 200 g hladké mouky. Přidáme špetku soli a na kostky nakrájené máslo. Máslo začneme postupně zapracovávat do mouky, pokud je potřeba, přilijeme vodu. Máslo by mělo být vychlazené z lednice. Hněteme, dokud se všechny ingredience důkladně nespojí.

2. Těsto rozválíme na tloušťku přibližně 3 mm. Vyložíme koláčovou formu pečicím papírem, těsto do ní přeneseme, přebytečné okraje odkrojíme, spodek propícháme a necháme předpéct asi na 3 minuty.

3. Náplň: Na pánvi na lžíci másla necháme zesklovatět šalotku. Mezitím do misky nastrouháme sýr.

4. Do pánve přidáme natrhané listy mangoldu, sůl a pepř. Necháme 20 vteřin zavadnout a sundáme, aby mangold nepustil všechnu vodu. Do misky k sýru rozklepneme vejce a vlijeme smetanu. Do směsi nastrouháme muškátový oříšek.

5. Na dno koláče rozložíme část sýrové směsi. Pak do koláče přendáme natrhané mangoldové listy. Zalijeme zbytkem sýrové směsi, vložíme do trouby a pečeme při 190 °C zhruba 20 minut.

Text: Eva Hořánková, Foto: Shuterstock

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

The Lemp Mansion v St. Louis v USA: Místo plné smrti a krve
enigmaplus.cz

The Lemp Mansion v St. Louis...

The Lemp Mansion v St. Louis v USA je...
Žena v bílých šatech
skutecnepribehy.cz

Žena v bílých šatech

Když se mi narodil vnuk,...
Loď pro sportovní nadšence
rezidenceonline.cz

Loď pro sportovní nadšence

Dominantou neobvyklé výletní lodi Scarlet Lady (tedy...
Lahodný závin se švestkami
tisicereceptu.cz

Lahodný závin se švestkami

Díky šťavnatým švestkám bude závin hezky vláčný....
Konference ve Wannsee: Před 80 lety rozhodli nacisté o osudu evropských Židů
epochaplus.cz

Konference ve Wannsee: Před 80...

Přesně před 80 lety, 20. ledna 1942, posvětila konference...
V showbyzynsu se rozkoukává už i její dcera
nasehvezdy.cz

V showbyzynsu se rozkoukává...

Mladinká Valentýna...
Lomy v Česku: Přírodní krása, vytvořená lidmi
epochanacestach.cz

Lomy v Česku: Přírodní krása,...

Prašné a hlučné lomy...
S partnerem už nepočítá?
nasehvezdy.cz

S partnerem už nepočítá?

Zpěvačka Lucie...
Eugéne Delacroix: Svoboda vede lid na barikády
epochalnisvet.cz

Eugéne Delacroix: Svoboda...

Antická bohyně jako špinavá pařížská...
Na povrch „vyplavaly“ nové souvislosti
21stoleti.cz

Na povrch „vyplavaly“ nové...

Studie sopečného popela v jihozápadní...
Porsche Design slaví 50. výročí
iluxus.cz

Porsche Design slaví 50....

Značka Porsche Design slaví 50...
Nejkrásnější zoologické zahrady světa
epochaplus.cz

Nejkrásnější zoologické...

Zoologické zahrady jsou mnohými lidmi vyhledávány jako...
0 shares