Domů     Co s letošní úrodou?
Co s letošní úrodou?
12.11.2020

Nádherné, šťavnaté a je toho tolik najednou. I kdybychom sebevíc chtěli, nedokážeme letní úrodu zkonzumovat všechnu čerstvou. Poradíme vám, jak ji zachovat i pro zimní časy.

Postupů na zpracování úrody je velké množství a snad v každé rodině se nějaký recept předává z generace na generaci. Jsou i postupy nové, nebo takové, které sice nové nejsou, ale my je najednou objevujeme, protože jsme na ně už zapomněli. Pojďme si o nich povědět.

Sušení

Jde pravděpodobně o nejstarší způsob konzervace, což platí pro ovoce, zeleninu i bylinky. Snížením obsahu vody se zamezí vývoji mikroorganismů a zároveň se uchovají všechny vitaminy.

Sušením se také v ovoci a zelenině koncentrují cukry, proto má takto zpracované ovoce a zelenina sladší chuť. A sušit se dá opravdu různě.

V teplém podnebí se plody po sklizni rozmístí tak, aby kolem nich mohl cirkulovat vzduch a tak se nechají nějakou dobu, aby z nich vyšla vlhkost. Pokud je ovšem podnebí chladnější, je potřeba sušení napomoci.

Někdo spoléhá na sušičku, jiný má raději sušení v troubě, některé plody se dají sušit na slunci, ať už v solární sušičce, nebo jen tak zavěšené na provázku jako bylinky, papričky, ale i houby.

Před sušením

Plody, které by zhnědly, se musí před samotným sušením namočit do pomerančové nebo citronové šťávy (hrušky, jablka), jiné je potřeba blanšírovat (hrozny, fazole).

Nižší teplota – záruka úspěchu

Pokud namítáte, že by se ovoce či zelenina při vyšších teplotách usušily rychleji, máte sice pravdu, ale jen napůl. Je-li teplota příliš vysoká, sušené kousky navenek ztvrdnou a vlhkost nebude mít možnost vycházet.

Procesu sušení naopak velmi prospěje zvýšení cirkulace vzduchu kolem povrchu potraviny. Nesmíme zapomenout na to nejdůležitější – ovoce k sušení musí být čerstvé, nepřezrálé, nepomačkané. Nejlépe trhané za suchého počasí odpoledne.

Ovocná kůže

Je to vlastně placka z rozmixovaného ovoce, kterou můžete nakrájet na pruhy nebo stočit jako roládu a něčím naplnit, nebo jen tak prostě tuhle voňavou věc mlsat. Nebo ji někomu darovat. To už je na vás.

Na přípravu placek použijeme přezrálé ovoce, které se jinak špatně zpracovává – meruňky, hrušky, broskve, jahody, rybíz, angrešt, maliny a podobně. Na zeleninové placky zpracováváme přezrálá rajčata, cukety, dýně a další podobné plody.

Postup

Rozmixujete plody na hladké husté pyré, můžete je ještě podle potřeby dochutit přidáním vanilky, skořice, pepře či bezinkového sirupu.

Dále můžete vyzkoušet různé kombinace, například smíchat kyselejší rybíz s jablkem, brusinky s jablky, různé druhy lesního ovoce. Postup sušení v sušičce je jednoduchý. Nastavte teplotu ideálně na 40–45 °C, protože tato teplota je nejšetrnější k vitaminům.

Vrstva by měla být rovnoměrná a silná přibližně 3–4 mm. Sušením se ztenčí přibližně na polovinu.

Doba sušení závisí na výši hydratace pyré a také na síle vrstvy, v jaké sušíte, ale začněte na 10 hodinách, a pokud ještě kůže nebude dostatečně suchá, aby šla sloupnout, přidejte potřebný čas.

Pokud se rozhodnete vyrobit ovocnou placku v troubě, nastavte co nejnižší teplotu a postupujte stejně.

Zákusek ze sušených jahod

300 g cukru

300 g jahod

1) Jahody vložte do mísy a rozmačkejte téměř dohladka, ale trochu textury by mělo zůstat. Vmíchejte do nich cukr.

2) Rozetřete ovocnou směs na kus pečicího papíru nebo na nepřilnavý plech na pečení a vložte na 6–8 hodin do trouby.

3) Po vytažení nechte vychladnout a pokrájejte na dlouhé tenké pruhy. Sviňte je a uložte do neprodyšně uzavřené nádoby, ve které vám vydrží až 3 měsíce.

Ovocné sýry

Další báječný způsob uchování ovoce, zejména toho se zrníčky, protože dužina se propasíruje cedníkem. Tahle metoda je nejúčinnější u ovoce s vysokým obsahem pektinu. Není to vlastně žádná nová věc, naše babičky takhle ovoce zpracovávaly, ale vrací se do módy.

Jde vlastně o víc zahuštěné džemy, které se suší. A až potom konzumují. Dají se vyrobit i z hotové marmelády. Základní proces je jednoduchý. Stejné množství ovocné dužiny a cukru se asi hodinu jemně zahřívá, dokud se směs nerozpustí a směs nezhoustne. Ovocné sýry se hodí k opravdovým sýrům a k masu.

Sýr z kdoulí

1 kg zralých kdoulí, 1 vanilkový lusk, cukr

1) Kdoule vařte s trochou vody, dokud nezměknou. Vzniklou hmotu propasírujte přes sítko, přidejte stejné množství cukru a za jemného míchání nechte rozpustit. Poté vařte ještě cca hodinu, dokud směs nezhoustne.

2) Předehřejte troubu na nejnižší možnou teplotu, vymastěte plech na pečení a pokryjte ho papírem. Na takto připravený plech nalijte kdoulovou pastu a uhlaďte. Vložte do trouby, kde asi za hodinu ztuhne. Vychladlý nakrájejte na porce a uložte do chladu.

Nakládání do oleje

Tenhle způsob je už poněkud známější, jen se rozšířily možnosti, protože na trhu najdete kromě oleje řepkového a olivového ještě další řádku olejů různých chutí (třeba oleje z oříšků).

Je to trochu dražší záležitost, ale pamatujte, že například zelenina naložená v oleji vám přinese hned dvojí užitek.

Jednak ji samotnou můžete jíst jako antipasti či přidávat do salátů a kromě toho olej získá chuť naložené zeleniny nebo bylinek a vy jej potom můžete použít jak při vaření, tak při přípravě dresinků na saláty. Z toho jasně vyplývá, že by olej měl být kvalitní.

Příprava surovin

Nakládáte-li bylinky či zeleninu do oleje, budete jistě chtít, aby nazlátlá tekutina přijala jejich chuť a vůni. Bylinky proto před naložením potlučte, oříšky nasucho opražte a semínka podrťte. Pokud je to možné, nakládejte raději suché produkty.

Osušte je kuchyňským papírem a dejte na chvíli do trouby. Při nakládání do oleje je důležitý čas. Takže s konzumací pár dní počkejte. A během té doby párkrát protřepejte. Sklenice ukládejte na tmavém místě.

Opečené papriky v oleji

1) Nejprve pokrájejte papriky na větší plátky, rozložte na plech na pečení a zastříkněte olejem. Pečte 45 minut při 180 °C. Opečené papriky nechte vychladnout.

2) Sloupněte slupku a zbavte je stopek a semínek. Vložte s bylinkami do zavařovací sklenice a zalijte olejem tak, aby byly zcela zakryté. Sklenici dejte do ledničky.

Tip

Podobně můžete nakládat lilek, cuketu, nebo sušená rajčata.

V alkoholu

Do alkoholu se ovoce nakládá i u nás, ale větší tradici má v německy mluvících zemích, kde se takzvaný Rumtopf, což je ovocný hrnec, užívá hlavně o svátcích smíchaný se sektem, nebo se k němu podává vanilková zmrzlina.

Abyste si mohli tuhle dobrotu užít nejen o Vánocích, budete potřebovat keramický hrnec s pokličkou a musíte začít už v létě a postupně přidávat ovoce tak, jak dozrává.

Rumtopf

Po 400 g různých druhů ovoce, na každých 400 g ovoce200 g třtinového cukru, kvalitní, pokud možno třtinový rum (množství všeho neuvádíme, protože budete skládat, prosypávat a zalévat postupně)

1) Do hrnce přidávejte každé nové ovoce s výjimkou jablek. Jahody zbavte stopek, švestky rozpulte a zbavte pecek, třešně vypeckujte atd.

2) Přisypte cukr a zalijte rumem.

3) Ovoce musí zůstat pod hladinou rumu, takže bude dobré vložit plastovou mřížku, nebo zatížit prkénkem se závažím.

4) Hrnec zakryjte potravinářskou fólií a přes ni přiklopte poklici. Pak přidejte další dávku ovoce, cukr atd…

Tipy

Nepoužívejte přezrálé ovoce, broskve a hrušky je vhodné předem oloupat, velké plody je třeba rozkrájet na úhledné kousky. Pecky a jadýrka odstraňte.

Po první várce ovoce cukrem nešetřete, později můžete již ubírat.

Když ovoce vypotřebujete, rum chutnající po ovoci nakonec přeceďte přes jemné pláténko a pochutnejte si na lahodném likéru.

Více o možnostech zpracování úrody s podrobnými recepty se dozvíte v knize Konzervování a zavařování nakladatelství Metafora.

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
6.6.2025
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se špatně rozpouští a na nádobí nechává skvrny, podívejme
2.6.2025
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s jejich pomocí lze nepovedené barvení aspoň trochu zlepšit. Příliš tmavá Místo své obvyklé
27.5.2025
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní domu, a tak jsou pro vás připravené ty
26.5.2025
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. V teplé vodě rozpusťte trochu pevného mýdla - nikoli tekutého - a pak p
22.5.2025
Také jste se tak těšili na začátek léta? S ptáčky v plstěných kabátcích bude tohle krásné období roku ještě veselejší. Budete potřebovat: ovčí rouno, polystyrenové šablony ptáčků (můžete je nahradit slepením polystyrenového vejce a kuličky, které jsou lépe k dostání), dřevěné kolíčky, nůž plsticí jehlu, tavnou pistoli, podložku na plstění (vyrobíte ji nalepením mycí houbičky na papírový karton)
reklama
Šikovné tipy
Letíme daleko: Jet lag a další potíže
Nastává čas dovolených a toulek po světě, a tak vás možná čeká vysněná cesta za oceán. Pak se také poprvé potkáte s pásmovou nemocí. Anglicky se nazývá jet lag a doslova znamená tryskáčové zpoždění. O co vlastně jde? Cestování časovými pásmy vám rozbourá denní rytmus. Lidské tělo je, jak známo, nastavené na to, aby dělalo […]
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jsou UFO u Oblasti 51 jenom kamufláž?
enigmaplus.cz
Jsou UFO u Oblasti 51 jenom kamufláž?
Již před nějakou dobou CIA potvrdila to, co se přes 50 let snažila utajit. Základna známá jako Oblast 51 je skutečná. Mimozemské stroje na ní ale podle oficiální zprávy nejsou. I když neidentifikovate
Suché, nebo mokré?
nejsemsama.cz
Suché, nebo mokré?
Pravidelné a pečlivé odličování a čištění pleti je základním předpokladem pro její krásný a zdravý vzhled. Každé ráno pleť potřebuje vyčistit, večer také a navíc zbavit make-upu. Mělo by jít o naprostou rutinu, ať se děje, co se děje. Čištění můžete provádět několika způsoby. Suché odličování Neznamená to drhnutí pleti nasucho. Použijte odličovací mléko, gel či micelární vodu podle typu
Waldorf Astoria Seychelles Platte Island oslaví letošní Global Wellness Day sérií zážitků na téma Reconnect
iluxus.cz
Waldorf Astoria Seychelles Platte Island oslaví letošní Global Wellness Day sérií zážitků na téma Reconnect
U příležitosti letošního Global Wellness Day, který se koná 14. června 2025, resort Waldorf Astoria Seychelles Platte Island představuje pečlivě sestavenou nabídku zážitků přirozeně odrážející filozof
Pitný režim večer nedoženete
epochalnisvet.cz
Pitný režim večer nedoženete
Dodržovat pitný režim je správné, ale pít večer, to je jiné téma. Přeženete-li to, může se vám stát, že se kvůli potřebě častého močení nevyspíte. V kolik hodin pít naposledy, abyste netrpěli žízní, ale neproseděli noc na toaletě?   Podle urologů zdravý způsob močení je 8x za den a 1x za noc. Ale čím to, že
Přišla jsem vlastně o vše
skutecnepribehy.cz
Přišla jsem vlastně o vše
Ta, kterou jsem považovala za nejlepší přítelkyni, se ukázala jako ta nejhorší osoba, jakou jsem kdy potkala. Ženská mrcha, která mi vzala vše! Byla to manipulátorka a lhářka a já jsem díky ní přišla o manželství i klid v duši. S Andreou jsem se poznala před deseti lety na kurzu jógy. Byla okouzlující, usměvavá, vtipná a vždycky perfektně upravená. Lichotila mi Hned jsme si
Vypadal takto svatý Václav? Vědci zrekonstruoval 1100 let starý obličej českého knížete
21stoleti.cz
Vypadal takto svatý Václav? Vědci zrekonstruoval 1100 let starý obličej českého knížete
Jak mohl skutečně vypadat svatý Václav? Na to se pokusil odpovědět mezinárodní tým vědců, který za pomoci nejmodernějších forenzních technik vytvořil digitální rekonstrukci podoby slavného českého kní
Nechali si Bernášková a Merkner pootevřené dveře k návratu?
nasehvezdy.cz
Nechali si Bernášková a Merkner pootevřené dveře k návratu?
Herečka Jana Bernášková (44) ze seriálu ZOO Nové začátky a režisér Rudolf Merkner (53) se po rozvodu dohodli na netradičním řešení. Kvůli dětem si ponechali společný byt, ve kterém se střídají. Když
Kronikář Přibík Pulkava: Skrýval se za ním sám císař Karel IV.?
epochaplus.cz
Kronikář Přibík Pulkava: Skrýval se za ním sám císař Karel IV.?
Autor Kroniky české, arcibiskupský písař, správce školy. O jeho osobnosti toho mnoho nevíme. Snad proto kolem něj vznikaly různé dohady. O co vlastně jde? Pojďme se na jeho Přibíka Pulkavu a jeho dílo podívat. Tajemství zahaluje Příbíka Pulkavu z Radenína (†asi 1378/1380), který v Kronice české, podle některých pramenů nazývané také Kronika nejjasnějšího knížete Karla, krále českého
Pikantní cuketový salát
tisicereceptu.cz
Pikantní cuketový salát
Nejvhodnější jsou malé cukety. Suroviny na 4 sklenice 2 kg cuket 2 chilli papričky 1 česnek Na nálev 1 l vody 200 ml vinného octa 1 Deko 10 kuliček pepře 10 kuliček nového koření 3
Duchové Kunžvartu
epochanacestach.cz
Duchové Kunžvartu
Na samém pomezí Českého království, na východním úbočí šumavské hory Strážný, stála od 14. století mohutná pevnost zvaná Kunžvart. V současnosti zbývá z hradu, který patří mezi nejtajemnější místa v oblasti, prakticky jen torzo čtyřhranné věže. Už výstup ke zřícenině (výlet začnete v nedalekém městysi Strážný) je jako z pohádky – cesta se vine lesem lemovaným mechem porostlými balvany, kapradím
Casa Clara, óda na životní styl South Beach
rezidenceonline.cz
Casa Clara, óda na životní styl South Beach
Výjimečná, architektonicky významná rezidence s okouzlujícími interiéry, vybavenými designovým nábytkem a doplňky italské firmy Henge, představuje moderní plážovou vilu s luxusem nejvyššího kalibru. Pohlednicově krásné prostředí široké mořské zátoky na půvabném pobřeží jedné z nejkrásnějších částí amerického Miami je dokonalým rámcem pro elitní bydlení ve vysokém stylu značky, která představuje mnohem více než jenom nábytek. Jde
Prvního ředitele Národního divadla zdrtila nešťastná láska
historyplus.cz
Prvního ředitele Národního divadla zdrtila nešťastná láska
„Ta jeho neodbytnost je směšná. Nelidsky mne nudí, “ stěžuje si Anna Lauermannová deníku na svého ctitele. Odmítá ho, ale přitom stačí, aby jenom na týden zmizel z Prahy a nedal vědět kam, a už má o něj strach.   „Myslím, že by bylo lépe, kdybyste ke mně nechodil… Máte ještě čas se oženit, máte