Domů     Co s letošní úrodou?
Co s letošní úrodou?
12.11.2020

Nádherné, šťavnaté a je toho tolik najednou. I kdybychom sebevíc chtěli, nedokážeme letní úrodu zkonzumovat všechnu čerstvou. Poradíme vám, jak ji zachovat i pro zimní časy.

Postupů na zpracování úrody je velké množství a snad v každé rodině se nějaký recept předává z generace na generaci. Jsou i postupy nové, nebo takové, které sice nové nejsou, ale my je najednou objevujeme, protože jsme na ně už zapomněli. Pojďme si o nich povědět.

Sušení

Jde pravděpodobně o nejstarší způsob konzervace, což platí pro ovoce, zeleninu i bylinky. Snížením obsahu vody se zamezí vývoji mikroorganismů a zároveň se uchovají všechny vitaminy.

Sušením se také v ovoci a zelenině koncentrují cukry, proto má takto zpracované ovoce a zelenina sladší chuť. A sušit se dá opravdu různě.

V teplém podnebí se plody po sklizni rozmístí tak, aby kolem nich mohl cirkulovat vzduch a tak se nechají nějakou dobu, aby z nich vyšla vlhkost. Pokud je ovšem podnebí chladnější, je potřeba sušení napomoci.

Někdo spoléhá na sušičku, jiný má raději sušení v troubě, některé plody se dají sušit na slunci, ať už v solární sušičce, nebo jen tak zavěšené na provázku jako bylinky, papričky, ale i houby.

Před sušením

Plody, které by zhnědly, se musí před samotným sušením namočit do pomerančové nebo citronové šťávy (hrušky, jablka), jiné je potřeba blanšírovat (hrozny, fazole).

Nižší teplota – záruka úspěchu

Pokud namítáte, že by se ovoce či zelenina při vyšších teplotách usušily rychleji, máte sice pravdu, ale jen napůl. Je-li teplota příliš vysoká, sušené kousky navenek ztvrdnou a vlhkost nebude mít možnost vycházet.

Procesu sušení naopak velmi prospěje zvýšení cirkulace vzduchu kolem povrchu potraviny. Nesmíme zapomenout na to nejdůležitější – ovoce k sušení musí být čerstvé, nepřezrálé, nepomačkané. Nejlépe trhané za suchého počasí odpoledne.

Ovocná kůže

Je to vlastně placka z rozmixovaného ovoce, kterou můžete nakrájet na pruhy nebo stočit jako roládu a něčím naplnit, nebo jen tak prostě tuhle voňavou věc mlsat. Nebo ji někomu darovat. To už je na vás.

Na přípravu placek použijeme přezrálé ovoce, které se jinak špatně zpracovává – meruňky, hrušky, broskve, jahody, rybíz, angrešt, maliny a podobně. Na zeleninové placky zpracováváme přezrálá rajčata, cukety, dýně a další podobné plody.

Postup

Rozmixujete plody na hladké husté pyré, můžete je ještě podle potřeby dochutit přidáním vanilky, skořice, pepře či bezinkového sirupu.

Dále můžete vyzkoušet různé kombinace, například smíchat kyselejší rybíz s jablkem, brusinky s jablky, různé druhy lesního ovoce. Postup sušení v sušičce je jednoduchý. Nastavte teplotu ideálně na 40–45 °C, protože tato teplota je nejšetrnější k vitaminům.

Vrstva by měla být rovnoměrná a silná přibližně 3–4 mm. Sušením se ztenčí přibližně na polovinu.

Doba sušení závisí na výši hydratace pyré a také na síle vrstvy, v jaké sušíte, ale začněte na 10 hodinách, a pokud ještě kůže nebude dostatečně suchá, aby šla sloupnout, přidejte potřebný čas.

Pokud se rozhodnete vyrobit ovocnou placku v troubě, nastavte co nejnižší teplotu a postupujte stejně.

Zákusek ze sušených jahod

300 g cukru

300 g jahod

1) Jahody vložte do mísy a rozmačkejte téměř dohladka, ale trochu textury by mělo zůstat. Vmíchejte do nich cukr.

2) Rozetřete ovocnou směs na kus pečicího papíru nebo na nepřilnavý plech na pečení a vložte na 6–8 hodin do trouby.

3) Po vytažení nechte vychladnout a pokrájejte na dlouhé tenké pruhy. Sviňte je a uložte do neprodyšně uzavřené nádoby, ve které vám vydrží až 3 měsíce.

Ovocné sýry

Další báječný způsob uchování ovoce, zejména toho se zrníčky, protože dužina se propasíruje cedníkem. Tahle metoda je nejúčinnější u ovoce s vysokým obsahem pektinu. Není to vlastně žádná nová věc, naše babičky takhle ovoce zpracovávaly, ale vrací se do módy.

Jde vlastně o víc zahuštěné džemy, které se suší. A až potom konzumují. Dají se vyrobit i z hotové marmelády. Základní proces je jednoduchý. Stejné množství ovocné dužiny a cukru se asi hodinu jemně zahřívá, dokud se směs nerozpustí a směs nezhoustne. Ovocné sýry se hodí k opravdovým sýrům a k masu.

Sýr z kdoulí

1 kg zralých kdoulí, 1 vanilkový lusk, cukr

1) Kdoule vařte s trochou vody, dokud nezměknou. Vzniklou hmotu propasírujte přes sítko, přidejte stejné množství cukru a za jemného míchání nechte rozpustit. Poté vařte ještě cca hodinu, dokud směs nezhoustne.

2) Předehřejte troubu na nejnižší možnou teplotu, vymastěte plech na pečení a pokryjte ho papírem. Na takto připravený plech nalijte kdoulovou pastu a uhlaďte. Vložte do trouby, kde asi za hodinu ztuhne. Vychladlý nakrájejte na porce a uložte do chladu.

Nakládání do oleje

Tenhle způsob je už poněkud známější, jen se rozšířily možnosti, protože na trhu najdete kromě oleje řepkového a olivového ještě další řádku olejů různých chutí (třeba oleje z oříšků).

Je to trochu dražší záležitost, ale pamatujte, že například zelenina naložená v oleji vám přinese hned dvojí užitek.

Jednak ji samotnou můžete jíst jako antipasti či přidávat do salátů a kromě toho olej získá chuť naložené zeleniny nebo bylinek a vy jej potom můžete použít jak při vaření, tak při přípravě dresinků na saláty. Z toho jasně vyplývá, že by olej měl být kvalitní.

Příprava surovin

Nakládáte-li bylinky či zeleninu do oleje, budete jistě chtít, aby nazlátlá tekutina přijala jejich chuť a vůni. Bylinky proto před naložením potlučte, oříšky nasucho opražte a semínka podrťte. Pokud je to možné, nakládejte raději suché produkty.

Osušte je kuchyňským papírem a dejte na chvíli do trouby. Při nakládání do oleje je důležitý čas. Takže s konzumací pár dní počkejte. A během té doby párkrát protřepejte. Sklenice ukládejte na tmavém místě.

Opečené papriky v oleji

1) Nejprve pokrájejte papriky na větší plátky, rozložte na plech na pečení a zastříkněte olejem. Pečte 45 minut při 180 °C. Opečené papriky nechte vychladnout.

2) Sloupněte slupku a zbavte je stopek a semínek. Vložte s bylinkami do zavařovací sklenice a zalijte olejem tak, aby byly zcela zakryté. Sklenici dejte do ledničky.

Tip

Podobně můžete nakládat lilek, cuketu, nebo sušená rajčata.

V alkoholu

Do alkoholu se ovoce nakládá i u nás, ale větší tradici má v německy mluvících zemích, kde se takzvaný Rumtopf, což je ovocný hrnec, užívá hlavně o svátcích smíchaný se sektem, nebo se k němu podává vanilková zmrzlina.

Abyste si mohli tuhle dobrotu užít nejen o Vánocích, budete potřebovat keramický hrnec s pokličkou a musíte začít už v létě a postupně přidávat ovoce tak, jak dozrává.

Rumtopf

Po 400 g různých druhů ovoce, na každých 400 g ovoce200 g třtinového cukru, kvalitní, pokud možno třtinový rum (množství všeho neuvádíme, protože budete skládat, prosypávat a zalévat postupně)

1) Do hrnce přidávejte každé nové ovoce s výjimkou jablek. Jahody zbavte stopek, švestky rozpulte a zbavte pecek, třešně vypeckujte atd.

2) Přisypte cukr a zalijte rumem.

3) Ovoce musí zůstat pod hladinou rumu, takže bude dobré vložit plastovou mřížku, nebo zatížit prkénkem se závažím.

4) Hrnec zakryjte potravinářskou fólií a přes ni přiklopte poklici. Pak přidejte další dávku ovoce, cukr atd…

Tipy

Nepoužívejte přezrálé ovoce, broskve a hrušky je vhodné předem oloupat, velké plody je třeba rozkrájet na úhledné kousky. Pecky a jadýrka odstraňte.

Po první várce ovoce cukrem nešetřete, později můžete již ubírat.

Když ovoce vypotřebujete, rum chutnající po ovoci nakonec přeceďte přes jemné pláténko a pochutnejte si na lahodném likéru.

Více o možnostech zpracování úrody s podrobnými recepty se dozvíte v knize Konzervování a zavařování nakladatelství Metafora.

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
7.6.2023
Přinášíme vám sadu tipů a rad od našich naniček, které se v kuchyni uměly otáčet. Česnek Chcete-li zmírnit ostrost česneku, můžete ponořit stroužky do studené vody. Když vám zbude oloupaný česnek, brzy se zkazí, ale vyhodit ho je škoda. Naložte stroužky do olivového oleje. Budete tak mít stále po ruce čerstvý česnek a získáte i olej na pokapání salátu či topinek. Málokdo ví, že se česnek hod
5.6.2023
Je tu jaro a s ním nejen toulky přírodou, ale také spousta práce na chatách a chalupách. Mezi nejčastější problémy, které po zimě objevíme, patří praskliny ve zdi. Ale není to jen otázka venkovských stavení, i v bytě se nějaká ta prasklina vždycky najde a zejména před malováním je potřeba ji vyspravit. Možností, jak to udělat, je několik a závisí na místě i na velikosti. Jsou totiž praskliny, se
2.6.2023
Asi není mnoho lidí, kteří by řekli, že mytí oken je jejich vášeň. A většina stále hledá způsob, jak si tuhle protivnou činnost zjednodušit. Zkoušejí různé postupy, všelijaké mycí prostředky, které slibují lesk jako blesk, i hadříky, které zaručují lesk beze šmouh a také bez chemie. V poslední době se na trh dostal přístroj, který práci skutečně může usnadnit – vysavač na okna, který také bývá oz
27.5.2023
Také máte potíž, kam si do auta uložit ubrousky nebo papírové kapesníčky, aby byly po ruce, ale přitom nepřekážely? Zkuste jednoduchý a vtipný trik. Klasické ubrousky do auta nejsou vůbec šikovné. Krabice je příliš velká, ale ani když sáhnete po té menší, krychlové, není v autě kam dát, aby držela na svém místě. Naštěstí je možné tento problém elegantně a hravě vyřešit. A ještě si zamlsáte.   Jak
24.5.2023
Pára je skvělá nejen pro boj s bakteriemi, roztoči nebo skvrnami, ale dokáže zlepšit vlastnosti textilních vláken a pomoci i jinak. Jaké jsou rozdíly oproti klasickému praní? Možná jste o nich už slyšeli, ale jestli ne, pak vězte, že obliba parních praček neustále roste. Nabízejí totiž výhody, které se nedají jen tak přehlédnout. Nutno ale nejprve vysvětlit, že to není tak, že by tyto pračky vodu
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Marie Antoinetta posvatební masakr oplakala
epochalnisvet.cz
Marie Antoinetta posvatební masakr oplakala
„To je strašné,“ vzlyká Marie Antoinetta. Právě se s manželem dozvěděli, že při velkolepém ohňostroji v Paříži na počest jejich svatby zahynuly desítky lidí. Přitom se na tu velkou slávu připravovalo
Wrap se skyrovým dipem
tisicereceptu.cz
Wrap se skyrovým dipem
SKYR slouží nejen jako bílkovinami nabitá svačina, ale také jako ingredience, která má své místo ve sladkých i slaných receptech. Ingredience na salátovou směs – 4 porce 2 kuřecí prsa 1 konzerv
Kamarádka mi dobře poradila
skutecnepribehy.cz
Kamarádka mi dobře poradila
Ještě že mám vedle sebe moji nejlepší kamarádku Zdenku. Jsme taková nerozlučná dvojka, která si vždy poradí. Můžu se na ni ve všem spolehnout. Jen občas jsem v úzkých, to když Zdena někam vyrazí. Ona strašně ráda cestuje, nalévá si do duše úžasné zážitky, jak sama říká. No jo, ale pak ji potřebuji a ona si nalévá.
Spásný botox: 31 body k úlevě?
21stoleti.cz
Spásný botox: 31 body k úlevě?
Injekce botulotoxinu nemají své místo pouze v estetické medicíně. Čím dál častěji se totiž začínají prosazovat jako efektivní léčba k chronické migréně. Stačí jen vydržet 31 „bodnutí“. Vůbec poprvé
Na kom se herečka přiživuje?
nasehvezdy.cz
Na kom se herečka přiživuje?
Momentálně si má Simona Lewandowská (23) ze Zlaté labutě užívat lásku s hereckým kolegou Goranem Maiello (24), známým ze seriálu ZOO. Přátelé jsou už ze školy, jiskra však přeskočila až nedávno. Pře
Do kartuziánských klášterů nesmějí ženy ani vkročit
epochaplus.cz
Do kartuziánských klášterů nesmějí ženy ani vkročit
Řád kartuziánů zakládá svatý Bruno (1027/1030–1101) v letech 1084–1086, ovšem psaná pravidla po sobě nezanechává. Ta sestavuje až opat Gvigo z kláštera v Chartreuse poblíž francouzského Grenoblu v let
Mumie Sin-Čuej: Co stojí za její zachovalostí?
enigmaplus.cz
Mumie Sin-Čuej: Co stojí za její zachovalostí?
Sin-Čuej, známá jako Lady Dai, je svého času manželkou jednoho z dávných ministerských předsedů z dynastie Západní Chan (vládnoucí v období 202 př. n. l. - 9 n. l.). Po své smrti je mumifikována a ulo
Rybí filety s bramborovou kaší
tisicereceptu.cz
Rybí filety s bramborovou kaší
Rybí maso je také lehké, zdravé a výživné, s kmínem si velmi dobře rozumí a s bramborovou kaší je to lahůdka. Potřebujete 800 g rybích filet (nebo filé) sůl drcený kmín mletou sladkou papriku
Samsonova kašna: Monument uprostřed náměstí v Českých Budějovicích
epochanacestach.cz
Samsonova kašna: Monument uprostřed náměstí v Českých Budějovicích
Socha Samsona se lvem se uprostřed největšího českobudějovického náměstí odráží ve vodní hladině zdejší historické kašny už téměř tři sta let. Kašna je jednou z největších v zemi a je také symbolem města. Nikdo z návštěvníků Českých Budějovic nemůže minout náměstí Přemysla Otakara II. Leží přece přímo v centru města a navíc je druhým největším čtvercovým náměstím v republice. Ten
Tiffany & Co. odhaluje kolekci Blue Book 2023: Out of the Blue
iluxus.cz
Tiffany & Co. odhaluje kolekci Blue Book 2023: Out of the Blue
Tiffany & Co. uvádí svou legendární „Modrou knihu“, kolekci Blue Book 2023: Out of the Blue představující nejnovější, každoročně očekávanou kolekci high jewelry reprezentující to nejlepší z nejlep
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
rezidenceonline.cz
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
Nádherný byt s desítkou rozmanitých luxusních pokojů představuje esenci dokonalého souznění orientální atmosféry se soudobou precizností, tak typickou pro nábytek a doplňky společnosti Covet House, je
Kdo bude hereččiným novým partnerem?
nasehvezdy.cz
Kdo bude hereččiným novým partnerem?
Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (62) je podle svých slov znovu připravena se zamilovat. A to i přesto, že v posledních letech přišla o dva muže, které moc milovala. Srdce má ale ot