Domů     Co s letošní úrodou?
Co s letošní úrodou?
12.11.2020

Nádherné, šťavnaté a je toho tolik najednou. I kdybychom sebevíc chtěli, nedokážeme letní úrodu zkonzumovat všechnu čerstvou. Poradíme vám, jak ji zachovat i pro zimní časy.

Postupů na zpracování úrody je velké množství a snad v každé rodině se nějaký recept předává z generace na generaci. Jsou i postupy nové, nebo takové, které sice nové nejsou, ale my je najednou objevujeme, protože jsme na ně už zapomněli. Pojďme si o nich povědět.

Sušení

Jde pravděpodobně o nejstarší způsob konzervace, což platí pro ovoce, zeleninu i bylinky. Snížením obsahu vody se zamezí vývoji mikroorganismů a zároveň se uchovají všechny vitaminy.

Sušením se také v ovoci a zelenině koncentrují cukry, proto má takto zpracované ovoce a zelenina sladší chuť. A sušit se dá opravdu různě.

V teplém podnebí se plody po sklizni rozmístí tak, aby kolem nich mohl cirkulovat vzduch a tak se nechají nějakou dobu, aby z nich vyšla vlhkost. Pokud je ovšem podnebí chladnější, je potřeba sušení napomoci.

Někdo spoléhá na sušičku, jiný má raději sušení v troubě, některé plody se dají sušit na slunci, ať už v solární sušičce, nebo jen tak zavěšené na provázku jako bylinky, papričky, ale i houby.

Před sušením

Plody, které by zhnědly, se musí před samotným sušením namočit do pomerančové nebo citronové šťávy (hrušky, jablka), jiné je potřeba blanšírovat (hrozny, fazole).

Nižší teplota – záruka úspěchu

Pokud namítáte, že by se ovoce či zelenina při vyšších teplotách usušily rychleji, máte sice pravdu, ale jen napůl. Je-li teplota příliš vysoká, sušené kousky navenek ztvrdnou a vlhkost nebude mít možnost vycházet.

Procesu sušení naopak velmi prospěje zvýšení cirkulace vzduchu kolem povrchu potraviny. Nesmíme zapomenout na to nejdůležitější – ovoce k sušení musí být čerstvé, nepřezrálé, nepomačkané. Nejlépe trhané za suchého počasí odpoledne.

Ovocná kůže

Je to vlastně placka z rozmixovaného ovoce, kterou můžete nakrájet na pruhy nebo stočit jako roládu a něčím naplnit, nebo jen tak prostě tuhle voňavou věc mlsat. Nebo ji někomu darovat. To už je na vás.

Na přípravu placek použijeme přezrálé ovoce, které se jinak špatně zpracovává – meruňky, hrušky, broskve, jahody, rybíz, angrešt, maliny a podobně. Na zeleninové placky zpracováváme přezrálá rajčata, cukety, dýně a další podobné plody.

Postup

Rozmixujete plody na hladké husté pyré, můžete je ještě podle potřeby dochutit přidáním vanilky, skořice, pepře či bezinkového sirupu.

Dále můžete vyzkoušet různé kombinace, například smíchat kyselejší rybíz s jablkem, brusinky s jablky, různé druhy lesního ovoce. Postup sušení v sušičce je jednoduchý. Nastavte teplotu ideálně na 40–45 °C, protože tato teplota je nejšetrnější k vitaminům.

Vrstva by měla být rovnoměrná a silná přibližně 3–4 mm. Sušením se ztenčí přibližně na polovinu.

Doba sušení závisí na výši hydratace pyré a také na síle vrstvy, v jaké sušíte, ale začněte na 10 hodinách, a pokud ještě kůže nebude dostatečně suchá, aby šla sloupnout, přidejte potřebný čas.

Pokud se rozhodnete vyrobit ovocnou placku v troubě, nastavte co nejnižší teplotu a postupujte stejně.

Zákusek ze sušených jahod

300 g cukru

300 g jahod

1) Jahody vložte do mísy a rozmačkejte téměř dohladka, ale trochu textury by mělo zůstat. Vmíchejte do nich cukr.

2) Rozetřete ovocnou směs na kus pečicího papíru nebo na nepřilnavý plech na pečení a vložte na 6–8 hodin do trouby.

3) Po vytažení nechte vychladnout a pokrájejte na dlouhé tenké pruhy. Sviňte je a uložte do neprodyšně uzavřené nádoby, ve které vám vydrží až 3 měsíce.

Ovocné sýry

Další báječný způsob uchování ovoce, zejména toho se zrníčky, protože dužina se propasíruje cedníkem. Tahle metoda je nejúčinnější u ovoce s vysokým obsahem pektinu. Není to vlastně žádná nová věc, naše babičky takhle ovoce zpracovávaly, ale vrací se do módy.

Jde vlastně o víc zahuštěné džemy, které se suší. A až potom konzumují. Dají se vyrobit i z hotové marmelády. Základní proces je jednoduchý. Stejné množství ovocné dužiny a cukru se asi hodinu jemně zahřívá, dokud se směs nerozpustí a směs nezhoustne. Ovocné sýry se hodí k opravdovým sýrům a k masu.

Sýr z kdoulí

1 kg zralých kdoulí, 1 vanilkový lusk, cukr

1) Kdoule vařte s trochou vody, dokud nezměknou. Vzniklou hmotu propasírujte přes sítko, přidejte stejné množství cukru a za jemného míchání nechte rozpustit. Poté vařte ještě cca hodinu, dokud směs nezhoustne.

2) Předehřejte troubu na nejnižší možnou teplotu, vymastěte plech na pečení a pokryjte ho papírem. Na takto připravený plech nalijte kdoulovou pastu a uhlaďte. Vložte do trouby, kde asi za hodinu ztuhne. Vychladlý nakrájejte na porce a uložte do chladu.

Nakládání do oleje

Tenhle způsob je už poněkud známější, jen se rozšířily možnosti, protože na trhu najdete kromě oleje řepkového a olivového ještě další řádku olejů různých chutí (třeba oleje z oříšků).

Je to trochu dražší záležitost, ale pamatujte, že například zelenina naložená v oleji vám přinese hned dvojí užitek.

Jednak ji samotnou můžete jíst jako antipasti či přidávat do salátů a kromě toho olej získá chuť naložené zeleniny nebo bylinek a vy jej potom můžete použít jak při vaření, tak při přípravě dresinků na saláty. Z toho jasně vyplývá, že by olej měl být kvalitní.

Příprava surovin

Nakládáte-li bylinky či zeleninu do oleje, budete jistě chtít, aby nazlátlá tekutina přijala jejich chuť a vůni. Bylinky proto před naložením potlučte, oříšky nasucho opražte a semínka podrťte. Pokud je to možné, nakládejte raději suché produkty.

Osušte je kuchyňským papírem a dejte na chvíli do trouby. Při nakládání do oleje je důležitý čas. Takže s konzumací pár dní počkejte. A během té doby párkrát protřepejte. Sklenice ukládejte na tmavém místě.

Opečené papriky v oleji

1) Nejprve pokrájejte papriky na větší plátky, rozložte na plech na pečení a zastříkněte olejem. Pečte 45 minut při 180 °C. Opečené papriky nechte vychladnout.

2) Sloupněte slupku a zbavte je stopek a semínek. Vložte s bylinkami do zavařovací sklenice a zalijte olejem tak, aby byly zcela zakryté. Sklenici dejte do ledničky.

Tip

Podobně můžete nakládat lilek, cuketu, nebo sušená rajčata.

V alkoholu

Do alkoholu se ovoce nakládá i u nás, ale větší tradici má v německy mluvících zemích, kde se takzvaný Rumtopf, což je ovocný hrnec, užívá hlavně o svátcích smíchaný se sektem, nebo se k němu podává vanilková zmrzlina.

Abyste si mohli tuhle dobrotu užít nejen o Vánocích, budete potřebovat keramický hrnec s pokličkou a musíte začít už v létě a postupně přidávat ovoce tak, jak dozrává.

Rumtopf

Po 400 g různých druhů ovoce, na každých 400 g ovoce200 g třtinového cukru, kvalitní, pokud možno třtinový rum (množství všeho neuvádíme, protože budete skládat, prosypávat a zalévat postupně)

1) Do hrnce přidávejte každé nové ovoce s výjimkou jablek. Jahody zbavte stopek, švestky rozpulte a zbavte pecek, třešně vypeckujte atd.

2) Přisypte cukr a zalijte rumem.

3) Ovoce musí zůstat pod hladinou rumu, takže bude dobré vložit plastovou mřížku, nebo zatížit prkénkem se závažím.

4) Hrnec zakryjte potravinářskou fólií a přes ni přiklopte poklici. Pak přidejte další dávku ovoce, cukr atd…

Tipy

Nepoužívejte přezrálé ovoce, broskve a hrušky je vhodné předem oloupat, velké plody je třeba rozkrájet na úhledné kousky. Pecky a jadýrka odstraňte.

Po první várce ovoce cukrem nešetřete, později můžete již ubírat.

Když ovoce vypotřebujete, rum chutnající po ovoci nakonec přeceďte přes jemné pláténko a pochutnejte si na lahodném likéru.

Více o možnostech zpracování úrody s podrobnými recepty se dozvíte v knize Konzervování a zavařování nakladatelství Metafora.

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
26.6.2025
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou zodpovědné za nepříjemně zatuchl
6.6.2025
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se špatně rozpouští a na nádobí nechává skvrny, podívejme
2.6.2025
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s jejich pomocí lze nepovedené barvení aspoň trochu zlepšit. Příliš tmavá Místo své obvyklé
27.5.2025
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní domu, a tak jsou pro vás připravené ty
26.5.2025
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. V teplé vodě rozpusťte trochu pevného mýdla - nikoli tekutého - a pak p
reklama
Šikovné tipy
Dekorativní ptáčci z plsti
Také jste se tak těšili na začátek léta? S ptáčky v plstěných kabátcích bude tohle krásné období roku ještě veselejší. Budete potřebovat: ovčí rouno, polystyrenové šablony ptáčků (můžete je nahradit slepením polystyrenového vejce a kuličky, které jsou lépe k dostání), dřevěné kolíčky, nůž plsticí jehlu, tavnou pistoli, podložku na plstění (vyrobíte ji nalepením mycí houbičky […]
Letíme daleko: Jet lag a další potíže
Nastává čas dovolených a toulek po světě, a tak vás možná čeká vysněná cesta za oceán. Pak se také poprvé potkáte s pásmovou nemocí. Anglicky se nazývá jet lag a doslova znamená tryskáčové zpoždění. O co vlastně jde? Cestování časovými pásmy vám rozbourá denní rytmus. Lidské tělo je, jak známo, nastavené na to, aby dělalo […]
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Po cestě do města jsem zažila milé setkání
nejsemsama.cz
Po cestě do města jsem zažila milé setkání
Neznámá dívka mi vrátila důvěru v dnešní mladé lidi. Už dlouhé roky jezdím každý pátek autobusem do města na trh. Mám ráda svoji malou rutinu: koupím čerstvé pečivo, pár kousků ovoce a když mi zbydou nějaké peníze, tak i květiny. Cesta trvá asi půl hodiny, většinou jen tak koukám z okna nebo sleduju lidi kolem
Šest latinských frází, které dodnes používáme
epochaplus.cz
Šest latinských frází, které dodnes používáme
Kdysi má punc jazyka učenců, dnes patří latina především na akademickou půdu univerzit. I mezi obyčejné lidi ale pronikne pár frází, jež dokáží naplno vystihnout aktuální rozpoložení. Alea iacta est Překlad: Kostky jsou vrženy Julius Caesar (100–44 př. n. l.) nezanechává stopu pouze v historii, ovlivní také jazyk. Když 10. ledna roku 49 př. n.
Ženy na vrcholu: Překvapivá odhalení o keltské společnosti
21stoleti.cz
Ženy na vrcholu: Překvapivá odhalení o keltské společnosti
Drsní a silní bojovníci, tak nějak bývají Keltové zapsáni v obecném povědomí. Tedy, ne že by nebyli, avšak na přelomu věků, kdy nastala zlatá keltská éra, nebyli v tomto ohledu výjimkou. Nové objevy v
Budoval Jiří IV. britský Tádž Mahal pro své milenky?
epochalnisvet.cz
Budoval Jiří IV. britský Tádž Mahal pro své milenky?
Nevypadá ani trochu jako britské královské sídlo. Spíš jako palác z Pohádek tisíce a jedné noci. V anglickém přímořském letovisku Brighton ho nechává zbudovat král Jiří IV., který si v něm chce léčit bolestivou dnu, a navíc potřebuje zázemí pro své milostné eskapády.   Zpočátku stojí na místě této extravagantní stavby letní sídlo pro prince z Walesu,
Toyota GR Yaris má novou verzi Aero Performance inspirovanou motoristickým sportem
iluxus.cz
Toyota GR Yaris má novou verzi Aero Performance inspirovanou motoristickým sportem
Společnost TOYOTA GAZOO Racing představila novou verzi modelu GR Yaris Aero Performance, která se pyšní aerodynamickými úpravami na základě praktických zkušeností z motoristického sportu. Toyota GR
Rychlá jahodová tečka
tisicereceptu.cz
Rychlá jahodová tečka
Suroviny 500 g čerstvých jahod 2 lžíce medu nebo javorového sirupu 500 ml smetany ke šlehání (33 % tuku) 2 lžičky vanilkového extraktu čerstvá máta Postup Polovinu očištěných jahod nakráj
Na hranici snů a skutečnosti
rezidenceonline.cz
Na hranici snů a skutečnosti
Prosklené stěny a stropy vnášejí do apartmánu plujícího vysoko nad velkoměstem spousty denního světla. Moderní interiér zateplují skulptury organických tvarů a dřevěné artefakty. Stále více lidí si pořizuje byty v Londýně, který je nejenom jedním z nejvýznamnějších světových finančních center, ale také přitažlivou metropolí pro hudebníky, módní návrháře a další umělce. Město na Temži si
Gdaňsk: Město plné zážitků
epochanacestach.cz
Gdaňsk: Město plné zážitků
Navštivte jedno z nejkrásnějších měst severní Evropy a zároveň jedno z nejstarších v Polsku. A až se ho nabažíte, pokračujte za krmením tuleňů a na polskou Saharu. Rádi o dovolené odpočíváte na pláži u moře nebo se procházíte malebnými uličkami plnými kaváren a stylových krámků se suvenýry? Obdivujete kostely, chrámy a historické budovy? Líbí se
Uhořel intrikánský král zaživa?
historyplus.cz
Uhořel intrikánský král zaživa?
Pach spáleného masa je cítit v královské ložnici. Uprostřed oblaku štiplavého dýmu skučí v bolestech Karel II. Navarrský. Sloužící ho obskakují, ale po straně nejeden z nich jedovatě poznamená: „Má, co si zasloužil…“   Vládce maličkého navarrského království, které leží na severu dnešního Španělska, trápí špatné zdraví. Většinu času tráví Karel II. Navarrský (1332–1387) ve
Záhada Voynichova rukopisu: Co skrývá tento nečitelný středověký text?
enigmaplus.cz
Záhada Voynichova rukopisu: Co skrývá tento nečitelný středověký text?
Představte si knihu starou stovky let, plnou podivných ilustrací neznámých rostlin, hvězdných map a lidských postav, ale napsanou písmem, které nikdo na světě nedokáže přečíst. Takový je Voynichův ruk
Díky vnukovi si plním svůj největší sen
skutecnepribehy.cz
Díky vnukovi si plním svůj největší sen
Nikdy jsem se nesmířila s tím, že nedělám práci, po které jsem už v mládí toužila. Až dnes jsem našla konečně sama sebe a jsem šťastná. Můj život býval jen o tom, že jsem se vždycky někomu podřizovala. Ten, kdo si plnil své sny, byl můj starší bratr Michal. Vystudoval vysokou, všichni mu dělali pomyšlení, aby měl k tomu ty
Nová láska Solaříkové v troskách?
nasehvezdy.cz
Nová láska Solaříkové v troskách?
Herečka Patricie Solaříková (36) ze seriálu Jedna rodina měla ukončit vztah s umělcem Alexem Grigorievem. Blízké okolí herečky tvrdí, že neshod bylo stále víc a už se to stalo neúnosným. Ale smutnit