Jestli jste je někdy ochutnali, nikdy nezapomenete. Tak jsou dobré. Pečou se o poutích, ale i při slavnostních příležitostech. A vy si je podle našeho návodu hravě připravíte sami.
Na 11 koláčů budete potřebovat
1 kg polohrubé mouky, 250 g másla, 200 g cukru, 5 žloutků, 70 g droždí, 350 ml mléka, ¼ l šlehačky, citronovou kůru, 1 vanilkový cukr, špetku soli, sníh ze 2 bílků
Na ozdobu 2-3 balíčky rozinek, 3 balíčky krájených mandlí, rum
Náplně
Tvarohová: 1 ½ kg tvarohu, 250 g cukru, 4 žloutky, 1 šlehačku, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, sníh ze 2 bílků
Maková: ½ kg mletého máku, ½ balíčku rozemletých piškotů, ½ litru vařícího mléka, ½ másla, 1 vanilku, rum, cukr, skořice a med podle chuti.
Povidlová: 1 ½ kg povidel, hustá zředíte rumem
Tvarohová náplň
Do mísy dáme všechen tvaroh. Přisypeme vanilkový pudink. Přidáme žloutky, šlehačku, vanilkový cukr, cukr podle chuti a rozšleháme.
Přidáme sníh, který jsme ušlehali ze 2 bílků a zašleháme.
Hotovou náplň přendáme do zdobicího sáčku.
Maková
Umletý mák dáme do hrnce, přidáme namleté piškoty
Svaříme mléko, máslo a med a vařicí nalijeme na mák, tím se spaří.
Dobře promícháme a přidáme podle chuti rum. Případně ještě osladíme.
Rozinky namočíme v rumu.
Těsto
V troše vlažného mléka s cukrem necháme vzejít kvásek.
Odvážíme máslo. Přidáme cukr a žloutky a utřeme.
Vzešlý kvásek smícháme s moukou a ostatními ingrediencemi a prohněteme.
Přidáme sníh a znovu promícháme. Necháme vykynout. Pak odebíráme kousky těsta o váze cca 160 g.
Uválíme bochánek.
Na pečicím papíře rozvalujeme koláč.
Rukama vytlačíme okraje.
Potřeme je žloutkem.
Zdobit začínáme tvarohem. Typické vzory jsou složené z různě kombinovaných čar složených do obrazců, říká se tomu merhování.
Náplně pravidelně střídáme.
Na ozdobený koláč naskládáme rozinky a krájené mandle a dáme péci do trouby na 180 °C na cca 10–15 minut.
Hotový koláč ještě polijeme šlehačkou s rumem a posypeme moučkovým cukrem.
Upečené koláče necháme vychladnout, dáme do krabic a můžeme podělit přátele.
Na Peci pod Čerchovem pro naše čtenářky upekly Vlasta Karbanová, Květa Ledvinová, a Marie Gruberová.
Foto: Autorka