Domů     Čatní, nebo chutney? Určitě je ochutnej
Čatní, nebo chutney? Určitě je ochutnej
16.3.2020

Čatní (anglicky chutney) je hustá pikantní omáčka připravená z rozličných surovin, jako je ovoce, zelenina, rozinky, česnek, cibule, hořčice, ocet, a nekonečného množství dalších přísad. Pojďme se na ni podívat trochu blíže.

Domovem čatní je Indie. Tady je podávají jako zvlášť servírovanou omáčku dochucující základní jídlo. Mohou to být pokrmy z masa, kdy je zvlášť vhodná k minutkám nebo grilovaným jídlům. Ale docela dobře chuťově zvýrazní i jídla zeleninová nebo jídla z těstovin.

V zemi původu se čatní podávalo především k pokrmům z rýže. Z Indie si je přivezli během koloniálních časů Britové, zvláště si oblíbili Mango chutney, a odtud už byl jen krůček k rozšíření do dalších kolonií a posléze do světa.

A jako všechno i čatní se vyvíjí a dá se říci, že existují stovky receptů. Vyrábí se samozřejmě i průmyslově, ale každé kuchařce udělá radost, když si udělá to své, a ještě k tomu může zpracovat část úrody.

Z čeho čatní vyrobit

K výrobě čatní lze použít snad všechny druhy ovoce a zeleniny. Existuje taková poučka, že vše, z čeho se dá udělat marmeláda nebo protlak, je vhodné na čatní.

Ze zeleniny se hodí především ta dužnatá, jako jsou rajčata, papriky a všelijaké tykve, a z ovoce téměř všechno běžné domácí i exotické. Od již zmiňovaného manga, po pomeranče a grepy. Fantazii se meze nekladou, ta je omezena snad jen chutěmi budoucích strávníků.

Dochucování

K zelenině i ovoci se přidávají během přípravy rozinky, cibule, česnek, dochucuje se octem, cukrem a různými druhy koření. Ocet lze použít obyčejný, vinný nebo některý z ovocných, většinou se dává jablečný.

Z cukrů přidáváme bílý krystal, ale můžeme dát i třtinový cukr nebo med. Nebylo by to ono, kdybychom nevybrali ta správná koření.

Nejčastěji se přidává zázvor, muškátový květ, pepř a nové koření, řebíček, ale uplatnění najdou i exotičtější druhy, jako jsou různá kari koření, kardamom a kurkuma, a nesmíme zapomenout na chilli.

Samozřejmě ti méně zkušení kuchaři se budou řídit receptem, ti zkušenější si ale mohou zaexperimentovat.

Pro inspiraci nabízíme dva jednoduché recepty na podzimní čatní.

Cibulové čatní

1 lžíce hořčičného semínka, 150 g třtinového cukru, 100 ml červeného vína, 50 ml vinného octa, 3 červené cibule, 2 lžíce medu, 3 stroužky česneku

Červenou cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a vložíme do kastrolu. Přidáme oloupaný a na plátky nakrájený česnek, cukr, med, nové koření a hořčičné semínko.

Vše zalijeme vínem a octem, přidáme asi půl lžičky soli a zvolna za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme bez zakrytí tak dlouho, dokud se tekutina zcela neodpaří. Křehkou cibuli necháme vychladnout.

Foto: Korunní cukr
Foto: Korunní cukr

Tip Paní domu

250 g tvarohu prošleháme se 150 g krémovité zakysané smetany a vmícháme vychlazené cibulové čatní. Směs osolíme, opepříme a necháme rozležet v chladu alespoň 20 minut. Hotovou pomazánku mažeme na plátky pečiva a podáváme s vejci vařenými natvrdo. Zdobíme usekanou pažitkou.

Švestkové čatní

900 g švestek, 2–3 šalotky, 5 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru, 220 ml čerstvé pomerančové šťávy, 100 ml suchého červeného vína, 140 g rozinek, 1 ks celé skořice, hvězdička badyánu, 50–70 g třtinového cukru, půl lžíce mletého chilli, snítka tymiánu.

Všechny přísady na čatní vložte do mělkého, spíš širšího kastrolu. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte čtyřicet až pětačtyřicet minut, až švestky změknou. Nejprve míchejte jen občas, ke konci častěji.

Čatní je hotové ve chvíli, kdy mírně zhoustne, ale přitom je stále tekuté. Servírujte ihned nebo přelijte do teplých sterilizovaných sklenic a uzavřete. V ledničce vydrží dva až tři měsíce.

Tip Paní domu

Švestkové čatní se hodí k drůbežímu masu, k rostbífu, k sýrovým talířům, ale např. i k obalovanému hermelínu. A nezapomeňte, že tohle velmi oblíbené čatní dělá každý jinak, takže si je nebojte vyladit podle své chuti.

A poznámka na závěr: Kouzlo čatní není v množství, které uvaříte od jednoho druhu, ale v různých chuťových variantách. Jen tak je můžete opravdu vychutnat.

Text: Eva Hořánková

Foto: Shutterstock

Související články
10.10.2024
Sušené maso neboli jerky si už několik let získává příznivce i u nás. Kdysi to bylo cosi neznámého, o čem jsme jen kdysi četli v knihách o americkém západě. Dneska si je můžeme klidně koupit, ale také, což je ještě lepší, sami udělat. Můžete si je dát jen tak pro chuť, ale oceníte je i jako malou svačinku během dne a určitě se vám hodí na výletě, protože v batohu nezabere téměř žádné místo a také
3.10.2024
Balkánská je balkánská kuchyně je koncertem vůní a chutí a připomene krásnou dobu letní dovolené. Máme pro vás pár skvělých receptů. Čočková čorba (4 porce) 2 lžíce olivového oleje, 1 středně žlutá cibule nakrájená na kostičky, 1 velká nebo 3 malé mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky, 1 střední brambor oloupaný a nakrájený na kostičky, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžíce rajčat
30.9.2024
Zakysané mléčné produkty jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale blahodárně působí i na naše střeva. Vyznáte se v nich? Na trhu jich objevíte hned několik. Všechny jsou pro naše zdraví přínosné, však se také řadí mezi superpotraviny. A to pro obsah prospěšných bakterií. Vedle vitaminů A, D a B a kvalitních bílkovin obsahují také fosfor. Množství vápníku je úplně stejné jako v mléce,
27.9.2024
Obdivujete nádherné fondánem nebo marcipánem potažené dorty v kuchařkách i na internetu a přemýšlíte, že se do toho jednou také pustíte, ale pořád ne a ne se k tomu odhodlat? Obavy z toho, jestli potahování zvládnete, jsou pochopitelné, protože práce s marcipánem nebo fondánem už vyžaduje trochu cukrářských zkušeností, a tak by se vám možná hodilo pár rad cukrářky Olgy Ceralové. Nakonec zjistíte,
23.9.2024
Podzim se blíží, ale je ještě přece jen až „za rohem“. Takže ještě hodně grilovaček určitě zvládnete. A připravit si můžete třeba pravé řecké speciality. Souvlaki (viz úvodní foto) 600 g vepřového masa, olivový olej, 50 ml bílého vína, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžička majoránky, 1 lžička tymiánu, 1 bobkový list, sůl, pepř 1) Maso nakrájejte na kostky o průměru 4 centimetry a dejte do mísy. 2)
reklama
Šikovné tipy
Vzpomínka na moře: 5 nápadů, co s mušlemi
Nic neoživí vzpomínky na báječné chvíle o dovolené tak, jako romantické dekorace v plážovém stylu. Není to nci složitého, máme pro vás pár tipů. Velké ulity můžete „osázet“ tillandsiemi, což jsou ty podivuhodné rostliny, které nepotřebují substrát a živiny si vytahují kořeny ze vzduchu. Ale pozor, to je teorie, která platí v jejich domovině. Aby […]
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Domácí kosmetika s vůní medu
Med se k pěstění krásy používá od nepaměti. A ve vlastnoručně vyrobené kosmetice budete mít jistotu, že je ho tam poctivá porce. Med umí hodně. Intenzivně hydratuje pleť i vlasy, hojí rty, regeneruje suchou pokožku, brání infekcím na kůži. Umí dokonce změkčit zatvrdlou kůži na patách. Hodí se pro všechny typy pleti, pozor jen při […]
Vybrat správné ponožky není jen tak
Měli byste jim věnovat stejnou pozornost, jako když si vybíráte boty. Protože i na ponožkách záleží, jak se vám bude chodit a jestli se budete cítit příjemně a pohodlně. Ponožky musí udržet vaše nohy v suchu, v zimě v teple, v létě by zas měly zabraňovat pocení a zápachu, jejich lemy nesmí škrtit a švy by vás neměly nikde […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Symfonie podzimu v Hliněné baště
iluxus.cz
Symfonie podzimu v Hliněné baště
Nastává nejbarevnější roční období. Pestrostí překypuje příroda i její dary, které se v kuchyni proměňují v jedinečnou symfonii chutí, vůní a barev. Dominují i podzimnímu menu restaurace Hliněná bašta
Nečekaný objev v Izraeli: Dokazuje malá tabulka, že je Bible starší, než jsme si mysleli?
epochalnisvet.cz
Nečekaný objev v Izraeli: Dokazuje malá tabulka, že je Bible starší, než jsme si mysleli?
Bible je nejposvátnější text křesťanství a judaismu, který lidé používají už tisíce let. O jeho vzniku toho ale stále mnoho nevíme. Nejstarší pasáže byly údajně sepsány někdy mezi 9. a 12. století př. n. l., což je pouze velmi nepřesný odhad. Nyní ale vědci přišli s unikátním objevem, který by mohl tuto záhadu konečně vyřešit!  
Orlí hnízdo na útesu
rezidenceonline.cz
Orlí hnízdo na útesu
Rezidence zasazená do úchvatného skalního masivu, tyčícího se nad jezerem Valle de Bravo v Mexiku, je příkladem organického spojení architektury, designu i přírody. Právě proto dostala příhodný název Symbiosis. Primárním záměrem sice bylo vytvořit harmonické propojení obytné zástavby s okolním prostředím, elegantní projekt, který vyrostl na velkorysém pozemku o rozloze tisíc čtverečních metrů, strategicky umístěném
Norisová opustila přítele a šla za jiným?
nasehvezdy.cz
Norisová opustila přítele a šla za jiným?
Jejich vztah měl být vždy tak trochu jiný, tajemný. V poslední době se ale zdá, že už si Soňa Norisová (51) žije jen vlastním životem. Hodně dlouho se mluví o tom, že hvězda seriálu Policie Modrav
Dcera i vnučka se zachovaly stejně jako já
nejsemsama.cz
Dcera i vnučka se zachovaly stejně jako já
Některé sklony se patrně v rodinách dědí. Alespoň u nás to tak bylo. Rodiče se obvykle snaží své děti vychovávat, aby nedělali stejné chyby, jako kdysi oni. Ne vždy se to ale povede. Vidím to na příkladu naší rodiny. Je mi teprve 55 let a už mám pravnouče. Nikomu ale nemůžu nic vyčítat. Nezabránila jsem
Horoskop nám řekl, že se k sobě nehodíme
skutecnepribehy.cz
Horoskop nám řekl, že se k sobě nehodíme
Věřila jsem, že si jsme s manželem souzeni. Pozdě jsem zjistila, že si mám na znamení při výběru lidí ve své blízkosti dávat daleko větší pozor. Bylo mi sedmnáct, přivydělávala jsem si na brigádě v jedné paštikárně a tam jsem potkala kluka, černovlasého s modrýma očima. Hned jsem se do něho zamilovala až po uši. Rodiče z toho nebyli nadšení,
Drůbeží rizoto
tisicereceptu.cz
Drůbeží rizoto
Suroviny na 6 porcí 6 kuřecích křídel směs zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice) 1 velká cibule 1 lžíce sladké mleté papriky 1 lžička čubrice (bulharské koření) 1 lžíce sójové omáčky podle chuti
Evoluce, nebo zázrak? Tajemní vesničané jsou odolní vůči arsenu
enigmaplus.cz
Evoluce, nebo zázrak? Tajemní vesničané jsou odolní vůči arsenu
Zvracení, průjmy, svalové křeče, ochrnutí, zástava srdce a následná smrt. Takové jsou účinky jednoho z nejspolehlivějších jedů na světě, arsenu. Do potíží vás dostane už jeho malé množství. V Argentin
Záplavy v Evropě: Připomínka hrozby extrémního počasí
21stoleti.cz
Záplavy v Evropě: Připomínka hrozby extrémního počasí
Ničivé záplavy, které zasáhly střední Evropu a vyhnaly z domovů tisíce lidí, jsou varovným signálem rostoucí hrozby extrémního počasí. Katastrofa postihla šest zemí a upozorňuje na měnící se klima, kt
Zlatý podzim je tu! Utečte z města do nitra středních Čech
epochanacestach.cz
Zlatý podzim je tu! Utečte z města do nitra středních Čech
Pro někoho je podzim tím nejmilejším ročním obdobím, pro jiného je to právě naopak. Podzim může mít mnoho podob. Může být sychravý, uplakaný, ale také zářivý a slunečný. A právě sluneční paprsky, které rozsvítí lesy halící se do zlaté barvy, jsou hlavní motivací, proč uniknout nudné šedi betonového města a vydat se na čerstvý vzduch
Ladislav Pohrobek: Dítě s královskou korunou
epochaplus.cz
Ladislav Pohrobek: Dítě s královskou korunou
Říkají mu Ladislav Postumus, protože přichází na svět až po smrti svého otce. Udržet dítě na trůnu dá práci jak v Čechách, tak v nevyzpytatelných Uhrách, kde odmítají uznat nemluvně za vladaře. V Čechách se naštěstí může kralevic spolehnout na statečného a obratného správce Jiřího z Poděbrad. Jaký ale vůbec Ladislav byl? Jak vypadal? Čím
Postavili Slované velkoměsto o 500 domech?
historyplus.cz
Postavili Slované velkoměsto o 500 domech?
Žena chystá oběd. Opatrně přihodí žhavé uhlíky z ohniště na desku z mazanice. Počká chvíli, než se její plocha rozpálí. Potom uhlíky opatrně smete zpátky a na pražnici nasype pár hrstí obilných zrn.   Do čtvercové polozemnice na levém břehu Vltavy, v místech u dnešních Roztok u Prahy, mezitím vstoupí muž. Ucítí škvařící se obilí: „Co máš