Domů     Čatní, nebo chutney? Určitě je ochutnej
Čatní, nebo chutney? Určitě je ochutnej
16.3.2020

Čatní (anglicky chutney) je hustá pikantní omáčka připravená z rozličných surovin, jako je ovoce, zelenina, rozinky, česnek, cibule, hořčice, ocet, a nekonečného množství dalších přísad. Pojďme se na ni podívat trochu blíže.

Domovem čatní je Indie. Tady je podávají jako zvlášť servírovanou omáčku dochucující základní jídlo. Mohou to být pokrmy z masa, kdy je zvlášť vhodná k minutkám nebo grilovaným jídlům. Ale docela dobře chuťově zvýrazní i jídla zeleninová nebo jídla z těstovin.

V zemi původu se čatní podávalo především k pokrmům z rýže. Z Indie si je přivezli během koloniálních časů Britové, zvláště si oblíbili Mango chutney, a odtud už byl jen krůček k rozšíření do dalších kolonií a posléze do světa.

A jako všechno i čatní se vyvíjí a dá se říci, že existují stovky receptů. Vyrábí se samozřejmě i průmyslově, ale každé kuchařce udělá radost, když si udělá to své, a ještě k tomu může zpracovat část úrody.

Z čeho čatní vyrobit

K výrobě čatní lze použít snad všechny druhy ovoce a zeleniny. Existuje taková poučka, že vše, z čeho se dá udělat marmeláda nebo protlak, je vhodné na čatní.

Ze zeleniny se hodí především ta dužnatá, jako jsou rajčata, papriky a všelijaké tykve, a z ovoce téměř všechno běžné domácí i exotické. Od již zmiňovaného manga, po pomeranče a grepy. Fantazii se meze nekladou, ta je omezena snad jen chutěmi budoucích strávníků.

Dochucování

K zelenině i ovoci se přidávají během přípravy rozinky, cibule, česnek, dochucuje se octem, cukrem a různými druhy koření. Ocet lze použít obyčejný, vinný nebo některý z ovocných, většinou se dává jablečný.

Z cukrů přidáváme bílý krystal, ale můžeme dát i třtinový cukr nebo med. Nebylo by to ono, kdybychom nevybrali ta správná koření.

Nejčastěji se přidává zázvor, muškátový květ, pepř a nové koření, řebíček, ale uplatnění najdou i exotičtější druhy, jako jsou různá kari koření, kardamom a kurkuma, a nesmíme zapomenout na chilli.

Samozřejmě ti méně zkušení kuchaři se budou řídit receptem, ti zkušenější si ale mohou zaexperimentovat.

Pro inspiraci nabízíme dva jednoduché recepty na podzimní čatní.

Cibulové čatní

1 lžíce hořčičného semínka, 150 g třtinového cukru, 100 ml červeného vína, 50 ml vinného octa, 3 červené cibule, 2 lžíce medu, 3 stroužky česneku

Červenou cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a vložíme do kastrolu. Přidáme oloupaný a na plátky nakrájený česnek, cukr, med, nové koření a hořčičné semínko.

Vše zalijeme vínem a octem, přidáme asi půl lžičky soli a zvolna za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme bez zakrytí tak dlouho, dokud se tekutina zcela neodpaří. Křehkou cibuli necháme vychladnout.

Foto: Korunní cukr
Foto: Korunní cukr

Tip Paní domu

250 g tvarohu prošleháme se 150 g krémovité zakysané smetany a vmícháme vychlazené cibulové čatní. Směs osolíme, opepříme a necháme rozležet v chladu alespoň 20 minut. Hotovou pomazánku mažeme na plátky pečiva a podáváme s vejci vařenými natvrdo. Zdobíme usekanou pažitkou.

Švestkové čatní

900 g švestek, 2–3 šalotky, 5 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru, 220 ml čerstvé pomerančové šťávy, 100 ml suchého červeného vína, 140 g rozinek, 1 ks celé skořice, hvězdička badyánu, 50–70 g třtinového cukru, půl lžíce mletého chilli, snítka tymiánu.

Všechny přísady na čatní vložte do mělkého, spíš širšího kastrolu. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte čtyřicet až pětačtyřicet minut, až švestky změknou. Nejprve míchejte jen občas, ke konci častěji.

Čatní je hotové ve chvíli, kdy mírně zhoustne, ale přitom je stále tekuté. Servírujte ihned nebo přelijte do teplých sterilizovaných sklenic a uzavřete. V ledničce vydrží dva až tři měsíce.

Tip Paní domu

Švestkové čatní se hodí k drůbežímu masu, k rostbífu, k sýrovým talířům, ale např. i k obalovanému hermelínu. A nezapomeňte, že tohle velmi oblíbené čatní dělá každý jinak, takže si je nebojte vyladit podle své chuti.

A poznámka na závěr: Kouzlo čatní není v množství, které uvaříte od jednoho druhu, ale v různých chuťových variantách. Jen tak je můžete opravdu vychutnat.

Text: Eva Hořánková

Foto: Shutterstock

Související články
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Telč – město, které dýchá romantikou a klidem
epochanacestach.cz
Telč – město, které dýchá romantikou a klidem
Není velké ani přehnaně pyšné. Ale je krásné. Navíc je to skutečné místo šťastných lásek. Alespoň tak TELČ nazval spisovatel František Kožík (†87). Asi proto, že se do něj každý ihned zamiluje. Telč je kouzelné místo s bohatou historií a nádherným centrem. Právě to je už od 90. let minulého století zapsané na seznamu UNESCO. Mohou za
Praktické a stylové tašky na kočárek od JUKKI – když se elegance potká s funkčností
iluxus.cz
Praktické a stylové tašky na kočárek od JUKKI – když se elegance potká s funkčností
Plenky, lahvička, přebalovací podložka, ubrousky, svačina, oblíbená hračka – všechny nezbytnosti, které dost možná každý den využíváte, je praktické mít vždy pohromadě. A právě proto se naprostou
Kdyby se Země kompletně rozsvítila: světová diskotéka nebo globální blackout?
21stoleti.cz
Kdyby se Země kompletně rozsvítila: světová diskotéka nebo globální blackout?
Co by se stalo, kdyby se všichni obyvatelé planety v jeden okamžik rozhodli zapnout každou žárovku, lampu i reflektor? Vypadá to jako otázka, která vrtá hlavou dětem v předškolním věku, ale zamysleli
Davelisova jeskyně: Obývají zdejší prostory duše zemřelých?
enigmaplus.cz
Davelisova jeskyně: Obývají zdejší prostory duše zemřelých?
Jen málokteré místo na Zemi oplývá tak negativní pověstí jako Davelisova jeskyně v Řecku. „Příběhy vyprávějí o tajemných zvucích a světlech, nepřirozených změnách teploty, přízracích a podivných bytos
Nakažlivé zívání? Psi mají možná víc empatie, než si myslíme
epochaplus.cz
Nakažlivé zívání? Psi mají možná víc empatie, než si myslíme
Když někdo zívne, v ospalce se mění postupně skoro všichni v místnosti. To je známá věc. Ovšem věděli jste o tom, že tato řetězová reakce rozhodně nekončí jen u lidí? Zívání po nás opakují především psi. Zajímavý jev zaměstnává hlavy vědců už řadu let a ještě donedávna převládal názor, že čtyřnozí společníci tak zkrátka vyjadřují
Levandulová léčivá limonáda
tisicereceptu.cz
Levandulová léčivá limonáda
Vůně levandule je opojná, uklidní vám nervy a pomůže při problémech s nespavostí a při bolestech hlavy. Ingredience malá hrstka čerstvě natrhaných a opláchnutých květů levandule 1 šálek třtinov
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Létají v Yprech z věže kočky?
epochalnisvet.cz
Létají v Yprech z věže kočky?
Náměstí je narvané k prasknutí. Všichni vzhlížejí k věži nad tržnicí. „Už letí!“ křikne kdosi. Do natěšeného davu se snáší shůry mňoukající, k smrti vyděšená kočka.   Kdo nebohé zvíře dole chytí, může si připadat jako král jarmarku. Často se lidé i o tuto trofej poperou. Co na tom, že je zvíře raněné či polomrtvé, tradice je tradice.
Další nevěra Lutovské zlomila srdce?
nasehvezdy.cz
Další nevěra Lutovské zlomila srdce?
Moderátorka Iveta Lutovská (42), která ještě nedávno zářila po boku sympatického partnera Vojtěcha (49), je podle všeho zase sama. „Já jsem v tomhle staromódní, ale mám pocit, že do vztahu patří d
Nashromáždili newyorští bratři přes 100 tun odpadu?
historyplus.cz
Nashromáždili newyorští bratři přes 100 tun odpadu?
Homera Collyera objeví policisté v křesle. Po smrti je asi deset hodin, jak určí pitva. Jen o pár metrů dál leží na zemi jeho bratr Langley. Také je mrtvý! Jeho tělo se však najde až po několika týdnech během vyklízení desítek tun odpadu, který oba bratři v průběhu let ve svém domě nashromáždili!   S
V hlavě slyším hlas, co mě varuje
skutecnepribehy.cz
V hlavě slyším hlas, co mě varuje
Dostihla mě lehká mrtvice, která donedávna neměla vliv na mé zdraví. Po čase od příhody jsem však začala slyšet hlasy. Donedávna jsem žila normální život. Máme s Pavlem dvě děti, které jsou dnes už dospělé. Vlastně už jsme s manželem prarodiči. Mohla bych žít normálně, nebýt jedné zásadní změny, která mi nabourala mysl. Bylo toho na mě moc Živím se jako
Zkroťte rýmu a nachlazení raz dva
nejsemsama.cz
Zkroťte rýmu a nachlazení raz dva
Podzim má své kouzlo, ale zároveň umí být pěkně ošidný. Stačí, když se málo obléknete, zapomenete si deštník, a problém je na světě. Pokud navíc nejste úplně v kondici, může se z prochladnutí rychle vyvinout nachlazení nebo rýma. Jakými tradičními prostředky si s těmito chorobami nejlépe poradíte? Horká voda Cítíte se divně, škrábe vás v krku a bolí hlava? Jestliže nemoc