Bylinky na okně

Mít doma kdykoliv k dispozici čerstvé bylinky je skvělé. Použijeme je do jídla, někdy i k léčení, protože obsahují spoustu cenných látek. A jde to i v zimě.

Pokud už nějaké máte, víte, jak na to. Pokud si budete nějaké pořizovat, nekupujte je v supermarketech, protože ty jsou rychlené a jsou určené k okamžité potřebě, nikoliv k pěstování.

Rozmarýn

Vytrvalý keřík s dřevnatými stonky je doma ve Středomoří, ale pěstuje se i u nás a zimu v pohodě přečká v bytě na okně. Venku by nepřežil. Dá se pěstovat několik let. Je potřeba dávat pozor na mírnou, ale pravidelnou zálivku a určitě mu dopřát hodně světla. Někdy v zimě vlivem nepravidelné zálivky trochu opadá, ale to se spraví, když ho na jaře zastřihneme.

A k čemu se hodí?

V kuchyni

Větvičky čerstvě utrženého rozmarýnu oceníte zejména při přípravě zvěřiny, jehněčího, drůbežího masa a ryb. Zkusit můžete kuřecí nebo králičí jatýrka, perfektní je při grilování nebo na pečené brambory.

Lékárna

Lístečky rozmarýnu pomáhají při kožních onemocněních a v boji proti lupům, migrénám a depresím. Můžete ho vyzkoušet i proti šatním molům, postačí, když pár větviček rozmarýnu vložíte do skříně.

Pažitka

Na záhoně ji má snad každý, a tak nejjednodušší je kousek urýpnout a dát do květináče. Pokud jste to neudělali, můžete si ji vysít, nebo, což je rychlejší, koupit předpěstovanou. V bytě ji pěstujeme nejlépe na jednom místě a na jiné stanoviště ji přenášíme jen výjimečně! Nemá ráda ani výkyvy teplot způsobené větráním nebo průvan. A pokud ji při ranním otevření okna nesundáme, snadno i namrzne.

Zaléváme pravidelně, aby nevyschla, ale nesmí být také přemokřená, protože pak jí zahnívají kořeny a zajde.

V kuchyni

Má opravdu široké využití. Hodí se do pomazánek, k zelenině i k masu. Skvěle dokáže na závěr ochutit zeleninový a masový vývar.

Lékárna

Je zdrojem železa, vápníku, draslíku a vitaminu C. V lidovém léčitelství se doporučovala při problémech se žaludkem po nemoci nebo dietě. Stačí si ji dávat týden na chleba a uzdravení žaludku i střev urychlí. Říká se, že i snižuje krevní tlak, ale i kdyby to byla pravda, tolik jí nikdy nesníte.

Petržel

Za oknem se pěstuje petrželka naťová kadeřavá, která rychle obrůstá, má výraznou chuť a svěže zelenou barvu. Stačí jí větší květináč, běžný substrát a pravidelná zálivka. Dobře jí dělá pravidelné sestřihávání.

V kuchyni

Využijeme ji všude tam, kde používáme nať petržele, tedy především v polévkách, ale také třeba v těstovinách nebo pokrmech z mletého masa. Vynikající je do nádivek.

Lékárna

Petržel obsahuje výrazné silice, je zdrojem provitaminu A a vitaminů B, C a E. Obsahuje také celou řadu minerálních látek jako draslík, vápník, hořčík nebo fosfor. Prospěšné jsou ale i další látky obsažené v petrželi, jako je karoten nebo flavonoidy. Dráždivé silice působí močopudně, a proto se využívají při léčbě otoků nebo při zánětech močového ústrojí.

Její konzumace napomáhá trávení, zklidňuje například střevní křeče. Vhodná je také při léčbě akutního kašle, protože podporuje vykašlávání. Ale pozor!

Petrželka se nedoporučuje při zánětlivém onemocnění ledvin, nadměrná konzumace může vést k anémii, svědění kůže a její přílišné pigmentaci.

Náš tip: Pokud petrželku v květináči nemáte a používáte často kořenovou, můžete si vypomoci tak, že vršek kořene dáte na misku s vodou. Zakrátko vyroste nať. Podobně můžete pěstovat i nať mrkve. A k čemu? Třeba do salátů nebo na pesto.

Řeřicha setá

Představuje snadný způsob, jak si v zimě obstarat vitaminy. Na rozdíl od předešlých rostlin si ji vypěstujeme ze zakoupených semínek, která hodně hustě vysejeme. Potřebujeme plochou nádobu (talíř, misku, polystyrenový tácek). Drobounké semeno vyklíčí velmi rychle, nepotřebuje vysokou vrstvu zeminy, dá se pěstovat i na buničině.

Pozor ale musíme dát na přeschnutí, jakmile totiž klíčky zaschnou, škoda je definitivní a nic už semínka neoživí.

Můžeme si pomoci tak, že pod buničinu dáme aranžovací hmotu, která nasaje vodu a vlhkost udrží déle.

V kuchyni

Odstřižené lístky s částí stonku se hodí nejen na chleba s máslem, ale i do pomazánek z vajec a tvarohu, na posypání vařených brambor, do hotové polévky na talíři, k omáčkám.

Lékárna

Kromě toho, že obsahuje vitamin C, vitamin K a také betakaroten, má prý i omlazující účinek díky vitaminu E. Je také zdrojem minerálních látek, zejména železa, síry, hořčíku, draslíku, jódu a vápníku.

Foto: Shutterstock

Štítky:
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Dveře MASTER – co kus to originál
rezidenceonline.cz

Dveře MASTER – co kus to...

Jsou synonymem pro nadčasový minimalistický design, tak...
Advent v Národním zemědělském muzeu: Zve na živý zvířecí betlém i připomenutí vánočních zvyků
epochanacestach.cz

Advent v Národním zemědělském muzeu:...

Velbloud, lamy, poník i koza...
Svět podléhá kovové sponě: Patentka je cennější než diamant
epochaplus.cz

Svět podléhá kovové sponě:...

Vyučený zámečník s obchodním talentem a šikovný mechanik...
Tajemství odkrývání hlíny: Schliemann se stal obětí vlastního omylu
epochaplus.cz

Tajemství odkrývání hlíny:...

Už od dětství sní Němec Heinrich Schliemann...
Římané v Arábii vsadili na špatného koně
epochalnisvet.cz

Římané v Arábii vsadili na...

V Římské říši skončilo dlouhé období...
Moje dcery se hodně nenávidí
skutecnepribehy.cz

Moje dcery se hodně nenávidí

Jsem z té situace trochu...
Dárky, které nepřestanou dělat radost
iluxus.cz

Dárky, které nepřestanou...

Kosmetika Capri, výrobce přírodní kosmetiky tradičních...
Záhadná svatyně v Makotřasech: Vybírá si oběti dodnes?
enigmaplus.cz

Záhadná svatyně v Makotřasech:...

Ve vykopaných jámách se mísí kosti pobitých...
Tvarohové řezy s polevou
tisicereceptu.cz

Tvarohové řezy s polevou

Jemné tvarohovo-jogurtové řezy jsou...
Pohled do čelistí hadů: Spolknou i krokodýla!
21stoleti.cz

Pohled do čelistí hadů:...

Pokud jste někdy viděli fotku obrovského hada...
Stropnickému chystá pomstu?!
nasehvezdy.cz

Stropnickému chystá pomstu?!

Temperamentní herečka...
Zničí mladá herečka Žilkové rodinu?
nasehvezdy.cz

Zničí mladá herečka Žilkové...

Perné chvilky nejspíš...
0 shares