Domů     Bylinková zahrádka ve skle
Bylinková zahrádka ve skle
5.1.2021

Jak to udělat? Řešení je celkem prosté. Naložte si bylinky a koření do oleje a můžete směle ochucovat všechna jídla, na která si vzpomenete.

Možná namítnete, že ochucené oleje se dají dneska už všude koupit. To je pravda, jenže nikdy nemáte jistotu, jak kvalitní byl použit olej, protože bohužel jsou i výrobci, kteří věří, že bylinky chuť zamaskují. A navíc je tu ještě cena.

Domácí olej vyrobíte levněji a budete přesně vědět, co jste do něj dali. Získáte tak skvělý prostředek k dochucení salátů, grilované a pečené zeleniny, masa, plodů moře a dalších dobrot. Nebo si můžete jen tak kápnout na chleba, jako to dělají Italové.

Bylinky

K nakládání bylinek se nejlépe hodí zastudena lisované oleje, které by ale neměly mít příliš výraznou chuť – olivový, slunečnicový nebo sezamový. A nemáte-li bylinky na zahrádce nebo v truhlíku za oknem, nevadí.

Třeba mají sousedi, kterým se odměníte voňavou lahvičkou. Během léta si běžnější druhy bylin také můžete koupit ve svazečcích v prodejnách se zeleninou nebo na trzích.

Mezi nejčastěji používané bylinky, které se nakládají čerstvé, patří běžně pěstované, jako je bazalka, saturejka, oregano, tymián, kopr, česnek, pažitka, pálivé papričky, šalvěj, estragon, máta, rozmarýn a další. Do oleje lze k bylinkám přidat i houby.

Nevynechte květiny

Do olejů lze použít i květiny, které pěstujete. Například oranžově a žlutě zářící lichořeřišnici, nebo její plody, které se nakládají jako kapari. Naložit můžete i okvětní plátky růží, měsíčku nebo třeba slézu.

Olejem pak můžete zakápnout ovocné saláty, nebo použít dále při výrobě domácí kosmetiky.

Sladké a slané

Bylinky, které použijete, můžete s úspěchem nakládat jako jeden druh, nebo ve směsi. Lze je také rozdělit na ty, které jsou vhodné na slaná jídla, a jiné, které se hodí na sladká. Nezapomeňte také, že je můžete zkombinovat s vhodným kořením.

Sladká

skořicová bazalka, citronová bazalka, citronový tymián, různé květy nejedovatých rostlin, citronová tráva, citronová kůra, hřebíček

Slaná

bazalka, saturejka, oregano, tymián, šalvěj, bobkový list, papričky, česnek, kopr, zázvor, pepř, nové koření

Jan na to?

Způsobů nakládání je několik a liší se od sebe jen minimálně. Prozradíme vám jeden pomalejší a jeden rychlejší a necháme na vás, který si vyberete.

1) Bylinky omyjte a pak dejte dobře proschnout. Nevadí, když budou trochu zavadlé. Nařežte je na kousky, dejte do čisté lahvičky či sklenice a zalijte olejem. Doporučovaný poměr je hrst bylinek na dvě deci oleje.

Je důležité, aby všechny části rostlin byly pod hladinou. Skleničky nechte na tmavém a chladném místě dva týdny odležet. Poté přeceďte a ochutnejte. Pokud by se vám výluh zdál slabý, postup zopakujte čerstvou várkou bylinek.

2) Ponořte vybrané bylinky do oleje, nádobu dejte do trouby na pět šest hodin na 60 stupňů. Po vychladnutí a scezení přelijete do nádob a v chladném sklepě nebo spíži vydrží až do příští sezony.

Nádoby

Až bude olej vyluhovaný, přendejte ho do skleněné láhve s kvalitním uzávěrem. Raději nepoužívejte láhve z umělé hmoty. Nevypadá to hezky a olej může chytit nepříjemnou pachuť. Skleněnou láhev ovšem nezapomeňte vyvařit.

Pokud budete po scezení do oleje dávat na ozdobu snítku bylinky, dbejte na to, aby nebyla mokrá, olej by se mohl zkazit.

Recepty pro inspiraci

Rozmarýnový olej

¼ šálku čerstvých rozmačkaných rozmarýnových lístků, špetka mořské soli, 1 šálek extra panenského oleje

1) Rozmarýn omyjte, osušte a jehličky otrhejte a nasekejte nahrubo. Česnek oloupejte, jemně nasekejte a ještě prolisujte.

2) Olivový olej nalijte do misky, přidejte do něj nasekaný rozmarýn a pepř. Nakonec přidejte prolisovaný česnek. Vše v oleji smíchejte, přelijte do vzduchotěsné nádoby a nechte asi týden uležet na chladném místě.

Tip: Sůl a pepř nejsou v tomto oleji podmínkou. Pokud jej však budete používat pod maso. Je to lepší. Tento olej můžete použít i jako marinádu při grilování nebo pečení masa.

Olej se směsí bylinek

2 snítky tymiánu, 2 snítky oregana, 2 snítky čerstvého rozmarýnu, 6 lístků bazalky, 5 kuliček černého pepře, 300 ml olivového oleje

1) Bylinky a lístky bazalky potlučte, aby uvolnily vůni, a vložte je do sterilizované sklenice společně s kuličkami pepře. Zalijte olivovým olejem a nechte uležet.

Tip: Použít se dá na jehněčí a skopové, na králíka, kuře, ryby na grilovaná masa k naložení. Vhodný je i do dušené zeleniny s masem (rajčata, papriky, cukety aj.).

Tymiánovo-citronový olej

2 snítky čerstvého tymiánu, biocitron, bobkový list, barevný pepř celý, olivový nebo jiný rostlinný olej

1) Připravte si láhev, do které dejte opraný, osušený tymián. Citron také řádně umyjte, osušte, okrojte kůru nožíkem na dlouhou spirálu a přidejte do lahve. Přidejte také bobkový list a pepř.

2) Vše zalijte olejem a nechte macerovat. Po dvou týdnech přeceďte, ozdobte novou čerstvou snítkou tymiánu.

Tip: Používejte do salátů nebo nakapejte na krásně voňavou, čerstvě rozpečenou, křupavou bagetku.

Text: Eva Hořánková

Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zdravotní problémy Štěpánka semlely
nasehvezdy.cz
Zdravotní problémy Štěpánka semlely
Prožíval velké trápení. Martin Štěpánek (†63) ho nedokázal snášet. A tak sám odešel. Slavný člen hereckého klanu Martin Štěpánek (†63) byl charismatický a silný muž, který měl rád nad svým životem
Nejlepší milenci  podle znamení
nejsemsama.cz
Nejlepší milenci podle znamení
Ať už hledáte ideálního milence, nebo chcete konečně pochopit svého muže, erotický horoskop vám otevře oči – a možná i dveře do bouřlivých nocí. Hvězdy vám napoví, co čekat od mužů podle znamení, v nichž jsou narozeni. Beran (21. 3. – 20. 4.) Jde rád rovnou na věc. Předehry se u něj moc nenadějete. Je náruživý a nedá vám prostor k dlouhému rozmýšlení, protože
Zájem o firemní vánoční večírky v Česku roste. Bodují netradiční lokace
iluxus.cz
Zájem o firemní vánoční večírky v Česku roste. Bodují netradiční lokace
Po roce stráveném v kancelářích a zasedačkách hledají lidé během firemních večírků prostor k nadechnutí. Možnost na chvíli vystoupit z uzavřených stěn a hektických meetingů a ocitnout se v oáze klidu
Uzdravení z karlovarských pramenů: Zkombinujte je s léčebnou kůrou a budou se dít zázraky
enigmaplus.cz
Uzdravení z karlovarských pramenů: Zkombinujte je s léčebnou kůrou a budou se dít zázraky
Lidé o své zdraví dbají víc než dřív, chtějí hlavně posílit imunitu, ale také si odpočinout a nabrat nové síly po fyzické i psychické stránce. Jak na to? Zamiřte do lázní! [gallery ids="160505,1605
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
epochanacestach.cz
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
Velehrad, jedno z nejvýznamnějších poutních míst u nás, je pro jednodenní výlet jako stvořený. Těšit se můžete na bohatou historii i na nevšední zážitky. Obec Velehrad najdete nedaleko Uherského Hradiště přímo mezi výběžky pohoří Chřiby. O tomto místě se často hovoří jako o jednom z nejmalebnějších koutů Slovácka. A není divu! Tajemné katakomby Dominantou obce a zároveň největší chloubou velehradské farnosti
Tetování pod drobnohledem: Inkoust může zvyšovat riziko rakoviny
21stoleti.cz
Tetování pod drobnohledem: Inkoust může zvyšovat riziko rakoviny
Tetování patří mezi nejstarší známé formy lidského umění, prokazatelně existuje už nejméně pět tisíc let. Jeho obliba nyní, zejména v západních zemích, opět vzrůstá, ovšem lékaři bijí na poplach, prot
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
epochalnisvet.cz
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
Zoufalý Josef I. prochází troskami Lisabonu. Beznaděj bije do očí. Z tepajícího velkoměsta zbyla jen hromada sutin. „Je to snad boží trest?“ ptá se sám sebe šokovaný portugalský panovník.   Obyvatelé Lisabonu nemohli dospat. V kalendáři je 1. listopad, na který připadá Slavnost Všech svatých. „Lisabon neviděl hezčí ráno než onoho listopadového dne, slunce naplno zářilo, celé
Salát tabouleh
tisicereceptu.cz
Salát tabouleh
Tento salát pochází z Blízkého východu. Základem je bulgur a zelenina a hlavní ingrediencí hladkolistá petrželka. Potřebujete 100 g bulguru 1 citron 1 šalotku 2–3 jarní cibulky 1 menší salát
Muž, který otevřel cestu ke hvězdám: Ciolkovskij a jeho dědictví
epochaplus.cz
Muž, který otevřel cestu ke hvězdám: Ciolkovskij a jeho dědictví
V době, kdy byl vesmír jen odvážnou představou a nikoli reálným cílem, žil v Rusku Konstantin Ciolkovskij – tichý učitel s neobyčejnou vytrvalostí. Navzdory těžkému osudu, ztrátě sluchu, smrti matky i zkáze svých rukopisů požárem a povodní dokázal vytvořit teoretické základy kosmonautiky. Jeho vize se staly zdrojem inspirace pro celé generace vědců a průkopníků dobývání
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
3 nejstarší deskové hry: Bavili se při Člověče, nezlob se už faraoni?
historyplus.cz
3 nejstarší deskové hry: Bavili se při Člověče, nezlob se už faraoni?
Tutanchamon se zlobí, když mu jeho rádce Aj připomíná nesplněné vladařské povinnosti. Teď, když mu hra Senet tak pěkně jde, přece nemůže přestat. Jeho spoluhráče to ale moc nebaví. Nudí se, hrát s vládcem ovšem považuje za svoji povinnost.   Podle dnešních měřítek se Tutanchamon (vládl přibližně v letech 1332–1323 př. n. l.) sotva dožije
S kily odhodila beze studu i manžela
skutecnepribehy.cz
S kily odhodila beze studu i manžela
Můj syn se do své stále ještě manželky zamiloval v době, kdy byla obézní. Oblíbil si ji jako člověka a já to u něho obdivovala. Když Dan poznal Kamilu, byla hodně obézní. Seznámili se před lety na jedné svatbě. Ženil se jejich společný dobrý kamarád a ona patřila do skupiny družiček. Všiml si jí prý hned na první pohled.