Domů     Bylinková zahrádka ve skle
Bylinková zahrádka ve skle
5.1.2021

Jak to udělat? Řešení je celkem prosté. Naložte si bylinky a koření do oleje a můžete směle ochucovat všechna jídla, na která si vzpomenete.

Možná namítnete, že ochucené oleje se dají dneska už všude koupit. To je pravda, jenže nikdy nemáte jistotu, jak kvalitní byl použit olej, protože bohužel jsou i výrobci, kteří věří, že bylinky chuť zamaskují. A navíc je tu ještě cena.

Domácí olej vyrobíte levněji a budete přesně vědět, co jste do něj dali. Získáte tak skvělý prostředek k dochucení salátů, grilované a pečené zeleniny, masa, plodů moře a dalších dobrot. Nebo si můžete jen tak kápnout na chleba, jako to dělají Italové.

Bylinky

K nakládání bylinek se nejlépe hodí zastudena lisované oleje, které by ale neměly mít příliš výraznou chuť – olivový, slunečnicový nebo sezamový. A nemáte-li bylinky na zahrádce nebo v truhlíku za oknem, nevadí.

Třeba mají sousedi, kterým se odměníte voňavou lahvičkou. Během léta si běžnější druhy bylin také můžete koupit ve svazečcích v prodejnách se zeleninou nebo na trzích.

Mezi nejčastěji používané bylinky, které se nakládají čerstvé, patří běžně pěstované, jako je bazalka, saturejka, oregano, tymián, kopr, česnek, pažitka, pálivé papričky, šalvěj, estragon, máta, rozmarýn a další. Do oleje lze k bylinkám přidat i houby.

Nevynechte květiny

Do olejů lze použít i květiny, které pěstujete. Například oranžově a žlutě zářící lichořeřišnici, nebo její plody, které se nakládají jako kapari. Naložit můžete i okvětní plátky růží, měsíčku nebo třeba slézu.

Olejem pak můžete zakápnout ovocné saláty, nebo použít dále při výrobě domácí kosmetiky.

Sladké a slané

Bylinky, které použijete, můžete s úspěchem nakládat jako jeden druh, nebo ve směsi. Lze je také rozdělit na ty, které jsou vhodné na slaná jídla, a jiné, které se hodí na sladká. Nezapomeňte také, že je můžete zkombinovat s vhodným kořením.

Sladká

skořicová bazalka, citronová bazalka, citronový tymián, různé květy nejedovatých rostlin, citronová tráva, citronová kůra, hřebíček

Slaná

bazalka, saturejka, oregano, tymián, šalvěj, bobkový list, papričky, česnek, kopr, zázvor, pepř, nové koření

Jan na to?

Způsobů nakládání je několik a liší se od sebe jen minimálně. Prozradíme vám jeden pomalejší a jeden rychlejší a necháme na vás, který si vyberete.

1) Bylinky omyjte a pak dejte dobře proschnout. Nevadí, když budou trochu zavadlé. Nařežte je na kousky, dejte do čisté lahvičky či sklenice a zalijte olejem. Doporučovaný poměr je hrst bylinek na dvě deci oleje.

Je důležité, aby všechny části rostlin byly pod hladinou. Skleničky nechte na tmavém a chladném místě dva týdny odležet. Poté přeceďte a ochutnejte. Pokud by se vám výluh zdál slabý, postup zopakujte čerstvou várkou bylinek.

2) Ponořte vybrané bylinky do oleje, nádobu dejte do trouby na pět šest hodin na 60 stupňů. Po vychladnutí a scezení přelijete do nádob a v chladném sklepě nebo spíži vydrží až do příští sezony.

Nádoby

Až bude olej vyluhovaný, přendejte ho do skleněné láhve s kvalitním uzávěrem. Raději nepoužívejte láhve z umělé hmoty. Nevypadá to hezky a olej může chytit nepříjemnou pachuť. Skleněnou láhev ovšem nezapomeňte vyvařit.

Pokud budete po scezení do oleje dávat na ozdobu snítku bylinky, dbejte na to, aby nebyla mokrá, olej by se mohl zkazit.

Recepty pro inspiraci

Rozmarýnový olej

¼ šálku čerstvých rozmačkaných rozmarýnových lístků, špetka mořské soli, 1 šálek extra panenského oleje

1) Rozmarýn omyjte, osušte a jehličky otrhejte a nasekejte nahrubo. Česnek oloupejte, jemně nasekejte a ještě prolisujte.

2) Olivový olej nalijte do misky, přidejte do něj nasekaný rozmarýn a pepř. Nakonec přidejte prolisovaný česnek. Vše v oleji smíchejte, přelijte do vzduchotěsné nádoby a nechte asi týden uležet na chladném místě.

Tip: Sůl a pepř nejsou v tomto oleji podmínkou. Pokud jej však budete používat pod maso. Je to lepší. Tento olej můžete použít i jako marinádu při grilování nebo pečení masa.

Olej se směsí bylinek

2 snítky tymiánu, 2 snítky oregana, 2 snítky čerstvého rozmarýnu, 6 lístků bazalky, 5 kuliček černého pepře, 300 ml olivového oleje

1) Bylinky a lístky bazalky potlučte, aby uvolnily vůni, a vložte je do sterilizované sklenice společně s kuličkami pepře. Zalijte olivovým olejem a nechte uležet.

Tip: Použít se dá na jehněčí a skopové, na králíka, kuře, ryby na grilovaná masa k naložení. Vhodný je i do dušené zeleniny s masem (rajčata, papriky, cukety aj.).

Tymiánovo-citronový olej

2 snítky čerstvého tymiánu, biocitron, bobkový list, barevný pepř celý, olivový nebo jiný rostlinný olej

1) Připravte si láhev, do které dejte opraný, osušený tymián. Citron také řádně umyjte, osušte, okrojte kůru nožíkem na dlouhou spirálu a přidejte do lahve. Přidejte také bobkový list a pepř.

2) Vše zalijte olejem a nechte macerovat. Po dvou týdnech přeceďte, ozdobte novou čerstvou snítkou tymiánu.

Tip: Používejte do salátů nebo nakapejte na krásně voňavou, čerstvě rozpečenou, křupavou bagetku.

Text: Eva Hořánková

Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
28.8.2025
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni. K čemu se hodí? Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě h
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
reklama
Šikovné tipy
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Luminox rozšiřuje sérii RECON s novými 8830 NAV SPEC
iluxus.cz
Luminox rozšiřuje sérii RECON s novými 8830 NAV SPEC
Společnost Luminox, švýcarská značka hodinek, které důvěřují příslušníci Navy SEALs, záchranáři a elitní dobrodruzi po celém světě, s hrdostí představuje další evoluci hodinek připravených pro mise: ř
Zapečená cuketa se slaninou
tisicereceptu.cz
Zapečená cuketa se slaninou
Můžete vynechat slaninu, čímž z tohoto pokrmu uděláte i skvělé jídlo pro vegetariány. Suroviny 2 menší cukety 100 g anglické slaniny 50 g tvrdého sýra sůl šlehačka prolisovaný česnek a byli
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Abysál: Zóna, kde žijí monstra? Co se skrývá v nejtemnějších hlubinách oceánu?
enigmaplus.cz
Abysál: Zóna, kde žijí monstra? Co se skrývá v nejtemnějších hlubinách oceánu?
Chapadla, ostré zuby či démonické ryby bez tváře. Hlubomořská zóna Abysál je jedno z nejtemnějších míst na naši Zemi. Sluneční světlo sem neproniká a tak zde život probíhá ve věčné temnotě. Mohou se v
Baroni omezili práva nehodného krále
historyplus.cz
Baroni omezili práva nehodného krále
Král se tváří vznešeně, ale potají skřípe zuby. Historický dokument, jehož platnost právě stvrzuje přiložením své pečeti, mu nadiktovali vzbouřenci z řad vysoké šlechty, kteří o pár dní dříve obsadili Londýn. Anglie v roce 1199 truchlí i oslavuje současně. Tento svět právě opustil chrabrý král Richard Lví srdce (*1157), ale země vzápětí získává nového panovníka. Stává se
Experiment Tuskegee: Ve jménu vědy nemáte nárok na penicilin!
21stoleti.cz
Experiment Tuskegee: Ve jménu vědy nemáte nárok na penicilin!
Odstartovalo to v roce 1932 a trvalo další čtyři dekády. Americká Veřejná zdravotní služba (PHS) realizovala projekt zaměřený na studium syfilidy u Afroameričanů. Ty pak nechala desítky let trpět, aby
Konečně už nemusím tak zoufale šetřit
skutecnepribehy.cz
Konečně už nemusím tak zoufale šetřit
Důchod, který jsem pobírala, nebyla žádná sláva. Zoufale jsem si hledala brigádu nebo jiný zdroj příjmu. Až si mě našla skvělá práce sama. Na ten nápad mě přivedla bývalá kolegyně Jarka. Prý si našla senzační brigádu. „Přes noc doplňuji zboží v nákupním centru a mám za to spoustu peněz. No věřila bys tomu?“ vysvětlovala mi nadšeně. Brada
Svrab je zase mezi námi
nejsemsama.cz
Svrab je zase mezi námi
Svědění, vyrážka, bezesné noci a nejasná diagnóza. Možná se nejedná o alergii, ale o svrab. Šíří se mezi námi takřka raketovou rychlostí. Co s ním? Je to kožní onemocnění, které je aktuálně na velkém vzestupu. Jak svrab vypadá, proč se tak rychle šíří, jak se chránit a co na něj skutečně zabírá? Proč se svrab vrací? Možná jste o něm slyšela z vyprávění
Šokující zpověď Keanu Reevese: Slavný herec prý viděl duchy!
epochalnisvet.cz
Šokující zpověď Keanu Reevese: Slavný herec prý viděl duchy!
Herec se svým kamarádem zastaví stopařce. Je to mladá dívka, co se prý potřebuje dostat domů. Jenže, když se auto přiblíží až k mostu, který vede do města, děvče zmizí, jako kdyby tu ani nikdy nebylo. Šlo snad u nějaký přelud, nebo třeba ducha, který věčně bloudí krajinou?   Když je hollywoodskému herci Keanu Reevesovi
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
epochanacestach.cz
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
Jedná se o jednu z největších a nejoblíbenějších akcí ve městě. Slavnost sklizně vinné révy je spojena s kulturním programem, hudebními vystoupeními, degustacemi vína, burčáku a dalších pochutin. Kulturní program bude probíhat opět na několika scénách – Mírové náměstí, historická scéna, divadelní nádvoří, hradní nádvoří, Tržnice Felixe Holzmanna, Dominikánské náměstí a klub Baronka. http://mkz-ltm.cz/mimoobjekty/program/vinobrani-2025-6126.html
Mužům umí Švandová stále poplést hlavy
nasehvezdy.cz
Mužům umí Švandová stále poplést hlavy
Internet a sociální sítě se pro herečku Janu Švandovou (78) stávají novou zábavou a herečka přiznala, že se do jejich objevování vrhá s nadšením. Sleduje, co se kolem děje, a přiznává, že si užívá
Abeceda českých vynálezů, které změnily svět
epochaplus.cz
Abeceda českých vynálezů, které změnily svět
Chytré české mozky daly světu už obrovské množství významných objevů, od těch notoricky známých, starých i stovky let, až po ty nové, o kterých jste možná ještě neslyšeli. Všechny vyjmenovat nedokážeme, ale provedeme vás abecedou těch, které zanechaly nesmazatelnou stopu. Lodě jezdí rychleji, rány se lépe hojí, fotografie už nejsou černobílé a táborníkům neteče do