Domů     Bojíte se glutamátu?
Bojíte se glutamátu?
15.10.2020

Aby ne, jeho pověst je hodně pošramocená. Kolem glutamátu se vznáší strašák alergie, syndromu čínské restaurace, nabírání na váze i vážných nemocí, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

Stačí říct glutamát a vybavíte si vydatně přichucenou nudlovou polévku z podřadných surovin nebo misku s chipsy, od níž se nedá odtrhnout, dokud není prázdná. Kaloricky často bohaté, ale výživově chudé jídlo, po němž teprve dostanete pořádný hlad.

Není tedy divu, že je glutamát podezříván ze spoluúčasti na rozvoji epidemie nadváhy ve vyspělých zemích, tu naši nevyjímaje. Život bez glutamátu přitom není možný. Naše tělo si ho totiž samo vyrábí.

Mozek glutamát potřebuje

Patří totiž k nejdůležitějším látkám, které zprostředkují přenos signálů a tím umožňují hladké fungování mozku. Zásadní význam má pro paměť a schopnost naučit se něco nového.

Asi vás v tuto chvíli napadlo, jestli tedy není všechno naopak a glutamát není vlastně zdravý. Bohužel tak jednoduché to není. Protože lékaři už také zjistili, že nadměrné působení glutamátu nevede k lepšímu výkonu mozku, lepší paměti a snazšímu učení.

Naopak, mozkové buňky zatěžuje a poškozuje. Tím způsobuje stavy zmatenosti, zhoršené vybavování si informací, značně omezená je i schopnost něco si zapamatovat a naučit. V extrémním případě pak začnou mozkové buňky odumírat.

A nemluvíme jen o glutamátu jakožto přísadě v jídle. Při závažných degenerativních onemocněních mozku, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba, doprovází poškození mozkové tkáně vyšší hladina tělem produkovaného glutamátu.

Zda je to příčina těchto chorob nebo naopak následek poškození mozkových buněk, to se ovšem zatím přesvědčivě nepodařilo zjistit.

Glutamát je velmi důležitým zprostředkovatelem komunikace mozkových buněk. Předpokládá se, že jeho nadbytek může v přenosu signálů vyvolat chaos, což vede k neurologickým potížím i k potlačení pocitu sytosti.

Syndrom čínské restaurace

Asi víte, o co jde: U některých lidí způsobují velké dávky glutamátu, používané tradičně v čínské kuchyni k výraznému ochucování, specifické potíže. Obvykle to bývají bolesti hlavy, nevolnost, bušení srdce, pocity horka či stísněnosti.

Problém je ovšem v tom, že vědecky se souvislost mezi těmito stavy a konzumací glutamátu zatím nepodařilo prokázat.

Dokonce ani dvojitě zaslepená studie, kdy účastníci ani lékaři nevěděli, komu je denně podávána kapsle s glutamátem a komu bez něj, byla uzavřena s tím, že se žádné zdravotní následky v souvislosti s glutamátem nedají prokázat.

Tento závěr ovšem nevylučuje, že může docházet k individuální nesnášenlivost této látky. Naopak, s touto variantou se počítá a předpokládá se, že by se mohla týkat především lidí s trávicími potížemi. Hypotéza ovšem zatím čeká na ověření.

Pozor: Na rozdíl od alergické reakce, která vzniká bouřlivě a bezprostředně po požití glutamátu či jiné problémové potraviny, se přecitlivělost ukáže zpravidla až po vícerých hodinách po konzumaci.

Často se projevuje zrudnutím kůže, třesem svalů nebo tísně na hrudi a po několika hodinách zase samovolně odezní i bez léčení. Při opětovné konzumaci může být ovšem reakce silnější.

Prý se po něm tloustne

Že glutamát podporuje chuť k jídlu, to si asi vyzkoušel každý z nás. Od misky s výrazně kořeněnými slanými pochoutkami si jen obtížně dokážete udržet odstup.

Stejně tak mražená pizza, což je typický příklad hotových jídel nejčastěji ochucených glutamátem, provokuje silnější chuť k jídlu než stejná pizza podomácku připravená.

Tuto domněnku, že glutamát mohutně podporuje apetit a tím i přibývání na váze, podpořily i výsledky americké studie univerzity v Jižní Karolíně v roce 2008. Má to být následek chaosu v signálech v mozku, kdy se následkem nadmíry glutamátu nedostavuje pocit sytosti.

A skutečně, když vědci zkoušeli blokovat napojení glutamátu na mozkové buňky, náhle účastníkům pokusu nápadně poklesla chuť k jídlu a začali ztrácet na váze.

Kde se vlastně vzal?

Výroba glutamátu pro kuchyňské účely pochází nikoli z Číny, ale z Japonska, kde má asi stoletou tradici. V asijských kuchyních se rychle rozšířil, aniž by získal pověst rizikové přísady jako v západním světě. Zdejší zkušenost je odlišná:

Ačkoli je glutamát v japonské nebo čínské kuchyni používán pravidelně a ve značném množství, nezdá se, že by podporoval tloustnutí. Toto pozorování prověřovala studie, probíhající celkem pět let, jíž se účastnilo zhruba 1300 Číňanů.

Výsledek neukázal souvislost mezi konzumací glutamátu a nabíráním na váze. Zda tu hraje roli také složení jídelníčku a odlišnost mezi tím, co konzumovali účastníci studií v USA a v Číně, to zatím vědci neprověřovali.

Dá se ale předpokládat, že glutamátem ochucené jídlo s vyšším podílem zeleniny bude mít na tělesnou váhu jiný vliv než glutamátem ochucená pizza.

Doporučujeme: Momentálně je glutamát při rozumné konzumaci řazen mezi přísady bezpečné pro zdraví. Pokud o tom máte pochyby a chcete se jeho konzumaci vyhýbat, pak si odřekněte především hotová mrazená jídla, uzeniny, chipsy a instantní polévky.

Jsou to ostatně jídla obecně nevhodného složení, kromě glutamátu obsahují vysoké množství soli, často i tuku, přitom málo potřebných živin. A mimochodem:

Předpokládá se, že menší zátěž pro organismus představuje nárazově vyšší dávka než nižší, zato častá příměs glutamátu v jídle.

Průmysl se bez něj neobejde

Původně se glutamát v Japonsku získával jako výluh z mořských řas, ale Evropa, kam se toto ochucovadlo dostalo v polovině minulého století, si našla praktičtější zdroj a tím jsou kvasnice.

Mají přirozeně vysoký obsah glutamátu, jsou levné a výborně se dají množit. Výtažek z kvasnic, což je také jedno z označení glutamátu na obalech hotových potravin, se proto stal jednou z nejpoužívanějších potravinářských přísad.

Dnes se glutamát průmyslově vyrábí několika dalšími způsoby. Může to být štěpením rostlinných bílkovin sóji, fermentací bramborového nebo obilného škrobu nebo z melasy. Proto ho také na obalech potravin najdete pod tolika různými označeními.

Může tam figurovat jako bílkovinný hydrolyzát, sójový hydrolyzát, hydrolyzované proteiny, kvasnicový extrakt či výtažek, koření, kořenicí směs.

Přírodní glutamát v potravinách

Možná vás to překvapí, ale glutamát si oblíbila i sama příroda. Ochutila jím dokonce i mateřské mléko, takže obsahuje E621, což je označení pro glutamát, dokonce v desetinásobném množství než mléko kravské.

Obecně se pak glutamát vyskytuje v řadě potravin, a to v množství, které při běžné skladbě jídelníčku rozhodně nemůže narušit přenosy nervových signálů. Jen při přecitlivělosti na glutamát je třeba opatrnosti.

Pozor si dejte především při konzumaci tvrdých sýrů, největší množství glutamátu pak obsahuje parmezán.

Glutamát ve 100 g potraviny

Parmezán cca 1200 mg

Fazole cca 200 mg

Brambory cca 180 mg

Rajčata cca 140 mg

Drůbeží maso cca 45 mg

Hovězí maso cca 35 mg

Losos cca 20 mg

Vyrobte si zdravější domácí alternativu

Protože je glutamát koneckonců látka přírodní, snadno si můžete připravit zeleninový koncentrát, který bude příjemným ochucovadlem bez nepříjemných následků pro lidi s přecitlivělostí na glutamát.

Kořenicí zeleninovou směs lze použít jako základ pro polévky i ke zvýraznění omáček a chuti masa.

Budete potřebovat

1 velkou cibuli

500 g mrkve

500 g rajčat

350 g pórku

1 velký celer (hlízu)

svazek libečku

svazek petrželové natě

80 g soli

Příprava

– Mrkev a celer oloupeme a pokrájíme na drobné plátky stejné velikosti.

– Natě nasekáme, cibuli oloupeme, rozmixujeme a promícháme se solí.

– Rajčata a pórek omyjeme a pokrájíme nadrobno.

– Vše smícháme dohromady a v tenké vrstvě rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem.

– Necháme sušit v troubě při 80 °C zhruba 4 hodiny a pak ještě volně aspoň přes noc.

– Je-li zelenina skutečně usušená, rozmixujeme ji a uložíme do uzavíratelné sklenice.

– V dobrém stavu by tato kořenicí směs měla vydržet až 3 měsíce. Skladujeme ji v temnu.

Tip: Přidat můžete i česnek, případně ho už v sušeném stavu přimíchejte jen k části zeleniny.

Přírodní glutamát bezpracně

Místo sušené kořenicí směsi lze využít ještě jeden zdroj přírodního glutamátu. Je to sušené droždí, které má podobu drobných vloček a prodává se v obchodech se zdravou výživou. Jeho chuť je výrazně slaná a připomíná sušené maso a houby.

Je určeno k ochucování hotových jídel, ale i pomazánek. Kromě glutamátu, který obsahuje přirozeně ve vysokém množství, je sušené droždí bohaté i na vitaminy řady B.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Štítky:
reklama
Související články
6.12.2023
Umíte jen tak sedět, vypnout myšlenky a jen „být“? I když se to na první pohled nezdá, je to docela těžké, ale pro duševní rovnováhu nesmírně důležité. Neustálý tok informací, pracovní vytížení, lidé kolem nás, povinnosti, koníčky, zábava… To všechno nás neustále obklopuje a zahlcuje naše vědomí. Myšlenky pracují na plné obrátky a soustředí nás na to, co se děje vně nás. Už neumíme jen tak být… N
28.11.2023
Mlčení mezi partnery může úplně rozvrátit vztah. Jak se tomu bránit? Pokud není mlčení následek hádky, pak se do vztahu obvykle vkrádá nenápadně a pomalu. Když si všimnete, že spolu takřka nepromluvíte, je už pozdě. Výzvy „Tak se mnou trochu mluv.“ mají stejný efekt jako „Přestaň už konečně kašlat.“ Prostě to nejde zastavit. Stejně jako kašel, tak i mlčení jsou jen příznakem problému. A ten je t
27.11.2023
Nemáte čas se pravidelně hýbat? Zkuste balanční desku. Cvičení na ní je zábavné a nevyžaduje mnoho místa v bytě. Pomůže zlepšit nejen stabilitu, ale i koordinaci svalů, zpevnit zejména ty ve středu těla, na které zapomínáme. A právě tyhle svaly jsou důležité při jakémkoliv sportu, ale také při problémech s páteří či klouby. Cvičení pomáhá také napravit špatné držení těla. Budete potřebov
17.11.2023
Nejprodávanější jsou matrace střední tvrdosti, což není překvapení. Odhadnout, jaký typ by nám osobně nejvíc vyhovoval, není vždy snadné, a tak volíme „zlatý střed“. Ne vždy je ideální. Více než na tvrdost bychom se ale měli zaměřit na materiál a způsob výroby matrace. Právě tyto faktory společně utvářejí vlastnosti matrace, které určují, pro jaké typy spáčů bude vhodná, či naopak nevhodná. Co
13.11.2023
Nálepka „přírodní“, nebo dokonce „bio“ okamžitě přidává kosmetickému přípravku body, neboť je bez „chemie“. Co už si neuvědomujeme, že i tyto produkty mají své slabiny a nevýhody. Iluzorní je už vlastní rozdělování na přípravky přírodního a chemického původu. I příroda totiž nepracuje s ničím jiným než s chemickými látkami, jen to s nimi mnohdy lépe umí. Jenže oproti produktům kosmetické chemie
reklama
reklama
Šikovné tipy
Finty pro pěkné obočí
Aby vám to slušelo, k tomu stačí upravit obočí, nanést řasenku a možná ještě rtěnku, a to v tomto pořadí. Bez obočí to totiž nefunguje, přitom právě s ním je nejvíc starostí. Vytrhat, nebo dokreslit? To bývá zásadní otázka, neboť málokdo má chloupky v obočí rostlé „tak akorát“. Kromě vrozených předpokladů je pro hustotu porostu […]
Podzim se vybarvil
Barevný podzim je stále ještě tady. Co s jeho pomocí můžete vykouzlit za parády? Nedělní prostírání Barvami podzimu jsou sytě žlutá a zářivě oranžová, právě ty odstíny, které se nádherně vyjímají na slavnostně prostřeném stole. Stačí ozdobit žluté ubrousky snítkami s plody hlohu nebo jeřabin, přidat zelený lístek pro dojem svěžesti a mezi prostíráním rozestavit […]
Pořiďte si paludárium…
Podobá se akváriu, ale s tím rozdílem, že část objemu není pod vodou. A tak hlavní pozornost přitahují rostliny, kterými je osázené. Je to koníček pro odvážné, vytrvalé a pečlivé chovatele s duší dobrodruha. Je to skoro jako v té pohádce od Boženy Němcové, kde chytrá horákyně nebyla ani oblečená, ani nahá… Stejně tak paludárium […]
Trochu jiné figurky z kaštanů
Také už máte doma hromádku čerstvě vyloupnutých kaštanů? Proti jejich přitažlivost není obrany, když je neseberou děti, vklouznou vám do kapsy skoro samy. Ale nelitujte, dá se z nich krásně tvořit. Výtržníci (viz úvodní foto) Figurka s palcátem má baňaté ruce ze žaludů, které je potřeba do tělíčka ze šišky vlepit. Druhá figurka upoutá ježatým […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Proč se krtkům v zimě zmenšuje hlava?
epochalnisvet.cz
Proč se krtkům v zimě zmenšuje hlava?
„Zmenši tělo, budeš míň hladovět!“ Pod tímto heslem se snaží přečkat zimu krtci. Zimní spánek si totiž nemohou dovolit, brání tomu jejich metabolismus, který patří mezi vůbec nejaktivnější mezi savci.
Poutní chrám Panny Marie Pomocné: Svatostánek pro zázračný obraz
epochanacestach.cz
Poutní chrám Panny Marie Pomocné: Svatostánek pro zázračný obraz
Ať už sem vystoupáme severním, nebo jižním schodištěm, nebo využijeme unikátního výtahu, čeká nás na Chlumku nejen výjimečná architektonická a církevní památka, ale také překvapivě daleký výhled do okolní krajiny. Baronka Marie Maxmiliana Slavatová z Chlumu a Košumberka neměla ve druhé polovině 17. století jednoduchý život. Přišla o všechny děti, přežila prvního manžela a v druhém manželství
Ptákem roku se stal rehek domácí
21stoleti.cz
Ptákem roku se stal rehek domácí
Rehek domácí je malý pěvec lidově též zvaný kominíček. Původně vysokohorský druh se během několika staletí stal souputníkem člověka – nejrůznější lidské stavby a zejména městská betonová džungle mu př
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Silný vývar z hovězí oháňky
tisicereceptu.cz
Silný vývar z hovězí oháňky
Chcete si udělat skutečně silný vývar? Použijte hovězí oháňku a spoustu petržele. Suroviny 1 kg hovězí oháňky 1 velká cibule 2 velké mrkve ½ menšího celeru 5 kuliček nového koření 6 kuliček
Dcera jí připravila hořké zklamání
nasehvezdy.cz
Dcera jí připravila hořké zklamání
Už dříve se nechala herečka Dana Batulková (65) slyšet, že dceru Marianu (29) kvůli své vytíženosti tak trochu zanedbala. Neumí prý ani uvařit. A prádlo si nechává prát a žehlit u babičky Prachařo
První český filmař strašil diváky výstřelem
epochaplus.cz
První český filmař strašil diváky výstřelem
Obrázky míhající se na plátně. Magie filmu. Kdy a za jakých okolností se zrodila? Překvapivě první pokusy proběhnou už v 17. století, i když ke skutečnému filmu mají ještě opravdu hodně daleko.   Předchůdce kina, „magickou lucernu“ v podobě přístroje vybaveného objektivem schopným promítnout obraz na stěnu, představuje roku 1671 v Římě německý jezuita Athanasius Kircher (1601/1620–1680). Mezi
Zemřel herec a dabér Ladislav Županič (†80)
nasehvezdy.cz
Zemřel herec a dabér Ladislav Županič (†80)
„Herecká asociace Vás bohužel musí informovat o smutné zprávě, která nás velmi zasáhla. Podle informací rodiny dnes náhle zemřel kolega, skvělý herec, dabér, před časem i ředitel Hudebního divadla Kar
DS Automobiles je zvěčněna do mramoru pod pyramidou v Louvru
iluxus.cz
DS Automobiles je zvěčněna do mramoru pod pyramidou v Louvru
Společnost DS Automobiles představila od svého vzniku velké množství nových modelů v Muzeu Louvre a jeho okolí, pod jeho pyramidou a v Tuilerijských zahradách. Exkluzivní prezentace a výjimečné výstav
Záhada betlémské hvězdy: Jednalo se snad o astronomickou konjunkci?
enigmaplus.cz
Záhada betlémské hvězdy: Jednalo se snad o astronomickou konjunkci?
Ježíš Nazaretský se s největší pravděpodobností nenarodil 24. prosince. Kromě dne však zřejmě nesouhlasí ani rok Ježíšova narození, protože náš kalendář nevznikl ihned po narození Krista, nýbrž až o n
Ovesné perníčky s arašídovým máslem
tisicereceptu.cz
Ovesné perníčky s arašídovým máslem
Zdravější varianta oblíbených vánočních perníčků. Mouku nahradí jemné ovesné vločky a klasický cukr vyměňte za hnědý kokosový. Budete překvapeni, jak skvěle chutná kombinace arašídového másla a perník
Choval se jako nějaký blázen!
skutecnepribehy.cz
Choval se jako nějaký blázen!
Býval to takový tichý hoch. Nesmělý a bázlivý. Teď je z něho hrubián. Hovoří sprostě a nejraději by se pral. Můj syn se změnil k nepoznání. Vždycky nám dělal jen a jen samou radost. Už jeho narození byl malý zázrak. Dlouho jsem nemohla mít děti, tak jsme byli s manželem, i a prarodiče z obou stran, štěstím bez sebe. Všichni jsme ho rozmazlovali, nemohli