Máte chuť na něco opravdu dobrého? Nebo čekáte návštěvu? Cuketový koláč s kozím sýrem je opravdu lahůdka, přitom příprava je poměrně snadná.
Budete potřebovat:
700 g cukety * 140 g hladké mouky * 140 g másla * půl lžičky vinného octa * 2 lžíce olivového oleje * 250 g čerstvého kozího sýry * špetku tymiánu * sůl a pepř
Postup:
1. V robotu zpracujte mouku s máslem a solí na drobenku o velikosti hrášku. Pak přidejte ocet a 3 až 4 lžíce studené vody a těsto zpracujte tak, aby začalo držet pohromadě, ne víc. Vytvarujte z něj kulatou placku o tloušťce cca 2,5 cm. Zabalte ji do potravinářské fólie a dejte na 30 minut chladit.
2. Vychlazené těsto rozválejte na průměr asi 28 cm a tloušťku přes půl centimetru. Položte na plech, zakryjte fólií a dejte znovu na 30 minut chladit.
3. Mezitím očistěte cukety a nakrájejte je na tenká kolečka. Nasypte do cedníku a promíchejte se 2 lžičkami soli, pak nechte 30 minut vykapávat. Pak z nich vymačkejte tekutinu.
4. Cukety promíchejte se lžící olivového oleje a opepřete. Kozí sýr smíchejte s tymiánem a potřete jím vychlazené těsto – okraj nechte volný.
Navrch naskládejte plátky cuket, pokropte olivovým olejem a pečte při 200 °C asi 40–50 minut, dokud se na cuketě nevytvoří zlatohnědé skvrnky.