Domů     Bábovka k nakousnutí
Bábovka k nakousnutí
17.3.2023

Dřív se bez ní neobešel žádný sváteční oběd. A byla to milá tradice. Takže až budete přemítat, co upéci v neděli, volba je jasná.

Citronová

120 g cukru, ½ citronu, 1 lžíce citronové kůry (bio), 150 g bílého jogurtu, 90 ml oleje, 1 prášek do pečiva, 200 g polohrubé mouky, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, hrubá mouka na vysypání, tuk na vymazání

1) Z citronu vymačkáme šťávu. Celá velká vejce dobře vyšleháme do pěny s cukrem, vanilkou a citronovou kůrou. Přidáme olej, jogurt a citronovou šťávu. Dobře společně promícháme.

Nakonec přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a ještě jednou dobře promícháme.

2) Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 50 minut dozlatova.

3) Upečenou bábovku necháme ve formě vychladnout, poté vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.

Tip: Všechny suroviny, které zpracováváme, musí mít pokojovou teplotu.

S jablky

4 jablka, 200 g polohrubé mouky, 190 g krystalového cukru, 3 vejce, 1 lžíce medu, 7 lžic mléka, 5 lžic oleje, 1 lžíce rumu, hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů hrst najemno nastrouhaných vlašských ořechů, 1 lžička skořice, 1 lžička kakaa, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 lžíce rozinek, špetka soli, sádlo nebo jiný tuk na vymazání formy, strouhanka na vysypání

1) Oddělíme bílky od žloutků a se špetkou soli vyšleháme sníh. Žloutky ušleháme s cukrem, postupně zašleháme olej, mléko, med a rum. Mouku promícháme s kakaem, skořicí, všemi oříšky a práškem do pečiva.

2) Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Sypkou směs s moukou vmícháme do žloutků s cukrem, poté přidáme nastrouhaná jablka a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.

3) Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy, vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C, pečeme 15 minut, potom snížíme teplotu na 175°C a dopečeme (asi 40 minut, propečenost zkoušíme špejlí).

Tip: Jablečnou bábovku stačí poprášit cukrem, ale chcete-li si vyhrát, můžete ji polít karamelem.

Maková

6 vajec, 180 g cukru krupice, 6 lžic slunečnicového oleje, 120 g hladké mouky, 120 g mletého máku, 2 lžičky perníkového koření

1) Žloutky oddělíme od bílků a z bílků ušleháme pevný sníh. Pomalu do něj přidáváme cukr, dokud se nevytvoří pevné špičky.

2) V tu chvíli začneme zašlehávat žloutky a olej. Do hotové bílkové směsi jemně vařečkou vmícháme prosátou mouku, perníkové koření a mák.

3) Hotové těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 150 °C po dobu 50 minut.

Tip: Mák vybírejte kvalitní, nejlépe od českých výrobců a raději si ho umelte doma.

Čokoládová

250 g hladké mouky, 4 vejce, 250 g cukru, ½ skleničky oleje, 100–150 g čokolády, 1 kypřící prášek do pečiva, ¾ skleničky vody, vanilkový cukr

Na polevu: 200 g hořké čokolády, 50 g másla, rum dle chuti

1) Nejdříve ušleháme sníh ze čtyř bílků. V druhé míse utřeme žloutky s cukrem, přidáme vodu a olej, vsypeme mouku s kypřícím práškem a vanilkový cukr.

2) Potom přidáme nastrouhanou čokoládu a nakonec zlehka vmícháme sníh.

3) Bábovkovou formu vymažeme sádlem, vysypeme hrubou moukou, nalijeme těsto a dáme do předehřáté trouby na 190 °C zhruba na půl hodiny.

4) Vychladlou bábovku vyklopíme a polijeme rozpuštěnou čokoládou s kapkou rumu.

Tip: Hotovou bábovku můžete posypat oříšky či ozdobit ovocem

Císařská

270 g mouky, 100 g tmavé čokolády, 100 g ořechových jader, 6 vajec, 200 g cukru, 1 bio citron, 350 g měkkého másla, 70 g práškového cukru, sůl, 1 balíček vanilkového cukru, 3 lžíce rumu, změklé máslo, mouka, 2 lžíce práškového cukru

1) Troubu předehřejeme na 160 °C. Prosejeme mouku do mísy. Nakrájíme čokoládu a ořechy na kousky o velikosti přibližně 5 mm a přidáme k mouce.

2) Bílky oddělíme od žloutků a ušleháme tuhý sníh. Ke konci šlehání přidáváme postupně cukr.

3) Citron umyjeme horkou vodou, osušíme a oloupeme.

4) Vyšleháme máslo, práškový cukr, špetku soli, vanilkový cukr a citronovou kůru do pěny. Postupně vmícháme vaječné žloutky. Poté vmícháme třetinu sněhu. Přidáme rum, směs mouky s nasekanými ořechy a čokoládou a nakonec do vaječné směsi přidáme zbývající sníh.

5) Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou.

6) Směs nalijeme do formy a pečeme horké troubě asi 60 minut. Necháme krátce vychladnout a vyklopíme na mřížku. Před podáváním pocukrujeme a můžeme posypat čokoládovými hoblinkami.

Tip: Místo mouky můžete na posypání použít plátky mandlí.

Červená s řepou

4 středně velké červené řepy, 1 2/3 hrnku hladké špaldové mouky, 1 hrnek třtinového cukru, ½ hrnku oleje, ¼ hrnku kakaa, 2 lžičky prášku do pečiva, voda

1) Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do pařáku a napařujeme, dokud není řepa měkká (trvá to asi 15 minut). Napařenou řepu dáme do mixéru a rozmixujeme na kaši. Přendáme do odměrky a dolijeme vodou, abychom získali 350 ml pyré.

2) Do mísy nasypeme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Přilijeme pyré, olej a cukr a mícháme, dokud není těsto hladké a bez hrudek. Hotové těsto nalijeme vymazané formy vysypané hrubou moukou a pečeme při 180 °C asi 45–60 minut.

3) Hotovou bábovku necháme ve formě cca 15 minut vychladnout, pak obrátíme a na mřížce necháme zchladnout úplně.

Tip: Bábovka získá na kráse, když ji polijeme bílou čokoládou.

Text: Eva Hořánková

Foto: Shutterstock

Související články
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
reklama
Šikovné tipy
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Šelma, která přechytračila pasti: první důkaz, že vlk použil nástroj
21stoleti.cz
Šelma, která přechytračila pasti: první důkaz, že vlk použil nástroj
V odlehlých končinách západní Kanady se odehrála scéna, kterou by ještě nedávno považovali biologové za nemožnou. Výzkumný tým pracující na území národa Heiltsuk položil na mořské dno pasti na invaziv
Omlazující zázrak zvaný exosomy
nejsemsama.cz
Omlazující zázrak zvaný exosomy
Zní to skoro jako sen. Na scénu přichází inteligentní sérum, které aplikujete na obličej dvakrát denně, a ono ihned začne aktivně likvidovat nedokonalosti pleti. Revoluční novinka, která cloumá světem kosmetiky! Právě to je docela nenápadná pleťová péče s tzv. exosomy, jež dokáže takřka nahradit nákladné botulotoxinové či hyaluronové injekční zákroky. S buňkami komunikuje a aktivně je napravuje Exosomy jsou nosiči informací,
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
epochanacestach.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh dárků, dekorací a spotřebního zboží je pořádán uvnitř výstavní haly a nabízí kromě báječných nákupů všeho druhu také příjemnou relaxaci a občerstvení u velkého vánočního stromu za
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
epochalnisvet.cz
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
Mladík, stojící na přídi zaoceánské lodi, s nadějí pozoruje blížící se australské břehy. V následujících desetiletích se nejen proslaví a zbohatne, ale především naučí protinožce milovat sýry.   Potomci sedláka Josefa Vyhnálka z Hnátnice nedaleko Letohradu ve východních Čechách mají život narýsovaný dlouho dopředu…Především nejstarší syn Milan Vyhnálek (1925–2013), od něhož se v souladu s tradicí očekává,
Proč se britská vévodkyně Kate nebojí nosit i levné šperky?
epochaplus.cz
Proč se britská vévodkyně Kate nebojí nosit i levné šperky?
Když se Kate Middleton stala součástí královské rodiny, získala přístup k desítkám vzácných diamantů a historických klenotů. Přesto je na ní uvidíme jen při nejvýjimečnějších příležitostech. Místo nich často volí levné, dostupné nebo moderní šperky a rozhodně to není proto, že by drahokamy neměla ráda. Jde o promyšlenou strategii, díky které působí přístupně, moderně a
Melounový drink
tisicereceptu.cz
Melounový drink
A abyste měli všechny ty dobroty čím zapít, tak si umíchejte skvělý nápoj. Melounový drink je tou pravou tečkou na závěr. Na zdraví! Ingredience 60 ml světlého rumu 2 limety 12 až 14 lístků má
Proč kráska opustila hvězdného boháče Cruise?
nasehvezdy.cz
Proč kráska opustila hvězdného boháče Cruise?
Herec z filmu Rain Man, Tom Cruise (63), skončil zase sám, bez lásky! Jeho přítelkyně, kubánsko-španělská herečka Ana de Armas (37), ho po devíti měsících opustila. Údajně vyprchala jiskra a milen
Birkin Jane Birkin míří do dražby – a její hodnota je hlubší než ta finanční
iluxus.cz
Birkin Jane Birkin míří do dražby – a její hodnota je hlubší než ta finanční
Když se na aukci objeví Hermès Birkin, ceny běžně stoupají do statisíců dolarů. Ale když jde o kabelku, kterou desítky let nosila sama Jane Birkin, přidává se k finanční hodnotě ještě jedna – emocioná
V našem domě jedna navíc
skutecnepribehy.cz
V našem domě jedna navíc
Manžel mě jeden den informoval, že si našel milenku, a hned následující den si ji k nám nastěhoval. Žila jsem roky v domnění, že náš manželský život je v pohodě. Bohužel jsem si to myslela jen já. Spokojený vztah skončil ze dne na den. Manžel mi jednoho dne sdělil, že miluje jinou. A ta je teď těhotná! Rovnou mi oznámil, že
Plakala císařovna pro svého soudce Ti?
historyplus.cz
Plakala císařovna pro svého soudce Ti?
Po tváři čínské císařovny Wu se koulí slzy jako hrachy…Její oblíbenec, ministr Ti Žen-ťie, muž činu, který se dokázal ohánět slovem v soudní síni stejně jako mečem v případě ohrožení a nejedou jí dobře poradil ve státnických záležitostech, právě odešel na věčnost.   „Nemůže být falešná?“ ptá se Chung Liang svého pána, který pozoruje velkou
Řeka Sambatjon: Byl smrtící vodní živel skutečný?
enigmaplus.cz
Řeka Sambatjon: Byl smrtící vodní živel skutečný?
Rozbouřený říční tok s mohutnými peřejemi je děsivý a neúprosný. Jeho vroucí vody ode dna odpoutávají obrovské těžké balvany a zuřivě jimi vrhají do vzduchu. Vymrštěné kameny pak dopadají na každého,
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i