Domů     Bábovka k nakousnutí
Bábovka k nakousnutí
17.3.2023

Dřív se bez ní neobešel žádný sváteční oběd. A byla to milá tradice. Takže až budete přemítat, co upéci v neděli, volba je jasná.

Citronová

120 g cukru, ½ citronu, 1 lžíce citronové kůry (bio), 150 g bílého jogurtu, 90 ml oleje, 1 prášek do pečiva, 200 g polohrubé mouky, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, hrubá mouka na vysypání, tuk na vymazání

1) Z citronu vymačkáme šťávu. Celá velká vejce dobře vyšleháme do pěny s cukrem, vanilkou a citronovou kůrou. Přidáme olej, jogurt a citronovou šťávu. Dobře společně promícháme.

Nakonec přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a ještě jednou dobře promícháme.

2) Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 50 minut dozlatova.

3) Upečenou bábovku necháme ve formě vychladnout, poté vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.

Tip: Všechny suroviny, které zpracováváme, musí mít pokojovou teplotu.

S jablky

4 jablka, 200 g polohrubé mouky, 190 g krystalového cukru, 3 vejce, 1 lžíce medu, 7 lžic mléka, 5 lžic oleje, 1 lžíce rumu, hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů hrst najemno nastrouhaných vlašských ořechů, 1 lžička skořice, 1 lžička kakaa, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 lžíce rozinek, špetka soli, sádlo nebo jiný tuk na vymazání formy, strouhanka na vysypání

1) Oddělíme bílky od žloutků a se špetkou soli vyšleháme sníh. Žloutky ušleháme s cukrem, postupně zašleháme olej, mléko, med a rum. Mouku promícháme s kakaem, skořicí, všemi oříšky a práškem do pečiva.

2) Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Sypkou směs s moukou vmícháme do žloutků s cukrem, poté přidáme nastrouhaná jablka a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.

3) Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy, vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C, pečeme 15 minut, potom snížíme teplotu na 175°C a dopečeme (asi 40 minut, propečenost zkoušíme špejlí).

Tip: Jablečnou bábovku stačí poprášit cukrem, ale chcete-li si vyhrát, můžete ji polít karamelem.

Maková

6 vajec, 180 g cukru krupice, 6 lžic slunečnicového oleje, 120 g hladké mouky, 120 g mletého máku, 2 lžičky perníkového koření

1) Žloutky oddělíme od bílků a z bílků ušleháme pevný sníh. Pomalu do něj přidáváme cukr, dokud se nevytvoří pevné špičky.

2) V tu chvíli začneme zašlehávat žloutky a olej. Do hotové bílkové směsi jemně vařečkou vmícháme prosátou mouku, perníkové koření a mák.

3) Hotové těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 150 °C po dobu 50 minut.

Tip: Mák vybírejte kvalitní, nejlépe od českých výrobců a raději si ho umelte doma.

Čokoládová

250 g hladké mouky, 4 vejce, 250 g cukru, ½ skleničky oleje, 100–150 g čokolády, 1 kypřící prášek do pečiva, ¾ skleničky vody, vanilkový cukr

Na polevu: 200 g hořké čokolády, 50 g másla, rum dle chuti

1) Nejdříve ušleháme sníh ze čtyř bílků. V druhé míse utřeme žloutky s cukrem, přidáme vodu a olej, vsypeme mouku s kypřícím práškem a vanilkový cukr.

2) Potom přidáme nastrouhanou čokoládu a nakonec zlehka vmícháme sníh.

3) Bábovkovou formu vymažeme sádlem, vysypeme hrubou moukou, nalijeme těsto a dáme do předehřáté trouby na 190 °C zhruba na půl hodiny.

4) Vychladlou bábovku vyklopíme a polijeme rozpuštěnou čokoládou s kapkou rumu.

Tip: Hotovou bábovku můžete posypat oříšky či ozdobit ovocem

Císařská

270 g mouky, 100 g tmavé čokolády, 100 g ořechových jader, 6 vajec, 200 g cukru, 1 bio citron, 350 g měkkého másla, 70 g práškového cukru, sůl, 1 balíček vanilkového cukru, 3 lžíce rumu, změklé máslo, mouka, 2 lžíce práškového cukru

1) Troubu předehřejeme na 160 °C. Prosejeme mouku do mísy. Nakrájíme čokoládu a ořechy na kousky o velikosti přibližně 5 mm a přidáme k mouce.

2) Bílky oddělíme od žloutků a ušleháme tuhý sníh. Ke konci šlehání přidáváme postupně cukr.

3) Citron umyjeme horkou vodou, osušíme a oloupeme.

4) Vyšleháme máslo, práškový cukr, špetku soli, vanilkový cukr a citronovou kůru do pěny. Postupně vmícháme vaječné žloutky. Poté vmícháme třetinu sněhu. Přidáme rum, směs mouky s nasekanými ořechy a čokoládou a nakonec do vaječné směsi přidáme zbývající sníh.

5) Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou.

6) Směs nalijeme do formy a pečeme horké troubě asi 60 minut. Necháme krátce vychladnout a vyklopíme na mřížku. Před podáváním pocukrujeme a můžeme posypat čokoládovými hoblinkami.

Tip: Místo mouky můžete na posypání použít plátky mandlí.

Červená s řepou

4 středně velké červené řepy, 1 2/3 hrnku hladké špaldové mouky, 1 hrnek třtinového cukru, ½ hrnku oleje, ¼ hrnku kakaa, 2 lžičky prášku do pečiva, voda

1) Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do pařáku a napařujeme, dokud není řepa měkká (trvá to asi 15 minut). Napařenou řepu dáme do mixéru a rozmixujeme na kaši. Přendáme do odměrky a dolijeme vodou, abychom získali 350 ml pyré.

2) Do mísy nasypeme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Přilijeme pyré, olej a cukr a mícháme, dokud není těsto hladké a bez hrudek. Hotové těsto nalijeme vymazané formy vysypané hrubou moukou a pečeme při 180 °C asi 45–60 minut.

3) Hotovou bábovku necháme ve formě cca 15 minut vychladnout, pak obrátíme a na mřížce necháme zchladnout úplně.

Tip: Bábovka získá na kráse, když ji polijeme bílou čokoládou.

Text: Eva Hořánková

Foto: Shutterstock

Související články
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
reklama
Šikovné tipy
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Pochopila jsem, proč miluji zimu
skutecnepribehy.cz
Pochopila jsem, proč miluji zimu
Každý si prý hluboko v sobě nese svůj minulý život. I mně se jednou vybavila krásná vzpomínka na mé dávné já. Od nejútlejšího dětství milovala zimu a mráz. Když venku mrzlo a všichni se klepali zimou, mně bylo příjemně. Nikdo v okolí mi nerozuměl. Říkali, že jsem zvláštní. Že by to byl nějaký gen po předcích, to se nikomu nezdálo,
Britney Spearsová a Jason Alexander: Stará láska zrezivěla
epochaplus.cz
Britney Spearsová a Jason Alexander: Stará láska zrezivěla
Město, které nikdy nespí. Město hříchu, opojení a potrhlých nápadů. Las Vegas. Když se v jeho neonových spárech ocitne dvojice přátel z dětství ve složení proslulé lepé děvy a průšvihářky Britney Spearsové (*1981) a jejího stejně starého parťáka Jasona Alexandra, dá se celkem úspěšně předpokládat, co se semele. Děvče svázané pozlátkem slávy a drcené neustálou pozorností udělá
Cordouan: Udivoval král majáků luxusem i technikou?
epochalnisvet.cz
Cordouan: Udivoval král majáků luxusem i technikou?
Na skalnatém ostrůvku uprostřed zelenomodrých vod Biskajského zálivu se z moře tyčí bílá kamenná věž. Spojuje v sobě majestát katedrály, paláce a pevnosti. Jde o Cordouan, zřejmě nejkrásnější a nejpřepychovější maják světa. Uvnitř ukrývá královský apartmán i kapli s vitrážemi.   Jen dopravit sem stavební materiál je pořádná fuška. Cordouan se totiž nachází v ústí řeky Gironde, zhruba sedm
Hádky Kajnarové s manželem i kvůli maličkostem!
nasehvezdy.cz
Hádky Kajnarové s manželem i kvůli maličkostem!
Ne všechno je tak dokonalé, jak vypadá! To nejspíš platí i v případě manželství doktorky Veroniky Hanové ze seriálu Bratři a sestry, Zuzany Kajnarové (43). Blondýnka se vždy snaží z rozhovorů vybrus
7 nejslavnějších panovnických párů: Sehrané dvojice, muži v pozadí, vražda v rodině
historyplus.cz
7 nejslavnějších panovnických párů: Sehrané dvojice, muži v pozadí, vražda v rodině
Manželovy zálety se snaží ignorovat. Moc jí to však nejde a Františku Štěpánovi umí pěkně znepříjemnit život. Časem ale Marie Terezie pochopí, že svého chotě nezmění, a naučí se jeho nevěry tolerovat. „Čím víc volnosti ponecháš svému muži, tím pomilováníhodnější mu budeš a tím víc tě bude vyhledávat,“ radí svým dcerám, jak se mají jednou
Nejznámější záznamy s Nessie: Konečně hmatatelný důkaz?
enigmaplus.cz
Nejznámější záznamy s Nessie: Konečně hmatatelný důkaz?
Na scéně se objeví svědectví služebné z domu na břehu jezera. V pět hodin ráno spatří dívka na hladině velké zvíře s dlouhým krkem, jako má žirafa, malou hlavou a dvěma krátkýma předníma nohama. Také
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
tisicereceptu.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh d
Zelí s mletým masem
nejsemsama.cz
Zelí s mletým masem
Na této balkánské dobrotě si můžete pochutnat s rýží i chlebem. Ingredience na 4 porce: ● menší hlávka zelí ● 400 g mletého hovězího masa ● 1/2 cibule ● cca 4 lžíce oleje ● 2 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky ● sůl ● mletý pepř ● citron Postup: Ze zelí odstraňte košťály a nakrájejte je na širší nudličky. Dejte do hrnce a spařte horkou vodou, poté zceďte a nechte dobře okapat. V rendlíku orestujte
Rychlé peníze: Jak půjčka ihned mění pohled na finance i návyky?
21stoleti.cz
Rychlé peníze: Jak půjčka ihned mění pohled na finance i návyky?
Rychlost a jednoduchost – zájem o online služby okamžité půjčky dokazuje, že získat peníze během několika minut je žádaný bankovní standard. Jak ale tento pohodlný způsob financování ovlivňuje naše ro
Frederique Constant představuje svou první vintage sadu
iluxus.cz
Frederique Constant představuje svou první vintage sadu
Upozornění pro sběratele: Frederique Constant odhaluje mistrovskou exkluzivní sadu, která důstojně připomíná její založení v roce 1988. Pro rok 2025 oživuje tato ženevská manufaktura 37 let horologick
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
epochanacestach.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh dárků, dekorací a spotřebního zboží je pořádán uvnitř výstavní haly a nabízí kromě báječných nákupů všeho druhu také příjemnou relaxaci a občerstvení u velkého vánočního stromu za