Domů     Horkovzdušná fritéza je dobrý pomocník
Horkovzdušná fritéza je dobrý pomocník
19.5.2025

Máte rádi smažená jídla, ale protože víte, že nejsou nejzdravější, tak stará olejová fritéza odpočívá někde ve spíži? Nebo jste ji pro jistotu nikdy neměli?

Zkuste horkovzdušnou. Proti té tradiční má hodně výhod a přitom jsou pokrmy stejně chutné a křupavé, ovšem lehčeji stravitelné. K přípravě jídla totiž využívá horký vzduch, a když olej, tak opravdu jen minimální množství.

Nemusíte tedy řešit, co s upotřebeným omastkem, přístroj se snadněji udržuje, a kratší je i doba nahřátí. A navíc ušetříte peníze. Jediným problémem tedy může být to, jakou fritézu si vybrat.

O ohřev se u většiny stará elektrické topné těleso s výjimkou halogenových, které jídlo smaží či grilují teplem produkovaným infračerveným světlem. Pokud jde o způsob přípravy, k dostání jsou tři typy fritéz:

Statická – horký vzduch proudí okolo potravin, a tím se zahřívají. Bývá cenově dostupná, ale její nevýhodou je, že někdy smaží suroviny nerovnoměrně a musíte je během přípravy promíchávat.

Dynamická – má rameno nebo lopatku, které potraviny promíchávají. Podmínkou ovšem je, aby byly nakrájeny na malé kousky, aby se mohly během míchání otáčet.

Multifunkční – jak z názvu vyplývá, zvládne toho víc, a tak dokáže nahradit i několik přístrojů. Můžete v ní třeba péct, ohřívat, rozmrazovat, grilovat. Cena bude vyšší, ale možná se právě vám vyplatí.

Na velikosti záleží

A určitě si dobře rozmyslete, jakou budete potřebovat. Na mysli samozřejmě máme nikoliv velikost přístroje, i když i ta je důležitá, pokud máte málo prostoru, ale především velikost koše.

Při výběru myslete na to, pro kolik lidí budete ve fritéze jídlo běžně připravovat. Objem nádoby se většinou udává v litrech a fritézy mívají objem od 1 pro jednočlenné domácnosti, do 6 ½. Jsou i větší, ale ty se využijí spíš v restauracích.

Pokud je domácnost čtyřčlenná, doporučuje se objem 3 litry. Pro představu to odpovídá asi 1,5 kg hranolků.

Jaký výkon

Standardně se pohybuje mezi 1400 až 1800 W. Najdou se i přístroje s menším výkonem, ale u těch je riziko, že se v nich potraviny budou připravovat déle a nebudou opečené do křupava.

Fritézy s vyšším výkonem připraví jídlo rychleji, ale vyšší bude i cena za spotřebu. Hodně záleží na tom, jak často budete fritézu používat. Pokud jen občas, na spotřebu skoro hledět nemusíte. Jiné to bude, když i několikrát týdně.

Kolik za ni zaplatíte?

To asi zajímá úplně každého, protože nikomu se nechce zbytečně utrácet. Levnou fritézu koupíte už za 2000 Kč, ale bude menší a bude mít i méně funkcí, což by vám po čase mohlo vadit. Samozřejmě usmažit hranolky a řízek dokáže, ale to bude asi všechno.

Pokud jsou vaše ambice větší, připlatíte si, ale za 4000 Kč už byste mohli získat kvalitní přístroj.

Příslušenství

Nezapomeňte si zjistit, jaké se dodává v balení vybraného typu.

Protože sami si sice můžete pořídit další, jako třeba pekáč na pizzu, formu na pečení koláče nebo chleba, napařovací košík, grilovací rožně a další věci, ale to bude něco stát a jsou to peníze navíc.

Některé funkce

obr. 3

Horkovzdušná fritéza jich může mít hodně a vy si určitě v prvotním nadšení řeknete, že je chcete všechny. Ale samozřejmě se promítají do ceny, tak zvažte, které opravdu využijete a které jsou pro vás zbytečné.

Například termostat má každá fritéza, ale můžete teplotu nastavovat manuálně nebo pomocí LCD displeje a záleží na vás, co zvolíte.

Časovač

Mají ho také všechny přístroje a nastavíte jím dobu přípravy jednotlivých pokrmů. Na její konec vás upozorní většinou zvukovým signálem.

Odložený start

Zajímavá funkce, která vám dovolí připravit jídlo, i když právě nejste doma. Prostě jen nastavíte čas zapnutí a přijdete k hotovému. Dlužno podotknout, že touto funkcí disponují jen dražší modely.

Přednastavené programy

obr. 4 oříznout jen displej

I tuto funkci má už většina fritéz, i když v různém rozsahu. Je šikovná, a tak nemusíte příliš bádat nad tím, jak dlouho se bude jaké jídlo připravovat.

Různé programy jsou většinou pojmenované podle druhu připravované potraviny, někdy podle typu přípravy a po zmáčknutí nastaví správný čas i teplotu.

Průhledné víko

Umožní sledovat přípravu potraviny bez otevírání přístroje.

Několik dobrých rad

Horkovzdušná fritéza se sice obejde bez oleje, ale pokud si smažené jídlo chcete opravdu vychutnat, jednu lžíci přece jen přidejte. Jeho výběr je na vás.

Pokud nemáte nastavený nějaký program, je vhodné přístroj na chvíli předehřát a až pak do něj vložit jídlo. Tak si totiž lépe zachová šťavnatost, ale na povrchu bude křupavé.

Rozhodně nepřeplňujete fritovací nádobu. Pokud by totiž mezi jednotlivými surovinami bylo málo místa, vzduch by nemusel správně proudit a neusmažily by se rovnoměrně.

Zvolte správný program nebo postupujte podle receptu a nepřesahujte délku smažení a ani nezvyšujte teplotu, protože při nejlepším jídlo vysušíte, v tom horším případě by se mohlo spálit.

Náš tip

I když je příprava jídel v tomto typu fritézy zdravější, nic se nemá přehánět. Vepřový bůček totiž zůstane bůčkem, 300 g hranolků na porci je prostě moc a kukuřice bude mít stále hodně sacharidů. Když ji ale budete využívat s rozumem, bude vám dobře sloužit.

Pár receptů do začátku

Domácí hranolky

4 porce, 60 min.

500 g oloupaných brambor, sůl, lžíce oleje

1) Oloupané brambory nakrájejte na hranolky a ponořte je na 30 minut do vody. Pak je osušte papírovou utěrkou, vložte do mísy a promíchejte se lžící oleje, aby byly všechny omaštěné rovnoměrně. Můžete použít i různá koření.

2) Fritézu rozehřejte na 140–165 °C, hranolky vložte do fritovacího koše a zapékejte 5 až 8 minut. Pokud je chcete péct déle, nezapomeňte je každých 5 minut promíchat. Poté je vyjměte a nechte je vychladnout.

3) Zvyšte teplotu fritézy na 180–200 °C a fritujte dalších 10 až 15 minut, dokud nejsou zlatohnědé. Po druhém smažení hranolky vyjměte a osolte až těsně před konzumací.

Marinovaná kuřecí křidélka

6 porcí, 60 min.

1,5 kg kuřecích křidélek, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce sójové omáčky, 6 najemno nasekaných stroužků česneku, 1 chilli paprička, 1 lžíce grilovacího koření, 1 lžička skořice, 1 lžička kajenského pepře, 1 lžička bílého pepře, 1 lžíce soli, 2 lžíce hnědého cukru, 1 lžíce nasekaného čerstvého, tymiánu, 4 najemno nasekané jarní cibulky, 5 lžic limetkové šťávy, půl hrnku červeného vinného octa

1) Všechny suroviny na marinádu smíchejte dohromady a naložte do ní křidélka.

2) Nechte je marinovat 24 hod. a vložte na 14 až 16 min. do fritézy předehřáté na 200 °C.

Citronový losos

2 porce, 25 minut

2 filety z lososa, 2 lžičky avokádového oleje (nebo olej olivový či arašídový ) nahrubo namletý bílý pepř, šťáva z 1 citronu, sůl

1) Filety z lososa pořádně nasolte, okořeňte, vložte je do citronové šťávy a při pokojové teplotě nechte odležet cca 15 min.

2) Filety vytáhněte ze šťávy, jemně je osušte papírovou utěrkou a pokapejte vámi vybraným olejem.

Teplotu na horkovzdušné fritéze nastavte na 180 °C a lososa pečte 7–8 min.

Minibábovičky

6 ks, 25 minut

100 g hladké špaldové mouky, 1 lžička kypřicího prášku, špetka soli, ½ lžičky skořice, 10 g rozpuštěného másla, 125 ml mléka, 1 zralý středně velký banán, volitelně kousky čokolády, ovoce, ořechy, semínka,….

1) V míse vidličkou rozmačkejte banán na kaši. Vlijte rozpuštěné máslo a metličkou prošlehejte. Přilijte mléko, přisypte postupně ostatní suroviny a spojte v těsto. Na závěr můžete přimíchat například posekanou čokoládu či ořechy.

2) Předehřejte si fritézu, připravte si formičky na mini bábovičky (nebo muffiny), vymažte je a naplňte je těstem kousek nad polovinu. Naplněné košíčky vložte do fritézy a pečte při 180 °C cca 15 minut.

Tip: Po 10 minutách je zkontrolujte špejlí, protože formičky jsou různě velké a také těsto může mít různou hustotu.

Foto: Foto Shutterstock, jurhan.cz, alza.cz, gastromex.cz
Související články
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
24.9.2025
V kotlíku nad ohněm lze tavit a ohřívat nepřeberné množství pochutin, zdaleka to není jen sýr. Fondue můžete připravit masové, s vývarem, zeleninové či ovocné a čokoládové.   Správné ingredience * Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, např. čedar, ementál, goudu či gruyere. * Při dochucování se meze nekladou, hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, mušká
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
reklama
Šikovné tipy
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Rolins vrací tvrdou ránu zlobivému chlapovi?
nasehvezdy.cz
Rolins vrací tvrdou ránu zlobivému chlapovi?
Dara Rolins (52) je bojovnice! Ještě před nedávnem se musela dívat na to, jak se její partner, někdejší úspěšný fotbalista Pavel Nedvěd (53), vodí za ručičku s jejich údajnou společnou kamarádkou Kiki
Zázraky z přírody pro váš půvab, šarm a mladistvý vzhled
nejsemsama.cz
Zázraky z přírody pro váš půvab, šarm a mladistvý vzhled
Která z žen se občas nezadívá do zrcadla a nezapřemýšlí, zda není potřeba něco změnit? Ušetřete peníze a zkuste proměnit svůj domov v přírodní salon krásy a mládí. Domácí omlazující maska je jedním z vůbec nejstarších zkrášlujících rituálů. Ženy jsou odjakživa vynalézavé, a tak během let vznikly stovky přírodních receptů na pleťové masky, které si dokážete sama připravit z běžně dostupných ingrediencí. Stačí
Zkamenělá nacistická ideologie: Prora rekreanty nikdy nepřivítala
epochalnisvet.cz
Zkamenělá nacistická ideologie: Prora rekreanty nikdy nepřivítala
Nacisté chtějí mít všechno pod kontrolou. Na Němce dohlížejí i v jejich volném čase a snaží se jim plánovat dovolenou. Pro tyto účely se rozhodnou na ostrově Rujána vybudovat obří rekreační areál.   Za monstrózní projekt je zodpovědná nacistická organizace Kraft durch Freude (Radostí k síle), starající se o volný čas pracujících. Osm ubytovacích bloků
Proč v supermarketech nejsou okna? Překvapivé marketingové triky, o kterých jste nevěděli
epochaplus.cz
Proč v supermarketech nejsou okna? Překvapivé marketingové triky, o kterých jste nevěděli
I když nakupujete za bílého dne, neobejdete se bez umělého osvětlení. Jinak byste nic neviděli – okna v supermarketu chybí! Proč se obchodníci rozhodli pro stavbu v podobě uzavřené krabice, když by mohli ušetřit za energii? Absence oken je jedním z nejzákladnějších, a zároveň nejpromyšlenějších obchodních triků, které mají jediný cíl: přimět vás utratit co
Rodiče by se neměli hádat před svými dětmi
skutecnepribehy.cz
Rodiče by se neměli hádat před svými dětmi
Když se naši mladí hádali a jejich vztah procházel krizí, utekl malý vnouček z domova. Vnučka to řešila jinak. Volala rovnou policii i hasiče. Každý to asi zažil. Někdy prostě emoce potřebují ven, aby se vyčistil vzduch. Ale když se k tomu přimotají děti, může to mít nedozírné následky. Že ale každé dítě reaguje jinak, to jsme pochopili až u mých
Indický guru Satja Sáí Bába: Zjevoval se na několika místech najednou?
enigmaplus.cz
Indický guru Satja Sáí Bába: Zjevoval se na několika místech najednou?
Postava duchovního učitele Satja Báby je opředena mnoha záhadami. Jeho stoupenci přísahají, že byl nadán nadpřirozenými schopnostmi. Dokázal prý vykouzlit jídlo či různé předměty, uzdravit nemocné neb
Barevný podzim v srdci Šumavy
epochanacestach.cz
Barevný podzim v srdci Šumavy
Příroda je tu tak divoce veselá, až se vám chce radostí vykřiknout. V tomto období navíc září pestrou škálou barev. Šumavské Povydří si v tento čas nelze nezamilovat. Hluboké údolí řeky Vydry charakterizují husté šumavské hvozdy a neustále zvonivě zurčící voda, která vede vašekroky lépe než nějaká GPS. Naučná stezka Povydří je jedna z nejkrásnějších,
Clarence Seedorf přináší fotbalovou vášeň na Maledivy
iluxus.cz
Clarence Seedorf přináší fotbalovou vášeň na Maledivy
Legenda světového fotbalu Clarence Seedorf zavítá na Maledivy, kde v luxusním resortu Joali Being povede dvoudenní sérii fotbalových workshopů pro hosty i místní komunitu. Ve spolupráci se svým projek
Zvěřinová paštika s brusinkami
tisicereceptu.cz
Zvěřinová paštika s brusinkami
Tahle paštika je doslova labužnická – a můžete od ní použít jakoukoli zvěřinu. Uchovávejte ji v chladu. Potřebujete 400 g zvěřinového ořezu 200 g vepřového bůčku 1 cibuli 4 stroužky česneku
Podle vědců bude méně krupobití! Ale když přijde, pak s velkými kroupami
21stoleti.cz
Podle vědců bude méně krupobití! Ale když přijde, pak s velkými kroupami
Kroupy děsí zemědělce, zahrádkáře a vlastně všechny, kdo svá auta parkují pod otevřeným nebem. Mohlo by se zdát, že predikce britských vědců, podle které v budoucnu silných krupobití ubude, je veskrze
Jaká zvěrstva se odehrávala v pracovním táboře u Bratislavy?
historyplus.cz
Jaká zvěrstva se odehrávala v pracovním táboře u Bratislavy?
Německému doktorovi, který šéfuje ošetřovně v pracovním táboře Engerau, je lékařská etika ukradená. O nemocné vězně se příliš nestará a nejednomu z nich svým nedbalým přístupem pomůže do hrobu. A když už musí někoho operovat, dělá to zásadně bez anestezie!   Blíží se konec roku 1944 a Spojenci každým dnem utahují smyčku kolem Německa. Adolf Hitler (1889–1945)
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i