Obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek, a dokonce je považována za tuzemskou superpotravinu.
K léčení se užívají všechny části rostliny, tedy kořen, nať i semena. S těmi bychom ale měli zacházet obzvláště opatrně, protože hrozí předávkování. Pokud jsou součástí nějaké léčebné směsi, vždycky se řiďte návodem.
Na co se užívá?
Petržel, ať už kořen, nebo nať, je silné diuretikum, tedy působí močopudně, z těla se tak vyplavují škodliviny a zlepšuje se funkce ledvin. Tím se omezují otoky a zároveň dochází ke snížení krevního tlaku.
* Obsahuje přírodní žluté barvivo lutein takže má blahodárný vliv na zrak, vhodná je při slábnoucím zraku i šerosleposti.
* Používá se také při zánětech, zejména při zánětu močových cest. Bývá proto i součástí urologických čajů.
* Snižuje i vytváření hlenů, takže je vhodná jak pro alergiky, tak astmatiky nebo pacienty trpící bronchitidou.
* Pomáhá i při řadě trávicích obtíží, ať už se jedná o nadýmání, zácpu nebo nechutenství.
* Ženám pomáhá v době menstruace, kdy tělo zadržuje vodu.
* Konzumace petržele se doporučuje také pro zklidnění potíží v období klimakteria.
* Díky vysokému obsahu železa pomáhá petrželová nať při chudokrevnosti.
Pomáhá i zevně
V lidovém léčitelství se šťáva z kořene používala na pihy a pigmentové skvrny, rány, otoky, místa pobodaná hmyzem. Stačí nakapat na kousek látky, přiložit na postižené místo a nechat tak dlouho, dokud nevyschne. Nebo na ranku přiložte obklad ze spařené natě. Ta ztlumí bolest a potlačí vznik otoku.
Pozor: Látky obsažené v petrželi mohou způsobovat citlivost na světlo a sluneční záření, ve větším množství i poruchy pigmentace.
Kdy pozor?
* Vysoké dávky petržele mohou vyvolat stahy dělohy, takže by měly být opatrné těhotné ženy. Neměly by zkonzumovat v jídle než 1 lžíci nati denně. Opatrně s petrželí také po porodu a potratech, může vyvolat děložní krvácení.
* I když pro zdravé ledviny je petržel prospěšná, lidé s onemocněním ledvin by se měli ohledně množství, které mohou jíst, měli poradit s lékařem.
Recepty z přírodní lékárny
Čaj proti otokům
Čtvrt šálku petrželové nati a kořene petržele v poměru 1:1.
1) Petržel nasekejte nadrobno a vložte do čajového sítka. Zalijte horkou vodou.
2) Po pěti minutách sítko vyjměte. Můžete dochutit medem, zázvorem nebo citronem. Popíjejte 3x denně.
Tip: Pokud se vám nedaří zhubnout v oblasti břicha, může být důvodem zadržování vody. Týká se to zejména žen v menopauze, ale také třeba užívání antikoncepce. Čaj by mohl pomoci.
Mějte však na paměti, že za zadržováním vody může stát i nadměrné solení nebo nedostatečný pitný režim, takže je vhodné zároveň upravit životosprávu.
Víno na podporu srdce
Suroviny: 10 listů naťové petržele, 1 litr kvalitního bílého vína, 1 lžíce vinného octa, 300 g medu
1) Vše dáme do hrnce a 10 minut povaříme, přidáme med a vaříme další 4 minuty.
2) Slijeme a uchováváme v chladu. Užívá se jedna likérová sklenka denně.
Něco pro chuť
Salsa verde
Suroviny: 1 velká hrst nasekaných petrželových lístků, 2 utřené stroužky česneku, 1 lžíce dijonské hořčice, 2 polévkové lžíce opláchnutých kaparů, šťáva z jednoho citronu, 150 ml olivového oleje, sůl, pepř, 1 chilli paprička (nemusí být)
1) Všechny suroviny kromě citronové šťávy a oleje dejte do mixéru a rozmixujte.
2) Poté pomalu přilijte olej, až se vytvoří husté zelené pyré. Přidejte citronovou šťávu, osolte a opepřete.
Tato petrželová omáčka má mnohostranné použití. Hodí se k masu, rybám, těstovinám i k vařené zelenině. V lednici vydrží několik dní.
Víte, že…
… staří Řekové petrželovou natí zdobili hrobky, vplétali ji do věnců vítězů a krmili s ní koně?
… Římané ji nejen jedli, ale dávali ji gladiátorům před bojem pro zvětšení svalů?
… naši předkové věřili, že pokud někdo petržel přesadí, přivolá na domácnost neštěstí?
Foto: Shutterstock