Domů     Ta vůně čerstvě pečeného chleba…
Ta vůně čerstvě pečeného chleba…
24.3.2024

Z domácího pečení chleba se stala velká móda. Někteří nedají dopustit na kváskové chleby pečené v troubě, ale jsou i tací, kteří si netroufají, a raději by se svěřili domácí pekárně.

Musíte se prostě rozhodnout. Jste-li hraví, bude vás bavit stále dokrmovat kvásek a tvořit krásné bochníky, které vypadají, jako by je vyndala z pece vaše babička, pak je vaší nejlepší volbou trouba.

Z pekárny totiž vždycky získáte bochník ve tvaru cihličky, ať už použijete jakékoliv těsto. Ale zase má pekárna nepopiratelnou výhodu v tom, že práce s ní není složitá, navíc těsto sama zamíchá a můžete ji nastavit tak, že vyndáte čerstvý chléb právě k snídani.

A to také není špatné, že? Takže pokud právě přemýšlíte, jakou si koupit, stačí si pár věcí ujasnit a cesta k vašemu prvnímu domácímu chlebu, bude otevřená.

Za kolik

Nebudeme si nalhávat, že cena nehraje roli. O tom, kolik peněz chceme investovat, přemýšlíme při každém nákupu a je to tak správně. Na čem tedy cena pekárny závisí? Roli hraje materiál, ale také velikost a množství funkcí.

Levnější bývají ty vyrobené z plastu, dražší zase nerezové. Obojí svůj účel splní, jen ty druhé mají delší životnost. Pekárnu na běžné pečení s minimem funkcí seženete už za 2000 korun. Za 5000 už koupíte výkonný přístroj s mnoha funkcemi a bohatším příslušenstvím.

Jak velká má být

To závisí na tom, pro kolik lidí chcete péci. Pro čtyřčlennou rodinou pohodlně vystačíte s pekárnou s obsahem 1200–1300 gramů. Pro dvě osoby postačí 500–1000 gramů.

Velikost je důležitá také proto, že na ni musíte mít dostatek místa na lince, pokud tedy nepředpokládáte, že ji budete po každém pečení někam uklízet, což je docela nepraktické.

Materiál formy je důležitý

Možnosti jsou tři. Může být potažená teflonem, ale také nerezová nebo keramická.

Teflonová – najdete ji ve většině pekáren. Snadno se udržuje, ale je náchylná k mechanickému poškození. To se týká nejen kuchyňských nástrojů, ale mohou ji poškodit i semínka či ořechy, které přidáváte do těsta.

Nerezová – mají ji dražší přístroje. Její výhodou je, že má dlouhou životnost. Ale některá těsta se v ní mohou připéci.

Keramická – nesetkáte se s ní příliš často. Je odolná proti poškrábání, těsto se nepřipéká, je ale křehká, takže vyžaduje opatrnější zacházení.

Většina pekáren má formu jen na jeden chleba, ale najdou se i přístroje, kde je forma rozdělena na dvě části, takže můžete upéci dva různé. K některým typům se dá pořídit dělená forma zvlášť.

Jiné zase mají v příslušenství přepážku, kterou velkou formu jednoduše rozdělíte.

Hnětací hák

U menších pekáren najdete jeden, větší mívají hnětače dva, ale ani to nemusí být pravidlem. Na běžné těsto na menší chléb vám bohatě postačí hák jeden. Pokud ovšem budete využívat pekárnu k hnětení těžšího těsta bohatého na semínka, zvolte raději tu se dvěma.

Prohnětení bude důkladnější a těsto vzdušnější. U jednodušších pekáren zůstávají háky v těstě i při pečení a vyndáváte je až na konci, takže dojde k drobnému poškození povrchu chleba. Existují ale i pekárny se sklopným systémem.

Programy a funkce

Každá, i ta nejlevnější pekárna, jich má několik. Ty hlavní se týkají pečení chleba a jsou různé, jak na základní chléb, tak na chléb ze směsí nebo třeba bezlepkový, celozrnný, sladký…

Automatický dávkovač – je umístěn ve víku a většinou jde nastavit to, v jakém pořadí a kdy se budou přidávat suroviny. Pokud ho pekárna nemá, musíte je přidávat ručně.

Program na kůrku – pomocí něj zvolíte stupeň propečení, tedy světlejší nebo tmavší.

Na přípravu těsta – pohlídá všechny přípravné fáze tedy hnětení a kynutí. Některé přístroje mají i program na delší kynutí.

Odložený start – využijte ho třeba, když si naplánujte čerstvý chléb na určitou hodinu.

Automatická paměť – hodí se při výpadku elektrického proudu. Pekárna si po určitou dobu pamatuje, v jaké fázi bylo pečení naposled.

Další programy

Většina pekáren umí kromě upečení chleba ještě spoustu dalších věcí. Třeba zavařovat marmeládu, vyrábět jogurty, některé pekárny zvládnou i maso, sekanou a ryby, připravíte v nich i křupavé škvarky.

To umožňují přístroje, u kterých můžete nastavit na teplotu od 50 do 230 °C. Jestli je všechny využijte, to se asi ukáže až v praxi, při koupi je hlavně důležité se podívat, jestli je ovládání srozumitelné, nejlépe intuitivní.

Ve většině případů se pekárny ovládají pomocí tlačítek a postup se zobrazuje na displeji. Ten by měl být velký a přehledný. A nezapomeňte se podívat, jestli má pekárna vnitřní osvětlení.

Příslušenství

Kromě hlavní nádoby na chléb, by měla mít vaše pekárna v příslušenství odměrky na chléb, vodu a na mouku či směs, nádobu na menší bochník, či nástavec na bagety. Určitě musí mít návod v češtině a výhodou do začátků je knížka s recepty.

Na co dát ještě pozor

Hlučnost – jestli plánujete péci přes noc, je pro vás důležitá. Průměrné hodnoty hluku se pohybují od 50 do 60 dB. Samozřejmě, čím méně, tím lépe.

Délka přívodního kabelu – v kuchyni je vždycky nedostatek volných zásuvek. Pro pohodlné zapojení pekárny by měl mít kabel alespoň jeden metr.

Snadná údržba – na čištění je ideální přístroj co nejméně členitý, který snadno otřete od otisků prstů a mastnoty. Chcete-li si ušetřit práci, zkuste se podívat po takovém, jehož příslušenství se dá mýt v myčce.

Pár receptů pro inspiraci

Rozmarýnový chléb

300 ml vlažné vody, 25 g másla, 1 vejce, 3 vařené brambory (cca 150 g), 1 lžička krupicového cukru, 2 lžičky soli, 630 g pšeničné chlebové mouky, 2 lžičky sušeného droždí

1) Do nádoby pekárny se středními hnětacími háky nalijte vlažnou vodu, přidejte změklé máslo a vejce.

2) Nastrouhejte navrch oloupané vařené brambory, vsypte cukr, sůl, mouku a nakonec droždí. Pokud je těsto příliš řídké, přisypte trochu mouky, záleží na typu brambor. Pečte na základní program na chléb.

3) Upečený chléb nechte chvíli vychladnout a poté vyklopte na mřížku. Nejlépe chutná čerstvý první den.

Celozrnný

500 g mouky (např. 200 g celozrnné žitné chlebové, 200 g celozrnné pšeničné a 100 g hladké mouky, ale poměr si můžete upravit podle sebe), 350 ml vody nebo mléka, 1 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 1 lžička kmínu, ¼ kostky čerstvého droždí nebo 1 lžičku sušeného

1) Do nádoby pekárny nejprve dejte suroviny tekuté, potom mouku, sůl, cukr a koření. Až na závěr nasypte nebo rozdrobte droždí.

2) Pekárnu zavřete a nastavte program na celozrnný chléb, velikost střední a stupeň propečení podle chuti.

Jestli máte možnost volit mezi rychlým nebo klasickým pečením, počítejte s tím, že rychle upečený chléb bude vlhčí, hutnější. Pomalým pečením vytvoříte chléb víc nadýchaný.

Malinový džem

1 kg malin (můžete použít i jiné ovoce, které případně vypeckujete či oloupete), 500 g želírovacího cukru, 1 lžíce citronové šťávy.

1) Maliny rozmixujte s cukrem tyčovým mixérem. Ovoce s cukrem by mělo být v poměru: dva díly ovoce na jeden díl cukru. Přidejte citronovou šťávu, která džem konzervuje.

2) Směs vložte do nádoby na pečení a zapněte program marmeláda. Dobrota se již dokončí sama.

Marmeládu můžete po vychladnutí ihned použít na palačinky nebo chléb s máslem. Nebo ji ještě horkou naplňte do sklenic, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru.

Foto: Shutterstock

Související články
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
reklama
Šikovné tipy
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V přemyslovském knížectví se perou biskupové
historyplus.cz
V přemyslovském knížectví se perou biskupové
Se svými bratry je Vratislav II. od mládí na kordy. Vystát nemůže hlavně staršího Spytihněva. Když ten v roce 1061 nečekaně zemře, může si mnout ruce. Rázem má totiž volnou cestu ke knížecímu stolci. Ani s nejmladším bratrem Jaromírem (kolem r. 1040–1090) ovšem nepojí Vratislava II. (kolem r. 1033–1092) vroucí sourozenecké vztahy. Kníže jen těžce nese,
Tajemství šesti zmizelých lodí: Jaký osud potkal jejich posádky?
enigmaplus.cz
Tajemství šesti zmizelých lodí: Jaký osud potkal jejich posádky?
V období zámořských objevů nebylo nic neobvyklého na tom, že lodě i s celými posádkami zmizely bez jediného svědectví o tom, co se stalo. Někdy se podařilo najít alespoň vraky, jiné však beze stopy zm
Noc v bývalé šatlavě se proměnila v horor a děs
skutecnepribehy.cz
Noc v bývalé šatlavě se proměnila v horor a děs
Tehdy jsme vyrazili s kamarády na výlet. Strhla se bouře, a my byli rádi, že nás jeden dobrý muž nechal přespat ve sklepě. Děsil nás ale tím, že to bývala kdysi šatlava… Objevili jsme se na cestě jako přízraky na kolech. Skupinka čtyř nadšenců, kteří vyrazili za dobrodružstvím. Já, můj budoucí manžel a dva kamarádi. Zuřila zrovna pořádná
Pavouci se špatnou pověstí: Černé vdovy jsou hrozivé, ale malé
21stoleti.cz
Pavouci se špatnou pověstí: Černé vdovy jsou hrozivé, ale malé
Černá vdova. Tento výraz se v lidské společnosti používá pro ženu, vraždící své protějšky. Je to ovšem také poměrně rozšířená přezdívka osminohých predátorů, jež patří mezi snovačky. [caption id="
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Steve Fossett: Pilot rekordů, jehož poslední let zůstal záhadou
epochaplus.cz
Steve Fossett: Pilot rekordů, jehož poslední let zůstal záhadou
Američan James Stephen Fossett (1944–2007) patřil k nejvýraznějším dobrodruhům své doby. Milionář a rekordman, který dokázal posouvat hranice lidských možností na zemi, na moři i ve vzduchu. Jeho cesta od skautských začátků až k sólovému obletu Země v balonu ukazuje, jak daleko může sahat odhodlání a touha po objevování. Během své kariéry stanovil více než
Děly se malé, tiché zázraky
nejsemsama.cz
Děly se malé, tiché zázraky
Nikdy bych neřekla, že může někdo tak vyčerpat, a přitom tak obohatit. Pak jsem ale u sebe měla celé prázdniny vnoučata a to tedy byla jízda. Místy divoká, ale opravdu krásná. Před třemi lety mi syn Ondra zavolal, že se s manželkou hádají a potřebují trochu prostoru. Neváhala jsem ani minutu. „Pošli děti ke mně,“ řekla jsem. Netušila
Plněné chilli papričky s kozím sýrem
tisicereceptu.cz
Plněné chilli papričky s kozím sýrem
Opravdová lahůdka, nejen pro chlapy a nejen na party Suroviny 10 – 12 kusů širších chilli papriček 150 g kozího sýru 2 vejce 250 g strouhanky olej na smažení Postup Papričky omyjeme
Po narození dítěte šokující rozchod s Polívkou?
nasehvezdy.cz
Po narození dítěte šokující rozchod s Polívkou?
Tohle vypadá na vážné problémy! Herec z Jedné rodiny Vladimír Polívka (36) se má s velkou slávou po boku své přítelkyně Magdy stát brzy šťastným tatínkem. Jenomže čím víc se datum porodu blíží, tím
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Dům oběšených panenek: Záhadná expozice, která má šokovat?
epochalnisvet.cz
Dům oběšených panenek: Záhadná expozice, která má šokovat?
Na první pohled klidná zahrada v malé vsi na Vysočině se mění v děsivou galerii. Mezi větvemi stromů se houpou desítky oběšených panenek, některé bez končetin, jiné s rozbitými tvářemi. Není divu, že tohle místo vyvolává otázky: jde o bizarní umělecký záměr, osobní démony majitele, nebo snad temné varování?   Dům, který stojí na okraji
Krása bílého zlata a šperků Diamond Princess od Roberto Coin
iluxus.cz
Krása bílého zlata a šperků Diamond Princess od Roberto Coin
Bílé zlato má v sobě cosi magického. Jeho chladivý lesk připomíná mrazivý zimní vzduch, křišťálovou čistotu a eleganci, která neokázale přitahuje pozornost. V podání značky Roberto Coin získává tato u