Zajít si na oběd v polední pauze s kolegy je fajn. Někdy ale není čas, někdy chybějí peníze nebo není kam.
Navíc se čím dál častěji snažíme jíst zdravě a mít přehled o tom, co jíme. Odtud je už jen krok k tomu, připravovat si jídlo doma do krabičky a v práci je jen ohřát, nebo si udělat něco studeného. A může to být ledacos.
Od salátů po plnohodnotné jídlo až po sytější polévku. Dělá to čím dál víc lidí. Takže jestli mezi ně patříte, možná se hodí malá inspirace.
Kuskus s paprikou
(2 porce)
100 g syrového kuskusu, 200 ml zeleninového vývaru, 1 menší cibule, 7 g oleje, ½ masité červené papriky, 100 g sterilované kukuřice, pepř, sůl
1) Na pánvi s trochou oleje nechte zesklovatět nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou papriku a poduste téměř doměkka.
2) Přidejte sterilovanou kukuřici a ještě chvíli poduste.
3) Kuskus zalijte zeleninovým vývarem tak, aby nad něj sahal asi 1 centimetr. Přiklopte a nechte 5 minut nabobtnat.
4) Pak jej promíchejte s připravenou zeleninou a podle chuti osolte a opepřete.
Zahradnická pochoutka
(2 porce)
100 g drobnějších těstovin, 1 cibule, 7 g oleje, 1 masitá červená paprika, 80 g žampionů, 100 g zelených fazolek (čerstvé nebo mražené), 1 malá cuketa, hrst nasekaných zelených natí (pažitka, petrželka, libeček), mletý pepř, sůl
1) Těstoviny uvařte na skus v osolené vodě a sceďte.
2) Na trošce oleje nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte na plátky nakrájené žampiony a osmahněte je.
3) Dále přidejte na kostičky nakrájenou červenou papriku a chvilku poduste. Přidejte nakrájené předem povařené fazolky (mražené vařit nemusíte), na kostičky nakrájenou cuketu, nasekané zelené natě, koření.
4) Přidejte těstoviny a pak už jen krátce prohřejte.
Fusilli s tuňákem
(4 porce)
170 g těstovin, ½ cibule, 1 velká plechovka tuňáka ve vlastní šťávě, 8 cherry rajčátek, 120 g oliv, lístky bazalky, sůl, pepř, 3 lžíce vinného octa, 6 lžic olivového oleje
1) Těstoviny uvařte podle návodu, sceďte a propláchněte studenou vodou.
2) Nakrájejte cibuli a přidejte k těstovinám (můžete ji vynechat nebo před tím spařit horkou vodou). Přidejte nakrájená rajčata, olivy a nakrájenou bazalku.
3) Z tuňáka slijte tekutinu, nasekejte ho na kousky a přidejte k těstovinám. Přidejte olivový olej, pepř, sůl, ocet a dobře promíchejte.
Cuketové muffiny
(12 kusů)
1× střední cuketa (200–250 g), 3 lžíce olivového oleje, 200 ml kefíru, 100 ml polotučného mléka, 2× vejce, 50 g feta sýra, 50 g mletých mandlí, 240 g celozrnné špaldové mouky hladké, 1 stroužek česneku, 1 lžička sušené bazalky, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, sůl
1) Troubu předehřejte na 190 °C.
2) Cuketu si nastrouhejte najemno a dejte okapat do sítka, které podložíte miskou.
3) Mezitím si vyšlehejte olej, kefír, mléko a vejce.
4) Přidejte najemno nastrouhaný sýr, mandle, mouku, prolisovaný česnek, bazalku a prášek do pečiva.
5) Směs pečlivě zamíchejte, pak přidejte cuketu a opět promíchejte.
6) Směsí naplňte formy na muffiny, dejte do vyhřáté trouby a pečte při 180–190 °C 25–30 minut.
Květákové placičky
(4 porce)
300 g květákových růžiček, 1 vejce, 1 stroužek česneku, svazek čerstvé petrželky, ½ hrnku strouhanky (nebo můžete použít ovesné vločky), ½ hrnku parmezánu (nebo ementál či čedar), sůl, pepř, kmín, majoránku (nemusí být), olej
1) Květák uvařte v osolené vodě s kmínem doměkka a nechte ho vychladnout. Potom ho přendejte do misky, rozmačkejte, přidejte strouhanku, nasekanou petrželku, sýr a koření. Nakonec přimíchejte žloutek a sníh z bílku.
2) Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
3) Ze směsi vytvořte lžící na plechu placičky a potřete je olejem. Pečte 10 minut, potom je otočte a dopečte.
Plněné tortilly
(4 porce)
2 avokáda, 2 kuřecí prsa opečená nebo grilovaná (můžete použít i zbylé maso z pečeného kuřete), 4 malá rajčata, ½ salátové okurky, 4 tortilly, 200 g krémového sýra, 4 listy hlávkového salátu
1) Avokádo rozpulte, zbavte pecky, dužninu vykrojte lžící a podélně nakrájejte. Kuřecí prsa nakrájejte na tenké plátky. Koktejlová rajčata na poloviny, okurku na plátky.
2) Tortilly potřete krémovým sýrem, rozprostřete na ně listy salátu, přidejte avokádo, nakrájená rajčata, okurku a kuřecí maso.
3) Tortilly zarolujte, rozkrojte je na poloviny. Můžete je omotat provázkem, aby držely pohromadě. Výhodou je, že se dají připravit už večer a dát do lednice.
Kuřecí kari
(4 porce)
750 g kuřecího masa nakrájeného na kousky
Na marinádu: 1 bílý jogurt, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička kurkumy, 2 lžičky koření garam masala, ½ lžičky chilli, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru, 1 stroužek česneku
Na kari: 1 lžíce oleje, 100 ml rajčatového protlaku, 1 lžíce cukru, 1 ¼ lžičky soli, 150 ml tučnější smetany
1) Všechny ingredience na marinádu rozšlehejte dohladka. Kuřecí kousky dejte do mísy, zalijte marinádou a dejte do ledničky odležet.
2) Na pánvi rozehřejte olej, přidejte kuřecí kousky a restujte asi 3 minuty. Přidejte protlak a sůl. Stáhněte plamen na minimum a nechte 20 minut táhnout.
3) Nakonec vmíchejte smetanu a odstavte. Jako příloha se hodí rýže, ale také třeba tortilla.
Foto: Shutterstock, Alena Doležalová Domácí krabičková dieta vydavatelství Dona