Jestli jste do této chvíle dělali jen švestková, je čas to vyzkoušet. Budou vám určitě chutnat.
Výroba je snadná a postup je podobný jako u švestek.
Budete potřebovat 3 kg hrušek, 450 g cukru krupice, 1 lžičku skořice, 2 lžíce octa, pár kapek rumu (nemusí být)
1) Hrušky zbavte stopek a jádřinců a nakrájejte na kousky. Tvrdší hrušky můžete oloupat.
2) Do pekáče dejte pečicí papír a na něj hrušky. Povidla se dají dělat i bez něj, ale papír vám usnadní mytí. Zakápněte octem, promíchejte a dejte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte asi 30 minut. Důležité je si pamatovat, že během pečení hrušky nesmíte míchat.
3) Po 30 minutách na hrušky nasypte polovinu cukru a znovu pečte 20 minut. Pak přidejte koření, přisypte zbytek cukru a pečte bez míchání dalších 20 minut.
4) Přikápněte trochu rumu a teprve teď promíchejte a rozmixujte ponorným mixérem (nemusíte úplně dohladka). Povidla naplňte do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Tip: Kdyby se vám zdálo, že jsou povidla ještě moc řídká, klidně je můžete péci o něco déle.