Sobota, 5. dubna 2025
Domů     Tipy na vaření: Ty nejlepší brambory na světě
Tipy na vaření: Ty nejlepší brambory na světě
11.10.2023

Také si myslíte, že uvařit brambory umí každý? Asi ano, ale aby byly opravdu lahodné, hodí se některé jednoduché triky.

Že jsou různé varné typy od A, tedy na saláty, po D na kaši, určitě víte, takže vyberete podle toho, co chcete právě uvařit. Důležitý je i výběr odrůdy.

Pokud nakupujete v supermarketu, tak to asi nepohlídáte, ale když si je pěstujete sami nebo si najdete prodejce na trhu, tak ano. Stačí si zapamatovat, které brambory vám nejvíc chutnaly.

Vařte správně

Spousta lidí vaří brambory tak, že nalijí do hrnce vodu, osolí ji, přidají brambory nakrájené na kousky, někdy co nejmenší, a dají vařit. Brambory jsou sice za chvíli hotové, ale přijdete o všechnu chuť i prospěšné látky. Jak to tedy dělat lépe?

Měli byste je vkládat do vařicí osolené vody. Vždycky je nejšetrnější vařit brambory vcelku, ale když to z jakéhokoliv důvodu nejde, alespoň je nakrájejte na co největší kusy. Nechte znovu dojít k varu a pak ztlumte plamen.

Při vaření se doporučuje do vody přidat trochu kmínu. Nejde jen o vylepšení chuti. Silice obsažené v kmínu jednak pomáhají při nadýmání, jednak neutralizují škodlivý solanin obsažený hlavně v zelených a klíčících bramborách.

V tlakovém hrnci

Názory na vaření v papiňáku se liší. V každém případě je doba přípravy kratší, ale hrozí, že brambory rozvaříte. Musíte čas odhadnout podle druhu a stáří brambor. Celé jsou obvykle hotové za 8 až 9 min, nakrájené za 5. Nebo to můžete zkusit jinak:

500 g brambor nakrájejte na kostičky, propláchněte vodou, dejte do hrnce, přidejte 1 vrchovatou lžíci másla, osolte. V dobře uzavřeném hrnci brambory vařte asi 4-5 minut.

Využijete tak vlastně jen vlastní vlhkosti brambor a jemnosti másla a chuť vás příjemně překvapí.

V mikrovlnce

I tady ušetříte čas a můžete si vybrat z několika způsobů. Dejte jen pozor, pokud chcete dělat brambory ve slupce, musíte ji propíchnout. Doba vaření by měla být 6–7 minut.

– Máte-li starší mikrovlnnou troubu, budete asi vařit v krabičce. Oloupané a očištěné brambory nakrájejte na rovnoměrné kostky, vložte do krabičky, podlijte dvěma lžícemi vody a zakryjte víkem. Podle velikosti to bude trvat asi 6-8 minut.

– Další možností je brambory nakrájet na čtvrtiny, vložit do zavařovací sklenice (720 ml), osolit, přidat podle chuti kmín. Sklenici pak uzavřete šroubovacím víčkem, protřepejte a dejte do trouby na 7 minut na plný výkon.

– Novější trouby mívají funkci Steam, což znamená vaření v páře. Brambory, ale i jiná zelenina se vaří ve speciální misce s dírkovaným dnem, která se postaví na spodní misku s vodou.

Pečené jsou pochoutka

Samozřejmě jen, když se dobře udělají a když se použijí ty správné. Vyberte hezké velké žluté brambory a nakrájejte je na velké kousky, mohou být dobře omyté se slupkou nebo oloupané. Než je však dáte péci, měli byste udělat ještě jednu věc.

Nechte je pět minut spařit ve vroucí vodě. Vyndejte, nechte okapat a dejte na plech. Posolte, zakapejte olejem, který snese vysoké teploty, přidat můžete i bylinky.

Brambory pečte na 200 °C. Když tenhle postup dodržíte, budou vaše brambory krásně křupavé a přitom vevnitř vláčné.

Aby kaše byla skvělá

Toho, kdo miluje bramborovou kaši, určitě neuspokojí taková, která lepí, nebo obsahuje kousky, má ošklivou barvu… Způsobů jak kaši zkazit je spousta. Pojďme si ale raději říci, co udělat, aby byla opravdu lahodná, hedvábná, žluťoučká.

Začít musíte u vaření

Ani na kaši nevařte brambory nakrájené na příliš malé kousky, přišli byste totiž o veškerou chuť. Tedy lépe je vařit vcelku nebo nakrájené na velké kusy a vodu dostatečně osolit, abyste na závěr kaši jen dochutili. Bude to déle trvat, ale vyplatí se to. A co dál?

Vyhněte se mixéru

Přesněji řečeno raději všem. Můžete použít šťouchadlo, ale nejlepší je lis na brambory nebo mlýnek. Myslíte-li si, že bez šlehání to nejde, použijte metlu, ale až v závěrečné fázi. Uvidíte, že se vám ruční práce vyplatí. Teď přijde na řadu máslo. Nešetřete.

Máslo dodává chuť, takže byste ho měli dát opravdu dost. Pro představu ne méně než 100 g na 500 g brambor. Přidávejte je postupně a energicky míchejte.

Když už kaše začne získávat hedvábnou strukturu, začněte přilévat horké plnotučné mléko a vyšlehejte metlou do hladka.

Foto: Shutterstock

Související články
2.4.2025
Zůstal vám doma tři dny starý chleba, který už se nikomu jíst nechce, ale vyhazovat ho je taky škoda? Možná by se dal ještě skvěle zužitkovat a zároveň byste si mohli pochutnat. Ceny pečiva vystřelily za poslední měsíce do výše, o níž se nám dřív ani nezdálo, a tak jsme připravili tipy, jak chléb využít do posledního krajíčku. Nápadů je více, tudíž se nám sem ani všechny nevejdou. Jednu radu si v
28.3.2025
Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto po ránu vhod. Velmi snadno se o takovou snídani postarají vaflovače nebo topinkovače. Jen si musíte koupit ten správný přístroj. Především je třeba zvážit, pro kolik porcí teplou snídani připravovat. I mezi obyčejnými topinkovači a vaflovači je rozdíl v tom, kolik kousků umí najednou připravit. Pro pohodlí a rychlost jsou také důležité doplňkové funkce. J
27.3.2025
Máme je rádi už proto, že vyřeší večeři i pohoštění, a většinou nám i ušetří peníze. Navíc můžeme zpracovat spoustu surovin, které nám doma přebývají, a fantazii se meze nekladou. A pokud vás právě nic nenapadá, přinášíme trochu inspirace. Vajíčková 3 vejce, 1 lžička plnotučné hořčice, 4 lžíce másla, pažitka, sůl, pár kapek citronové šťávy, špetka cukru, sladká paprika, lžička olivového oleje 1
25.3.2025
Kozí sýr nemá jednu chuť ani texturu: Může být vyzrálý i sametově hladký, plísňový nebo pikantní, drobivý či přírodně jemný a snadno roztíratelný, stejně jako doladěný kořením. A seženete jeho různé druhy dnes téměř v každém supermarketu. Dokonce existuje řada kozích farem, které prodávají domácí kozí sýry i v bio kvalitě. Asi si ale řeknete, proč byste ho měli jíst. Protože je zdravý Kozí mlé
21.3.2025
Cibule není jenom přírodním elixírem pro léčbu neduhů, ale hlavně kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Cibulačku a smažené cibulové kroužky asi všichni známe. Ale co zkusit cibulovou pizzu z listového těsta, cibulovou pomazánku nebo cibulový koláč? Smažené kroužky Potřebujete: 3 velké cibule, 1 lžíci solamylu, 6 lžic hladké mouky, 2 vejce, mletý pepř, 6 lžic piva, olej na s
reklama
Šikovné tipy
Nálada jako aprílové počasí: Co s tím?
Výkyvy naší psychiky nás někdy dokáží dostat na kolena. Jsme hádaví, protivní – prostě chvíli obloha bez jediného mráčku, chvíli zataženo s monzunovými dešti. Jak s tím žít? Náladovost nemusí být jen projevem labilní psychiky nebo špatné výchovy. Změny nálad mohou ukazovat i na fyzické potíže, nejčastěji hormonální, typicky provázejí premenstruační syndrom a menopauzu. Může […]
Lepicí váleček odstraní nejen chlupy
Původně byl sice určen pro majitele chlupatých domácích mazlíčků, aby jim pomohl zbavit oděv od chlupů, jenže tenhle šikovný pomocník umí víc než očistit kabát či sukni. Lepicí váleček stojí pár korun a určitě se vyplatí, když ho budete mít nejen doma ve skříni, ale i třeba v miniverzi v kabelce. Poradí si totiž s […]
Rozkvetlá kartička místo pugétu
Hodí se jako pozornost, ale i na výzdobu domova, když ji zarámujete. Navíc tak zužitkujete i drobné zbytky látek a galanterie. Potřebovat budete kus pevného kartonu, krepový papír, lepidlo a zmíněné zbytky látek, stužek či krajek. Předem je třeba také promyslet, zda obrázek bude zavěšený nebo instalovaný ve stolním rámečku, a podklad podle záměru upravit. […]
Dáte si kaki?
Určitě vás každý rok lákají ty zářivě oranžové plody, a kdo je už někdy zkusil, sáhne po nich, jen co se objeví. Pokud patříte mezi ty, kdo k tomu ještě nesebrali odvahu, je čas to napravit. Kde se vzalo? Pochází z jihovýchodní Asie, v Číně se prý pěstovalo už před 2000 lety a je plodem […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Ovesná kaše s hruškou
nejsemsama.cz
Ovesná kaše s hruškou
Ovoce je vítanou součástí vydatné snídaně, kromě zdravé energie z fruktózy obsahuje i vlákninu, jejímž zdrojem jsou i ovesné vločky. Domácí kaše doplněná ovocem tedy bude po ránu to pravé. Potřebujete: ✿ 50 g ovesných vloček ✿ 350 ml mléka (část můžete nahradit vodou) ✿ špetku soli ✿ 15 g másla ✿ 10 g třtinového
Hollywoodský zámek se špetkou koření
rezidenceonline.cz
Hollywoodský zámek se špetkou koření
Jedna pohádka skončila a začíná druhá. Tak nejspíš vnímá členka bývalé skupiny Spice Girls Melanie B konec manželství s filmovým producentem Stephenem Belafontem. Je to i důvod, proč „poslali do světa“ společné bydlení. Honosné čtyřpodlažní sídlo o rozloze 1593 čtverečních metrů se nachází ve známé losangeleské čtvrti Bird Street, která je legendární nejenom velkolepými výhledy
Stylová oslava jara: Velikonoční brunch v restauraci ZEM nabídne hravou symfonii chutí a barev
iluxus.cz
Stylová oslava jara: Velikonoční brunch v restauraci ZEM nabídne hravou symfonii chutí a barev
Restaurace ZEM zve na velikonoční brunch, který slibuje stylový sváteční zážitek v samotném srdci Prahy. Uskuteční se v neděli 20. dubna od 12:00 do 15:00 hodin a nabídne vše, co si od dokonalého brun
Bála jsem se, aby ten krasavec nebyl ženatý
skutecnepribehy.cz
Bála jsem se, aby ten krasavec nebyl ženatý
Seznamování se s muži je věda. Myslela jsem, že se mi to nepodaří a zůstanu na ocet. Naštěstí mi dobrou radou pomohla babička. Byla jsem přesvědčena, že se s nikým vhodným neseznámím a že se nevdám. Kdyby alespoň máma tolik nevyváděla! Nesla těžce, že má neprovdanou dceru, a vzhledem k pesimistické povaze žádné světlo na konci tunelu neviděla. A já už vlastně
Mezi moderátory Šípem a Krausem to vře?
nasehvezdy.cz
Mezi moderátory Šípem a Krausem to vře?
Jestli se dá na televizních obrazovkách mluvit o nějaké obrovské a dlouhodobé konkurenci, rozhodně je to ta mezi moderátory Karlem Šípem (79) a Janem Krausem (71). I když koluje mnoho drbů o tom,
Tajemství alchymie: Jak se měnilo stříbro ve zlato?
epochaplus.cz
Tajemství alchymie: Jak se měnilo stříbro ve zlato?
Na rozdíl od podvodníka Edwarda Kelleyeho, se Michal Maier v oboru alchymie řadí ke skutečným zasvěcencům. Vystudovaný lékař a filozof propadne pokusům s rozmanitými látkami v baňkách v roce 1599. Němec Michael Maier (1568–1622) přečte obrovské množství odborných spisů. „Roku 1604 začal Maier společně se svým nevlastním bratrem pracovat na univerzálním léku, přičemž částí jejich práce bylo Velké Dílo,
Šoupli komunisté zachránce Zápotockého do kriminálu?
historyplus.cz
Šoupli komunisté zachránce Zápotockého do kriminálu?
Přijelo si pro něj gestapo. Naloží ho do auta a odvezou do Prahy. Nacisté si pro Mikoláška nachystali obtížnou zkoušku. Má rozpoznat nemoci z 29 vzorků moči. Pohledem, tak jak to prý dělá vždycky! Janovi je jasné, že pokud se splete, domů se jen tak nevrátí. Pokud tedy vůbec… Dětství má provoněné nejrůznějšími rostlinami, protože jeho
Vynález mikrobiologa R. R. Rifea: Dá se rakovina vyléčit během tří minut?
enigmaplus.cz
Vynález mikrobiologa R. R. Rifea: Dá se rakovina vyléčit během tří minut?
Royal Raymond Rife (1888–1971) je vynikající americký vědec a mikrobiolog, který si na vrub připsal hned několik významných vynálezů. Jeho nevídaný úspěch přichází poté, co se mu podaří zkonstruovat m
Těstoviny s hříbkovou omáčkou
tisicereceptu.cz
Těstoviny s hříbkovou omáčkou
Nejlépe se pro tento recept hodí hříbky nebo lišky. Suroviny 4 lžíce másla 1 cibule 250 g čerstvých hub 200 ml smetany 2 lžíce hladké mouky 3 lžíce strouhaného parmazánu 500 g těstovin sů
Zápisy do prvních tříd již běží, jsou vaše děti připravené? Otestujte je!
21stoleti.cz
Zápisy do prvních tříd již běží, jsou vaše děti připravené? Otestujte je!
Zahájení školní docházky je nejen významným milníkem v životě dítěte, ale i změna v rytmu života celé rodiny. Zápisy do škol jsou již v plném proudu a rodiče někdy tápou, co jejich potomky při něm vla
Kostel sv. Vincence v Liberci: Krása z červených cihel
epochanacestach.cz
Kostel sv. Vincence v Liberci: Krása z červených cihel
Většinu kostelů najdeme na hlavních náměstích, tenhle ale leží trochu stranou městského ruchu. O to je ovšem zajímavější na pohled a také jeho historie se běžným představám o církevních svatostáncích poněkud vymyká. Tím, co znamenal Baťa pro Zlín, byla na přelomu 19. a 20. století firma Johann Liebieg & Co pro Liberec. Ve čtvrti zvané
Islandští Bonnie a Clyde zabíjeli vlastní děti
epochalnisvet.cz
Islandští Bonnie a Clyde zabíjeli vlastní děti
Dva uprchlíci s pronásledovateli v zádech balancují na vrcholu vysokého vodopádu. Holčička, kterou nesou, je příliš velkou přítěží, a tak končí ve zpěněných vodách hluboko dole. Vesnička Hlíö na jihu Islandu není na počátku 18. století ničím významná. Ani skromnou farmářskou rodinu, která tu žije, nikdo nepovažuje za výjimečnou. V roce 1714 přichází na svět syn, který