Domů     Aby dobře kynulo
Aby dobře kynulo
26.9.2023

Existuje spousta prostředků, které kynutí pomohou či nakypří těsto. Někdy jsme ovšem na rozpacích, jaký vybrat.

Použít můžeme prášek do pečiva, jedlou sodu, vinný kámen nebo droždí, a to jak sušené, tak čerstvé.

Droždí

Potřebujeme je do všech kynutých těst. V těch nám různé kypřicí prášky moc nepomohou. Droždí totiž zachovává v kynutých těstech šťavnatost a jemnost, což jiná kypřidla nezvládnou. Teď možná vyvstane otázka, které použít. Sušené, nebo čerstvé?

– Čerstvé

Obsahuje živé kvasinky, a proto je třeba s ním správně zacházet. Jinak může naše snažení přijít vniveč. Důležité je, aby bylo opravdu čerstvé, to poznáte už podle typické vůně, a uchovávat bychom je měli v lednici a nepříliš dlouho.

Nesvědčí mu ani střídání teplot. Špatně skladované nebo staré droždí rychle ztrácí svou schopnost kvasit.

Problémem může být i to, že zatímco sušené droždí od jednoho výrobce je vždycky stejné, čerstvé mívá v různých šaržích mírné odchylky, takže se může stát, že bude fungovat při stejném receptu jinak. Navíc někdy bývá z těsta cítit, což vadí zejména u sladkého pečení.

– Sušené

Jeden sáček se zpravidla dává na půl kilogramu mouky. Lepší je ale přečíst si návod, protože množství se může u jednotlivých značek trochu lišit. Největší výhodou sušeného droždí je to, že se nekazí a je stále po ruce.

Většinou se používá tak, že je smícháte s moukou. Jedině u těst, která jsou sušší, jako je třeba brioškové, můžete droždí rozmíchat v troše vody, aby nasáklo.

Jak s nimi pracovat?

Obě droždí můžete vzájemně nahradit, a to v poměru 1:2. Tedy tam kde potřebujete 10 gramů sušeného, musíme dát 20 gramů čerstvého. Z čerstvého droždí někteří dělají kvásek, ale není to nutné, a navíc udělat správný kvásek se musí umět.

Naše babičky zadělávaly většinou těsto rovnou. Měli byste se vždy držet receptu, protože právě odchylka v práci s droždím může znamenat neúspěch.

Jedlá soda

Na kypření se používá docela často, ale je potřeba vědět jak. Jedlá soda je totiž zásaditá, a aby fungovala správně, musíte dodat něco kyselého. Proto se většinou míchá se lžící octa nebo citronové šťávy.

Stejně fungují i zakysané mléčné výrobky, tedy různá podmáslí nebo kefíry. Před použitím je dobré sodu nejdřív trochu rozmíchat s vodou, aby se rozpustila. Pozor musíte dát také na použité množství.

Jedlá soda je asi třikrát až čtyřikrát silnější než prášek do pečiva a vůbec neplatí, že čím víc jí dáte, tím nadýchanější těsto vznikne. Naopak. Pokud jí použijete moc, může mít těsto nepříjemnou kovovou pachuť.

Kypřicí prášky

Je jich několik druhů a každý se dá použít na něco trochu jiného, proto je dobré znát rozdíl mezi nimi.

– Klasický

V něm je kypřicí látkou jedlá soda, ale také obsahuje kyselé složky, většinou fosforečné soli. Kromě toho se do nich přidává mouka a škrob, a to proto, že prodlužují trvanlivost, protože pohlcují vlhkost.

Klasický kypřicí prášek se přidává do třeného, křehkého a piškotového těsta. Výrobci obvykle radí zpracovat těsto rychle, aby prášek působil až po vložení do trouby. Tedy nemíchat těsto příliš dlouho nebo je nenechávat stát.

Nejlepší je přidat kypřicí prášek k sypkým surovinám a do těsta ho vmísit až ke konci celé přípravy.

– S vinným kamenem

Je to zdravější alternativa, protože neobsahuje fosfáty jako klasický prášek. Pak existuje prášek, který se u nás prodává pod názvem cream of tartar, což je vlastně čistý vinný kámen. Používá se například, když modelujete z karamelu.

Když totiž do cukru přidáte špetku vinného kamene, zabrání krystalizaci a udělá ho elastičtějším, takže se s ním pak dobře pracuje. Někdy ho objevíte jako ingredienci v receptech, ve kterých se šlehá bílek.

Sníh výrazně nabývá na objemu a zůstane tuhý – je tedy ideální při přípravě sněhového pečiva, jakou jsou například pusinky. Podobně jako na vaječné bílky působí i na šlehačku a zvětšuje i objem těst a krémů. Je vynikající i při přípravě domácího fondánu.

– Do perníku

Milovníci perníkových těst tenhle voňavý prášek znají. Obsahuje kypřicí látky a směs perníkového koření. Při jeho použití je potřeba vždycky pracovat podle receptu. Někdy se totiž prášek nejen přidá, ale musí se také nechat odležet.

Složení jednotlivých prášků, které trh nabízí, se mírně liší hlavně v použitém koření. Některé například obsahují muškátový oříšek, jiné nikoliv, podobné je to třeba s použitím kardamomu.

A protože koření výslednou chuť zásadně ovlivní, vybírat byste měli pečlivě. Ale je tu i druhá možnost. Můžete si vyrobit kypřicí prášek sami. Stačí, když podrtíte vybrané koření v hmoždíři a smícháte s jedním sáčkem prášku do pečiva.

Základem by měla být skořice, badyán a hřebíček, přidat můžete ještě kardamom, muškátový oříšek, citronovou kůru a koriandr.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno ale přišli na to, že Pe
1.5.2024
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat mezi vaječnými a bezvaječnými, semolinovými či celozrnnými, z pšenice, špaldy nebo
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
26.4.2024
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí 1-4 šálky kávy, nemusíte se starat o objem nádoby na vodu ani o rychlost přípravy. Vy
23.4.2024
Tento koláč vypadá dokonale, ale i tak chutná. Do tvarohu můžete zamíchat dvě lžíce máku nebo do něj vmíchat ovoce. Zdobit můžete také čerstvým ovocem, třeba jahodami. Ingredience na 1 formu Na těsto 300 g hladké mouky 150 g másla 1 vejce 1 žloutek 1 lžička nastrouhané citronové kůry 100 g moučkového cukru 1 lžička prášku do pečiva Na náplň 500 g měkkého tvarohu 150 g selskéh
reklama
reklama
Šikovné tipy
Nechtěný pozůstatek zimy: Plíseň v bytě
Nejlepší obranou proti plísním je sucho. To ale dost dobře není možné udržet v koupelnách ani kuchyních, navíc po zimě, kdy jsme tolik nevětrali. Pára vzniká při vaření, praní, sušení a sprchování. Pokud ji včas neodsajete digestoří a ani řádně neodvětráte, kondenzuje na zdech a posléze se do nich vsakuje. Pak už není daleko k […]
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu), […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Ve snech se mi zjevila tragédie
skutecnepribehy.cz
Ve snech se mi zjevila tragédie
Opakovaně se mi zdál děsivý sen. Budila jsem se zpocená hrůzou, a tak jsem musela jeho významu přijít na kloub. Děsivý sen se mi pravidelně vracel a já se budila se srdcem v krku a zpocená hrůzou. Noční můry jsem mívala pravidelně při každém úplňku! Už jsem z toho byla zoufalá. Nevěděla jsem, jestli mám
Ruiny hradu Cvilín, svědkové zákeřné vraždy?
enigmaplus.cz
Ruiny hradu Cvilín, svědkové zákeřné vraždy?
Zříceninu hradu Cvilín najdeme jihovýchodně od hornoslezského města Krnov. Tajemné pozůstatky starobylého hradu se nad řekou Opavicí tyčí již od dávných dob [gallery ids="140530,140531,140529"] P
Jak jsem začala věřit na minulé životy?
nejsemsama.cz
Jak jsem začala věřit na minulé životy?
K takovým věcem jsem byla vždycky nedůvěřivá. Lidé si dokážou hrozně vymýšlet! Pak ale přišel ten zvláštní zážitek, který mě přesvědčil. V y, kdo se zajímáte o minulé životy, určitě tu knihu dobře znáte. Jmenuje se Život po životě a napsal ji dr. Moody. Když se mi dostala do rukou, tak jsem na karmu a nějaké minulé či budoucí životy
Moore chce všem vytřít zrak! Tak nestárne
nasehvezdy.cz
Moore chce všem vytřít zrak! Tak nestárne
Herečka Demi Moore (61) ve svém věku vypadá fantasticky a také si na tom zakládá. Mnozí však pochybují, že by měla tak dobré geny, a její dokonalost přisuzují spíše návštěvám kliniky plastické chiru
Banánový koláč
tisicereceptu.cz
Banánový koláč
Tento lahůdkový koláč můžete připravit i do chlebíčkové formy. Na vysypání formy se dá použít mletý kokos, mleté ořechy i strouhanka. Ingredience 4 vejce 200 g moučkového cukru 1 banán 2 lžíc
Zvláštní populace hadů, která zvládá herecké výkony
21stoleti.cz
Zvláštní populace hadů, která zvládá herecké výkony
Pokud se had stane obětí útoku, obvykle volí dvě strategie; buď reaguje protiútokem nebo útěkem. A pak jsou tu ještě užovky z ostrova Golem Grad v Severní Makedonii. Ti v případě ohrožení předvedou he
VETERÁNI NA ZÁMKU
epochanacestach.cz
VETERÁNI NA ZÁMKU
Zámek Nelahozeves připravil další setkání fanoušků historických vozidel. Automobily, motorky, bicykly, vojenská a hasičská technika a jiné stroje do r. v. 1990. Plánovaný program akce: 🛞 08:00 – 10:00 příjezd a registrace účastníků 🛞 10:30 – 10:45 přivítání účastníků a návštěvníků panem Lobkowiczem 🛞 10:00 – 15:00 prohlídky zámku zdarma pro
Mühle Glashütte se prezentuje novou linií hodinek Sportivo
iluxus.cz
Mühle Glashütte se prezentuje novou linií hodinek Sportivo
Jak hodinářský web Chronoblog uvedl, tak je veřejně známo, že Thilo Mühle, generální ředitel saské společnosti Mühle Glashütte, a jeho syn Dustin jsou zapálení sportovci. Thilo je nadšeným cyklistou a
Obraz plačící chlapec: Proč nikdy neshoří?
epochalnisvet.cz
Obraz plačící chlapec: Proč nikdy neshoří?
Jako nejprokletější obraz na světě bývá označován Plačící chlapec. Údajně je na něm dítě, jehož rodiče zemřeli při požáru a ono pak proklelo každé místo, kde se nacházelo. Jakékoliv jeho zpodobnění má nosit smůlu a domy, v nichž se obraz objeví údajně často shoří na popel. Podle zpráv hasičů ale samotný obraz neshoří nikdy. Má
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Christian Slater: Od divokých skandálů k střízlivosti
epochaplus.cz
Christian Slater: Od divokých skandálů k střízlivosti
Christian Slater, americký herec známý svými rolemi ve filmech jako „Robin Hood: Král zbojníků“ nebo „Jméno růže“, byl kdysi synonymem pro bouřlivé večírky, drogy a skandály. V 90. letech 20. století se jeho kariéra stala stejně známou pro skandály jako pro filmové úspěchy. Sexuální obtěžování, konflikty s policií, a dokonce i útoky na přítelkyni byly
De Gaulleova neteř byla pro Němce cenné rukojmí
historyplus.cz
De Gaulleova neteř byla pro Němce cenné rukojmí
Už je to tady. Vyvolávají jména vězňů do transportu do lágru. Když zazní jméno Geneviève de Gaulleová, začnou ostatní internovaní tleskat. Aspoň malé pohlazení na duši pro mladou ženu před cestou do Ravensbrücku.   Ví, že ten aplaus nepatří jen jí, ale hlavně jejímu milovanému strýci. Jistě by na ni byl hrdý, nejen za činnost