Domů     Když jíte „tak trochu jinak“
Když jíte „tak trochu jinak“
4.6.2023

Přemýšleli jste někdy, jak se liší veganské, vegetariánské, RAW a bezlepkové jídlo oproti tomu běžnému, klasickému? Víte, co v nich chybí a čím je vhodné nedostatky nahradit?

Každý ví, že strava by měla být pestrá, rozmanitá, výživná a hlavně zdravá. Přesto máme své vyzkoušené recepty, které rádi a často opakujeme a střídáme. Ve spíži máme své oblíbené potraviny a – ruku na srdce – ne vždy je náš jídelníček opravdu vyvážený.

Lidé, kteří se z jakéhokoli důvodu rozhodli dát přednost jinému typu stravování, to mají ještě složitější. Na co by se měli v jídle zaměřit?

Obecná pravidla

Ať už patříte mezi „všežravce“, vegetariány, vitariány nebo do jakékoli jiné skupiny „…tariánů“, platí pro všechny obecná pravidla:

* Kvalitní potraviny by měly mít dostatek vitaminů a minerálů. Jsou to tzv. mikroživiny a jsou základem zdraví.

* Další důležitou složkou je vláknina, která v živočišných potravinách úplně chybí. Je ale nezbytná pro bakterie, které žijí ve střevech.

* Denně by měla být zařazena zelenina a ovoce, alespoň půl kilo na den a minimálně polovinu z toho v syrovém stavu.

Cizrna
Cizrna

Život bez lepku

Bezlepkovou dietu musí přísně dodržovat lidé, kteří jsou alergičtí na lepek – celiaci. Lepek je bílkovina, kterou najdeme v obilí, konkrétně pšenice, žito a ječmen tvoří bílkovinu zvanou gluten nebo také lepek.

Když se lepek dostane u celiaků do tenkého střeva, aktivuje imunitní systém a střevní sliznice se zanítí. Povrch sliznice se poškodí a tělo pak již nedokáže zužitkovat výživu, kterou dostává. Výsledkem je nedostatek živin i energie.

Uvádí se, že celiaci trpí především nedostatkem železa. Dobrou zprávou je, že s bezlepkovou dietou je možné normálně žít.

Jak má vypadat jídelníček celiaka

* Jediným způsobem, jak se celiakii vyhnout, je úplně vyloučit lepek ze své stravy. Přitom kromě pečiva, těstovin, sušenek nebo cereálií ho najdete i v surovinách nebo v polotovarech, v nichž byste ho nečekali.

Například ho obsahují hranolky, bramboráky, zmrzlina, čokoláda, kečup, hořčice, ale také prášek do pečiva, pudink a jiné. Sledujte proto obaly na potravinách a čtěte si složení.

* Můžete si přímo kupovat potraviny určené pro celiaky. Sortiment je opravdu bohatý a stále se rozšiřuje. Nemusíte přitom zkoumat, zda kupujete správné jídlo.

Vedle klasických prodejen s potravinami jsou ty bezlepkové k sehnání i v prodejnách se zdravou výživou, ale také v lékárnách, některých drogeriích a na internetu.

* Vaření a pečení se v bezlepkové kuchyni v zásadě neliší od té běžné. Klidně používejte svoje vyzkoušené recepty. Téměř všechno totiž lze vyrobit i v bezlepkové variantě, a proto nemusíte zanevřít ani na knedlíky a husté omáčky.

Náročnější jsou jen jídla z moučných těst (buchty, chléb, cukroví). Můžete zůstat u tradiční české kuchyně, ale máte jedinečnou příležitost nahlédnout i do kuchyní jiných národů.

* Na pečení vlastního bezlepkového chleba je dobré si pořídit domácí pekárnu.

* Při dietě u problémů se zažívacím traktem byste měli pamatovat na tři základní pravidla: omezit tuk, jíst častěji, ale menší množství jídla (vyhýbat se velkým porcím) a omezit nadýmavé potraviny, především některou zeleninu a luštěniny.

* Nahraďte problémové obiloviny rýží, kukuřicí, bramborami, bramborovým a kukuřičným škrobem, sójou, amarantovou moukou a dalšími bezlepkovými potravinami.

* K nejčastějším chybám v dietě celiaků patří konzumace potravin, kde je příměs mouky skrytá (uzeniny, konzervy). Lepek může být i ve vnějším potahu léků, ve žvýkačkách, polévkách a hořčici.

* Naopak bez potíží můžete jíst maso, vejce, ovoce, zeleninu i mléčné výrobky. Jen pozor, aby například v jogurtu nebyl skrytý lepek.

* Zahušťujte jenom solamylem nebo maizenou a sójovou, amarantovou, rýžovou nebo bezlepkovou moukou.

* Doporučuje se obohatit jídlo o vápník, například v podobě doplňku stravy.

Recepty:

Kuřecí prsa s kokosovým mlékem

4 uvařená kuřecí prsa * 200 g pórku * 200 g zeleninového fenyklu * 200 g čerstvého špenátu (nebo mraženého listového) * hrst čerstvých koriandrových listů * 800 ml kokosového mléka * 25 g bramborové moučky * šťáva ze dvou citronů * olivový olej * sůl a bílý pepř

1) Pórek i fenykl nakrájejte na velmi tenké plátky a vložte na hlubokou pánev s rozpáleným olejem. Pod pokličkou poduste asi 20 minut.

2) Přidejte uvařená kuřecí prsa a špenát.

3) Pak vmíchejte bramborovou moučku rozmíchanou v kokosovém mléce na hustou kaši. Do pánve přidejte zbytek mléka. Zamíchejte a chvilku ještě poduste.

4) Nakonec ochuťte koriandrem, citronovou šťávou, solí a pepřem.

5) Podávejte s rýží basmati. Jako přílohu servírujte i zeleninu.

Borůvkové a brusinkové muffiny

75 g tuku * 40 g cukru * 1 menší vejce * 120 ml mléka * 75 g mouky z cizrny (přesít) * 75 g rýžové mouky * 1 vrchovatá lžička kypřicího prášku (bez lepku) * špetka soli * 40 g brusinek * 40 g borůvek * lze přidat ½ lžičky vanilkové tresti

1) Ušlehejte tuk, cukr, vejce a mléko.

2) Ve druhé míse smíchejte obě mouky s práškem do pečiva a solí a postupně je vmíchejte do tekuté směsi. Pokud chcete, přidejte vanilkovou tresť. Nakonec zlehka vmíchejte borůvky a brusinky.

3) Těsto dejte do papírových košíčků a ty vložte do formy na 6 muffinů. Pečte přibližně 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Jestli neseženete čerstvé brusinky a borůvky, můžete použít velké rozinky nebo sultánky.

Veganství

K rozhodnutí stát se veganem nemusí nutně vést zdravotní důvody. Může to být třeba víra. Aktivní vegani tvrdí, že přejít na tuto stravu je kreativní proces, při kterém nováček pozná spoustu nových chutí a ještě si užije hodně zábavy.

Ať tomu věříme, nebo ne, každopádně je veganská strava pestrá. Zjednodušeně veganství znamená nejíst žádné potraviny živočišného původu.

Co by v jídelníčku vegana nemělo chybět

* Každý den je důležité snít hrst ořechů a semínek. Ořechy předem namočte ve vodě, nejlépe přes noc, a pak propláchněte. Zvýšíte tím vstřebatelnost živin i chutnost.

* Denně byste měli sníst i dávku luštěnin a obilovin.

Luštěnin se v kuchyni nebojte, jsou univerzální potravinou a dá se z nich připravit téměř cokoliv – pomazánky, karbanátky, poslouží jako přídavek do salátů, základ mexické pánve, můžete je jíst pečené nebo jimi v řadě receptů nahradit maso (třeba cizrna na paprice). Pozor ale, na luštěniny si tělo potřebuje zvyknout.

* Vegan by se neměl vyhýbat žádné skupině potravin rostlinné říše, pokud k tomu nemá zdravotní důvod (alergie, intolerance,…).

* Velmi důležité je doplňovat vitamin B12, který je výhradně živočišného původu. Ovšem bylo zjištěno, že aktivní formu vitaminu B12 obsahují také fermentované potraviny, např. tempeh.

Najdete ho také v chlorelle, v mořských řasách (nori) a v houbách (například houba šitake). Ve všech uvedených zdrojích ale nemusí být vitamin B12 obsažený v dostatečném množství. Využívejte proto také doplňky stravy.

* Studie ukazují, že vegané mají v průměru nižší příjem vápníku, a tím také vyšší riziko zlomenin. Je proto velmi nutné si jeho příjem hlídat a případně i ten tělu dodávat doplňky stravy.

Jeho přírodním zdrojem je zelená listová zelenina s nízkým obsahem šťavelanů (kadeřávek, kapusta, čínské zelí, brokolice,…)

Tipy:

* Slunečnicová semínka jsou perfektním základem pomazánek – stačí je na pár hodin namočit a pak rozmixovat například se sušenými rajčaty a špetkou citronové šťávy.

* Pomletý vlašský ořech smíchaný v poměru 4:1 s lahůdkovým droždím a trochou soli je skvělý jako náhrada sýru k posypání těstovin.

Recepty:

Lilek v curry omáčce

1 lžíce curry pasty * 1 lžíce kokosového oleje * 1 lžíce cukru * plechovka kokosového mléka * šťáva z limetky

1) Nakrájejte lilek na plátky, posolte je a nechte vypotit. Pak jej ještě pokrájejte na kostky.

2) V rozpáleném kokosovém oleji nechte na plotně zkaramelizovat cukr, přidejte curry pastu.

3) Po chvilce vložte kostky lilku a vše zalijte kokosovým mlékem. Pod pokličkou duste, až lilek změkne.

4) Nakonec přidejte podle chuti šťávu z limetky. Podávejte s jasmínovou rýží. Můžete posypat zelenou cibulkou.

Cizrnový guláš

250 g suché cizrny * lžíce oleje * asi 4 brambory * 1 cibule * sůl * koření dle chuti (římský kmín, sladká paprika) * tahini pasta * zeleninový vývar

1) Cizrnu přes noc namočte do vody, ráno vodu slijte, cizrnu opláchněte a v čerstvé osolené vodě ji uvařte doměkka.

2) Na oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte na kostičky nakrájené brambory, dle chuti okořeňte a krátce povařte. Pak vše zalijte vroucím zeleninovým vývarem.

3) Asi polovinu cizrny odeberte a spolu se sklenicí vody a 1 lžící tahini rozmixujte. Když brambory změknou, přidejte druhou polovinu cizrny i rozmixovanou směs, který guláš zahustí.

Při servírování můžete navrch dát kousky čerstvých rajčat a vše posypat zelenými klíčky. Podávejte s celozrnným pečivem.

Vitariáni a raw strava

Vitariáni označují svou stravu za „živou“ a říkají, že to není totéž jako raw, tedy syrová strava. Ne vše, co je syrové, je také „živé“. Mezi „živou“ stravu řadí ovoce a zeleninu. Syrové jsou ořechy a semínka, ale „oživit“ se dají máčením ve vodě.

Důvodem většiny lidí, kteří se dali na raw stravu, je zdraví. V touze zbavit se nemoci, nebo ji alespoň lépe zvládnout, přešli na jiný způsob stravování. Podle odborníků bychom ale raw stravu neměli držet dlouho.

Chybět mohou vitamin D a B12, ale také bílkoviny, živočišné tuky a některé minerální látky (vápník, zinek, železo, jód a selen). I když je raw strava obsahuje, tělo umí využít jen omezené množství.

Olivy
Olivy

Co je pro vitariány a raw stravu typické

* Oleje se používají panenské nebo extra panenské v bio kvalitě. Vzhledem k rychlému žluknutí je lépe nakupovat je raději v menších lahvičkách z tmavého skla.

* Množství surovin v receptech je často přibližné, proto jsou raw jídla kreativní a návody slouží především k inspiraci. Není třeba striktně dodržovat cokoli.

* Příprava pokrmů by neměla překročit teplotu 42 °C, jídlo se nevaří, mixuje se zasyrova nebo suší v sušičce. Může se také nechat naklíčit.

* Do raw a vitariánské stravy nepatří maso, sýry ani mléko. Například sýr se dělá z kešu oříšků.

* Filozofií tohoto stravování je heslo, že čím méně druhů potravin kombinujete, tím lépe je trávíte a tím více tělo využije živiny v nich obsažené.

* Důležité je každé sousto pořádně rozžvýkat, první fáze trávení už probíhá v ústech.

Recepty:

Jablkovo-skořicový chia koktejl

4 jablka * 1 banán * 2 šálky vody * 2 lžíce semínek chia * 1 lžička skořice a 1 lžička vloček

1) Ovoce očistěte, nakrájejte (pár plátků jablka odložte na ozdobu) a rozmixujte s vodou a chia semínky. Ozdobte plátky jablek nebo posypte skořicí a vločkami.

Kapustové chipsy

1 menší kapusta * šálek kešu ořechů * 1 lžíce lahůdkových kvasnic * 1 paprika kapie * sůl * 1 šálek vody

1) Ořechy předem namočte, nejlépe přes noc, a pak rozmixujte s ostatními přísadami dohladka.

2) Kapustu omyjte, listy natrhejte na kousky a namočte do připravené omáčky. Pořádně je rukama v omáčce promačkejte.

3) Naskládejte listy na pečicí papír a sušte v sušičce asi 12 – 14 hodin. Pak by měly být krásně křupavé.

Zdroje: Michelle Berriedale-Johnson: Vaříme, pečeme bez lepku na každý den (Brána); Pavel Houdek: Jak na veganství (SmartPress); Radmila Zrůstková: Zdravě a syrově – změna je život a dobré jídlo radost (Eminent);

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
22.11.2024
Bývaly zmrzlinové a šlehačkové poháry v někdejších „mléčných barech“ opravdu tak nebeské chuti, anebo vzpomínky na ně zkreslují roky? Našli jsme k nim původní receptury. Hity někdejších mléčných barů byly kupříkladu jahody se šlehačkou, griliáš anebo Banana split. Samozřejmě že nelze zapomenout ani na báječně vychlazený jahodový koktejl, na který se v parném létě stála fronta u automatu Koruna na
13.11.2024
Specialitu blízkovýchodní kuchyně jste již možná ochutnali. Ale nechtěli byste si nějakou dobrotu připravit doma? 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa, 500 g hovězího nebo jehněčího masa z krku, 500 g kulatozrnné rýže (Arborio), asi 50 ks spařených (naložených) vinných (nebo kapustových) listů, 2 lžíce olivového oleje, hrst nasekané petrželky, 2,5 lžíce směsi koření Baharat, 1,5 lžíce soli,
30.10.2024
Česká kuchyně je jedna z mála, která mák s oblibou využívá. A dělá dobře, protože je nejen chutný, ale také zdravý. Kromě obvyklých buchet a koláčů se dají z něj připravit i další dobroty. Máku má charakteristickou chuť a aroma, které ještě zvýrazníte tím, že ho opražíte na pánvi. Díky tomu se z něj totiž uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. A co z něj připravit? Možností je řada,
29.10.2024
Děláte dobře. Sušit nemusíte jen ovoce, jde to i s bylinkami, květinami na pot pouri, masem a samozřejmě houbami. S některými přístroji toho dokážete ještě mnohem víc, třeba vyrobit jogurt, nechat kynout těsto, nebo usušit domácí nudle... Aby vám sušička dělala radost a dobře sloužila, musíte si ji vybrat sobě na míru. Velikost tak akorát Záleží na tom, kolik toho chcete sušit a jak často. Suši
18.10.2024
Chytrým uspořádáním v kuchyni získáte nejen dostatek úložného prostoru, ale vejdou se vám tam i spotřebiče jako lednička, trouba nebo myčka. Jen se musíte zaměřit buď na malé, anebo multifunkční výrobky. Už jste si zvykli, že v malé kuchyni šetříte místem, kde se dá, abyste daný prostor využili co nejúčelněji. Museli jste zapomenout na myčku a lednička se vám tam vejde jen tak tak. Jenže nyní dos
reklama
Šikovné tipy
Dekorativní kyblíčky na drobnosti
Věčná otázka „kam s tím“ nás trápí často, zejména když jde o věci drobné, které většinou tak dobře uklidíme, že je potom ne a ne najít. Vyřešit to mohou hezké kyblíčky. Budete potřebovat: plechové kyblíčky, barvy na kovy (zde bílá, červená, modrá), štětce, molitanový váleček, obyčejnou tužku, tavicí pistoli, špičatou špejli nebo drát, bezbarvý lak, […]
Hollywoodské obočí dělá divy
Pěkné husté obočí je znamením mládí. A nejen to, jeho ladný oblouk dodá tváři úhlednost, takže pak vystačíte i jen s lehkým líčením. Naopak bez upraveného obočí to nikdy nebude úplně ono. Na internetu najdete podrobné návody, jak tvar obočí přizpůsobit rysům obličeje a vyrovnat disproporce. Jednodušší, přitom univerzálně slušivé je takzvané hollywoodské obočí. Vychází […]
Skvělé recepty ze švestek
Ze švestek se dá uvařit tolik dobrot! A mohou být sladké i slané. Pojďte se s námi na některé podívat. NA SLANO Srnčí steak 4 srnčí steaky, 4 lžíce olivového oleje, 75 ml červeného portského nebo červeného vína, 1 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce cukru, 1 lžička nasekaných lístků tymiánu a snítky na ozdobu, 8 […]
Zbavit se tetování je drahé a zdlouhavé
Proto se na internetu dají najít mnohé návody k jeho odstranění domáckými prostředky. Přitom zmírnění viditelnosti tetování je náročné i profesionálními metodami. Zájem o domácké prostředky je pochopitelný, jelikož profesionální ošetření rozhodně není zadarmo. A tak se kouknete na internet a řeknete si, no vida, jde to i podomácku a levně. Pravda je, že postupy […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Chavín de Huántar: Hrůzostrašný hukot indiánské věštírny, znamení ze světa bohů?
epochalnisvet.cz
Chavín de Huántar: Hrůzostrašný hukot indiánské věštírny, znamení ze světa bohů?
Chavín, archeologické naleziště v peruánských Andách, dává jméno kultuře, jež se rozvíjí mezi 15. a 5. stoletím př. n. l. Toto místo je významným náboženským a kulturním centrem, které přitahuje lidi z širokého okolí. Chavín je jedním z nejstarších a nejznámějších předkolumbovských nalezišť, proslulé svým uměním a architekturou. Docházelo právě zde k odhalování budoucnosti světa?
Josef II. netušil, že je na lásku sám
historyplus.cz
Josef II. netušil, že je na lásku sám
Zamilovaný dědic trůnu zbožňuje svou ženu, ale ta o něj nemá zájem. Zato jeho sestra ji upoutala mnohem víc. Jak se budoucí Josef II. vypořádá s manželstvím, do kterého se mu původně nechtělo a jež teď pro něj znamená vše? Nejstarší syn panovnice Marie Terezie (1717–1780), arcivévoda Josef Habsbursko-Lotrinský (1741–1790), je od mládí předurčen kráčet ve
Suchý ztratil ty, které nejvíc miloval
nasehvezdy.cz
Suchý ztratil ty, které nejvíc miloval
O svém soukromí Jiří Suchý (93) nikdy příliš nemluvil. I proto dnes mnoho lidí vůbec netuší, čím si prošel. První velkou láskou Jiřího Suchého (93) byla výtvarnice Běla (†47). Měli spolu dva syny,
Jižní Tyrolsko: Horské štíty, usedlosti a sklenka vína…
epochanacestach.cz
Jižní Tyrolsko: Horské štíty, usedlosti a sklenka vína…
Nacházíte se sice v nejsevernější oblasti Itálie, slyšet je tu ale hlavně němčina. Malebný kraj s hlubokými údolími a ostrými horskými štíty vám v zimě nabídne více než 1100 kilometrů sjezdovek. Kvalitní sportovní vyžití pak vystřídáte sklenkou ceněného italského vína. Vítejte v Jižním Tyrolsku. Zdejší panoramatická krajina neoslňuje jen počtem a délkou lyžařských sjezdovek. Úctyhodný
Kámen pro vaši sílu
nejsemsama.cz
Kámen pro vaši sílu
Sluneční znamení je spojeno s přírodními živly, ale také s drahými kameny a polodrahokamy. Ke každé osobnosti ladí jiný kámen. Pokud si totiž vyberete ten pravý, může vás ochránit, uzdravit vás nebo vám dodat energii. Beran – 21. 3. – 20. 4. Beran potřebuje kameny, které harmonizují srdce, vůli a mysl. Ametyst: Ideální pro trpělivost a
Zkáza asteroidu mohla Marsu přinést prstence a později i měsíce
21stoleti.cz
Zkáza asteroidu mohla Marsu přinést prstence a později i měsíce
Vědci simulovali situaci, která by mohla vysvětlit, jak čtvrtá planeta přišla ke svým malým měsícům, Phobosu a Deimosu. Tyto měsíce se svým vzhledem i charakteristikami vymykají běžným standardům a pr
Řekl, že jsem ta nejkrásnější dívka pod sluncem
skutecnepribehy.cz
Řekl, že jsem ta nejkrásnější dívka pod sluncem
Že se mu líbím, mi řekl hned při našem prvním, náhodném setkání. Nejdřív mi to připadalo drzé, ale mluvil tak hezky, že mě to zcela odzbrojilo. Odjakživa jsem si přála romantickou lásku. Takovou, kterou jsem znala z dívčích románů, kterých jsem, zvlášť v období dospívání, přečetla spoustu. Zkrátka nic obyčejného, fádního či nudného. Bála jsem se ale,
Stavaři se dočkali – trh i tržby porostou
iluxus.cz
Stavaři se dočkali – trh i tržby porostou
Stavební sektor v České republice očekává v roce 2025 mírný růst trhu stavebních prací o 0,8 %, a i v roce následujícím by měl tento pozitivní trend pokračovat. Trh by se mohl zvětšit průměrně o 1,9 %
Atentát, který změnil svět: Šokující vražda Caesara
epochaplus.cz
Atentát, který změnil svět: Šokující vražda Caesara
Historické události se často daly do pohybu kvůli válkám, sňatkům nebo obchodním dohodám. Nezřídka byly ale motorem změn také vraždy a atentáty. Pokud se jejich obětí stal vlivný a mocný člověk, mohlo to znamenat zásadní společenské otřesy, nebo dokonce významné politické změny. Představujeme ty nejvíce šokující atentáty historie. Které vraždy přepisovaly dějiny? Římská republika se
Největší záhady Velikonočního ostrova: Magií nabité písmo
enigmaplus.cz
Největší záhady Velikonočního ostrova: Magií nabité písmo
Kam až lidské oko dohlédne, je vidět zčeřenou mořskou hladinu. Právě takový pohled se naskýtá každému, kdo zavítá na Velikonoční ostrov. Ten se totiž nachází uprostřed Tichého oceánu tisíce kilometrů
Palačinky s vanilkovým tvarohem
tisicereceptu.cz
Palačinky s vanilkovým tvarohem
Máte rádi sladké snídaně, nebo chcete potěšit vnoučata? Překvapíte speciálními palačinkami. Ingredience 200 g hladké mouky 2,5 dl plnotučného mléka 1 balení vanilinového cukru špetka soli 2
Organické křivky, přátelské k přírodě
rezidenceonline.cz
Organické křivky, přátelské k přírodě
Impozantní siluetou se pyšní sídlo, zanořené do uměle vytvořeného návrší. Architektura domu, tvořeného nepravidelnými, vzájemně se prolínajícími oválnými strukturami, využívá zvlněné, doslova tekoucí tvary, napodobující přírodní formy. Může rodinné obydlí napodobovat rostlinu – růst ze země v souladu se svým přirozeným prostředím? Organická architektura dokazuje, že to možné je. Filozofie, vyvinutá legendárním Američanem Frankem Lloydem