Domů     Jak uvařit skvělou svíčkovou
Jak uvařit skvělou svíčkovou
22.4.2022

Kdyby byla mezi českými muži anketa o nejlepší jídlo, mohla by vyhrát svíčková. Seznámíme vás s recepty, na kterých si pochutnáte. První recept je od autora České kuchařky Miloše Štěpničky.

Svíčková pečeně se smetanovou omáčkou

„Není to žádná věda,“ říká Miloš Štěpnička. Rozhodně není nutné kupovat drahou pravou svíčkovou, protože se jedná o dušení. Pak nám k přípravě tohoto oblíbeného pokrmu postačí zadní hovězí, šál či roštěná.

Suroviny

1 kg hovězího masa v kusu (ať již ze zadního, z kýty nebo roštěnce)

100 g slaniny na protažení masa

125 g másla

1 cibule

1 větší mrkev

l malý celer

1 petržel

10 kuliček pepře

6 kuliček nového koření

4 bobkové listy

špetka tymiánu (popř. špetka zázvoru)

3 lžíce mouky

ocet nebo citronová šťáva

l kysaná smetana nebo sladká šlehačka

sůl

Maso

Maso je lepší naložit 2 dny před vlastní přípravou. Maso se nám navoní a poté ho protáhneme slaninou. Do hrnce dáme asi 2 l vody, kterou osolíme l lžičkou soli, asi l0 ml octa a můžeme přidat i ¼ l bílého vína.

Zelenina

– Očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, přidáme veškeré připravené koření a vše 5 minut povaříme a odstavíme. Nálev si můžeme připravit i l den před tím, než půjdeme koupit maso.

Maso pak do marinovací lázně (kuchaři užívají slovo mořidlo) ponoříme, přikryjeme a dáme do chladna. K žádnému „ vymáčení masa“ nedojde, nemusíte se obávat.

– V den přípravy oběda pak stačí rozehřát troubu, do ní vložit pekáč a rozpálit v něm máslo a na to položit okapané a ne moc osolené maso, které několikrát otočíme.

Veškerou zeleninu a koření z marinády přidáme k masu a podlijeme ¼ l láku, přiklopíme pekáč a pečeme při 250 °C.

– Maso se bude zpočátku dusit, ještě více se provoní a za nějakou dobu se začne již péci. Přibližně po 2 hodinách pečení a podlévání (podle druhu masa) maso opatrně napíchneme, jestli je už měkké.

Když ano, pekáč odkryjeme a ještě 10 minut ho dopékáme, aby zčervenalo. Současně musíme z pekáče vybrat bobkové listy a velkou část koření, pokud tedy budeme obsah mixovat.

– Vyndáme maso. Do zeleniny a šťávy z pečení nalijeme kysanou smetanu rozmíchanou se třemi rozkvedlanými vrchovatými lžícemi hladké mouky a vše řádně promícháme.

– Nyní vše propasírujeme na kovovém cedníku v hrnci na omáčku. Za stálého míchání přivedeme do varu a asi 10 minut provaříme. Pokud je omáčka řídká, přidáme 1 vrchovatou lžíci hladké mouky. Vše pak ještě znovu zlehka povaříme a omáčka je hotová. Na talíři ozdobíme maso brusinkami a šlehačkou.

Svíčková je nejlepší druhý den, a tak pokud čekáte hosty, uvařte ji den předem, protože se v ní chutě dokonale rozleží.

Někdo má rád omáčku tmavší barvy, pak stačí, aby si připravil v malém kastrůlku karamel a pak ho zředěný vodou nalil do omáčky.

Babičky radí: Pro dobrou chuť můžete omáčku ještě případně ochutit trochou zázvoru.

Z knihy Kuchařka pro dceru od Jany F. Zatloukalové

Příprava

1 kg hovězího

400 g mražené zeleninové směsi pod svíčkovou

1 cibule

500 ml smetany

½ citronu

asi 2 lžičky cukru

špetka soli

Jana F. Zatloukalová uvádí: „Po experimentech s nakládáním masa, špikováním a předvařením hovězího jsem došla k závěru, že nejlepší je dobré vše dát do trouby.

Zcela jednoduše maso se zeleninou naskládáte do pekáče, těsně uzavřete, ledabyle zasunete do trouby a počkáte půl dne, než se vše při necelých 100 °C upeče.“ Kupodivu maso je takto mnohem měkčí a šťavnatější.

Můžete s klidem použít i hovězí kližku, nemusíte utrácet za hovězí šál. Vhodné je i použití hovězí kýty.

Maso

– Cibuli nakrájenou na drobno vložte spolu s mraženou zeleninovou směsí do pekáče. Maso ze všech stran posolte zhruba 1 lžičkou soli a položte na zeleninu.

– Pekáček přikryjte alobalem a ještě uzavřete víkem. Vložte do trouby a nastavte 100 °C a pečte maso 6 hodin.

– Po 6 hodinách maso zkontrolujte, pokud je už měkké, bude se oddělovat samo a bude lahodné a měkké na skus. Každá trouba peče jinak, takže v některých musíte proces ještě prodloužit o 2 hodiny.

Poté maso vyjměte z pekáčku do mísy, překryjte ho novým kouskem alobalu a vložte zpět na rošt do vypnuté trouby.

Omáčka

– Zbývající obsah pekáčku přelijte do dostatečně velkého hrnce a rozmixujte ponorným mixérem (pokud ho nemáte, vše protlačte do hrnce přes velký cedník), přilijte pak smetanu a při mírné teplotě 5 minut povařte, aby omáčka zhoustla.

Mouku na zahušťování nebudete potřebovat, neboť zelenina se o zahuštění postará sama.

– Na závěr omáčku přisolte dle potřeby a přidejte citronovou šťávu. Můžete ji ještě doladit nepatrným množstvím cukru. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Související články
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
28.5.2025
Je to k zlosti, mouka už je v míse a najednou zjistíte, že nemáte ani jediný balíček prášku do pečiva. Při dobře vybavené spíži to ale nemusí být takový problém. Prášek do pečiva není takový unikát, jak by se mohlo zdát, je jen pohodlně připravený k použití. Podstatou jeho účinku je uvolňování bublinek, které těsto nadlehčí. O tento efekt se stará hydrogenuhličitan sodný smíchaný s kyselou přísad
23.5.2025
Co si budeme povídat, i když se gastronomie vyvíjí zdravějším směrem a šéfkuchaři se předhánějí v inovacích, stejně ta naše česká jídla prostě milujeme a čas od času po nich zatoužíme, protože tu vůni a chuť nic nenahradí. Šumavská kulajda (4 porce) 4 větší brambory, 200 ml smetany na šlehání, 35 g sušených hub (200 g čerstvých), 2 lžíce nasekaného kopru (lze použít i sterilovaný), 1 litr zelen
reklama
Šikovné tipy
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Kosmetické tipy na jaro i léto
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Objevte Prahu z nové perspektivy na Večeři v oblacích
iluxus.cz
Objevte Prahu z nové perspektivy na Večeři v oblacích
Zpříjemněte si začátek září nevšedním gastronomickým zážitkem. Celosvětově oblíbená Večeře v oblacích zakotví v Praze od 4. do 14. září v parku Mrázovka. Kreativní menu inspirované babím létem připrav
Podzemní říše divů: Kde obří jeskyně ukrývají vlastní světy
enigmaplus.cz
Podzemní říše divů: Kde obří jeskyně ukrývají vlastní světy
Jeskyně – slovo, které v nás evokuje tajemství, chlad a tmu. Ale pod povrchem naší planety se skrývá mnohem víc než jen kamenné chodby. Existují podzemní giganti, kteří ukrývají vlastní ekosystémy, ře
Už Nagyovou nebaví život ve zlaté kleci?
nasehvezdy.cz
Už Nagyovou nebaví život ve zlaté kleci?
Žije v bohatství, ale musí poslouchat. To má být život Jany Nagyové (66), která se po letech vrátila na obrazovky. Roky byla seriálová princezna Arabela doma se třemi dětmi, pečovala o domácnost a
Babiččin koláč
tisicereceptu.cz
Babiččin koláč
Suroviny 175 g hladké mouky 1 lžíce krupicového cukru 120 g rostlinného tuku s máslovou příchutí 3 lžíce studené vody Švestky jsou u nás tradičním ovocem. Na náplň 10 větších šves
Milovaný i nenáviděný Josef II.: V čem vězela jeho komplikovaná povaha?
historyplus.cz
Milovaný i nenáviděný Josef II.: V čem vězela jeho komplikovaná povaha?
Už potřetí matce nabídl, že na spoluvládu abdikuje, jenže ona to i tentokrát odmítla. Ctižádostivý Josef sám odstoupit nedokáže, a tak se s Marií Terezií po tisící prvé navzájem pošlou ke všem čertům. O směřování habsburské monarchie se spolu nakonec budou hádat neuvěřitelných 15 let!   Manželovi zatím porodila „jen“ tři dcery. „Prosím, ať je
Všechno se vypařuje: Když i neutronové hvězdy mizí v čase
21stoleti.cz
Všechno se vypařuje: Když i neutronové hvězdy mizí v čase
Nová studie naznačuje, že nejen černé díry, ale i další husté objekty ve vesmíru, jako jsou neutronové hvězdy a bílí trpaslíci, mohou postupně mizet prostřednictvím záření podobného Hawkingovu. [ca
Sloni, surikaty a psi: Nečekané spánkové rituály suchozemských zvířat
epochaplus.cz
Sloni, surikaty a psi: Nečekané spánkové rituály suchozemských zvířat
Spí sloni jen dvě hodiny denně, a to většinou vestoje? Drží se mořské vydry za tlapky, aby se ve spánku neztratily? A víte, že kočky prospí skoro dvě třetiny dne, aby se připravily na lov? I když se nám to možná zdá zvláštní, spánek suchozemských zvířat je plný fascinujících rituálů a adaptací, které jsou výsledkem
Housata se mi za moji péči nakonec odvděčila
skutecnepribehy.cz
Housata se mi za moji péči nakonec odvděčila
Byla jsem malá holčička, chodila s proutkem po zelené louce a žlutá housátka za mnou pochodovala jako za svou mámou husou. Naše rodina nebyla zámožná, když se mí rodiče vzali, museli několik let bydlet u babičky a dědečka. Byt v paneláku dostali až poté, co se narodil můj mladší bratr. To mi bylo pět. Do školky jsem nechodila, protože ta
Zoo v kelímku
nejsemsama.cz
Zoo v kelímku
S touhle dobrotou se malí i velcí dostanou do nebe. Ingredience: ● 250 g kvalitní hořké čokolády (ideálně 75%) ● 250 g másla ● 100 g hrubě nasekaných ořechů (vlašské, pekanové, lískové…) ● 100 g holandského kakaa ● 80 g polohrubé mouky ● 350 g pískového cukru ● 4 vejce ● 1 lžička prášku do pečiva ● barevný marcipán na vytvarování zvířecích obličejů, zmrzlina, šlehačka Postup: Máslo s čokoládou rozehřejte ve vodní lázni a přidejte nasekané ořechy. Mezitím
Klaun očkatý: Nejlepší kamarád mořské sasanky umí měnit pohlaví!
epochalnisvet.cz
Klaun očkatý: Nejlepší kamarád mořské sasanky umí měnit pohlaví!
Málokterý živočich se natolik zapíše do lidských hlav jako právě oranžová ryba. Děti i dospělí ho znají především skrze animované dobrodružství o Nemovi. Podle jména to jsou sice šprýmaři, moc legrace ale s nimi není.   Klauna očkatého dorůstajícího až 11 centimetrů jako první přesně popíše francouzský vědec Georges Cuvier (1769–1832). Nemůže z ní spustit oči, a
Kostel Nanebevzetí Panny Marie: Barokní cíl poutníků
epochanacestach.cz
Kostel Nanebevzetí Panny Marie: Barokní cíl poutníků
Po staletí se lidé v určený čas vydávají na cesty, aby vyjádřili svou víru, modlili se či prosili Boha o odpuštění. Čekají na ně posvátná poutní místa, na nichž stojí slavné kaple, kláštery nebo kostely. Tak jako na Chlumu Svaté Maří na Sokolovsku. Bylo nebylo, kdysi dávno putoval krajem řeznický tovaryš. Únava ho zmohla tak, že
Pohádkové panství Heidi Klum
rezidenceonline.cz
Pohádkové panství Heidi Klum
Romantickou vilu v toskánském stylu si světoznámá modelka německého původu s rodinou pořídila v době, kdy tvořila manželský pár se zpěvákem Sealem. Žili v ní se čtyřmi dětmi. Elegantní rezidence s výhledem na Pacifik je součástí rozlehlého pozemku, ležícího v oblasti Brentwood Country Estates, vyhledávané celebritami a slavnými osobnostmi. Patří mezi ně například herci Jennifer