Domů     Když těsto zlobí…
Když těsto zlobí…
29.12.2021

… pak nekyne, sráží se, propadá se uprostřed… Existují triky, jak to napravit nebo zachránit, co se dá. Ale také rady, jak těsto správně připravit.

Nezdarů, které se mohou při pečení moučníků stát, je hodně. Na vině může být samotný recept, ale také použité suroviny, pečicí trouba i ruka kuchařky. A když se nějaká katastrofa přihodí vám?

Poděkujte za ni, protože vás učí, čeho se příště vyvarovat a na co si dát pozor.

Základem jsou bublinky

Při přípravě těsta se v něm vždy vytvoří. Ať už chemickou reakcí nebo mechanickým zpracováním těsta. A právě díky vzduchovým bublinkám je pak těsto nadýchané a kypré. Trik je v tom, přizpůsobit dobu a teplotu pečení způsobu vzniku bublinek.

Těsta odlehčená a nakypřená chemicky

Přísadou, která se u těchto těst postará o potřebné bublinky, může být kypřicí prášek, soda nebo droždí.

Těsta litá s kypřicím práškem

Tohle je to nejjednodušší těsto na světě. V jedné nádobě smícháte suché přísady včetně kypřicího prášku, ve druhé tekuté suroviny. Rychle promícháte (pečlivé míchání v tomto případě ubírá nadýchanosti a přidává tuhosti), smícháte dohromady a dáte do trouby. Toto těsto se hodí na muffiny, mrkvové koláče a nekynuté lívance.

Vychytávka: Použijte do litého těsta tvaroh, zakysanou smetanu, jogurt nebo kysané mléko, výsledný moučník bude chutnější.

Co se může pokazit: Sražené těsto – použili jste suroviny rozdílné teploty.

Těsta litá se sodou bikarbonou

Soda funguje trochu jinak než kypřicí prášek. Jako kypřidlo je asi třikrát silnější. Musíte však mít vždy v těstě něco kyselého, co způsobí požadovanou reakci (třeba citronovou šťávu – na každou lžičku sody 2 lžičky šťávy).

Co se může pokazit: Toto těsto nesmí čekat na odchod do trouby. Soda hned reaguje, takže byste přišli o část bublin v těstě a výsledek by byl málo nadýchaný.

Těsta kynutá

Droždí není chemickým přípravkem, jedná se o kvasinky. Aby se množily a produkovaly u toho plyn, musíte jim poskytnout tekutiny, cukr a příjemné teplo. A musíte se k nim chovat tak, abyste je nezabili příliš brzo.

Co se může pokazit: Bude-li v těstě kvasinek málo, bude moučník nepříjemně tuhý.

Těsta odlehčená a nakypřená mechanicky

Tato těsta prozradí váš pekařský um. Vyžadují poctivou práci, čas a námahu, jinak se nepovedou. Práci vám může usnadnit dobrý kuchyňský robot.

Piškotové těsto

Jedná se o jedno z nejnadýchanějších a nejjemnějších těst vůbec. Na začátku je třeba pečlivě vyšlehat vejce s cukrem. Svěřte to svému robotovi. Při nejvyšší rychlosti to důkladně zvládne nejdříve za 10 minut.

Poté se do těsta šetrně vmíchá mouka a případně rozpuštěný tuk. Ten je třeba přilévat do našlehaných vajec při stálém šlehání a velmi pomalým proudem. Neměl by být příliš teplý, jinak křehkou pěnu naruší. Až po tuku se nakonec přidává mouka.

Dobře upečené piškotové těsto má bledě hnědou barvu a je pružné na dotyk. Pak už ho nepečte, rádo a rychle se vysušuje.

Vychytávka 1: Studená vejce se hůř šlehají do pěny, měla by mít proto pokojovou teplotu. Jestli si troufnete a budete je šlehat ve vodní lázni nad parou, bude vám odměnou ten nejlepší možný objem pěny. Pozor ale, vejce se mohou srazit.

Vychytávka 2: Požadované množství mouky na našlehaná vejce prosijte. Do těsta ji zapracujte lžicí tak, že budete těsto odebírat odspodu mísy a překládat nahoru přes mouku.

Co se může pokazit:

Těsto nevyběhlo? Důvodem mohou být špatně vyšlehaná vejce, příliš teplý tuk nebo usilovné vmíchávání mouky.

Potrhalo se při vyndávání z formy? Špatně jste vymazali a připravili nádobu na pečení.

Propadlo se těsto uprostřed? Vešlehali jste vzduchu až příliš. Na vině mohou být moc velká vejce, špatná kvalita mouky, špatně odvážené množství mouky, nebo od každého trochu.

Je těsto tužší a při pečení se vyboulilo nahoru? Dali jste si příliš práce s moukou. Příště ji vmíchejte méně pečlivě. Při míchání se stačil vyvinout lepek a ten pak vedl k tužší struktuře.

Je těsto tuhé a pevné jen v dolní části? Buď jste pekli příliš vysokou vrstvu těsta, takže hořejšek pak svou vlastní vahou způsobil kolaps spodku, anebo jste s formou někde třískli při vyndávání z trouby.

Další rady

Kypřicí prášek sypejte do mouky. V tekutině by vyšuměl a tím by pozbyl kypřicí schopnosti.

Rozinky do těsta přidávejte obalené v mouce. Tak nespadnou v bublaninách a koláčích ke dnu formy, ale jsou drsné a drží na povrchu.

Tvarohovou nádivku na koláče dávejte na těsto, které poprášíte moukou. Tak těsto nezvlhne od měkkého tvarohu a dobře se propéká.

Křehké těsto připravujte z dobře roztíratelného tuku, který nesmí být ani zmrzlý, drobivý, ani měkký, mazlavý. Správná teplota je kolem 20 ᵒC.

Sněhové těsto nenechávejte stát, protože řídne. Před pečením hotové tvary ze sněhového těsta (pusinky, kroužky apod.) poprašte cukrem.

Když se vám přesto těsto nepovede, po vychladnutí ho rozdrobte a využijte místo piškotů na nepečený moučník do hrníčku – například tiramisu.

Podle Jany Florentyny Zatloukalové (www.kucharkaprodceru.cz) redakčně upravila Dana Pešková

Foto: PX FUEL

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
24.9.2025
V kotlíku nad ohněm lze tavit a ohřívat nepřeberné množství pochutin, zdaleka to není jen sýr. Fondue můžete připravit masové, s vývarem, zeleninové či ovocné a čokoládové.   Správné ingredience * Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, např. čedar, ementál, goudu či gruyere. * Při dochucování se meze nekladou, hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, mušká
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
reklama
Šikovné tipy
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Lhala jsem vnukovi, že  jsem jeho matka
skutecnepribehy.cz
Lhala jsem vnukovi, že jsem jeho matka
Dcera otěhotněla brzy, a navíc se ženatým chlapem. Byla by to taková ostuda! Raději jsem se tvářila, že to dítě, které se jí narodilo, je moje. S mým mužem jsme byli mladí, když jsme se brali. Mně bylo osmnáct a on se vrátil čerstvě z vojny. Vychovali jsme spolu dvě děti. Naše starší dcera Marta se vdala na Moravu.
Koření pro vaše zdraví
epochalnisvet.cz
Koření pro vaše zdraví
Ne každou medicínu musíme polykat s přemáháním. Vždyť kdo z nás by něco namítal třeba proti čaji se skořicí nebo s voňavým anýzem? Koření ovšem v onom nápoji není zdaleka jen pro zvýšení požitku. Koření v něm totiž léčí. Anýz: pro klid v útrobách Anýz se spolu s příbuzným fenyklem tradičně doporučoval proti nadýmání, a to i u miminek. Dokáže
Jak fungovaly první polepšovny?
historyplus.cz
Jak fungovaly první polepšovny?
Špinavý kluk v roztrhaných šatech se tváří trucovitě. „Jak se jmenuješ?“ ptá se ho správce. Chlapec neodpoví. „Neumíš mluvit? No, všechno se naučíš. U nás se ti bude líbit,“ ušklíbne se a obrátí se na dozorce: „Prohledat, vykoupat, předvést k doktorovi.“ Josef Novotný se právě stal novým „přírůstkem“ Zemské polepšovny v Opatovicích nad Labem poblíž Hradce Králové,
Barevný podzim v srdci Šumavy
epochanacestach.cz
Barevný podzim v srdci Šumavy
Příroda je tu tak divoce veselá, až se vám chce radostí vykřiknout. V tomto období navíc září pestrou škálou barev. Šumavské Povydří si v tento čas nelze nezamilovat. Hluboké údolí řeky Vydry charakterizují husté šumavské hvozdy a neustále zvonivě zurčící voda, která vede vašekroky lépe než nějaká GPS. Naučná stezka Povydří je jedna z nejkrásnějších,
Zafunguje lithium jako prevence Alzheimerovy choroby?
21stoleti.cz
Zafunguje lithium jako prevence Alzheimerovy choroby?
Lithium napájí baterie a mnoho dalších technologií, ovšem dlouho se zdálo, že pro přežití živých organismů není nezbytné, spíše naopak. Nyní se ukazuje, že pomáhá nejen léčit bipolární poruchu a těžko
Kde vyjí v Německu vlkodlaci?
epochaplus.cz
Kde vyjí v Německu vlkodlaci?
Od nejvyšší zdejší hory, Feldbergu, padá na koruny vzrostlých stromů odpolední stín. O pár metrů níž by většina slunečních paprsků stejně nepronikla. Zalesněné pohoří v jihozápadním Německu, Schwarzwald čili Černý les, nemá své jméno jen tak. Temné místo hustě rostoucích dřevin najdete ve všech žebříčcích pátrajících po nejděsivějších lesích světa. Kousek od pramene Dunaje se
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Ostružinová marmeláda
tisicereceptu.cz
Ostružinová marmeláda
Jedna z nejoblíbenějších příchutí osvěží vaše chuťové pohárky! Suroviny 1 kg ostružin 600 g cukru krupice 40 g pektinu 2 g kyseliny citronové Postup Ostružiny opereme a uvaříme, až nám
Krémeš
nejsemsama.cz
Krémeš
Dezert s krémovou náplní a křupavým těstem lze vylepšit čokoládou. Ingredience na 1 plech: 2 pláty listového těsta 1 l mléka 3 sáčky vanilkového pudinkového prášku 250 g krupicového cukru 3 vejce 250 g másla 500 ml smetany ke šlehání semínka z 1 vanilkového lusku moučkový cukr na posypání Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Pláty těsta rozložte na dva plechy, propíchněte vidličkou a
Tají Etzler jiskření se svojí ex?
nasehvezdy.cz
Tají Etzler jiskření se svojí ex?
Dosud herec Miroslav Etzler (60) dštil hromy a blesky, když přišlo na přetřes téma jeho exmaželky, herečky Vilmy Cibulkové (62), s níž hrají manžele v seriálu Polabí. Tvrdil, že se spolu absolutně n
Kde se čas mění v rychlost: ADAC Touring Car Junior Cup
iluxus.cz
Kde se čas mění v rychlost: ADAC Touring Car Junior Cup
Když se mistrovství přesnosti potká s vášní pro rychlost, vzniká příběh, který se odehrává mezi tiknutím sekund a burácením motorů. Mühle Glashütte – rodinná hodinářská manufaktura s duší německé prec
Podivné autohavárie: Co zachránilo oběti?
enigmaplus.cz
Podivné autohavárie: Co zachránilo oběti?
Auto patří k nejužívanějším, ale zároveň nejnebezpečnějším dopravním prostředkům. Ve stále hustším provozu je velmi snadné připlést se do dopravní nehody. Proto vypadá celkem logicky, že právě ze sr