Máte-li sušené švestky, vyrobíte si z nich snadno úžasnou lahůdku pro všechny druhy oslav.
Potřebujete
30 celých mandlí
30 sušených švestek
250–300 ml rumu
30 plátků slaniny
Postup
Sušené švestky důkladně opláchněte v teplé vodě a nechte je okapat. Mandle spařte a oloupejte a nasucho je opražte na pánvi. Pak je vložte místo pecky do švestek a dejte je marinovat do rumu na 30 minut.
Marinované švestky zabalte do plátků slaniny a na boku je pro jistotu spíchněte párátkem, aby plochá strana švestky zůstala bez párátka, a tak se daly pěkně opéct.
Švestky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je v troubě předehřáté na 200 °C pár minut, dokud slanina nebude dozlatova a křupavá. Můžete je také opéct na pánvi z obou stran v oleji.