Domů     Sůl nad zlato?
Sůl nad zlato?
25.8.2021

Zatímco jedni o ní mluví jako o nepříteli a omezují solení pokrmů i pití minerálních vod, druzí vnímají i dobré vlastnosti. Jak to tedy je?

Asi jako vždycky, pravda je tak trochu na obou stranách. Problémy organismu totiž může působit jak nedostatek sodíku, tak jeho přemíra, což je případ častější. Sodík se nachází v buňkách rostlinných i živočišných tkání a je součástí mnoha potravin.

Pro náš organismus je nepostradatelný především při tvorbě červených krvinek a kyseliny chlorovodíkové v žaludku, bez které bychom nemohli trávit.

Důležitý je také pro růst, stimuluje činnost ledvin, zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů, působí proti svalovým křečím. Jeho nejvýznamnějším zdrojem je chlorid sodný, prostě obyčejná kuchyňská sůl.

Když je soli moc

Nadměrný přívod sodíku s sebou přináší zdravotní rizika.

– Je spojován především s vysokým krevním tlakem, který je rizikový pro kardiovaskulární onemocnění.

V lékařských kruzích převládá názor, že i mírné snížení přívodu sodíku může mít dlouhodobý pozitivní vliv a pomáhá především snížení výskytu ischemické choroby srdeční a cévních mozkových příhod.

– Dalším onemocněním dávaným do souvislosti se sodíkem je porucha funkce ledvin, vznikající jako následek vysokého tlaku. Změny v ledvinách tak v katastrofickém výsledku mohou vést až k zániku jejich funkce a nutnosti podstupovat hemodialýzu.

– Sůl a solené potraviny mají podle některých studií také souvislost s karcinomem žaludku. Sůl sama o sobě samozřejmě karcinogenem není, ale může zvýšit citlivost organismu k jiným karcinogenům.

Když je jí málo

Pokud se ale budete snažit o extrémně nízký přívod sodíku, jak radí někteří zastánci zdravé stravy, můžete si způsobit jeho deficit. Ten pak vede k závažným změnám ve složení elektrolytů a množství vody v organismu.

Bohužel není výjimkou, že se do péče lékařů dostane pacient, který dlouhodobě konzumoval až 8 litrů vody denně při dobré víře v očišťování organismu. Skončí na jednotce intenzivní péče s extrémně nízkou hladinou plazmatického sodíku.

Podobně může být riziková i léčba vysokého tlaku léky zvyšujícími vylučování sodíku v ledvinách (většina diuretik), pokud není kontrolována jeho hladina. Pozor by si měli dát i sportovci.

Pokud sportujeme nebo pracujeme v horkém prostředí, může být pití obyčejné vody problematické. Když se totiž víc potíme, tělo ztrácí sodík, jehož koncentrace se naředěním ještě sníží. Organismus se dostane do stavu, kdy je narušeno jeho vodní hospodářství.

Následuje únava, vyčerpání. Při hodnotách sodíku pod doporučené limity se mohou objevit i křeče, zmatenost.

Minerálky?

Ano. Mají v pitném režimu své místo a přirozeně obsahují i sodík. Pro každodenní pití se hodí slabě a středně mineralizované vody, při zvýšeném pocení sáhněte po více mineralizovaných.

Nejvyšší obsah sodíku má většina léčivých minerálních vod, nicméně těch je na trhu pouhé 1%.

Ostatně na každé láhvi najdete údaj o doporučeném množství.

Citlivost na sůl

Možná jste až do této chvíle nevěděli, že něco takového existuje, ale je to tak. Citlivost na sůl je individuální a závisí na věku i genetických předpokladech.

Jako senzitivní na sůl jsou označováni lidé, kteří jsou náchylnější ke zvýšení krevního tlaku v souvislosti s konzumací soli.

Existují samozřejmě také osoby rezistentní na sůl, které mohou konzumovat zvýšené množství soli, ale s jejich krevním tlakem to nic neudělá. Ale je málo pravděpodobné, že byste mezi ně patřili právě vy. A změřit to v domácích podmínkách není možné.

Kolik vlastně?

Co je rozumná míra, když nadbytek škodí a nedostatek také? Minimální potřebná dávka pro dospělého je 500 mg sodíku, u dětí od 1 do 9 let 225–400 mg, u kojenců 120–200 mg.

Zatímco náš organismus potřebuje množství soli odpovídající zhruba jedné čajové lžičce, my mu ve skutečnosti dodáváme daleko víc, v průměru až trojnásobek.

Při standardním režimu by měla být u dospělých dávka sodíku do 2,4 g na den (to je 6 g soli – necelá lžička). Přitom podle statistiků byla v roce 2015 spotřeba soli v ČR 5,7 kg na osobu a rok, což odpovídá dennímu příjmu 15,6 g soli.

Jak na to?

Jste-li příznivcem solení a berete slánku do ruky, kdykoliv jíte, vybírejte si takové potraviny, které mají obsah sodíku nízký. Přehled najdete v tabulce. Na příjem sodíku by si pak měli dávat pozor především těhotné ženy a děti.

Ženy v těhotenství by například neměly pít mnoho minerálních vod, které jsou také bohaté na sodík.

U malých dětí do jednoho roku bychom neměli přisolovat vůbec, jejich denní spotřebu sodíku pokryje mléko, kojenecká mléčná výživa a později také příkrmy.

Pohled na talíř

Jak víme, sodík je přirozenou součástí potravin, stejně jako ostatní minerální látky. Jeho spotřeba je ovšem až ze 70 % pokryta potravinami, do nichž se z různých důvodů přidává, ať už jde o technologický postup či zvýraznění chuti.

Týká se to zejména sýrů, konzerv, masných výrobků. Vaříme-li sami, což je zdraví prospěšné, i my přidáváme sůl. A velkou měrou se podílí na vyšší spotřebě soli také dosolování hotových pokrmů na talíři.

Omezit, ale nevynechávat

Určitě není cílem vytěsnit sůl z jídelníčku úplně. Jen je potřeba vědět o jejích nejvýznamnějších zdrojích a podle toho přizpůsobit výběr potravin, ze kterých vaříme. Mezi potraviny, které sůl obsahují, patří například celozrnné pečivo, sýry, šunka.

Jde o to, že se sodíkem, který je v nich obsažen, musíme při tvorbě jídelníčku počítat. Zároveň je dobré vědět, že sůl obsahují i potraviny, u kterých si to ani neuvědomíme, třeba různá ochucovadla, sušenky, čokoláda.

A pak jsou potraviny, jejichž omezením určitě chybu neuděláme. Sůl mají už ve svém názvu, takže jde třeba o tyčinky, brambůrky, chipsy. Pro zajímavost smažené chipsy obsahují až 2 g soli na 100 g.

Značné množství soli obsahují samozřejmě uzeniny a podobné je to u různých instantních dehydrovaných potravin nebo potravin ve slaných nálevech.

Foto: PX FUEL

Štítky:
Související články
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
29.7.2025
Možná jste jí ještě nedali šanci, ne proto, že byste nechtěli, ale prostě nevíte, co s ní. Ono není divu, na trhu s moukami roztrhl pytel a vyznat se v nich úplně lehké není. Ale vyzkoušet pohankovou mouku smysl má, protože kromě skoro všestranného použití má i další výhody. Například zdravotní. *Má nízký glykemický index, což znamená, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. *Obsahuje
21.7.2025
Prostor pod dřezem se často stává nepřehledným místem s odpadkovým košem a úklidovými prostředky. Co se s tím dá udělat a jak to změnit? Také se vám stává, že ať se snažíte sebevíc, skříňka pod dřezem se chová jako zakletá? Ne a ne ji uklidit podle svých představ… Jestli je to tím, že v těchto místech „překáží“ spodek dřezu a odpadní trubky, nebo proto, že sem nejčastěji schováváme koš s odpadky,
reklama
Šikovné tipy
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Mobil i počítač zaslouží pravidelnou očistu
Všechno, co denně používáme, se postupem času opotřebovává, při správné péči nám vydží jako nové mnohem déle. Například na klávesnici od počítače se zapomíná. Ani čištění mobilního telefonu není pro každého samozřejmostí. Různé nečistoty, drobky, prach, mastnota, přitom zhoršují jejich funkčnost a zároveň vytváří prostředí, v němž si libují bakterie. Odborníci doporučují důkladně vyčistit notebook nebo […]
Ať jsou nože zase ostré
Bez dobře naostřených nožů to v kuchyni opravdu nejde. A pokud si myslíte, že tupým se neříznete, pravý opak je pravdou. Ale abyste své nože konečně dostali do kondice, budete potřebovat brousek. Samozřejmě někdy je lepší svěřit se odborníkům, ale jsou-li daleko, nebo potřebujete ostrý nůž hned, musíte si pomoci sami. Možností je několik, záleží […]
Ze staré stoličky nová
Staré bytelné kousky nábytku vydrží mnoho let. Jen je potřeba dát jim po čase nový kabát. A když už budete renovovat, přidejte i umělecký prvek. Nevadí, když neumíte malovat. Opotřebovanou stoličku určitě nevyhazujte. Můžete si z ní udělat praktický kousek do předsíně. Připravte si: smirkový papír * tmel * barvu na dřevo ve dvou odstínech […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jižní Burgenland láká na golfové balíčky
iluxus.cz
Jižní Burgenland láká na golfové balíčky
Když se celý resort Reiters Reserve v Bad Tatzmannsdorfu v Jižním Burgenlandu zahalí do zlatých podzimních barev, začíná možná nejkrásnější golfové období roku. Pozoruhodná osmnáctka, k tomu příjemná
Našla si Krejčíková partnera, který ji chce využít?
nasehvezdy.cz
Našla si Krejčíková partnera, který ji chce využít?
Je tomu pár měsíců, co hvězda seriálu Ulice Aneta Krejčíková (34) oznámila, že už netvoří pár s otcem svých dvou dětí, tělocvikářem a fitness trenérem Ondřejem Rančákem (39). Povídá se, že ale sama
Špindlerovské sejkory – Ochutnávka krkonošské tradice
epochanacestach.cz
Špindlerovské sejkory – Ochutnávka krkonošské tradice
V sobotu 30. srpna 2025 se uskuteční druhý ročník sousedského setkání a gurmánské soutěže s názvem ŠPINDLEROVSKÉ SEJKORY. Akce začne ve 13 hodin v městském parku v centru Špindlerova Mlýna vystoupením místního folklorního souboru Špindleráček. Od 13:30 si pak budete moci celé odpoledne pochutnat na různých variantách oblíbené krkonošské bramborové speciality od soutěžících, kterými jsou
Heulská dívka: Dívka bez jména, které se dostalo spravedlnosti až po čtyřiceti letech
enigmaplus.cz
Heulská dívka: Dívka bez jména, které se dostalo spravedlnosti až po čtyřiceti letech
Osud jedné neznámé dívky se stal záhadou, která je i po desetiletích zahalená rouškou tajemství. Tělo nalezené u dálnice v Nizozemsku nebylo nikdy identifikováno. Co se stalo mladé dívce, kterou někdo
Kuskus a jeho chutě
tisicereceptu.cz
Kuskus a jeho chutě
Jméno kuskus je převzaté z arabštiny, jedná se totiž o tradiční severoafrické jídlo. Postupem času se rozšířilo do celého světa. Kuskus je spařená a do kuliček tvarovaná krupice. K jeho výrobě se použ
Václavové v českých dějinách: Osvícení vladaři, světci i opilci
historyplus.cz
Václavové v českých dějinách: Osvícení vladaři, světci i opilci
Více slávy – to je význam jména Venceslav, z něhož se později zrodil Václav. V české historii přitom byla celá řada mužů, která svému jménu skutečně dostála a zajistila mu slávu. Jméno Václav dobrých pět staletí hrdě nosili Přemyslovci i Lucemburkové, a dokonce jeden habsburský arcivévoda. Dodnes se jedná o jedno z nejpoužívanějších jmen u
Nechci chlapa, který nedrží slovo
skutecnepribehy.cz
Nechci chlapa, který nedrží slovo
S Janem jsme se seznámili v práci. Často jsme spolupracovali, takže se nikdo nedivil, když mezi námi přeskočila jiskra. Když se mi vyznal ze svých citů s prosbou, jestli s ním chci chodit, odpověděla jsem: „Ano, ale pokud nám to vydrží pět let, požádáš mě o ruku,“ řekla jsem a on se na mě nechápavě podíval. Oběma nám totiž táhlo na
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Pikantní cuketový salát
nejsemsama.cz
Pikantní cuketový salát
Nejvhodnější jsou pro tuhle chuťovku malé cukety. Ingredience na 4 sklenice: ● 2 kg cuket ● 2 chilli papričky ● 1 česnek Na nálev: ● 1 l vody ● 200 ml vinného octa ● 1 Deko ● 10 kuliček pepře ● 10 kuliček nového koření ● 3 lžíce cukru ● sůl Postup: Umyté cukety a oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky. Papričky očistíme a nakrájíme na proužky. Vše postupně naskládáme do vymytých sklenic. Vodu smícháme
MÝTY A RITUÁLY: S bohyní Mokoš na křídlech víl
epochalnisvet.cz
MÝTY A RITUÁLY: S bohyní Mokoš na křídlech víl
Když je ze země cítit vláha a nohy se začnou jemně bořit do mokré půdy, nastává chvíle, kdy do života vchází slovanská bohyně Mokoš. A tak se připravte zapustit kořeny, protože Mokoš přináší dary samotné matky Země. Staroslovanská bohyně Mokoš je vládkyní přírody, úrody, léčení a plodnosti země. Jak už její jméno napovídá, vychází
Fascinující hyeny: Tady vládnou samice!
epochaplus.cz
Fascinující hyeny: Tady vládnou samice!
Vědci se již mnoho let zabývají zkoumáním života hyen a nacházejí u nich mnoho vlastností společných s člověkem. Jejich inteligence i sociální život se vyvíjely podobně jako u primátů a jak ukázaly vědecké pokusy, hyeny jsou v některých případech dokonce ještě chytřejší. Vědce překvapila i hyení vychytralost. Při získávání odměny ve formě potravy nejen spolupracují,
Věk panzootiky je tu: Vědci varují před nemocemi přeskakujícími mezi druhy
21stoleti.cz
Věk panzootiky je tu: Vědci varují před nemocemi přeskakujícími mezi druhy
V posledních letech si výzkumníci všímají stále rostoucí hrozby panzootik, tedy chorob, které jsou schopné přeskakovat mezi různými biologickými druhy. Jedním z nejvýraznějších příkladů je v tomto ohl