Domů     Umíte majonézu?
Umíte majonézu?
4.1.2021

Asi ano, i když od té doby, co nás reklamy na tu pravou a jedinou ohlušují na každém kroku, se možná najdou tací, kteří ji nikdy nedělali. A to je opravdu škoda.

Protože opravdová majonéza, taková, co se jen rozplývá na jazyku, to je to pravé pochutnání, a kdo to nezažil, neví, oč přichází. Ale aby se tahle lahůdka povedla, chce to přece jen trochu zkušenosti.

Navíc majonéza je tak trochu svéhlavá a někdy se jí vůbec nechce na svět. Čím víc jí pomáháme, tím je to horší. A aby to nebylo vůbec jednoduché, existuje více způsobů její výroby a jejich zastánci na ten svůj nenechají dopustit. Takže jak na správnou majonézu?

Majonéza podle klasika

Vlastně byste normálně na majonézu nemuseli mít recept, protože na ni potřebujete vejce a olej. A pak už jen pár ingrediencí, aby to všechno mělo nějakou chuť. Základem je ale technika, v tomto případě pomalá.

Prostě vezmete žloutek pokojové teploty, ti opravdoví machři to zvládnou i se studeným, ale vy to raději nezkoušejte. Přidejte trochu hořčice (nejlépe dijonské), ale opravdu jen trochu a osolte. Teď přijde ta nejdůležitější fáze.

Vezměte metlu a po troškách přilévejte olej. A ničeho se nebojte, na 1 žloutek dáte až 100 ml oleje. Během chvíle by majonéza měla získat tu správnou konzistenci, bude světlejší a tuhá až se bude lepit na metlu.

To je chvíle pro přidání octa nebo citronové šťávy, čímž ji zase zjemníte a trochu naředíte.

Něco o chutích

Stejně jako víme, že co člověk, to chuť, i majonézy mohou být různé a v tom je právě ta krása. Vše si vymazlíte, jak chcete. Nejen že majonézu můžete připravovat z různých olejů, ale i různě kořenit.

Samozřejmě pepř je základ, ale někdo ji sladí, jiný přidává bylinky. Nejčastěji se používá olej slunečnicový, ale kdo má rád olivový, může jej klidně použít. Fajnšmekři zase přísahají na olej arašídový nebo avokádový. Ale oleje můžete i vhodně nakombinovat. Pěknou vůni dodají hlavně ty zastudena lisované.

Když se nedaří

To se prostě stává, důležité je zjistit, v čem jsme chybovali, aby už byl výsledek perfektní.

Majonéza je řídká – může to být v tom, že jste dávali olej moc rychle. Nezoufejte, dá se to napravit. Vezměte další žloutek, dejte do čisté nádoby a s řídkou směsí zacházejte jako s olejem. Tedy pomalu přilévejte a šlehejte.

A pamatujte si, že i když máte pocit, že přidáváním oleje majonéza řídne, je to naopak.

Umixovala se jen olejová kalná voda, ve které plavaly kousky žloutku? – Srazila se.

Vzali jsme studené vejce, nebo studený olej.

Použili jsme teplou mísu.

Nalili jsme hned na začátku při přípravě majonézy na žloutky mnoho oleje.

Žloutek byl špatně zbaven bílku.

Přerušili jsme na delší dobu míchání.

Pamatujme si také, že jeden žloutek přijme nejvýše 2/10 litru oleje. Přesytíme-li žloutky olejem, dojde rovněž k sražení majonézy.

Je-li majonéza upravována v přílišném chladu, například na ledě, srazí se nám v tom okamžiku, kdy ji přeneseme do teplejší místnosti.

Pokud jste začali dělat majonézu novou dobře, ale pokud jste tuto špatnou vyhodili, chyba. Domácí majonéza, přikrytá alobalem v chladu nějakou dobu vydrží, a proto je mnohem lepší i nepovedenou upotřebit a udělat z ní dvojnásobnou várku nové.

Náš tip: Připravenou majonézu necháme vždy odpočinout několik hodin v lednici, poněvadž čerstvě připravená má štiplavý a výrazný nádech, který se odpočinkem rozloží.

Majonéza moderně

Tenhle recept je hotový za 4 minuty. Nevěříte? Zkuste to.

Budete potřebovat: 2 žloutky, 150 ml slunečnicového oleje, 1 lžíci dijonské hořčice, šťávu z půl citronu (nebo lžička octa), sůl, pepř

1) Všechny suroviny vložíme do válcovité nádoby, která je většinou příslušenstvím mixéru. Pokud ji nemáme, nevadí. Můžeme klidně použít třeba vyšší sklenici na pivo. Důležité je, aby nádoba byla úzká, protože mixér se tam musí pohybovat jako píst.

2) Tyč spustíme až na dno, zapneme a opravdu velmi pomalu táhneme nahoru asi 5 sekund. A to je všechno.

Naše tipy: Pokud chcete použít olivový olej, dejte ho 200 g.

Milovníci sladší majonézy mohou přidat trochu moučkového cukru.

Zkuste si majonézu připravit z jednoho natvrdo uvařeného vejce. To nakrájejte nadrobno a dejte do mixéru. Přilijete 1 dl mléka, zapnete mixér a postupně přilévejte olej.

Proč to všechno?

Odpověď je nasnadě. Protože víme, co jsme do své majonézy dali. Protože majonéza není až tak nezdravá, když ji nejíte na kila. Jedna porce je vlastně kus žloutku a lžíce oleje, a protože když se podíváte na etiketu majonézy prodávané, uvidíte třeba toto.

Rostlinný tuk, voda, pasterizované vaječné žloutky, ocet kvasný lihový, hořčice, modifikovaný škrob E 1414, E 1450, stabilizátory: E 410, E 412, E 415, jedlá sůl, konzervant E 202, barvivo E 160a.

Text: Eva Hořánková

Foto: PX FUEL

Štítky:
Související články
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Už neví, kdo vlastně jsem
skutecnepribehy.cz
Už neví, kdo vlastně jsem
Dívá se na mě a neví, kdo jsem. Přitom jsme spolu vyrůstaly. Dvě sestry, které spolu držely. Zbláznila se. Zní to tvrdě a neúprosně, ale je to pravda. Byly jsme nerozlučné, sdílely jsme všechno, radosti i starosti. Nikdy jsem si nepředstavovala, že ji jednoho dne přemůže něco tak temného, co jí vezme její zdravý rozum. A začalo to
Velké domácí drama u Dyků?
nasehvezdy.cz
Velké domácí drama u Dyků?
Co se v jejich manželství děje? Hězda StarDance 2025, herečka Tatiana Dyková (47), náhle odvolala divadelní představení, kde účinkuje s manželem, Vojtou Dykem (40). To zanechalo zklamané diváky, kteř
CrowdStrike a fatální pád IT infrastruktury: Jak jediná aktualizace ochromila miliony systémů
epochaplus.cz
CrowdStrike a fatální pád IT infrastruktury: Jak jediná aktualizace ochromila miliony systémů
Jediný konfigurační soubor. Devadesát minut. Osm a půl milionu zhroucených systémů po celém světě. 19. 7. 2024 zastavil výpadek způsobený aktualizací bezpečnostního softwaru od firmy CrowdStrike leteckou dopravu, ochromil nemocnice a odhalil, jak křehká je globální IT infrastruktura. Letiště hlásila tisíce zrušených letů, banky zápasily s platebními systémy a IT specialisté marně zkoušeli restartovat zamrzlé
Voňavé zapečené kloboučky
tisicereceptu.cz
Voňavé zapečené kloboučky
Lze je plnit různými chuťovkami. Suroviny na 4 porce 24 žampionů nebo 12 bedel 6 lžic olivového oleje 2 cibule 100 g slaniny 3 stroužky česneku 3 velká rajčata sůl mletý pepř 2 lžíce oct
Český Ford a jeho dealeři spojili síly proti hladu
iluxus.cz
Český Ford a jeho dealeři spojili síly proti hladu
Když se spojí dobrá vůle a týmový duch, dokáže i automobilový svět zázraky. Celá dealerská síť Fordu v České republice se zapojila do celosvětové iniciativy „Ford Building Together“, jejímž cílem je b
Den plný zážitků uprostřed Jeseníků
epochanacestach.cz
Den plný zážitků uprostřed Jeseníků
Máte rádi výlety, kde je od každého trochu? Pak určitě zavítejte do Jeseníků. Do místa, kde na vás čeká krásná příroda, lehká turistika i lázeňská pohoda. Přímo ve středu Jeseníků se nachází malebná trasa, která patří mezi ty nejkrásnější v Česku. Řeč je o naučné stezce Bílá Opava. Ta vede podél zurčící horské říčky, přes dřevěné lávky i kolem
Když srdce začne tančit kvapík
nejsemsama.cz
Když srdce začne tančit kvapík
Tachykardie, tedy zrychlený srdeční tep, může být krátkodobým jevem po fyzické námaze, ale také signálem zdravotních problémů. Je důležité vědět, jak ji rozpoznat a jakými postupy ji srovnat do latě. Srdce je klíčovým motorem našeho těla. Jeho činnost se přirozeně mění podle toho, zda odpočíváme, sportujeme, nebo prožíváme stres. Pokud ale srdeční frekvence vystoupá nad 100 tepů za minutu
Fritz Haber: Otec chemické války získal Nobelovu cenu
historyplus.cz
Fritz Haber: Otec chemické války získal Nobelovu cenu
Tak důležitou událost si Haber nemůže nechat ujít. Přijede na frontu u Yprů, aby se podíval, jak Němci vypustí na spojence plynný chlor. Údajně se usadí v bezpečné pozorovatelně a dalekohledem průběh celého útoku pozorně sleduje. Současně si dělá podrobné poznámky, aby mohl strašlivou zbraň propříště ještě vylepšit!   Byl to nesmírně komplikovaný porod. Chlapeček
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Fanatismus místo víry: Jak se rodí vůdci, kteří si hrají na Boha
enigmaplus.cz
Fanatismus místo víry: Jak se rodí vůdci, kteří si hrají na Boha
Když se řekne satanista, většina lidí si vybaví člověka v černém oblečení, který se neštítí ničeho, aby ukojil své temné choutky. A skutečně mnoho příznivců Satana páchalo vraždy, zneužívalo děti či t
Našla CIA Archu úmluvy?
epochalnisvet.cz
Našla CIA Archu úmluvy?
Zlatá schránka s kamennými deskami, údajně obsahujícími Desatero přikázání. Archa úmluvy, nejsvětější relikvie judaismu, je jedním z nejhledanějších artefaktů v historii lidstva. Ztratila se přitom už před tisíci lety a dodnes nebyla nalezena. Nebo ano? Podle odtajněných dokumentů by na tuto otázku mohla znát odpověď americká CIA!   Uprostřed studené války, v 80. letech, se americké
Pozor na hurikány! V budoucnu budou zřejmě stále ničivější
21stoleti.cz
Pozor na hurikány! V budoucnu budou zřejmě stále ničivější
Hurikán Melissa, označovaný také za bouři století, který na konci října 2025 tvrdě zasáhl oblast Karibiku a destruktivně udeřil na Jamajku, může být podle odborníků jakousi mrazivou ochutnávkou toho,