Je tu podzim, čas barev, a tak jsme pro vás vybrali recept na hravou barevnou bábovku, která potěší, a možná vyvolá i úsměv na rtech.
Čas přípravy: 75 minut; čas pečení: 120 minut
Ingredience:
2 x 300 g tuku s máslovou příchutí, 2 x 300 g cukru, 2 balení vanilkového aroma, 2 x 6 vajíček, 2 x 400 g polohrubé mouky, 2 x 50 g mletých lískových oříšků, 2 x 30 g kakaa, 2 balíčky kypřicího prášku do pečiva, špetka soli, 2 x 150 ml mléka, 200 g marcipánové hmoty, zelené a oranžové potravinářské barvivo, 2–3 lžíce pomerančového džusu, 200 g moučkového cukru, kuchyňské papírové utěrky
1) Nejlepší je péct bábovky postupně. Pro začátek si předehřejte troubu na 180 °C (160 °C horkovzdušnou). Formu vymažte tukem a vysypte moukou.
2) Tuk, cukr a vanilkový lusk vyšlehejte ručním mixérem a postupně přidávejte vejce. Do těsta přidejte mouku, mleté lískové oříšky, kakao, prášek do pečiva a špetku soli, postupně do těsta přilévejte i mléko.
3) Těsto poté nalijte do připravené formy na bábovku a vložte do spodní části předehřáté trouby na cca 60 minut. Následně ji nechte vychladnout, dokud se neuvolní z formy, a poté ji dejte vychladnout do lednice.
4) Mezitím si obarvěte nazeleno marcipán, který vytvarujete do silných listů a stonků. Dlouhým nožem zarovnejte vrchní plochu obou bábovek, aby se daly hladce položit na sebe. Poté z nich vytvořte dýni.
Otvor uprostřed bábovek vyplňte kuchyňskou papírovou utěrkou tak, aby marcipánový stonek držel co nejlépe.
5) K výrobě oranžové polevy rozmíchejte pomerančový džus s oranžovým potravinářským barvivem a moučkovým cukrem do krémové konzistence. Následně jím přelijte dýňovou bábovku. Zaschlá poleva připevní stonek k bábovce a budete moci vytáhnout papírovou utěrku.
Připraveno podle blogerky Elly www.bohynekuchyne.cz.