K horkému létu koktejly patří a nemusíte být právě někde u moře. Můžete si je udělat i doma a posedět s nimi na zahradě. Co budete potřebovat?
Není toho tolik, ale trochu se na svůj koktejlový den musíte připravit. Přinejmenším nákupem nápojů, ať už se jedná o sodovku, minerálku, džusy a samozřejmě nějaký alkohol. To podle toho, pro jaké koktejly se rozhodnete. A pamatujte, že by měly být kvalitní.
Nemusíte sice kupovat dvanáctiletou whisky, ale určitě zvolte alkohol renomovaných značek.
Led
Ledu budete potřebovat opravdu hodně a měli byste mít jak kostky, tak tříšť a drcený led. Kostky ukládejte do speciální nádoby a nabírejte je kleštičkami. Pokud vám k sobě přimrznou, postříkejte je sodovkou.
Ledovou tříšť získáte tak, že vložíte kostky do mikrotenového sáčku a několikrát do nich uhodíte válečkem na nudle.
Ovoce
Na prvním místě si pořiďte citrusy. Dejte pozor, aby byly čerstvé, vybírejte pouze plody s pěknou kůrou a před použitím je omyjte. Citronovou a limetkovou šťávu před použitím přeceďte, aby se do nápoje nedostaly pecky.
I jiné šťávy je vhodné přecedit přes husté nylonové sítko, aby se nápoje nezakalily.
Cukrový sirup
Představuje ideální slazení nápojů, protože nemusíte dlouze čekat, až se cukr v chladném koktejlu rozpustí. Do hrnečku dejte stejnou dávku cukru a vody a přiveďte k varu. Míchejte tak dlouho, dokud se cukr ve vodě nerozpustí a poté vařte 2 minuty bez míchání. Sirup vydrží v lednici až dva měsíce.
Na ozdobu
Používají se olivy, máta, řezy z citronů, pomerančů, grepů, višně maraskino i sezonní ovoce. I ze slupek citrusových plodů lze vykrajovat různé tvary, jako hvězdičky, srdíčka nebo čtyřlístky.
Bloody Mary
Pro milovníky rajských potěšení
Ingredience: kostky ledu, 2 díly vodky, 5 dílů rajské šťávy, 23 kapky tabasca, nebo více podle chuti, špetka soli, špetka černého pepře, výhonek celeru s lístky (nemusí být)
Do vyšší sklenice do 2/3 naplněné ledem nalijeme rajskou šťávu a vodku, přidáme koření a zamícháme. Podáváme s míchátkem nebo celerovým výhonkem.
Tip Paní domu: Vyhrajte si s kořením. Někdo má rád jemnou, někdo silně kořeněnou variantu. U řidičů vynecháme samozřejmě vodku.
Cuba Libre
Ingredience: 45 ml bílého rumu, 120 ml hlazené coca coly, 20 ml limetkové šťávy, led, limetka na ozudobu
Do vyšší sklenice vymačkáme půlku limetky, naplníme sklenici do dvou třetin ledem, nalijeme rum a dolijeme coca-colou. Ozdobíme limetkou a citronem. Podáváme se slámkou.
Pina colada
Ingredience: drcený led, 2 díly bílého rumu, 5 dílů ananasového džusu nebo 5 plátků konzervovaného ananasu rozmixovaného v mixéru, 2 díly kokosového mléka, ¼ plátku ananasu, 1 višeň
Ananasový džus nalijeme do mixéru a přidáme kokosové mléko a rum. Mixujeme několik vteřin. Přidáme ledovou tříšť a mixujeme dalších pět vteřin. Nalijeme do sklenice a ozdobíme ovocem. Podáváme se slámkou.
Collins
Ingredience: 2 díly ginu, 1 díl citronové šťávy, ¾ dílu cukrového sirupu, 5 dílů sodovky
Sklenice s cukrovou krustou okolo okraje naplníme do dvou třetin ledem, přidáme citronovou šťávu, cukrový sirup a gin. Dolijeme sodovkou a zamícháme. Ozdobíme plátkem citronu a podáváme se slámkou.
Tip Paní domu: Vybrali jsme koktejly s jednoduchými ingrediencemi a snadnou přípravou. Jejich výhodou je také to, že alkoholu v nich může být méně, než je předepsáno, někde jej lze vynechat úplně.