Domů     Pochoutky s krátkou sezonou
Pochoutky s krátkou sezonou
19.6.2020

Některé plody ze zahrádky sklízíme po celé léto, jiné zase až na podzim, ale na sběr některého ovoce a zeleniny máme čas stěží pár dnů.

K takovým plodům patří třeba chřest či rebarbora, které budeme spolu s hráškem sklízet v nejbližších dnech a týdnech, nebo třeba meruňky, s jejichž sklizní a zpracováním si budeme muset poradit už za měsíc.

A jak si s bohatou úrodou v krátkém časovém období nejlépe poradíme?

Rebarbora (= reveň)

Jedí se pouze tepelně upravené řapíky, nikdy syrové. Z rebarbory se připravují především moučníky s tvarohem, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny a koláče.

Při vaření nepoužívejte hliníkové nádobí, které reaguje na obsaženou kyselinu šťavelovou a škodlivý hliník pak přechází do pokrmu.

Rebarbora obsahuje

kyselinu citronovou a jablečnou

malý obsah vitaminu C

mnoho vitaminů skupiny B

vitamin A

kyselinu listovou, pantotenovou a flavonoidy

hořčík, fosfor, železo, jód, draslík

vápník

Konzumace rebarbory prospívá krevnímu oběhu a cévám, má blahodárné účinky na nervovou soustavu, zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů, má pozitivní vliv na kosti. Rebarboru konzumujte jen v omezeném množství!

Rebarborový koláč s pudinkem

Suroviny:

na těsto: 500 g hladké mouky•1 prášek do pečiva•160 g tuku•120 g cukru•sůl•1/2 sáčku vanilinového cukru•2 vejce•2–3 lžíce mléka

na náplň: 1 kg reveně•250 g cukru•1 vanilkový nebo smetanový pudink•2–3 lžíce kysané smetany•50 g rostlinného tuku•3 vejce

Z uvedených ingrediencí zpracujeme těsto. Těsto vyválíme a vyložíme jím vymazaný plech. Okraje povytáhneme, aby přečnívaly přes okraj plechu.

Očištěnou reveň nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem a necháme ji pustit šťávu. Šťávu slijeme a doplníme ji vodou na 3/8 l.

V kysané smetaně rozmíchaný pudink nalijeme do této šťávy a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme 2 minuty. Do ještě horkého pudinku vmícháme postupně tuk a potom pomalu předem rozšlehaná vejce. Teplý pudink rozprostřeme na těsto a posypeme rebarborou.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut. Upečený koláč pokapeme máslem a posypeme moučkovým cukrem.

Tip Paní domu: Tento koláč lze připravit i z vyzrálého angreštu.

Chutney z rebarbory

Surovyiny na 4 porce: 500 g nasekané červené cibule•50 g čerstvého oloupaného a nastrouhaného zázvoru•300 ml červeného vinného octa•500 g oloupaných, na kostky nakrájených jablek•200 g vypeckovaných nakrájených datlí•100 g sušených brusinek•1 lžíce hořčičného semínka•1 lžíce kari koření•400 g cukru typu muscovado•2 lžíce soli•700 g oloupané a na 2cm kousky nakrájené rebarbory

Cibuli vložte do velkého hrnce, přidejte zázvor a zalijte vinným octem. Přiveďte k varu a nechte lehce probublávat zhruba 10 minut. Přidejte všechny ostatní ingredience kromě rebarbory a za stálého míchání opět přiveďte k varu. Pak nechte bez pokličky 10 minut mírně vařit.

Přidejte rebarboru a odklopené vařte dalších 15–20 minut. Čatní by mělo být lepkavé a husté.

Nechte čtvrt hodinky odpočívat a nakonec čatní naplňte do čistých suchých sklenic a zavřete víčkem. Výborně chutná k opečenému chlebu a tvrdým sýrům.

Tip Paní domu: Je lepší konzumovat chutney až měsíc po uvaření – kvůli rozležení chutí.

Chřest (asparágus)

K nejznámějším odrůdám patří chřest bílý, zelený a fialový. Sklízí se od dubna do konce června. Labužníci jej nazývají králem zeleniny. V chřestu je hodně vody, bílkovin, vlákniny, málo tuků a sacharidů. Je vhodný v dietním jídelníčku – 100 g chřestu má jen 94 kJ.

Chřest obsahuje

velké množství betakarotenu – provitaminu vitaminu A (je nezastupitelný pro zdravý zrak, kůži, obnovu sliznic a je prevencí proti některým typům rakovinného bujení)

vitaminy E, C a betakaroten

vitaminy skupiny B, jako thiamin (B1), riboflavin (B2), pyridoxin (B6), biotin (H) a niacin (B3), kyselina pantotenová (B5) a velké množství kyseliny listové (B9)

draslík (snižuje tlak) a zinek, fosfor, železo, jód a sodík

Jak zacházet s chřestem v kuchyni?

Výhonky opláchněte a oloupejte škrabkou na brambory – pozor na dlouhá vlákna, která nejdou překousnout. Pod hlavičkou sloupneme slupku směrem dolů a tuhý konec odřízneme. Ze slupek jde připravit báječná chřestová polévka.

Bílý chřest se loupe asi 20 cm pod hlavičkou až ke konci, zelený a fialový stačí loupat jen v dolní třetině.

Před vařením je praktické stonky svázat nití a do vroucí vody pak můžete přidat sůl, cukr, citronovou šťávu nebo česnek či bobkový list – voda by měla sahat těsně po hlavičky stonků. Připravujeme ho vždy hlavičkou nahoru, jinak by se velmi rychle rozvařila.

Vařit by se chřest měl bez poklice asi 10 (zelený a fialový) až 12 minut (bílý) – záleží hodně na tom, jak silné a tvrdé jsou výhonky.

Tato lahůdka má léčivé a regenerační účinky, je lehce stravitelná a je ceněná i jako potravina zvyšující sexuální apetit.

Konzumace chřestu zlepšuje zásobování kyslíkem, pomáhá udržovat zdravý cévní systém, zlepšuje schopnost soustředění, paměti a podporuje čištění organismu. Je močopudný. Údajně pomáhá i od bolesti zubů.

Marinovaný chřest s parmezánem

Suroviny na 4 porce: 1 kg zeleného chřestu•parmezán dle chuti•2 lžíce másla

na marinádu: panenský olivový olej•jemný ocet nebo pár kapek citronové šťávy•1 lžička medu•4 stroužky česneku (nebo podle chuti)•hrubě mletá mořská sůl•drcený pepř•čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn)

Chřest dobře omyjeme, zkrátíme mu konečky a spodní polovinu škrabkou oloupeme. Očištěný vyrovnáme do zapékací misky bohatě vymazané máslem.

Vedle v misce připravíme marinádu z olivového oleje, octa (nebo citronové šťávy), medu a čerstvě utřeného česneku. Přidáme nadrobno nasekané bylinky. Dobře rozmíchanou marinádou pokapeme připravený chřest a necháme ho tři hodiny odpočinout.

Marinovaný chřest ochutíme hrubě mletou mořskou solí a drceným pepřem. Nakonec bohatě posypeme strouhaným parmezánem. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Tip Paní domu: Kupujte jen silný, pevný chřest s nezavadlými konci stonků. Čerstvý chřest musí být křehký, v žádném případě gumový. Při nákupu si prohlédněte, zda má jasně zelenou, nebo bílou barvu. Nesmíte na něm najít tmavé, nahnědlé skvrny.

Chřest s holandskou omáčkou

Suroviny: 3 žloutky•1 lžička vinného octa•3 lžíce vody•100 g másla•špetka soli•pepře•citronová šťáva•balíček chřestu

Vyšleháme žloutky s octem a vodou do pěny. Šlehání přesuneme nad vodní lázeň, aby se žloutky nesrazily. Omáčku šleháme do zhoustnutí.

Ke konci přidáme nadrobno nakrájené máslo, osolíme, opepříme a případně přidáme citronovou šťávu. Pozor, máslo nesmí být z lednice, jinak se omáčka srazí.

Omáčkou přeléváme povařený chřest.

Zelený hrášek

Tahle letní pochoutka je nejen dobrá, ale je i velice zdravá. Hrášek nemusíte jíst jen tak z lusku, připravte si z něj několik lahodných a rychlých pokrmů.

Zelený hrášek obsahuje

bílkoviny, vlákninu, lecitin

provitamin A, vitamin C

draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo

Pomáhá zlepšit funkci nervového systému a svalů, uvolňuje cholesterol a nezdravé tuky, napomáhá funkci jater a zkrášluje pleť.

Hráškový humus

Rozmixujte v mixéru stejný poměr zeleného hrášku a cizrny, přidejte sezamovou pastu, česnek, petrželku a citronovou šťávu s olivovým olejem. Dochuťte solí a podávejte s bílou bagetkou nebo pita chlebem.

Letní zelený salát

Povařte hrášek ve vodě asi 2 minuty, sceďte a nechte vychladnout. Přidejte nasekanou čerstvou mátu, pažitku a dresing z citronové šťávy a olivového oleje. Posypat můžete strouhaným kozím sýrem.

Frittata s mátou

Poslouží jako skvělá hrášková snídaně. Připravíte si ji jednoduše. Potřebovat budete: 6 vajec•jarní cibulky pokrájené na drobno•nasekané mátové lístky•250 g hrášku•150 g kozího sýra•olivový olej.

Na rozpálenou pánev s olivovým olejem nasypte cibulku nakrájenou na drobno, hrášek a posekané mátové lístky. Rozšlehejte vejce, dochuťte je solí a přilijte do pánve k zelenině.

Nechte asi 6 minut smažit, sejměte z plamene, posypte kozím sýrem a dejte zapéct do trouby na 10 minut.

Krémová hrášková polévka

Suroviny na 6 porcí: 60+20 g másla•50 g hladké mouky•1,5 l drůbežího vývaru•400 g vařeného zeleného hrášku•30 g pórku•muškátový květ•sůl

Z 60 g másla a z mouky připravíme jíšku, zalijeme vývarem a vzniklou polévku povaříme.

Očištěný pórek nakrájíme na tenká kolečka a v kastrolu na 20 g másla orestujeme, přidáme scezený zelený hrášek, osolíme, podlijeme vodou a asi 4 minuty podusíme.

Dušený hrášek s pórkem rozmixujeme, přidáme k polévce, okořeníme květem a krátce zavaříme. Hotovou polévku zjemníme žloutkem.

Doporučená příloha: na kostičky nakrájená a na másle osmažená žemle.

Meruňky

Dozrávají většinou uprostřed léta. Konzumují se buď v čerstvém stavu, zavařené či v podobě džemu nebo marmelády, velmi oblíbené pro kyselosladkou chuť a příjemnou vůni. Oblíbené jsou i sušené meruňky.

Dobře vyzrálé až přezrálé plody se sbírají na kvas, z nějž se destiluje alkoholický nápoj – meruňkovice.

Meruňky obsahují

železo, křemík, draslík

vlákninu

velké množství antioxidantů

provitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin C

niacin

kyselinu listovou

kyselinu pantotenovou

Konzumace plodů posiluje nehty, pokožku i vlasy a zlepšuje zrak. Doporučují se při astmatu, podporují imunitu a údajně mají i protirakovinné účinky. Zlepšují fungování nervové soustavy, preventivně působí proti vysokému tlaku a Alzheimerově nemoci.

„Rychlé“ meruňkové knedlíky

Suroviny na 4 porce: 250 g měkkého plnotučného tvarohu•250 g hrubé nebo polohrubé mouky• 1 vejce•meruňky (nebo jiné tvrdé ovoce) •špetka soli•tvrdý tvaroh na strouhání•máslo •cukr moučka

Z tvarohu, vejce a mouky vypracujeme těsto. Přidáme špetku soli.

Poté těstem buď přímo obalujeme meruňky, nebo ho vyválíme, nakrájíme na čtverce, do kterých následně meruňky vkládáme. Pokud se těsto příliš lepí, přidáme mouku nebo si alespoň moukou posypeme dlaně.

Knedlíky vhazujeme do vroucí vody. Jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové a připraveny k servírování. Posypeme je nastrouhaným tvarohem a cukrem, zalijeme rozpuštěným máslem.

Tip Paní domu: Ve „zdravější“ variantě použijeme jogurt místo části tvarohu a med místo cukru.

Meruňkový džem

Suroviny na 1 l: 1 kg meruněk+několik meruněk nakrájených na kousky•300 g krupicového cukru•100–150 g cukru•1 lžička kyseliny citronové

1 kg meruněk (i několik nezralých) vypeckujte a vykrájejte z nich drobné ranky a otlačky. Za stálého míchání vařte s troškou vody a 300 g krupicového cukru.

Až směs zhoustne, přidejte dalších 100–150 g cukru, lžičku kyseliny citronové a pár meruněk, nakrájených na kousky.

A opět za stálého míchání asi 5 minut povařte, podle chuti přitom doslaďte.

reklama
Související články
1.5.2024
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat mezi vaječnými a bezvaječnými, semolinovými či celozrnnými, z pšenice, špaldy nebo
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
26.4.2024
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí 1-4 šálky kávy, nemusíte se starat o objem nádoby na vodu ani o rychlost přípravy. Vy
23.4.2024
Tento koláč vypadá dokonale, ale i tak chutná. Do tvarohu můžete zamíchat dvě lžíce máku nebo do něj vmíchat ovoce. Zdobit můžete také čerstvým ovocem, třeba jahodami. Ingredience na 1 formu Na těsto 300 g hladké mouky 150 g másla 1 vejce 1 žloutek 1 lžička nastrouhané citronové kůry 100 g moučkového cukru 1 lžička prášku do pečiva Na náplň 500 g měkkého tvarohu 150 g selskéh
17.4.2024
Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst. Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné. Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívaj
reklama
reklama
Šikovné tipy
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
historyplus.cz
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
Život jim ztrpčují nájezdníci, loupežné bandy i rozmary počasí. Proto si lidé z etnické skupiny Hakka začínají ve středověku stavět podivuhodné domy, které je před všemi nástrahami mají ochránit. Byť tyto „pevnosti“ vypadají na první pohled jednoduše, jsou promyšlené do posledního detailu a z hlediska obranyschopnosti se vyrovnají evropským hradům…   První tulou, jak se těmto zvláštním
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
21stoleti.cz
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořen
Česnekové brambory
tisicereceptu.cz
Česnekové brambory
Brambory vařené a pečené ve vývaru s česnekem mají znamenitou chuť. Můžete si je dát samotné nebo jako přílohu. Potřebujete 1,5 kg brambor 1 lžíci olivového oleje 50 g másla 2–3 stroužky česn
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
nasehvezdy.cz
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
Nedávno herečka ze ZOO Eva Burešová (30) překvapivě ohlásila, že v seriálu končí. Jako důvod uvedla, že se chce více soustředit na hudební kariéru a rodinu. Možná je ale důvod úplně jinde. Do redakc
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
epochanacestach.cz
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
Před deseti lety zámek Zbiroh způsobil senzaci svou expozicí nazvanou Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů. Výstava trvala půl roku a většina jejích exponátů na místě zůstala, takže dnes může nová expozice znovu připomenout historii templářského řádu spojenou se zámkem. Výstavě dominuje takzvaná Lukánská deska – autoportrét Leonarda da Vinci, dílo, které
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
iluxus.cz
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
Hodinky Classics Elegance Luna jsou nejnovějším modelem z značky Frederique Constant. Vůbec poprvé v historii manufaktury navrhla měsíční fázi těchto hodinek dcera jejího vedoucího výzkumu a vývoje. D
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
enigmaplus.cz
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
V roce 1578 se střetla portugalská a arabská vojska v bitvě u marockého Ksár-el-Kebíru. V boji bylo portugalské vojsko takřka celé zničeno. Mezi padlými měl být „údajně“ i portugalský král Sebastián I
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
epochaplus.cz
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo,
Unikátní ultra-temná galaxie
epochalnisvet.cz
Unikátní ultra-temná galaxie
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá.   Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
skutecnepribehy.cz
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem
Losos plněný špenátem a sýrem
nejsemsama.cz
Losos plněný špenátem a sýrem
Losos je oblíbená a velmi zdravá ryba. S náplní z čerst­vého špenátu a výrazného ovčího sýra je to doslova lahůdka, použít ale samozřejmě můžete i jiný sýr. Potřebujete: ✿ 4 filety z lososa ✿ 200 g baby špenátu ✿ 100 g ovčího sýra ✿ 1 stroužek česneku ✿ pepř, sůl, koření na ryby ✿ olivový olej