Domů     Naše originální kulinární tipy: Znáte třeba pilaf?
Naše originální kulinární tipy: Znáte třeba pilaf?
15.6.2020

Pilaf nebo také pilav je jídlo, kde tvoří základ rýže nebo pšenice (bulgur). Většinou se osmaží na oleji a potom vaří v kořeněném bujónu.

Je spousta druhů pilafů, záleží na tom, v které zemi se vaří, může obsahovat různé příměsi – zeleninu, ovoce, různé druhy masa a nesmí chybět koření.

Pilaf a podobná jídla jsou obvyklá ve východní Evropě, na Středním východě, nebo v jihoasijské kuchyni. V Ázerbájdžánu je pilaf národním jídlem. Velmi často se vaří např. v Turecku, zemích bývalého SSSR, na Balkáně nebo v Íránu.

Na 4 porce

1 kg skopového masa

200 g kořenové zeleniy

1 cibule

300 g dlouhozrnné rýže

pár zrnek nového koření

4 hřebíčky

na špičku nože muškátového květu

sůl

120 g sádla

petrželka

Maso vcelku dusíme doměkka v tlakovém hrnci v troše slané vody s kořením. Ke konci přidáme zeleninu. Maso pokrájíme na kostky, zeleninu na nudličky. Opranou rýži osmažíme na části sádla, zalijeme procezenou šťávou z masa, přidáme horkou vodu a udusíme.

Vymastíme ohnivzdornou mísu. Smícháme osmaženou rýži s masem a zeleninou a dáme do mísy. Pečeme v troubě asi 30 minut při 200 °C. Před podáváním posypeme petrželkou.

Už jste jedli nutrii?

Pomaloučku – polehoučku se na pulty vybraných řeznictví vrací nutrie, zvířata podobná velké šedivé myši, ale s masem velmi vysoké kvality. V 80. letech toto „dietní“ maso hrálo prim na nemocničním jídelníčku.

Je zdravé, lehce se stravuje a složením se podobá králičímu. Nejde však o levnou záležitost, kilogram vyjde cca na 170 Kč, avšak celá nutrie váží přibližně od 2,5–3 kg.

Dáte si? Šálek vody svaříme s octem, solí, bobkovým listem a šesti kuličkami jalovce. Do nálevu uložíme nutrii na dva dny do lednice.

Poté maso osušíme, oddělíme kýty, hřbet protkneme slaninou, osolíme a opepříme.

Slaninu (100 g) nakrájíme na nudličky a rozehřejeme na pánvi. Přidáme jemně usekanou středně velkou cibuli a za stálého míchání necháme zrůžovět.

Vložíme připravené porce nutrie a pod pokličkou dusíme doměkka. Před dokončením šťávu zjemníme kouskem másla a zakapeme citronovou šťávou.

Podáváme s bramborovým knedlíkem.

Desatero od maminky

Maso uchováme déle čerstvé, když jej zabalíme do listů kopřiv, obložíme plátky cibule, nebo zabalíme do plátna namočeného v octu.

Rýže bude chutnější, když ji před vařením opražíme na pánvičce.

Mírně připálenou rýži můžeme ještě zachránit, když na ni přiložíme krajíc chleba, který pohltí zápach a chuť po spálenině.

Strouhanku můžeme ještě před obalováním dochutit bylinkami a kořením. Můžeme taky přidat plátky mandlí a křupinky.

Mléko a pudink se nám při vaření nebudou připalovat, když hrnec nejdříve vymažeme máslem.

Aby mléko brzy nezkyslo, přidáme do něj špetku soli.

Chuť čerstvého křenu zjemníme, když kořen na hodinku ponoříme do kysaného mléka.

Bramborové knedlíky se nesrazí, pokud je před rozkrojením propíchneme na několika místech vidličkou tak, aby pára mohla volně uniknout. Ovocné knedlíky budou chutnější, když do vody, v níž je budeme vařit, přidáme maličko rumu nebo vanilkového cukru.

Pečivo z křehkého těsta bude jemné a nadýchané, když v něm máslo nahradíme buď stejným množstvím, nebo přibližně dvěma třetinami zakysané smetany.

Chléb a pečivo vydrží déle čerstvé, když k němu vložíme do sáčku půlku jablka.

Umíte jíst mango?

Stává se vám, že si koupíte v obchodě lákavý exotický plod a nevíte, jak se správně podává a upravuje? Paní domu vám poradí:

Kdy je zralé? Mango se sbírá nezralé (zelené a tvrdé), aby se převozem nepoškodilo. Zralé zežloutne, zčervená nebo zezlátne a změkne. Má silně aromatickou vůni.

Koupíte-li ještě nezralý plod, vložte ho do papírového sáčku společně s jedním banánem a nechte dozrát.

Jak se porcuje? Vezměte ostrý nůž, mango položte a uřízněte silný podélný plátek, co nejblíž u pecky. Pak plod otočte a udělejte totéž z druhé strany. Zbude vám střed manga s trochou dužiny a s peckou.

Jak ho servírujeme? Pokud připravujete nápoj nebo chcete ovoce rovnou jíst, dužinu z obou odkrojených plátků vydlabejte. Do kompotů a salátu se víc hodí, kdy dužinu v obou půlkách naříznete do mřížky (1×1 cm) tak, aby se nepoškodila slupka.

Ta se potom prohne a vznikne „ježek“ s úhlednými kostkami, které od dužiny odřežete.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

reklama
Související články
6.9.2024
Se zmrzlinami se hodně experimentuje, ale právě tato z avokáda není chuťově výstřelkem, ale naopak překvapivě lahodným dezertem. Avokádo má hned dva předpoklady stát se praktickou ingrediencí pro výrobu domácí zmrzliny. Především obsahuje vysoké množství tuku, navíc přirozeně krémové konzistence. K tomu si přičtěte jemnou, lehce trávovou chuť dužiny, která se dá dobře skloubit s dalšími přísadami
3.9.2024
Kedlubny jsou nízkokalorické, obsahují vitaminy i řadu tělu prospěšných látek a gurmáni tvrdí, že v tepelné úpravě jsou i velmi lahodné. Výhodou je, že se pěstují od jara až do pozdního podzimu, a tak si je můžete dopřávat v kuchyni téměř po celý rok. Největší lahůdkou jsou ale mladé jarní kedlubny. Před jakoukoliv úpravou kedlubny musíte nejprve zbavit tvrdé slupky. Co z nich připravujeme Zas
30.8.2024
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje, že tuto dobrotu omylem vytvořil Napoleonův kuchař díky své za
26.8.2024
Každý z nás je občas udělá. Mají spoustu variant a poslouží i jako malý oběd nebo svačinka ať už do práce nebo na cesty. Dají se připravit na pánvi, v sendvičovači, zapékat pod grilem. Použít můžete klasický toustový chléb, ale také třeba veku nebo nakrájenou bagetu. Jestli doma stále střídáte jen pár osvědčených receptů, máme pro vás další nápady z domova i ze světa. Zkuste třeba variaci na špan
16.8.2024
Při výběru nové kuchyňské váhy se zaměřte nejen na typ, ale také na funkce, které nabízí. A znáte už „chytré“ váhy, které vám vypočtou i nutriční hodnotu potravin? Hospodyňky si zpravidla vybírají váhu na potraviny podle toho, zda ji chtějí mít trvale přišroubovanou na zdi, nebo ji budou vystavovat na lince či ji schovávat do šuplíku. Co se týče přenositelnosti, pak jistě ocení lehké digitální vá
reklama
reklama
Šikovné tipy
Krabička na kapesníky může být hezká
A vyrobit ji vůbec není těžké. Jestli rádi tvoříte, ale netroufáte si zatím na větší věci, tohle je nápad právě pro vás. Budete potřebovat: Krabičku (polotovar koupíte na internetu, v hobby marketech nebo ve výtvarných potřebách), větší a menší štětec, univerzální vodou ředitelné barvy Povrch krabičky před natíráním důkladně zbavte prachu a jiných nečistot. Bílou […]
Milujete pizzu? Kupte si na ni pec
Tajemství skvělé pizzy nespočívá jen v ingrediencích či tloušťce těsta. Pokud si ji chcete připravit ve vlastní kuchyni, musíte mít také kvalitní pec určenou právě na pizzu. Dnešní pizzy mají mnoho podob, chutí, při jejich přípravě střídáte různé ingredience, ale přece jen ta pravá italská je jen jedna. I ta může mít mnoho podob – […]
Patchwork: Vyrobte si polštářek s kočičkou
Nadchne především děti, ale naparádit s ním můžete i postel v ložnici. A když budete mít zbytky tmavších látek ladící s obývákem, bude se hodit i tam. Budete potřebovat: – zbytky barevně sladěných bavlněných látek – 0,5 m látky na vnitřní polštářek – duté vlákno na výplň – 2 knoflíky – 0,5 m jednostranně nalepovacího […]
Správná péče o vlasy se vyplatí
Je dobré se k vlasům chovat tak, aby vám zanedbání později nevrátily. Pomůže tomu vhodný šampon a dobrá strava. Sice už je po zimě, ale naše vlasy kvůli mrazu a větru možná ztratily potřebnou hydrataci, lámou se a třepí. Jejich dlouhodobou kondici ovlivňuje i kouření, nedostatečný pitný režim a strava. Dejte vlasům hydrataci Začít můžete […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Leoš Mareš by své manželce snesl modré z nebe
nasehvezdy.cz
Leoš Mareš by své manželce snesl modré z nebe
UMarešových nikdy není nuda. Své fanoušky stále baví a ti netrpělivě každý den očekávají, kdy zase Leoš Mareš (48) přijde s nějakou novinkou. Když se nedávno obarvil na blond, lidé nestačili zírat.
Havajská technika Ho´oponopono: Klíč k dosažení všeho?
epochalnisvet.cz
Havajská technika Ho´oponopono: Klíč k dosažení všeho?
Nejrůznější alternativní metody určené k osobnímu rozvoji obvykle vychází z východních hinduistických či buddhistických tradic. Ovšem i v jiných koutech světa najdeme postupy, které mají do našeho života přitáhnout pozitivitu a štěstí. Havajská metoda s trochu zvláštním názvem Ho´oponopono je jednou z nich. Skutečně má až zázračné výsledky?   Na terase typického havajského domku sedí muž v bílé košili. Má zavřené
Číhal na Napoleona v Brně tovaryš s puškou?
historyplus.cz
Číhal na Napoleona v Brně tovaryš s puškou?
Vrací se do města až za tmy. Už z dáli Napoleona vítají v Brně dvě zapálené svíce v každém okně. Ne že by Moravané chtěli francouzskému císaři takto vzdát hold. Prostě jim to nařídil… Zvolit správný terén pro zásadní bitvu není jen tak, a proto Napoleon (1769–1821) objíždí v listopadu 1805 okolí Brna, aby si vyhlédl místo chystaného
Akademie věd simuluje pobyt na Měsíci
21stoleti.cz
Akademie věd simuluje pobyt na Měsíci
Český záložní astronaut Aleš Svoboda se včera vydal na simulovanou víkendovou misi na Měsíc – s dalšími členy posádky při ní bude provádět různé vědecké a technologické experimenty. Součástí mise je v
Otevřený minimalismus Diablo House
rezidenceonline.cz
Otevřený minimalismus Diablo House
Kancelář Terry & Terry Architecture představila zdařilý projekt v podobě přístavby obytného křídla ke stávajícímu jednopodlažnímu domu. Nový dvoupatrový objem, napojený na původní objekt pod ostrým úhlem, začleňuje obytný prostor do okolí a těží z dalekých výhledů na přilehlé kopce a údolí. Jádro domu, jež zaujímá celkovou plochu 613 čtverečních metrů, je v aktuálním uspořádání
Station Anděl na pražském Smíchově právě otevřel
iluxus.cz
Station Anděl na pražském Smíchově právě otevřel
Novinka roku se právě otevřela. Station Anděl na pražském Smíchově láká svou autentickou newyorskou atmosférou, kde chutě neznají mezí evropského kontinentu. Americké receptury, které odpovídají návšt
Mauritius: Ostrovy obřích želv
epochanacestach.cz
Mauritius: Ostrovy obřích želv
Ztracen v Indickém oceánu je Mauritius jen zdánlivě. Milovníci exotické turistiky ho znají jako jeden ze ztracených rájů. Britové mu udělili nezávislost v roce 1968 a od té doby jde o nejbohatší a nejkrásnější stát Afriky. Pojďte se s námi zasnít a vydat se na cestu na exotické ostrovy. Maličký ostrovní stát Mauritius má vlastní aerolinky Air Mauritius, asi
Kazí vám ostruha radost z chůze? Zatočte s ní!
nejsemsama.cz
Kazí vám ostruha radost z chůze? Zatočte s ní!
Mnohdy až nesnesitelná bolest, která se s každým krokem jen stupňuje. Patní ostruha se může ozvat kdykoli a většinou za ní stojí nevhodná obuv, obezita, dlouhodobý tlak a přetěžování. Každodenní zátěž nohou si dříve či později vybere svou daň, ať už se jedná o otoky, křečové žíly, nebo různé výrůstky. Patní ostruha se ale řadí mezi ty nejvíc nepříjemné.
Může se člověk sám vznítit?
enigmaplus.cz
Může se člověk sám vznítit?
Může oheň přijít bez varování, zdánlivě odnikud a rozhořet se tak, že během chvilky je z lidského těla hromádka popela? Je spontánní samovznícení reálnou hrozbou? Americký lékař v penzi J. I. Bentl
Eduard VIII.: Nekorunovaný mistr průšvihů
epochaplus.cz
Eduard VIII.: Nekorunovaný mistr průšvihů
Je pohledný, charismatický, zcestovalý a jeho styl diktuje módu v ostrovním státě. Pro svou snahu být v první linii si vyslouží i úctu prvoválečných veteránů.   Řeč je o králi Spojeného království a britských dominií a císaři Indie Eduardovi VIII. (1894–1972). Většina lidí si ho ale spojí hlavně s abdikací kvůli fanatické lásce k Američance Wallis Simpsonové (1896–1986). Eduardova
Asijská kuřecí polévka
tisicereceptu.cz
Asijská kuřecí polévka
Asijská jednoduchá polévka vás rozhodně zahřeje a potěšující navíc je, že ingredience máte vlastně téměř vždy doma. Ingredience rostlinný olej 750 ml kuřecího vývaru 3 mrkve 1 menší pórek 10
Chtěli mi vzít milované dítě!
skutecnepribehy.cz
Chtěli mi vzít milované dítě!
Dalo by se říct, že jsem prožila mládí v té nejlepší době. Po revoluci se otevřelo tolik možností. Jenže já na jednu až surově doplatila. Zajímá vás, jak to všechno začalo? Bylo mi 22 a měla jsem kamarádku Karlu, která byla o čtyři roky starší. Dvakrát byla jako au pair ve Velké Británii a lákala