Domů     Na zařizování kuchyně jděte od lesa
Na zařizování kuchyně jděte od lesa
21.4.2020

Pouštíte se do do plánování kuchyně? Rozvrhněte si umístění spotřebičů i skříněk tak, abyste se při vaření a mytí zbytečně nenaběhali. Stačí se řídit jednoduchými pravidly a neuděláte chybu.

V kuchyni jsou tři nejdůležitější pracovní centra: lednice a spížní skříň, sporák neboli varná zóna a mycí zóna, ke které patří dřez i myčka.

Při plánování se vyplatí vycházet právě z rozmístění těchto tří „pracovních zón“, protože mezi nimi se budeme v kuchyni pohybovat stále dokola.

Podle jednoduchého pravidla by neměla být jednotlivá centra od sebe vzdálenější než na délku dvou natažených paží, jinak budeme dělat zbytečné kroky navíc.

Z toho plyne, že ideálním řešením je takový tvar linky, který umožňuje vytvořit jakýsi trojúhelník mezi sporákem, lednicí a dřezem.

Pracovní trojúhelník

Náš pomyslný trojúhelník mezi lednicí, dřezem a sporákem by neměla protínat žádná průchozí ulička, abychom se zbytečně nemuseli vyhýbat třeba někomu, kdo přes kuchyni míří do obýváku.

Při práci v kuchyni by praváci měli postupovat  zprava do leva, leváci samozřejmě obráceně. V praxi to znamená vpravo spíž, lednička, pracovní plocha, sporák, pracovní plocha a dřez, odkapávač a myčka na nádobí, a nakonec příborník a skříň na talíře. Ideální uspořádání pro leváky je opačné.

Tip

Nejdůležitější pracovní část v kuchyni je mezi dřezem a sporákem, protože tady se odehrává nejvíc práce.

Pracovní plocha by měla být nejméně 90 cm x 60 cm veliká, nejlépe ale 120 cm x 60 cm, aby se na ni vešlo všechno, co při vaření potřebujeme, a ještě zbylo místo na práci.

Jednoduchá kuchyň

V úzkém a malém prostoru je jednoduchá kuchyň „při jedné zdi“ jediným možným řešením. V ideálním případě ve zdi nejsou okna ani dveře a máme k dispozici aspoň 3 metry délky. Tento tvar kuchyně má své jasné nevýhody: tady se nejvíc nachodíme.

Dřez by měl být umístěný uprostřed linky a měl by být přiměřeně daleko od sporáku.

Kuchyně ve dvou liniích proti sobě

Tato kuchyně využívá prostor nejlépe, protože dvě paralelní linky proti sobě poskytují dostatek místa k odkládání věcí při přípravě jídla i pro práci. Cesty mezi jednotlivými pracovními zónami jsou v kuchyni tohoto tvaru relativně krátké.

Na co dát pozor

Vzdálenost mezi protilehlými stěnami, na které budeme linku montovat, by měla být nejméně 2,40 cm, to znamená 2 x 60 cm na dvě standardně hluboké dolní skříňky = zastavěných 120 cm. K tomu připočteme minimálně 1,20 cm prostoru pro pohyb v kuchyni.

V ideálním případě bychom měli mít možnost úplně vysunout dva protilehlé šuplíky, nebo bez problémů otevřít dvířka skříňky a třeba myčku na druhé straně linky.

Tip: Náhradní řešení

Tam, kde velikost kuchyně takhle velkorysé rozložení skříněk nedovolí, musíme samozřejmě z něčeho slevit. Například skříňky na protilehlé straně zvolíme mělčí (stejně hluboké jako skříňky horní, tedy obvykle 40 cm).

Místo dvířek, otvírajících se do prostoru, se nabízí chytré řešení v podobě dvířek, která se různým způsobem skládají do skříňky nebo vyklápějí nahoru (u horních skříněk). U atypické kuchyně nám pomohou posuvná dvířka nebo obyčejný závěs.

Kuchyně ve tvaru U

Tento tvar kuchyně si můžeme dovolit, pokud máme k dispozici tři volné stěny. Máme-li hodně prostoru, je tento tvar kuchyně ideální.

Místo můžeme optimálně využít, máme k dispozici dostatečně velikou pracovní plochu a lednice, sporák i dřez můžeme rozmístit tak, abychom se mezi jednotlivými pracovními zónami mnoho nenaběhali.

Na co dát pozor: I tady by mezi protilehlými skříňkami mělo zůstat 120 cm prostoru, abychom mohli pohodlně otevírat protilehlé skříňky nebo aby se mohli v kuchyni pohodlně pohybovat dva lidé.

Kuchyňská linka ve tvaru L

Rohová kuchyně je oblíbená forma linky, mimo jiné proto, že umožňuje připojit k lince jídelní stůl a židle.

Je to ideální řešení pro obytnou kuchyň. Kuchyně do L je dobrým řešením, když potřebujeme využít roh místnosti. Opticky zajímavé řešení je zabudovat dřez nebo varnou desku právě do rohu.

I tady platí, že jednotlivé pracovní zóny by měly být oddělené dostatečně velkou pracovní plochou.

Ostrůvková kuchyně

Centrum této kuchyně tvoří volně stojící kuchyňský ostrůvek. Ostrůvek je ideální pro ty z nás, kdo milují společnost a rádi hostům vaří. Umístíme-li ho tak, abychom viděli na jídelní zónu nebo přímo do obýváku, můžeme se při vaření nerušeně bavit s hosty.

Ostrůvek můžeme používat jako další pracovní plochu a skladovací prostor zároveň, nebo do něj umístit varné či mycí centrum. Efektní je i spojení ostrůvku s barovým pultem. Doporučené rozměry ostrůvku jsou 90 x 60 cm, případně 90 x 90 cm.

1. Zóna ukládání potravin: lednice a potravinová skříň

Lednice: Pokud bude lednice stát na kraji linky u zdi, musíme nechat ještě 10 cm ke zdi volných. Dveře lednice totiž potřebujeme otevírat v úhlu víc než 90 stupňů, abychom mohli bez problémů vysunout zásuvku v lednici.

Dobrým tipem jsou vysouvací skříně: jsou výrazně přehlednější a daleko snáz se v nich ukládají věci.

Umístěte skříň na potraviny blízko pracovní plochy.

2. Mycí zóna: dřez a myčka

Myčku na nádobí je vhodné umístit vedle dřezu.

Místo na příbory, sklenice a talíře by mělo být u dřezu/u myčky. Usnadníte si tím uklízení umytého nádobí.

Pokud si přejete umístit dřez pod okno, měl by mít okenní parapet výšku alespoň 110 cm, abychom mohli okno bez problémů otevírat. Tam, kde to není možné, můžeme použít speciální sklopnou vodovodní baterii. Tu můžeme uvolnit z uchycení a sklopit k dřezu, když potřebujeme okno otevřít.

Kdo myje nádobí v ruce nebo pořád něco oplachuje, ocení, když bude dřez umístěný naopak asi o 15 cm výše než zbytek desky. Vyšší dřez totiž při mytí šetří naše záda.

3. Varné centrum: sporák, mikrovlnka

Varné centrum nepatří vedle lednice, jinak budete zbytečně plýtvat energií.

Po obou stranách sporáku by měla být alespoň 50 cm široká pracovní plocha, aby bylo kam odkládat vše potřebné během vaření.

Jestliže plánujete umístit sporák do rohu, na který navazuje okno, mělo by okno být alespoň 105 cm od rohu. Digestoř nad sporákem by jinak bránila okno otevírat.

Hitem je i trouba nebo mikrovlnka, umístěná ve výši očí, abychom se nemuseli pro pokrmy zbytečně shýbat.

Pokud uvažujeme třeba o zabudování mikrovlnky do horní skříňky, měli bychom nejdřív vyzkoušet, v jaké výšce třeba dokážeme zacházet s talířem plným polévky, abychom ji nerozlili.

Hrnce, pánve, vařečky a naběračky bychom měli mít co nejblíže ke sporáku.

Sporák, přesněji řečeno varná deska sporáku má být o trochu níž než ostatní kuchyňská deska.

Podle odborníků totiž potřebujeme do hrnců pohodlně vidět a navíc při míchání používáme vařečku jako „prodlouženou ruku“, takže míchat níž položený hrnec je daleko pohodlnější.

Správná výška desky podle výšky postavy:

150 cm (80 cm)

155 cm (85 cm)

160 cm (90 cm)

165 cm (90 cm)

170 cm (95 cm)

175 cm (95 cm)

180 cm (100 cm)

185 cm (100 cm)

190 cm (105 cm)

A navíc…

V kuchyni nezapomeňte na místo, kde se dá sedět.

Těžké předměty, pokud je ukládáte do horních skříněk, by nikdy neměly být uloženy výš než ve výšce vašich ramenních kloubů.

Kritické místo je v rozích: rohový výsuvný šuplík nesmí narážet na úchytky sousední rohové skříňky.

Stejný problém by mohl nastat u šikmých rohových skříněk – i tady by dvířka při otevření neměla narážet do úchytky sousední skříně.

Text: Kateřina Rodná

Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
28.5.2025
Je to k zlosti, mouka už je v míse a najednou zjistíte, že nemáte ani jediný balíček prášku do pečiva. Při dobře vybavené spíži to ale nemusí být takový problém. Prášek do pečiva není takový unikát, jak by se mohlo zdát, je jen pohodlně připravený k použití. Podstatou jeho účinku je uvolňování bublinek, které těsto nadlehčí. O tento efekt se stará hydrogenuhličitan sodný smíchaný s kyselou přísad
23.5.2025
Co si budeme povídat, i když se gastronomie vyvíjí zdravějším směrem a šéfkuchaři se předhánějí v inovacích, stejně ta naše česká jídla prostě milujeme a čas od času po nich zatoužíme, protože tu vůni a chuť nic nenahradí. Šumavská kulajda (4 porce) 4 větší brambory, 200 ml smetany na šlehání, 35 g sušených hub (200 g čerstvých), 2 lžíce nasekaného kopru (lze použít i sterilovaný), 1 litr zelen
reklama
Šikovné tipy
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Kosmetické tipy na jaro i léto
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Objevte Prahu z nové perspektivy na Večeři v oblacích
iluxus.cz
Objevte Prahu z nové perspektivy na Večeři v oblacích
Zpříjemněte si začátek září nevšedním gastronomickým zážitkem. Celosvětově oblíbená Večeře v oblacích zakotví v Praze od 4. do 14. září v parku Mrázovka. Kreativní menu inspirované babím létem připrav
Podzemní říše divů: Kde obří jeskyně ukrývají vlastní světy
enigmaplus.cz
Podzemní říše divů: Kde obří jeskyně ukrývají vlastní světy
Jeskyně – slovo, které v nás evokuje tajemství, chlad a tmu. Ale pod povrchem naší planety se skrývá mnohem víc než jen kamenné chodby. Existují podzemní giganti, kteří ukrývají vlastní ekosystémy, ře
Už Nagyovou nebaví život ve zlaté kleci?
nasehvezdy.cz
Už Nagyovou nebaví život ve zlaté kleci?
Žije v bohatství, ale musí poslouchat. To má být život Jany Nagyové (66), která se po letech vrátila na obrazovky. Roky byla seriálová princezna Arabela doma se třemi dětmi, pečovala o domácnost a
Babiččin koláč
tisicereceptu.cz
Babiččin koláč
Suroviny 175 g hladké mouky 1 lžíce krupicového cukru 120 g rostlinného tuku s máslovou příchutí 3 lžíce studené vody Švestky jsou u nás tradičním ovocem. Na náplň 10 větších šves
Milovaný i nenáviděný Josef II.: V čem vězela jeho komplikovaná povaha?
historyplus.cz
Milovaný i nenáviděný Josef II.: V čem vězela jeho komplikovaná povaha?
Už potřetí matce nabídl, že na spoluvládu abdikuje, jenže ona to i tentokrát odmítla. Ctižádostivý Josef sám odstoupit nedokáže, a tak se s Marií Terezií po tisící prvé navzájem pošlou ke všem čertům. O směřování habsburské monarchie se spolu nakonec budou hádat neuvěřitelných 15 let!   Manželovi zatím porodila „jen“ tři dcery. „Prosím, ať je
Všechno se vypařuje: Když i neutronové hvězdy mizí v čase
21stoleti.cz
Všechno se vypařuje: Když i neutronové hvězdy mizí v čase
Nová studie naznačuje, že nejen černé díry, ale i další husté objekty ve vesmíru, jako jsou neutronové hvězdy a bílí trpaslíci, mohou postupně mizet prostřednictvím záření podobného Hawkingovu. [ca
Sloni, surikaty a psi: Nečekané spánkové rituály suchozemských zvířat
epochaplus.cz
Sloni, surikaty a psi: Nečekané spánkové rituály suchozemských zvířat
Spí sloni jen dvě hodiny denně, a to většinou vestoje? Drží se mořské vydry za tlapky, aby se ve spánku neztratily? A víte, že kočky prospí skoro dvě třetiny dne, aby se připravily na lov? I když se nám to možná zdá zvláštní, spánek suchozemských zvířat je plný fascinujících rituálů a adaptací, které jsou výsledkem
Housata se mi za moji péči nakonec odvděčila
skutecnepribehy.cz
Housata se mi za moji péči nakonec odvděčila
Byla jsem malá holčička, chodila s proutkem po zelené louce a žlutá housátka za mnou pochodovala jako za svou mámou husou. Naše rodina nebyla zámožná, když se mí rodiče vzali, museli několik let bydlet u babičky a dědečka. Byt v paneláku dostali až poté, co se narodil můj mladší bratr. To mi bylo pět. Do školky jsem nechodila, protože ta
Zoo v kelímku
nejsemsama.cz
Zoo v kelímku
S touhle dobrotou se malí i velcí dostanou do nebe. Ingredience: ● 250 g kvalitní hořké čokolády (ideálně 75%) ● 250 g másla ● 100 g hrubě nasekaných ořechů (vlašské, pekanové, lískové…) ● 100 g holandského kakaa ● 80 g polohrubé mouky ● 350 g pískového cukru ● 4 vejce ● 1 lžička prášku do pečiva ● barevný marcipán na vytvarování zvířecích obličejů, zmrzlina, šlehačka Postup: Máslo s čokoládou rozehřejte ve vodní lázni a přidejte nasekané ořechy. Mezitím
Klaun očkatý: Nejlepší kamarád mořské sasanky umí měnit pohlaví!
epochalnisvet.cz
Klaun očkatý: Nejlepší kamarád mořské sasanky umí měnit pohlaví!
Málokterý živočich se natolik zapíše do lidských hlav jako právě oranžová ryba. Děti i dospělí ho znají především skrze animované dobrodružství o Nemovi. Podle jména to jsou sice šprýmaři, moc legrace ale s nimi není.   Klauna očkatého dorůstajícího až 11 centimetrů jako první přesně popíše francouzský vědec Georges Cuvier (1769–1832). Nemůže z ní spustit oči, a
Kostel Nanebevzetí Panny Marie: Barokní cíl poutníků
epochanacestach.cz
Kostel Nanebevzetí Panny Marie: Barokní cíl poutníků
Po staletí se lidé v určený čas vydávají na cesty, aby vyjádřili svou víru, modlili se či prosili Boha o odpuštění. Čekají na ně posvátná poutní místa, na nichž stojí slavné kaple, kláštery nebo kostely. Tak jako na Chlumu Svaté Maří na Sokolovsku. Bylo nebylo, kdysi dávno putoval krajem řeznický tovaryš. Únava ho zmohla tak, že
Pohádkové panství Heidi Klum
rezidenceonline.cz
Pohádkové panství Heidi Klum
Romantickou vilu v toskánském stylu si světoznámá modelka německého původu s rodinou pořídila v době, kdy tvořila manželský pár se zpěvákem Sealem. Žili v ní se čtyřmi dětmi. Elegantní rezidence s výhledem na Pacifik je součástí rozlehlého pozemku, ležícího v oblasti Brentwood Country Estates, vyhledávané celebritami a slavnými osobnostmi. Patří mezi ně například herci Jennifer