Domů     Umíme správně marinovat?
Umíme správně marinovat?

Spousta koření a kořenicích přípravků plných soli. A ve výsledku překořeněné a přesolené jídlo, u kterého jen stěží oceníme jeho skutečnou chuť.

Ne nadarmo se říká, že v Česku neumíme grilovat. V mnoha našich domácnostech patří tato kratochvíle k pravidelné náplni letních víkendů už dlouhé roky.

Ale ve snaze připravit si co nejchutnější grilovanou pochoutku nešetříme ingrediencemi a ve finále z přičmoudlé „flákoty“ obalené neidentifikovatelnou vrstvou koření a bylinek ani nepoznáme, jaké maso nám vlastně přistálo na talíři.

Hovězí steaky, vepřové kotlety, kuřecí řízky anebo ryby – všechno vypadá stejně a bohužel i stejně chutná. Problém tkví většinou v tom, že jsme často nezvládli už počáteční, veledůležitou marinádu.

10 rad, jak marinovat

Přestože už máme za ta léta grilování praxi, stále se dopouštíme chyb, kterých je třeba se vyvarovat. Víte vůbec, jak dlouho různé druhy mas nakládat a do čeho?

1. Kvalitní steak rozhodně nenechávejte ležet v marinádě přes noc i u ostatního masa příliš dlouhé marinování spíš uškodí, maso vypustí šťávu.

2. Ideální je maso marinovat 5–6 hodin před samotným grilováním.

3. Rybám stačí odpočívat v kořeněném nálevu 2–3 hodiny.

4. Pokud se žebírka nebo jiné „houževnatější“ kusy masa před grilováním povaří, stačí natřít marinádou těsně před grilováním.

5. Pokud natíráte maso marinádou těsně před tepelnou úpravou, je to v podstatě zbytečné, protože chuť marinády za tak krátkou dobu masem neprolne.

6. Pozor si dejte na marinády, které koupíte hotové – obsahují hodně soli a přísad, které přirozenou chuť masa spíše zastíní, než zvýrazní.

7. V suché směsi koření je maso na gril připraveno nejrychleji, pořádnému kusu krkovičky bohatě stačí tři hodiny.

8. Maso se má solit až po grilování, nikoli během něj, jinak po tepelné úpravě tvrdne a stává se tuhé.

9. Maso před nakládáním můžeme lehce naklepat, aby se marináda lépe vsákla.

10. Marinádu je třeba z masa před opékáním lehce setřít, aby nekapala na gril a olej nezačal hořet, čímž vznikají rakovinotvorné látky.

Správný výběr masa

Nejlépe se ke grilování hodí vepřová krkovice nebo hovězí. Výška hovězího steaku by měla mít kolem 3 cm, u krkovice nebo obecně u vepřového stačí výška do 2 cm. Maso z lednice vyndejte aspoň 2 hodiny před grilováním a nechte ho stát v pokojové teplotě.

Chybou je maso vkládat na gril přímo z lednice, protože okamžitě dostává teplotní šok, zatáhne se a nepropeče se rovnoměrně. To však neplatí pro rybí maso, které grilujeme ihned po vyndání z ledničky.

Maso z mrazáku nechte vždy přirozeně na mřížce rozmrznout (nikdy v mikrovlnce), ideálně 12 hodin, a před tepelnou úpravou jej osušte! Masa vkládejte na gril vždy jen několik porcí.

Kdy jídlo okořenit

10–15 minut – menší potraviny, jako mořské plody, kostky masa, malé masové kuličky či kousky zeleniny

15–30 minut – tenčí porce masa bez kosti, jako kuřecí prsa, filetované ryby, vepřová panenka a steaky

30–90 minut – silnější porce masa s kostí i bez ní, jako jehněčí kýta, celé kuře nebo hovězí pečeně

2–8 hodin – větší a robustnější porce masa, jako vepřová žebírka, celá šunka, vepřová plec anebo celá krůta

Marinádu si připravte sami

Připravit si domácí marinádu místo přesolené kupované není nic těžkého. Platí: čím prostší, tím víc vynikne vlastní chuť masa. Nejlepší je proto použít jen olivový olej, pár bylinek a čerstvý pepř.

Oleje jen tolik, aby při následném opékání nekapal do grilu a nehořel. Rozhodně nepřidávat sůl. To je problém používání kořenicích směsí, protože většina z nich už sůl obsahuje.

Základní marinády

olivový olej, půlky stroužků česneku, čerstvý tymián, rozmarýn, šalvěj, čerstvě utlučený nebo umletý černý pepř a hrubá mořská sůl

olivový olej, čerstvě v hmoždíři roztlučená semínka celého koriandru, nasekaný čerstvý koriandr, 2 polévkové lžíce kvalitní sojové omáčky a čerstvě mletý černý pepř

olivový olej, dijonská hořčice, nasekaná petrželka, pažitka a estragon, pár kapek chilli oleje

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
24.9.2025
V kotlíku nad ohněm lze tavit a ohřívat nepřeberné množství pochutin, zdaleka to není jen sýr. Fondue můžete připravit masové, s vývarem, zeleninové či ovocné a čokoládové.   Správné ingredience * Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, např. čedar, ementál, goudu či gruyere. * Při dochucování se meze nekladou, hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, mušká
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
28.8.2025
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni. K čemu se hodí? Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě h
reklama
Šikovné tipy
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Hustá kukuřičná polévka s květákem
tisicereceptu.cz
Hustá kukuřičná polévka s květákem
Tato polévka je velmi sytá, může se podávat i jako samostatné jídlo. Suroviny na 4 porce 4 kukuřičné klasy ½ květáku 1 cibule 1 stroužek česneku 50 g másla 1 l zeleninového vývaru sůl, pep
Nanočástice by mohly snížit vedlejší účinky chemoterapie
21stoleti.cz
Nanočástice by mohly snížit vedlejší účinky chemoterapie
Na vpravování léků injekčně do těla reaguje náš imunitní systém zánětem v podobě otoku a zarudnutí. Z tohoto důvodu se pacientům, kteří podstupují chemoterapií podávají před infuzí protizánětlivé léky
Tajemné podzemí Jihlavy: Co se tu skrývá?
enigmaplus.cz
Tajemné podzemí Jihlavy: Co se tu skrývá?
Dlouhodobě se o něj zajímají nejrůznější lovci záhad, senzibilové i novináři. Odehrála se tam řada tajemných událostí a mnozí lidé ho považují za nejzáhadnější místo v České republice. Systém podzemní
Rozjíždí Rajmont románek s dalším mužem?
nasehvezdy.cz
Rozjíždí Rajmont románek s dalším mužem?
Další milostná aférka? Ředitel školy ze seriálu Ulice Ota Puklický, tedy herec Filip Rajmont (48), se netají tím, že má slabost pro muže. Nyní se mezi lidmi z blízkého okolí Rajmonta šíří klepy, že
Nové Švédsko: Pohřbil koloniální sen despotický guvernér?
historyplus.cz
Nové Švédsko: Pohřbil koloniální sen despotický guvernér?
Oplývá energií a je schopný. Jenže guvernér Printz je také namyšlený, až příliš ambiciózní a stále častěji se chová jako diktátor. Kolonisté se proti němu nakonec vzbouří a obviní ho z tyranie. Nové Švédsko se pod Printzovým vedením mělo dočkat slávy, místo toho si na něm smlsnou Nizozemci! Ve středověku si Švédové podmanili téměř celé
Barevný podzim v srdci Šumavy
epochanacestach.cz
Barevný podzim v srdci Šumavy
Příroda je tu tak divoce veselá, až se vám chce radostí vykřiknout. V tomto období navíc září pestrou škálou barev. Šumavské Povydří si v tento čas nelze nezamilovat. Hluboké údolí řeky Vydry charakterizují husté šumavské hvozdy a neustále zvonivě zurčící voda, která vede vašekroky lépe než nějaká GPS. Naučná stezka Povydří je jedna z nejkrásnějších,
Ikonický obraz Benátek vynesl 44 milionů dolarů
epochalnisvet.cz
Ikonický obraz Benátek vynesl 44 milionů dolarů
Legendární Canalettovo dílo s názvem Benátky, návrat Bucintora na Nanebevstoupení Páně zdobilo rezidenci prvního britského premiéra Roberta Walpolea a zachycuje Benátky naprosto jedinečným způsobem. Obraz, který se dříve objevil v aukci pouze jednou v roce 1999, dokázal v létě vytvořit nový aukční rekord. Příběh pozoruhodné malby začíná na počátku 30. let 18. století…Přesně ve stejné
Kruté lámání kolem: Přemyslovský kníže Soběslav I. vyzkoušel na zrádcích horkou novinku
epochaplus.cz
Kruté lámání kolem: Přemyslovský kníže Soběslav I. vyzkoušel na zrádcích horkou novinku
Jaké to je být ve středověku lámán kolem? Velké štěstí odsouzený má, když popravčí začne lámat odshora a přerazí mu hned vaz. Lámání odspoda je bolestivější, protože trpí končetiny a k hlavě popravčí postupuje pomalu. Teprve, když se z mučeného stává krvavá masa, vplete mu kat údy do kola. Odsouzenec v utrpení stráví i několik hodin. Tato varianta
Zachránil snad moji vnučku anděl strážný?
skutecnepribehy.cz
Zachránil snad moji vnučku anděl strážný?
Ta událost, která mohla pro naši rodinu skončit tragicky, se stala před mnoha lety. Jak se tehdy Erika zachránila? Příběh, který vám píšu, se stal už velmi dávno, nicméně na něj naše rodina nikdy nezapomněla. Za podivných okolností se tehdy zachránila moje vnučka, která se svými rodiči letěla na dovolenou k moři. Pasažéři letadla už z výšky
Sicílie s nádechem exotiky
nejsemsama.cz
Sicílie s nádechem exotiky
Horské masivy, snová azurová pobřeží, ale i historická městečka plná ruchu, útulných kaváren a zajímavostí. To vše nabízí jedinečná Sicílie. Už jste nasyceni lenošením u moře a pomýšlíte na trochu aktivního poznávání? Tento italský ostrov hned za špičkou „boty“, je úžasným tipem. Ještě v říjnu se na Sicílii drží teploty okolo 25 supňů a slunečné dny, které jsou jako stvořené k procházkám po městě a výletům za přírodními
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Clarence Seedorf přináší fotbalovou vášeň na Maledivy
iluxus.cz
Clarence Seedorf přináší fotbalovou vášeň na Maledivy
Legenda světového fotbalu Clarence Seedorf zavítá na Maledivy, kde v luxusním resortu Joali Being povede dvoudenní sérii fotbalových workshopů pro hosty i místní komunitu. Ve spolupráci se svým projek