Máte rádi oříšky a křupavá semínka? To je dobře, ale zkusili jste je někdy upražit? Poradíme vám, jak na to.
Skořicové mandle
450 g neloupaných mandlí, 1/3 hrnku rozpuštěného másla, 1 hrnek krupicového cukru, 4 lžičky mleté skořice, 1 lžička soli, 2 bílky, 1/2 lžičky vanilkového extraktu
1) Troubu předehřejeme na 130 °C. Rozšleháme bílky se solí. Postupně přidáváme cukr, vanilku a šleháme do tuha. Vmícháme mandle a skořici.
2) Do mísy nalijeme rozpuštěné máslo a vsypeme madle s bílky. Promícháme a nasypeme na plech vyložený pečicím papírem.
3) Pečeme přibližně hodinu, každých 15 minut promícháme. Po upečení necháme vychladnout.
Ořechy v karamelu
200 g vlašských ořechů, 100 g cukru krupice, 1–2 lžice oleje
1) Ořechy nejprve povaříme 5 minut ve vodě a necháme trošku oschnout. Pak je v misce promícháme s cukrem.
2) Rozpálíme si pánev, na kterou dáme 1–2 lžíce oleje a ořechy necháme zkaramelizovat, ale pozor neustále mícháme. Hotové trochu posolíme, ale opravdu jen trošku.
Cukrové arašídy
1/4 kg loupaných přírodních arašídů se slupičkou, 1/4 kg cukru, 1/4 l vody
1) Cukr rozpustíme ve vodě; roztok nalijeme do pánve s nepřilnavým dnem a přisypeme arašídy. Dáme pánev na oheň a za stálého míchání dřevěnou vařečkou necháme vodu odpařit.
2) Když cukr zkaramelizuje a obalí arašídy, stáhneme pánev z ohně. V míchání nepolevujeme, aby se arašídy neslepily nebo nepřilepily k pánvi.
3) Když trochu vychladnou (ne úplně!), vrátíme je na oheň a zahříváme (za ustavičného míchání) dál, dokud nezískají krásnou zlatavou barvu.
4) Znovu odstavíme a mícháme, dokud nezchladnou. Vychladlé arašídy vysypeme na talíř a podáváme.
Dýňová pochoutka
Semínka z jedné čerstvě vydlabané dýně, olej ve spreji, mořská sůl
1) Očištěná semínka dáme na plech vyložený pečicím papírem a zastříkneme olejem ve spreji.
2) Vložíme do předem vyhřáté trouby na 150 °C a necháme péct dozlatova.
3) Hotová semínka vyndáme z trouby, vysypeme do mísy a posolíme. Můžeme ozdobit nasekanou bazalkou.
Sójové oříšky
400 g bobů, olej, sůl
1) Boby den předem namočíme do vody. Druhý den je, hezky nabobtnané, scedíme přes cedník a necháme dobře okapat.
2) Pak je upražíme na malé troše oleje, necháme okapat na ubrousku a prosolíme.
Pikantní cizrna
200 g vařené cizrny (nebo z konzervy), 1 lžička sladké papriky, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička drceného chilli, 1 lžíce javorového sirupu, šťáva z 1/2 limetky nebo citronu, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř
1) Troubu předehřejeme na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.
2) Cizrnu scedíme a nasypeme ji do mísy, posypeme paprikou, kmínem, drceným chilli, solí a pepřem a zakápneme javorovým sirupem, citronovou šťávou a olivovým olejem a dobře promícháme, aby bylo vše rovnoměrně ochucené.
3) Pečeme asi půl hodiny, dokud není pěkně křupavá.