Domů     Spousta fíglů pro dobrou omáčku
Spousta fíglů pro dobrou omáčku
19.11.2019

Stejně tak jako v hudbě platí, že basa tvrdí muziku, v gastronomii dobrá omáčka korunuje jídlo. Občas se ale něco pokazí, a tak pro vás máme osvědčené tipy a triky, kterými zachraňovaly nebo vylepšovaly své omáčkové umění již naše babičky.

Lepší bešamelová omáčka

Zvýrazníme ji, když ještě před povařením přimícháme do mléka bobkový list a několik kuliček pepře.

Zvláštní aroma tmavých omáček

Omáčky k hovězí či vepřové pečeni získají zvláštní aroma, když je vaříme s trochou želé nebo se šťávou z černého rybízu. Potřebují dokořenit? Zní to exoticky, ale zkuste mletou kávu. Výsledek vás příjemně překvapí.

Jemnější holandská omáčka

Holandskou omáčku na chřest, které se říká královna všech omáček, můžeme ještě zjemnit jednou lžící najemno nasekaných bylinek a navíc dochutit octem.

Zahuštěné kari

K zahuštění omáčky s kari kořením nemusíme použít mouku ani škrob, ale rozmačkaný banán.

Pokud do kari omáčky, podávané k drůbežímu nebo vepřovému masu, přidáme trošku ananasové šťávy, celému pokrmu propůjčí zcela zvláštní vůni i chuť.

Omáčka rajská

Kořeněná. Nakrájené sušené rajče přidané do rajské omáčky dodá omáčce nádech exotické sicilské kuchyně a bude také tak chutnat.

Řídká. Bez problému ji zahustíme bylinkovým taveným nebo tvarohovým sýrem.

Když připálíme omáčku

Připálíme-li při dušení jídlo, postavíme hrnec na 15 minut do dřezu naplněného studenou vodou. Nemícháme. Poté přendáme obsah do čistého hrnce. Chladový šok odstraní nepříjemnou pachuť a připálenina zůstane v původním hrnci.

Čím ochutit omáčky

*Základní omáčku lze různě ochucovat, a tím i obměňovat. Například do ní nasekáme nadrobno několik kaparů, případně pažitku, nať lahůdkové cibulky apod. Před podáváním můžeme na jednotlivé porce přistrouhat trochu tvrdého sýru. Kdo má raději ostřejší jídla, přidá si chilli.

*K vepřové pečeni – směle přidáme dijonskou hořčicí nebo trochu černého piva. S nakládaným zeleným pepřem bude ještě pikantnější. Zvlášť intenzivní chuť bude mít, přimícháme-li do ní orestovanou cibuli. Má to i další výhodu, protože omáčku už většinou nemusíme zahušťovat.

* Málo výraznou omáčku z masa pomůže dochutit trocha švestkových povidel nebo šťávy z rybízu. Doladí ji i sušená cibule nebo osmažená cibule posypaná cukrem, který se nechá zkaramelizovat, nebo trocha pikantního vývaru.

*Drůběžímu základu dodá tu správnou míru pomerančová šťáva.

*Sýrová omáčka získá na chuti, když přimícháme 1 lžičku hořčice nebo špetku nastrouhaného muškátu.

Jak nesrazit omáčku

Chceme-li nalít smetanu do omáčky, nejprve si smícháme kyselou smetanu s moukou, poté přilijeme sběračkou trochu omáčky a důkladně rozmícháme. Teprve pak směs vlijeme do omáčky. Když už se omáčka srazí, pomoc je jednoduchá, nezoufat a znovu rozmixovat.

Omáčka přesolená

Osvědčenou klasickou pomoc – nastrouhat větší syrový brambor a nechat v omáčce povařit, aby sůl vstřebal, každý zná. Přesolenou omáčku můžeme ale ještě zachránit tak, že do ní přimícháme menší množství bílého jogurtu.

Když není víno

Zapomněli jste koupit víno na omáčku? Nevadí, v troše octa rozvařte dvě lžičky cukru a máte náhradu.

Hladká smetanová omáčka

Pokud chceme mít smetanovou omáčku opravdu jemnou, hladkou a lesklou, můžeme do ní zašlehat žloutek.

Zdravé zahuštění

Někdy můžeme vyzkoušet zdravější způsob zahuštění. Při přípravě omáčky budeme zahušťovat rozmixovanou uvařenou zeleninou (zeleninovým pyré) nebo uvařenými rozmačkanými bramborami.

Text: Laura Skrčená, Zdroj: Richard Gabriel: 1000 rad a triků v kuchyni, Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Související články
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
24.9.2025
V kotlíku nad ohněm lze tavit a ohřívat nepřeberné množství pochutin, zdaleka to není jen sýr. Fondue můžete připravit masové, s vývarem, zeleninové či ovocné a čokoládové.   Správné ingredience * Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, např. čedar, ementál, goudu či gruyere. * Při dochucování se meze nekladou, hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, mušká
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
28.8.2025
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni. K čemu se hodí? Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě h
reklama
Šikovné tipy
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vzestup a pád Bernarda Spilsburyho: Příběh vědce, který změnil kriminalistiku
21stoleti.cz
Vzestup a pád Bernarda Spilsburyho: Příběh vědce, který změnil kriminalistiku
Když viděl policisty, jak berou rozřezané ostatky do holých rukou, pokoušely se o něj mdloby. Ten pohled mu utkvěl v paměti. Proto později pomáhal se vznikem speciální soupravy, určené pro zajišťování
Pověst o Šemíkovi: Skutečnost, nebo výplod fantazie?
epochaplus.cz
Pověst o Šemíkovi: Skutečnost, nebo výplod fantazie?
Příběh o statečném koni Šemíkovi a jeho pánovi, vladykovi Horymírovi z Neumětel, je jednou z nejoblíbenějších a nejznámějších českých pověstí. Je to příběh o odvaze, loajalitě a lásce. Když je Horymír odsouzen ke smrti knížetem Křesomyslem za to, že se vzbouřil proti horníkům, kteří ničili pole kvůli těžbě stříbra, požádá o poslední přání: projet se
Čeká Tylor Swift brzy zklamání?
nasehvezdy.cz
Čeká Tylor Swift brzy zklamání?
Zdálo se to být jako láska až za hrob. Jedna z největších ikon současnosti, Tylor Swift (35), svého nového přítele, profesionálního hráče amerického fotbalu Travise Kelce (35), vychvalovala do nebes
Social ride pod hlavičkou Future Cycling a CeramicSpeed
iluxus.cz
Social ride pod hlavičkou Future Cycling a CeramicSpeed
Už se stalo zvykem, že se cyklisté potkávají v nové prodejně bývalého profesionálního cyklisty Kristiána Hynka. Ta nese název Future Cycling a nachází se v pražských Modřanech - konkrétně se rozprostí
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Přišla jsem o ni příliš brzy
skutecnepribehy.cz
Přišla jsem o ni příliš brzy
Nikdy nezapomenu na ten den, kdy jsem šla naposledy za mojí dcerou, abych se s ní rozloučila. Ta bolest byla nesnesitelná. Najednou jsem si uvědomila, že už tu prostě není. Moje dcera Petra byla zdravá, chytrá a krásná dívka. Nepřekvapovala nás žádnými problémy v dospívání, a když dospěla, byla úspěšná a měla jasné plány. Vypracovala
Hrad Bouzov – místo, kde se natáčela pohádka O princezně Jasněnce
epochanacestach.cz
Hrad Bouzov – místo, kde se natáčela pohádka O princezně Jasněnce
Máte rádi romantiku, přírodu a historii? Pak můžete vyrazit na hrad Bouzov na Olomoucku, protože tam najdete všechno. Hrad Bouzov leží hned vedle stejnojmenné obce v Zábřežské vrchovině. Tohle nevšední romantické místo vás ohromí svojí kouzelnou atmosférou, která z něj doslova čiší. Dokonce o něm můžeme bez nadsázky říct, že vypadá jako z pohádky. V minulosti totiž posloužil filmařům coby
Mihotavé plamínky: Od kdy si svítíme svíčkami?
epochalnisvet.cz
Mihotavé plamínky: Od kdy si svítíme svíčkami?
Před vynálezem svíček lidé osvětlovali své domovy a cesty ohněm, pochodněmi a lampami. Nejstarší dosud nalezený svícen pochází z etruské hrobky v italském Orvietu, datované do 7. století př. n. l. Tyto první archeologické důkazy však neznamenají, že si naši předkové nevyráběli svíčky ještě mnohem dříve.   Svícny se objevují i na mnoha dalších archeologických
Proč se karpatským Němcům nelíbil vznik Československa?
historyplus.cz
Proč se karpatským Němcům nelíbil vznik Československa?
Do Horních Uher vpadli Mongolové a povraždili spoustu poddaných. Panovník Béla IV. v kritické situaci pozve do svého království osadníky z Německa, aby prázdné území opět zalidnili. Rád jim udělí mnohá privilegia, což byla ostatně jejich podmínka. Litovat své velkorysosti rozhodně nebude… Uherský král Štěpán I. (asi 975–1038) se roku 996 oženil s mladičkou bavorskou
Ztracený mnich z Vyššího Brodu: Případ, který děsí už 400 let
enigmaplus.cz
Ztracený mnich z Vyššího Brodu: Případ, který děsí už 400 let
V roce 1613 se z kláštera ve Vyšším Brodě beze stopy ztratil mladý mnich jménem Silvestr. Jeho zmizení nebylo nikdy objasněno, a přestože se o něm v kronikách píše jen krátce, místní obyvatelé si dodn
Když vás nohy nenechají klidně spát
nejsemsama.cz
Když vás nohy nenechají klidně spát
Ležíte v posteli, jste unavená a těšíte se na zasloužený odpočinek. Jenže v tu chvíli začnou nohy podivně brnět, svrbět nebo vás nutí k pohybu. Syndrom neklidných nohou je častější, než si myslíte. Syndrom neklidných nohou (zkráceně RLS – Restless Legs Syndrome) patří mezi neurologické poruchy, které mohou značně znepříjemnit večery i noci. Lékaři odhadují, že
Dýňová polévka s česnekem
tisicereceptu.cz
Dýňová polévka s česnekem
Dýňový krém je podle mnohých nejchutnější polévka. Suroviny na 4 porce 1 menší dýně Hokkaido 1 palice česneku 750 ml zeleninového vývaru 150 ml smetany 5 lžic zakysané smetany máslo sůl d