Asi ano, i když od té doby, co nás reklamy na tu pravou a jedinou ohlušují na každém kroku, se možná najdou tací, kteří ji nikdy nedělali. A to je opravdu škoda.
Protože opravdová majonéza, taková, co se jen rozplývá na jazyku, to je to pravé pochutnání, a kdo to nezažil, neví, oč přichází. Ale aby se tahle lahůdka povedla, chce to přece jen trochu zkušenosti.
Navíc majonéza je tak trochu svéhlavá a někdy se jí vůbec nechce na svět. Čím víc jí pomáháme, tím je to horší. A aby to nebylo vůbec jednoduché, existuje více způsobů její výroby a jejich zastánci na ten svůj nenechají dopustit. Takže jak na správnou majonézu?
Majonéza podle klasika
Vlastně byste normálně na majonézu nemuseli mít recept, protože na ni potřebujete vejce a olej. A pak už jen pár ingrediencí, aby to všechno mělo nějakou chuť. Základem je ale technika, v tomto případě pomalá.
Prostě vezmete žloutek pokojové teploty, ti opravdoví machři to zvládnou i se studeným, ale vy to raději nezkoušejte. Přidejte trochu hořčice (nejlépe dijonské), ale opravdu jen trochu a osolte. Teď přijde ta nejdůležitější fáze.
Vezměte metlu a po troškách přilévejte olej. A ničeho se nebojte, na 1 žloutek dáte až 100 ml oleje. Během chvíle by majonéza měla získat tu správnou konzistenci, bude světlejší a tuhá až se bude lepit na metlu.
To je chvíle pro přidání octa nebo citronové šťávy, čímž ji zase zjemníte a trochu naředíte.
Něco o chutích
Stejně jako víme, že co člověk to chuť, i majonézy mohou být různé a v tom je právě ta krása. Vše si vymazlíte, jak chcete. Nejen, že majonézu můžete dělat z různých olejů, ale i různě kořenit.
Samozřejmě pepř je základ, ale někdo ji sladí, jiný přidává bylinky. Nejčastěji se používá olej slunečnicový, ale kdo má rád olivový může jej klidně použít. Fajnšmekři zase přísahají na olej arašídový nebo avokádový. Ale oleje můžete i vhodně nakombinovat. Pěknou vůni dodají hlavně ty zastudena lisované.
Když se nedaří
To se prostě stává, důležité je zjistit, v čem jsme chybovali, aby už byl výsledek perfektní.
Majonéza je řídká – může to být v tom, že jste dávali olej moc rychle. Nezoufejte, dá se to napravit. Vezměte další žloutek, dejte do čisté nádoby a s řídkou směsí zacházejte jako s olejem. Tedy pomalu přilévejte šlehejte.
A pamatujte si, že i když máte pocit, že přidáváním oleje majonéza řídne, je to naopak.
Umixovala se jen olejová kalná voda, ve které plavaly kousky žloutku? – Srazila se.
Vzali jsme studené vejce, nebo studený olej.
Použili jsme teplou mísu,
Nalili jsme hned na začátku při přípravě majonézy na žloutky mnoho oleje
Žloutek byl špatně zbaven bílku
Přerušili jsme na delší dobu míchání.
Pamatujme si také, že jeden žloutek přijme nejvýše 2/10 litru oleje. Přesytíme-li žloutky olejem, dojde rovněž k sražení majonézy.
Je-li majonéza upravována v přílišném chladu, na příklad na ledě, srazí se nám v tom okamžiku, kdy ji přeneseme do teplejší místnosti.
Pokud jste začali dělat majonézu novou dobře, ale pokud jste tušpatnou vyhodili, chyba. Domácí majonéza, přikrytá alobalem v chladu nějakou dobu vydrží, a proto je mnohem lepší i nepovedenou upotřebit a udělat z ní dvojnásobnou várku nové.
Náš tip: Připravenou majonézu necháme vždy odpočinout několik hodin v lednici, poněvadž čerstvě připravená má štiplavý a výrazný nádech, který se odpočinkem rozloží.
Majonéza moderně
Tenhle recept je hotový za 4 minuty. Nevěříte? Zkuste to.
Budete potřebovat: 2 žloutky, 150 ml slunečnicového oleje, 1 lžíce dijonské hořčice, šťáva z půl citronu (nebo lžička octa), sůl, pepř
1) Všechny suroviny vložíme do válcovité nádoby, která je většinou příslušenstvím mixéru. Pokud ji nemáme, nevadí. Můžeme klidně použít třeba vyšší sklenici na pivo. Důležité je, aby nádoba byla úzká, protože mixér se tam musí pohybovat jako píst.
2) Tyč spustíme až na dno, zapneme a opravdu velmi pomalu táhneme nahoru asi 5 sekund. A to je všechno.
Naše tipy: Pokud chcete použít olivový olej, dejte ho 200 g.
Milovníci sladší majonézy mohou přidat trochu moučkového cukru.
Zkuste si majonézu připravit z jednoho natvrdo uvařeného vejce. To nakrájejte nadrobno a dejte do mixéru. Přilijete 1 dl mléka, zapnete mixér a postupně přilévejte olej.
Proč to všechno?
Odpověď je nasnadě. Protože víme, co jsme do své majonézy dali. Protože majonéza není až tak nezdravá, když ji nejíte na kila. Jedna porce je vlastně kus žloutku a lžíce oleje, a protože když se podíváte na etiketu majonézy prodávané, uvidíte třeba toto.
Rostlinný tuk, voda, pasterizované vaječné žloutky, ocet kvasný lihový, hořčice, modifikovaný škrob E 1414, E 1450, stabilizátory: E 410, E 412, E 415, jedlá sůl, konzervant E 202, barvivo E 160a. Informace pro alergiky: Obsahuje vejce, hořčici, obsah tuku 67,5.
Foto: Shutterstock