Domů     Těstoviny na sedm způsobů
Těstoviny na sedm způsobů
6.9.2019

I u nás se těstoviny všech barev a tvarů těší čím dál větší oblibě. Jsou lehké, zasytí a jejich přípravu zvládne každý. Dají se připravit na nesčetně způsobů. Nabízíme vám pár receptů, jak udělat těstoviny zase trochu jinak.

Špagety po uhlířsku

(4 porce)

320 g špaget, 200 g anglické slaniny (Pancetta), 1 vejce, 4 lžíce parmazánu, nebo ovčího sýra (Pecorino), půl lžíce olivového oleje, sůl, pepř

1) Dejte vařit hrnec vody. Slaninu nakrájejte na proužky a v rendlíku s olejem ji nechte na středním ohni zrůžovět. Dejte pozor, aby nezhnědla.

2) Do mísy rozklepněte vejce, osolte je, rozšlehejte, přidejte sýr a mletý pepř

3) Když voda začneš vařit, osolte ji, vhoďte do ní špagety a uvařte al dente. Sceďte je stranou a nalijete na ně rozšlehaná vejce se slaninou. Pokud vám těstoviny připadají příliš suché, přilijte trochu vody ze špaget, rychle promíchejte a okamžitě podávejte.

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut

ENERGIE V JEDNÉ PORCI 1340 kJ

NÁROČNOST 1

Tip Paní domu: Aby byl pokrm krémovitější, můžete bílky nahradit stejným množstvím smetany

Penne s cuketovým ragú

(4 porce)

360 g penne rifte, 320 g cukety nastrouhané nahrubo, 200 g cukety nakrájené na kostičky (cca 0,5×0,5 cm), 8 stroužků česneku, 8 polévkových lžic olivového oleje extra virgin, 200 g bílé cibule (2

středně velké cibule), sůl, pepř

Omáčka

1) Cibuli nakrájíme najemno, česnek na plátky, část cukety nastrouháme nahrubo a část na kostičky. Bylinky stáhneme z dřevnatých stonků a jemně nasekáme. Na rozehřátou pánev dáme olivový olej a nadrobno nakrájenou cibuli, kterou pomalu restujeme do změknutí.

2) Přidáme česnek, který krátce zarestujeme, nastrouhanou část cukety a necháme změknout. Nakonec přidáme cuketu nakrájenou na kostičky a vypneme oheň. Na pánev přidáme nasekané bylinky.

Těstoviny

Na 100 g těstovin potřebujeme 1 l vody, do které přidáme zarovnanou polévkou lžíci hrubé mořské soli a přivedeme k varu. Těstoviny vaříme dle návodu, al dente.

3) Uvařené těstoviny scedíme, přesypeme je do prohřáté omáčky, vše promícháme a můžeme podávat.

DOBA PŘÍPRAVY 20 minut

ENERGIE V JEDNÉ PORCI 1163 kJ

NÁROČNOST 1

Citronové špagety

(4 porce)

400 g těstovin, 4 chemicky neošetřené citrony, 100 g smetany, strouhaný parmezán podle chuti, 30 g másla, sůl, bazalka na ozdobu

1) Opatrně ostrouháme kůru z  citronů (pozor, abyste ostrouhali jen žlutou část) a dáme ji do mísy. Přidáme smetanu a změklé máslo a dřevěnou vařečkou dobře promícháme.

2) V hrnci mezitím přivedeme k varu dostatečné množství vody, osolíme a vhodíme špagety. Když jsou uvařené al dente, scedíme je a přelijeme připravenou omáčkou a posypeme parmezánem.

3) Podáváme horké

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut

ENERGIE V JEDNÉ PORCI 2261 kJ

NÁROČNOST 1

Conchiglie z Campobassa s mlékem

(4 porce)

350 g mušlí (conchiglie, 4 lžíce mléka, 3 vejce, svazek petrželky, 50 g strouhaného parmazánu, 40 g másla, sůl pepř

1) Petrželku očistíme a omyjeme, osušíme a jemně nasekáme. V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody, osolíme ji a dáme vařit conchiglie.

2) Mezitím do mísy rozklepneme vejce, přidáme mléko a jemně rozšleháme vidličkou. Přidáme špetku soli a špetku čerstvě umletého pepře, polovinu nastrouhaného parmezánu a promícháme

3) Na pánvi rozpustíme na kousky nakrájené máslo, přidáme conchiglie uvařené al dente a chvíli je necháme prohřát za stálého míchání dřevěnou vařečkou. Sejmeme pánev z ohně a nalijeme na ni směs vajec a sýra

4) Pánev dáme zpátky na oheň, chvíli prohřejeme a pak cionchiglie posypeme zbylým strouhaným parmezánem a nasekanou petrželkou. Dáme na talíře a okamžitě podáváme.

Tip Paní domu: Kdo má rád výraznější chutě, může parmazán nahradit uleželým ovčím sýrem pecorino

DOBA PŘÍPRAVY 30 minut

ENERGIE V JEDNÉ PORCI 2092 kJ

NÁROČNOST 1

Nalámané zite po Salentsku

(4 porce)

350 g nalámaných těstovin (zite), 400 g brokolice, 1 cibule, 50 g šunky od kosti, 1 lžíce kaparů, 50 g vypeckovaných černých oliv, 1 stroužek česneku, 5 lžic olivového oleje, sůl, pepř

1) Rozlámeme zite na kousky dlouhé asi 4–5 cm a dáme stranou. Brokolici rozdělíme na růžičky, odstraníme košťál a omyjeme v dostatečném množství vody. Česnek oloupeme a lehce rozetřeme.

Cibuli oloupeme a jemně nasekáme. Šunku nakrájíme na plátky, olivy nakrájíme nahrubo.

2) Brokolici vaříme asi 3 minuty ve vroucí osolené vodě, pak ji scedíme a zchladíme v ledové vodě. Na pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje s česnekem a necháme osmahnout.

Přidáme cibuli a šunku, jakmile cibule zpění, přidáme dobře scezenou brokolici, olivy, kapary špetku soli a čerstvě umletého pepře a necháme prohřát za občasného míchání.

3) Ve velkém hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody, osolíme ji, vhodíme rozlámané zite a uvaříme je al dente. Přelijeme zbytkem oleje a přidáme brokolicovou směs. Posypeme strouhaným sýrem a horké podáváme

DOBA PŘÍPRAVY 60 minut

ENERGIE V JEDNÉ PORCI 2303 kJ

NÁROČNOST 2

Ravioli vařené ve šťávě

(4 porce)

500 g čerstvých těstovin (ravioli), 450 g oloupaných rajčat, 1 oloupaná cibule, pár lístků bazalky, ¾ l zeleninového vývaru, 1 lžíce strouhaného parmezánu, 40 g másla, sůl, pepř

1) Cibuli jemně nasekáme a necháme zpěnit v hrnci s 20 g másla. Když začne sklovatět, přidáme šťávu z rajčat propasírovaných přes síto. Necháme povařit a pak přidáme horký vývar, osolíme a opepříme.

2)Přivedeme k varu, vhodíme ravioli a omytou a osušenou bazalku. Pokličku na hrnci necháme trochu nadzdvihnutou a vaříme cca 20 minut. Občas promícháme.

3) Jestliže je šťáva příliš hustá, přidáme horký vývar, je-li řídká, necháme ji v závěru varu zhoustnout na prudším ohni.

4) Ravioli dáme na mísu, přidáme zbytek másla a strouhaný parmezán a podáváme.

Rada Paní domu: Šťávu můžete obohatit přidáním nasekaných hub, mrkve a celeru

DOBA PŘÍPRAVY 60 minut

ENERGIE V JEDNÉ PORCI 2010 kJ

NÁROČNOST 2

Zapečené rigatoni po puglijsku

(4 porce)

Těstoviny (rigatoni), 400 g oválných rajčat (perini), špetka petrželky, 2 stroužky česneku, 30 g strouhaného ovčího sýra (pecorino), olivový olej, sůl a pepř

1) Rozehřejeme troubu na 200 °C. Rajčata omyjeme a nakrájíme na stejně silné plátky, odstraníme z nich semena a rozložíme na dno zapékací mísy, kterou jsme před tím pokapali olejem, tak, aby plátky byly dobře promaštěné.

2) Petrželku omyjeme, česnek oloupeme a obojí společně nahrubo nasekáme. Ve velkém hrnci ohřejeme osolenou vodu a uvaříme v ní rigatoni al dente.

3) Scedíme, rozložíme do mísy na rajčata, posypeme směsí česneku a petrželky, strouhaným parmezánem pokapeme 2 lžícemi oleje. Osolíme, opepříme a dáme na deset minut do trouby. Pokrm servírujeme na stůl velmi horký přímo v zapékací míse

DOBA PŘÍPRAVY 60 minut

ENERGIE V JEDNÉ PORCI 2219 kJ

NÁROČNOST 2

Foto: Shutterstock, Myfood.cz, knihy-columbus.cz

Související články
19.5.2025
Máte rádi smažená jídla, ale protože víte, že nejsou nejzdravější, tak stará olejová fritéza odpočívá někde ve spíži? Nebo jste ji pro jistotu nikdy neměli? Zkuste horkovzdušnou. Proti té tradiční má hodně výhod a přitom jsou pokrmy stejně chutné a křupavé, ovšem lehčeji stravitelné. K přípravě jídla totiž využívá horký vzduch, a když olej, tak opravdu jen minimální množství. Nemusíte tedy řešit,
16.5.2025
Bojíte se mikrovlnky? Pro jedny je to nepostradatelný domácí spotřebič, pro druhé riziko pro zdraví. Přitom technicky vzato používá stejný zdroj pro svoje fungování jako rádia, televizory, mobilní telefony, přístroje GPS nebo třeba hřejivé infralampy a dotaženo do detailů i náš zrak – elektromagnetické vlny delšího rozsahu. Elektromagnetické záření může být skutečně nebezpečné, ale až při vlnách v
14.5.2025
Určitě si doma děláte různé zeleninové saláty, dáváte ji do polévek, omáček i nakládáte. A právě pečená zelenina je to, co vám v repertoáru ještě chybí. A to je škoda. Už proto, že šetří kapsu a také ji můžete použít na spoustu způsobů. Třeba na těstoviny, na polévku, do wrapů a omelet... Kterou vybrat? Vlastně téměř jakoukoliv, ale asi nejvíce se hodí kořenová, třeba brambory, pastinák, sladké
12.5.2025
Písečné pláže, slunce, moře všudypřítomná modrá a bílá, to je Řecko. A samozřejmě kuchyně, která chutná snad každému. A kdyby ta dovolená letos nevyšla, co si nějakou tu dobrotu připravit doma? Citronová polévka (4 porce) 1 malé kuře, 1 cibule i se slupkou do vývaru, svazeček z natě celeru, petrželky a bobkového listu, 2 kuličky pepře, kousek kůry z bio citronu, 1 lžička soli, šálek rýže, 2
29.4.2025
Ale jakou, když existuje tolik druhů. A někdy ani ti, kteří kávu milují a rádi experimentují, nedokáží přesně určit, co do které vlastně patří. Espresso zná každý, ale co ty ostatní? Pojďme se na to podívat. Ristretto – pochází ze Sicílie a je velice podobné espressu, ale s tím rozdílem, že jeho objem je okolo 20 ml. Připravuje se z toho stejného množství kávy, ale extrakce je kratší, takže vyn
reklama
Šikovné tipy
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Elegantní penthouse v lyžařském ráji
rezidenceonline.cz
Elegantní penthouse v lyžařském ráji
V srdci lyžařského města Aspenu v americkém Coloradu stojí dům, na jehož střeše se nachází rozlehlý luxusní byt, poskytující svým obyvatelům dokonalé místo k životu. Čistý a vzdušný interiér, plynule navazující na terasu, září teplem a třpytivým horským sluncem. Aspen, dnes velmi známé lyžařské středisko obklopené pohořím Rocky Mountains, vznikl původně jako místo těžby stříbra. Během devatenáctého století
Zoo Jihlava: Zvířecí svět uprostřed města
epochanacestach.cz
Zoo Jihlava: Zvířecí svět uprostřed města
Zahrada, která vás vtáhne do světa zvířat a přírody – Zoo Jihlava je ideálním místem pro všechny, kteří hledají zážitky plné dobrodružství, poznání a zábavy. V srdci Vysočiny na necelých 10 hektarech se vydáte na expedici takřka celým světem. Více než 250 druhů zvířat a přes 1500 jedinců vytváří unikátní svět, kde si na své přijdou
Bez kapesníku ani ránu
nejsemsama.cz
Bez kapesníku ani ránu
Venku je už krásně teplo, a vy přesto pořád smrkáte a rýma vás ne a ne opustit? Nejspíš máte chronickou rýmu. Někdy se jen lehká viróza může protáhnout i na několik týdnů a vyústit v chronickou rýmu. Jak se s tímhle trápením co nejdříve poprat a co na chronickou rýmu zabírá? Rýmu, tu klasickou, dostane občas téměř každý. Může ji způsobit virová či bakteriální infekce, případně alergie. Většinou přejde
Poprvé ve vzduchu: Když dinosaurus dostal křídla
21stoleti.cz
Poprvé ve vzduchu: Když dinosaurus dostal křídla
Nově analyzovaná fosilie Archaeopteryxe, získaná Fieldovým muzeem v Chicagu v roce 2022, přinesla zcela nové poznatky o tom, jak se první ptáci naučili létat. Tento exemplář, původně pocházející z Bav
Lenin: mistrovské dílo balzamovačů, Nebo precizní podvod?
enigmaplus.cz
Lenin: mistrovské dílo balzamovačů, Nebo precizní podvod?
Rudé náměstí v Moskvě je 19. března 1934 plné návštěvníků, z nichž většina míří do mauzolea ruského komunistického politika Vladimira Iljiče Lenina (1870–1924). Společně s davem pomalu kráčí i 46letý
Luminox a FORCE BLUE spojují síly v ochraně světových oceánů
iluxus.cz
Luminox a FORCE BLUE spojují síly v ochraně světových oceánů
Hodinářská značka Luminox, které důvěřují příslušníci Navy SEALs i dobrodruzi, oznámila své oficiální partnerství s FORCE BLUE, jedinou neziskovou organizací na světě, která přeškoluje a nasazuje býva
Smrt ukázala, jak jsme si byly blízké
skutecnepribehy.cz
Smrt ukázala, jak jsme si byly blízké
Našla jsem skrýš s fotografiemi. Zjistila jsem, že mě s babičkou spojuje symbol draka, který mě zavedl na novou životní cestu. Když mi zemřela babička, bylo nutné vyklidit její domek. Já si vzala na starost půdu, kam by se rodičům špatně dostávalo. Byla plná prachu a krámů, žádné poklady jsem nenašla. Až když jsem měla
Mezinárodní den autismu: Nové naděje v léčbě díky pupečníkové krvi
epochalnisvet.cz
Mezinárodní den autismu: Nové naděje v léčbě díky pupečníkové krvi
Autismus je jako strašák společnosti. Zatímco podvědomě s sebou nese předsudky z předsudků, konkrétně už ovlivňuje schopnost dítěte komunikovat, navazovat vztahy a zapojit se do běžných aktivit. Někteří jedinci s poruchami autistického spektra (PAS) vykazují mimořádné schopnosti, například v matematice, jazycích nebo umění, jiní čelí výzvám, které komplikují jejich každodenní život. Právě dnes si připomínáme
Bez léků se Locklear už nikdy neobejde
nasehvezdy.cz
Bez léků se Locklear už nikdy neobejde
Doby, kdy po ní muži šíleli a ženy jí záviděly její výjimečnou krásu, jsou už k její smůle dávno pryč. Bývalá hvězda amerického seriálu Melrose Place Heather Locklear (63), která má za sebou tvrdý bo
Od medúzy po houby: Když je jídlo hazardem se životem
epochaplus.cz
Od medúzy po houby: Když je jídlo hazardem se životem
Japonci si pochutnávají na jedovaté medúze ečizen kurage, na Jamajce zase riskují s nezralým ovocem ackee. A co teprve lesní houby, kde i v Česku může záměna skončit tragédií? Přečtěte si o pokrmech, které lákají svou chutí, ale mohou vás stát život. Ečizen kurage – je libo jedovatou medúzu? Ta chuť za riziko stojí, tvrdí
Japonci nedobyli Koreu ani na druhý pokus
historyplus.cz
Japonci nedobyli Koreu ani na druhý pokus
Korejské námořnictvo utrpělo v bitvě u Pusanu strašlivý debakl, zbyla mu jen hrstka lodí. Admirál I Sun-sin, jemuž král opět svěřil nejvyšší velení, se přesto nevzdává. Znovu prokáže své výjimečné schopnosti. Střetne se s velkou japonskou přesilou a slavně zvítězí! Hospodařit na malém kousku půdy jako jeho otec nebude. Dospívající Hidejoši Tojotomi (1537–1598) z rodné
Křupavé okurčičky
tisicereceptu.cz
Křupavé okurčičky
Okurková sezona nemusí být nudná, zvlášť, když si můžeme tyhle zelené pochoutky naložit do láku. Potřebujete 400 g okurek 3 kuličky pepře 2 kuličky nového koření 1 bobkový list ½ lžičky hořč