Domů     Recepty na bábovky: Nejoblíbenější moučník 6x jinak
Recepty na bábovky: Nejoblíbenější moučník 6x jinak
20.7.2020

Každý má na bábovku svůj recept, většinou po babičce. Ale možná nastal čas vyzkoušet ji zase trochu jinak. Nejen formou, ale i obsahem.

Čokoládová bábovka polévaná čokoládovou ganache

1 špetka soli, lžička mleté skořice, 375 g polohrubé mouky, 300 g másla, 275 g krupice, 100 g hořké čokolády, 5 vajec, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr

1. Čokoládu nalámeme na kostky a s 50 g másla ji rozpustíme v mikrovlnce.

2. Kostku změklého másla, cukr, vanilkový cukr a sůl ušleháme elektrickým šlehačem do pěny. Potom do krému postupně jedno po druhém přidáváme vejce. Přimícháme rozpuštěnou čokoládu a mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí.

3. Těstem naplníme olejem vymazanou a hrubou moukou vysypanou bábovkovou formu a pečeme v předehřáté troubě asi hodinu na 180 °C. Upečenou bábovku necháme ještě 10 minut dojít a pak ji opatrně vyklopíme.

Vychladlou čokoládovou bábovku polijeme čokoládovou ganache (psali jsme v č. 12), nebo čokoládovou polevou.

Pomerančová bábovka

1/2 hrnku oleje, 2 pomeranče, 2 hrnky polohrubé mouky, mléko, 1 vanilkový cukr, kypřicí prášek do pečiva, 2 vejce, 1 hrnek cukru krupice

1) Pomeranče důkladně omyjeme a osušíme. Nastrouháme si kůru z 1 pomeranče, potom z obou pomerančů vymačkáme šťávu a rozmícháme s ostatními ingrediencemi na těsto. Mléko dáme podle potřeby. (Pomeranče musejí být chemicky neošetřené, jinak použijte kandovanou kůru.)

2) Těsto vlijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy a dáme péct do předehřáté trouby.

Upečenou pomerančovou bábovku můžeme přelít čokoládovou nebo pomerančovou polevou a ozdobit třeba proužky kandované pomerančové kůry nebo jen posypat moučkovým cukrem.

Pomerančová poleva: Do kastrůlku dáme trochu vody a na něj položíme kovovou misku, do které nasypeme hrnek moučkového cukru, přidáme 2 lžičky teplé vody a šťávu z jednoho pomeranče. Mícháme na mírném ohni, dokud není poleva hladká. Pokud se nám zdá poleva řídká, přidáme cukr.

Čokoládová bábovka potažená marcipánem

150 g cukru, 4 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 120 g másla, 1 prášek do pečiva, 100 g hořké čokolády, 3 vejce, 125 ml mléka, 300 g hladké mouky, marcipánová hmota

1) Vejce našleháme do pěny s cukrem. Přidáme vanilkový cukr, rozpuštěné máslo, prosátou mouku a prášek do pečiva, mléko, kakao a na malé kousky nalámanou hořkou čokoládu.

2) Vyšleháme vláčné těsto. Čokoládové těsto nalijeme do dobře vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Čokoládovou bábovku pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C. Po 15 minutách teplotu snížíme na 150 °C a pečeme ještě asi 30 minut.

3) Necháme vychladnout, vyklopíme a potáhneme marcipánovou hmotou, nebo můžeme použít bílkovou polevu.

Bílková poleva: 150 g moučkového cukru, 1 bílek, 1–2 lžíce citronové šťávy

Bílek třeme v misce s moučkovým cukrem a citronovou šťávou tak dlouho, až zhoustne.

Poleva musí být hladká.

Mramorovaná šlehaná bábovka

3 vejce, 250 g krystalového cukru, 250 ml smetany ke šlehání, 500 g polohrubé mouky, ½ sáčku kypřicího prášku, olej na vymazání formy, hrst strouhanky na vysypání, 2 lžíce kakaa, cukr moučka

1) Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme je s polovinou cukru do pěny (ideálně elektrickým šlehačem). Přiléváme smetanu a zašleháme ji do pěny.

2) Mouku smícháme s práškem do pečiva a vmícháme do žloutkové pěny.

3) Z bílků vyšleháme pevný sníh se zbylým cukrem a vmícháme ho opatrně po částech do těsta.

4) Formu na bábovku vymažeme důkladně olejem, vysypeme ji strouhankou a nalijeme do ní polovinu těsta.

5) Do druhé poloviny vmícháme kakao a kakaové těsto nalijeme do formy na bílé. Obě vrstvy (světlou a tmavou) lehce projedeme lžící, aby nám vzniklo mramorování.

6) Bábovku pečeme v troubě na 170–180 °C 50 –60 minut (po padesáti minutách do ní píchneme špejlí, a pokud ji vytáhneme suchou, máme hotovo).

Dýňová bábovka

150 g másla, 300 g dužiny dýně hokaido (může být i jiná), 4 vejce, 200 g cukru, 1 vanilkový cukr, 300 g polohrubé mouky, 100 g piniových semínek (pokud nemáte, dejte klidně slunečnicová), 1 prášek do pečiva, špetka soli, cukr na posypání, tuk na vymazání.

1) Máslo rozehřejeme (do těsta vléváme chladné, ale ne zatuhlé) a dýňovou dužninu nakrájíme na jemné kousky, nebo nastrouháme.

2) Vejce, cukr, vanilkový cukr a špetku soli ušleháme do hustého krému. Do něj zašleháme chladné máslo. Do vytvořené hmoty pomalu přimícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem.

3) Nakonec přimícháme piniová semínka.

4) Těsto nalijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C 45–60 minut. Jestli je hotová, zjišťujeme špejlí. Tato bábovka i při překročení času nemá tendenci vysychat.

Lehounká bábovka s jablky a datlemi

180 g cukru krupice, 180 g polohrubé mouky, 3 vejce, cca 6 lžic mléka, lžička skořice, 3 jablka, 80 g sušených datlí, ½ prášku do pečiva

1)Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme je s cukrem do pěny. Poté přidáme vrchovatou lžičku mleté skořice a zašleháme. Dále přidáme rostlinný olej a nakonec mléko a vše vyšleháme. Postupně zašleháváme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Pak jemně přimícháme našlehaný sníh z bílků. Úplně nakonec přidáme oloupaná, na malé kostičky nakrájená jablka a na malé kostičky nakrájené sušené datle.

2) Těsto vlijeme do vymazané a polohrubou moukou vysypané bábovkové formy a vložíme do elektrické trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme asi 20 minut při 200 °C, aby nám bábovka hezky „vyběhla“, a potom snížíme teplotu na 170 °C a pečeme asi 40 minut.

3) Po upečení bábovku ihned vyklopíme z formy a necháme vychladnout.

Předchozí článek
Související články
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Partyzánský oddíl Olga zajal německého generála
historyplus.cz
Partyzánský oddíl Olga zajal německého generála
Skupina 30 partyzánů obsadila zámek v Hošticích na Kroměřížsku. Původně chtěli zajmout hraběte Dubského, který se během války stýkal s Němci. Nakonec ho ale propustí a místo něj odvlečou pryč dva jiné, cennější zajatce. Zatímco prvního bez soudu zavraždí, o toho druhého projeví zájem velení Rudé armády. Oba na podzim 1944 utekli z Protektorátu Čechy
Létají v Yprech z věže kočky?
epochalnisvet.cz
Létají v Yprech z věže kočky?
Náměstí je narvané k prasknutí. Všichni vzhlížejí k věži nad tržnicí. „Už letí!“ křikne kdosi. Do natěšeného davu se snáší shůry mňoukající, k smrti vyděšená kočka.   Kdo nebohé zvíře dole chytí, může si připadat jako král jarmarku. Často se lidé i o tuto trofej poperou. Co na tom, že je zvíře raněné či polomrtvé, tradice je tradice.
Šťavnatý hamburger
nejsemsama.cz
Šťavnatý hamburger
Tímto pokrmem nelze nikdy nic zkazit. Chutná prostě všem. Ingredience: 4 brioškové bulky 1 kg hovězí plece 2 cibule 3 stroužky česneku 150 ml rajčatového protlaku 3 lžíce barbecue omáčky 2 lžíce oleje 1 lžička sladké papriky sůl, pepř Na zelí: 200 g bílého a červeného zelí 1 lžíce vinného octa 1 lžíce cukru špetka
Telč – město, které dýchá romantikou a klidem
epochanacestach.cz
Telč – město, které dýchá romantikou a klidem
Není velké ani přehnaně pyšné. Ale je krásné. Navíc je to skutečné místo šťastných lásek. Alespoň tak TELČ nazval spisovatel František Kožík (†87). Asi proto, že se do něj každý ihned zamiluje. Telč je kouzelné místo s bohatou historií a nádherným centrem. Právě to je už od 90. let minulého století zapsané na seznamu UNESCO. Mohou za
Rozsypaná sůl: Neblahé znamení, nebo ochrana?
enigmaplus.cz
Rozsypaná sůl: Neblahé znamení, nebo ochrana?
Naplánovali jste si důležitou schůzku na pátek třináctého? Přeběhla vám přes cestu černá kočka, nebo jste uslyšeli před svým oknem houkat sýčka? Podle lidové moudrosti vás pohroma nemine. Zapátrej
Dědictví u nás rozpoutalo zášť
skutecnepribehy.cz
Dědictví u nás rozpoutalo zášť
Loni zemřel můj mladší bratr Karel. Doufala jsem, že jeho odchod nás alespoň všechny zase sblíží. Jak jsem se zmýlila. Karel byl vždy svobodomyslný, proto se nikdy neoženil, neměl děti. Bydlel v chalupě na venkově, kterou po dohodě se mnou a rodiči zdědil on, protože se o ni mohl starat, zatímco já bych na to neměla peníze. Kdykoliv jsem za ním jezdila
Nález fosilie pravěkého nosorožce přepisuje dějiny „Severoatlantického pevninského mostu“
21stoleti.cz
Nález fosilie pravěkého nosorožce přepisuje dějiny „Severoatlantického pevninského mostu“
Před téměř čtyřmi desetiletími objevili vědci uvnitř impaktního kráteru, nacházejícího se na ostrově Devon, jež je součástí kanadských ostrovů královny Alžběty, soubor dokonale zachovaných fosilií. Ty
Bridgestone slaví vítězství v letošních evropských testech pneumatik napříč segmenty
iluxus.cz
Bridgestone slaví vítězství v letošních evropských testech pneumatik napříč segmenty
Společnost Bridgestone, globální lídr v segmentu prémiových pneumatik a řešení pro udržitelnou mobilitu, dosáhla v letošních testech pneumatik 23 vynikajících výsledků. Nejvyšší uznání od nejvýznamněj
Jak genialita Danta a jeho následovníků změnila náš svět
epochaplus.cz
Jak genialita Danta a jeho následovníků změnila náš svět
Středověk bývá často označován za temné období dějin. Přesto právě tehdy vznikly myšlenky a objevy, které změnily svět. Střelný prach, knihtisk, mechanické hodiny či dioptrické brýle – to vše se zrodilo v době, kterou mylně považujeme za zaostalou. Spolu s díly osobností, jako byl Dante Alighieri, dokazují, že středověk nebyl érou temna, ale počátkem nového
Přiznal Brzobohatý, že jdou od sebe?
nasehvezdy.cz
Přiznal Brzobohatý, že jdou od sebe?
Hudebník a herec z Inkognita Ondřej Brzobohatý (42) už nedokáže skrývat smutnou realitu? Už nějaký čas panují o jeho manželském štěstí s moderátorkou Danielou Brzobohatou (46) pochybnosti. A že se ně
Lilkový salát gaji-namul
tisicereceptu.cz
Lilkový salát gaji-namul
Samotný lilek skvěle přejímá chutě ostatních surovin. Proto pokrmy z něj vždycky chutnají jinak, vždy ale báječně. Potřebujete 2 fialové lilky 2 stroužky česneku 1/2 lžíce mletých chilli papri