Domácí nakládání okurek se u nás traduje už víc než 200 let. Každý používá jiný postup: někdo přidává mrkev, jiný křen, někdo nalévá lák studený a někdo zas zalévá okurky horkým nálevem.
Recepty na originální láky a ingredience se dědí z generace na generaci jako rodinné stříbro. Paní domu pro vás vybrala několik opravdu chutných receptů, které můžete ihned vyzkoušet.
Co je třeba znát před nakládáním:
Jedním z hlavních předpokladů kvality jsou dobře očištěné okurky.
Použité plody musí být čerstvé a pevné, nesmí být žluté.
Nejvhodnější jsou odrůdy s hrubou a řídkou bradavičnatostí.
Na 10 kg menších okurek si připravte asi 25 sklenic a 7,5 litru láku.
Není dobré míchat v jedné sklenici velké a malé plody.
Sterilují se v hrnci s vodou, na jehož dně musí kvůli riziku prasknutí stát podložka.
Místo podložky lze použít obyčejnou textilní utěrku.
Voda v hrnci má dosahovat cca do půlky sklenic.
Teplota vody při sterilování nesmí přesáhnout 85 °C.
Kdo si chce práci usnadnit, může si koupit celé kompletní balení koření.
Vhodná zelenina a koření
Mrkev, křen a cibule jsou základní zeleninou, která zvýrazní chuť láku a dodá lákavý vzhled i zavíčkované sklenici. Kdo rád česnek či feferonky, určitě je přidá aspoň do části nakládaček.
K základním dochucovacím ingrediencím patřívá kopr, černý pepř, nové koření, hřebíček, objevuje se bobkový list, fenykl, hořčičné semínko, skořice.
Zajímavou změnu nabízí pikantně trpká příchuť pelyňku estragonu, vůně nahořklého tymiánu, či nenápadné dochucení višňovými či vinnými listy.
JEDINEČNÉ RECEPTY NA NAKLÁDAČKY
Loupané řezy – Naháčky
Suroviny: okurky•1 l vody•250 ml octa•40 g soli•50 g cukru•2 bobkové listy•1 lžička hořčičného semínka•4 kuličky pepře•několik koleček cibule•2 stroužky česneku•kopr
Oloupané podélné řezy okurek nasolíme a necháme 10 minut odležet, aby změkly. Svaříme nálev.
Do sklenice naskládáme okurky s cibulí a česnekem. Přelijeme horkým lákem. Sterilujeme 15 minut při teplotě 85 °C.
Křenové okurky
Suroviny: okurky•1 l vody•200 ml octa•40 g soli•30 g cukru•3 bobkové listy•3 kuličky nového koření•8 kuliček pepře•2 lžíce strouhaného křenu•1 lžička hořčičného semínka
Na prudkém ohni 10 minut svaříme lák.
Na dno sklenice dáme lžíci křenu, naskládáme okurky a navrch nasypeme druhou lžíci křenu. Poté zalijeme lákem. Sterilujeme 20 minut na 80 °C.
Celerové okurky
Suroviny: okurky•1 l vody•250 ml octa•50 g soli•20 g cukru•2 bobkové listy•5 kuliček nového koření•5 kuliček pepře•4 hřebíčky•1 lžička hořčičného semínka•kolečka cibule•řapíkatý celer•kopr
Řapíkatý celer nakrájíme na špalíčky velikosti okurek. Špalíčky s okurkami skládáme do sklenic, střídavě s cibulí, kořením a koprem. Zalijeme vlažným lákem. Sterilujeme 25 minut při teplotě 80 °C.
Ďáblovy okurky
Suroviny: 1 l vody•300 ml vinného octa•20 g soli•40 g cukru•1 lžička sušených chilli lupínků (pepperoncino)•5 stroužků česneku•1 lžíce barevného koření•2 beraní rohy•2 rozkrájené feferonky•mrkev•cibule•kopr
Svařte nálev a nechte vychladit. Do sklenice skládejte jednotlivé ingredience, zalijte lákem.
Sterilujte 15 minut na 80 °C.
Voňavé okurky
Suroviny: 1 l vody•200 ml octa•150 g soli•200 g cukru•3 bobkové listy•3 kuličky jalovce•4 hřebíčky•1 badyán•10 kuliček barevného pepře•1/5 lžičky fenyklu•2 ks umělého sladidla•1 snítka tymiánu•mrkev•celer•petržel•cibule
Lák svaříme s kořením a necháme vychladnout.
Okurky prokládáme se zeleninou a zalijeme vlažným lákem. Sterilujeme 15 minut na 80 °C.
Foto: Shutterstock