Domů     7 tipů na správné zařízení spíže
7 tipů na správné zařízení spíže
24.3.2021

Je jedno, jestli máte velkou spíž, menší skříňku nebo prostě jen úložné místo někde v rohu kuchyně. Prostor si ale určitě vyčleňte.

V jednu chvíli vypadalo, že spižírny jsou na ústupu. Dojem, že nejsou potřeba, zdál se být logický – supermarkety mají otevřeno sedm dní v týdnu, veškeré pochutiny mají stále k mání, na vaření nezbývá při pracovním vytížení čas, a tak není co skladovat.

Opak je pravdou. Nemusíme sice mít obrovské zásoby jídla, ale základní suroviny v minimálním množství jsou potřeba. A kdo se naučí používat zásoby (které koupí třeba v akci, a tudíž levněji), šetří domácí rozpočet.

Navíc vlastní zavařeninu, džem nebo čalamádu ty kupované nikdy nedostihnou. Potraviny si někam ukládat musíme. A dobré je znát pravidla, jak na to.

1. Výběr místa

Jestli to jen trochu jde, volte pro svou spíž (budeme ji takto velkoryse nazývat, i když se ve vašem případě může jednat jen o skromný kout v malé kuchyňce), takové místo, kde je co nejnižší teplota. Ideálně by v ní mělo být kolem 10 °C.

* Až budete hledat, nemusíte se nutně soustředit pouze na oblast kuchyně. Možná chytře vymyslíte úkryt pro své poživatiny na chodbě, která je hned vedle, takže to nebudete mít daleko.

V takovém případě si ale ty nejčastěji používané suroviny stejně dáte někam do regálu v kuchyňské lince.

* Když žádné studenější místo nenajdete, vyhněte se alespoň přímému slunci. Špajz by neměla být ani v blízkosti sporáku a trouby (to kvůli teplu, které na uschované potraviny nemá ten nejlepší vliv).

2. Vnitřní zařízení

Tak, místo máte. Teď co do něj? Přece se nebudou potraviny povalovat na zemi!

* Osvědčené jsou regály. Můžete si pořídit dřevěné, plechové nebo drátěné.

* Máte svou „minispíž“ ve skříňce v kuchyňské lince? Nevadí. Jen budete muset trochu přemýšlet, jak potraviny poskládat. Jednodušší a přehlednější jsou police o šířce 30 – 40 cm, ale i ty širší se dají v pohodě využít.

* Zavděk můžete vzít i zásuvkami. Proč ne. A můžete je s policemi i kombinovat.

* Nové kuchyňské linky už mívají praktické hluboké výsuvné kontejnery.

3. Oblékání poliček

Abyste zabránili ušpinění poliček – především, pokud se vaše spíž ocitla v kuchyňské lince –, ještě než začnete skládat potraviny, položte na dno poliček voskovaný papír. Slouží k ochraně nábytku a navíc se dobře udržuje.

Při běžném úklidu ho snadno přetřete vlhkým hadříkem, a když uvidíte, že už dosluhuje, jednoduše ho vyhodíte a nahradíte novým, čistým.

4. Obaly a dózy

Potraviny je lepší do regálů (poliček, zásuvek) ukládat v dózách. Původní obal není tak trvanlivý a může se protrhnout. Snadno se také dovnitř dostanou nevítaní hosté (mouční moli, mravenci a další).

Z materiálů lze využít sklo nebo plast, a to nejlépe s pevným uzávěrem. Výhodou jsou průhledné obaly, které prozradí, co se uvnitř skrývá. Na ty neprůhledné si dejte informace o výrobku, který je uvnitř, jež vystřihnete z původního obalu.

5. Kam s čím

Tak. Pochutiny máme v dózách a ty teď musíme uložit do spíže.

* Začněte tím, co používáte nejméně částo, a zásobami. Ty patří úplně nahoru, nebo úplně dozadu.

Stejné druhy dejte k sobě (mouku hrubou, polohrubou, hladkou, krupici, vločky… vedle sebe patří cukry a k nim sůl, pospolu uložte všechny luštěniny, dále konzervy a rybičky, oleje a octy, kompoty a zavařeniny,…).

* Do výšky očí (a dopředu) naopak naskládejte to, co používáte každý den.

* Ostatní poživatiny, které přijdou na řadu jednou za čas, uložte doprostřed.

* Drobné sáčky (prášky do pečiva, vanilkové cukry, koření do perníku, želatiny, sušené droždí apod.) vložte do samostatné, nejlépe mělčí uzavíratelné dózy. Nebo do košíčku, který si jednoduše při vaření postavíte na linku.

6. Ochrana proti vetřelcům

I když jste použili uzavřené nádoby, preventivně můžete dát do spíže lapače na moly. Jen si dejte pozor, abyste vybrali takové, které v sobě nemají jedovaté látky. Většinou na nich bývá napsáno, že jsou vhodné k použití u potravin.

Napadené potraviny bez milosti zlikvidujte. A pro jistotu také raději zkontrolujte a prosejte vše, co se dá – mouku, strouhanku, vločky, krupici.

7. Pravidelná kontrola

Teď jste dali své spíži řád, je čistá a přehledná. Ale nemyslete, po nějaké době se v ní může opět objevit chaos. Čas od času si proto vyhraďte čas, abyste vyházeli všechny „zapomenuté“ prošlé potraviny, otřeli víčka od prachu a doplnili zásoby.

Praxe vám také ukáže, jestli jste zvolili praktické ukládání, nebo bude potřeba sem tam nějakou dózu přestěhovat.

Text: Dana Pešková, Foto: PX FUEL

Předchozí článek
Další článek
Související články
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Ničil fanatický kazatel Savonarola krásu?
epochalnisvet.cz
Ničil fanatický kazatel Savonarola krásu?
V klášteře San Marco ve Florencii se mačká dav věřících. Fascinovaně přitom hledí na pohublého kněze na kazatelně. „Čiňte pokání za své hříchy, za hanebný a příliš světský způsob života,“ hřímá Savonarola. Stroze zařízenou místností se rozléhají slova modlitby. Dominikánský kněz Girolamo Savonarola (1452–1498) klečí na zemi, ruce má sepnuté a oči obrácené v sloup.
Slavné křižácké hrady: Padla největší pevnost kvůli zfalšovanému dopisu?
historyplus.cz
Slavné křižácké hrady: Padla největší pevnost kvůli zfalšovanému dopisu?
„A teď jim řekni, ať otevřou brány, jinak se setkáš s Alláhem,“ naléhá sultán Saladin na zajatce. Purkrabí nejsilnější křižácké pevnosti na Blízkém východě – Kraku des Chevaliers – udělá, jak je mu poručeno. Na rytíře na hradbách skutečně arabsky volá, aby se vzdali, ale francouzsky jim vzápětí nařizuje přesný opak. Sultán mu stejně houby
Co takhle vařit a péct s Lepší.TV?
tisicereceptu.cz
Co takhle vařit a péct s Lepší.TV?
Jídlo je každodenní součástí života, mnozí z nás na něj myslí neustále, rádi chodíme do restaurací, užíváme si rozmanitost surovin, které každý kultura nabízí a využívá v kuchyni. S nadšením sledujeme
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Pulsary: Přírodní majáky vesmíru
21stoleti.cz
Pulsary: Přírodní majáky vesmíru
Pulsary, rychle rotující neutronové hvězdy, představují jedny z nejpozoruhodnějších objektů ve vesmíru. Jejich intenzivní paprsky elektromagnetického záření, vycházející z magnetických pólů, vytvářejí
Vánoční koledy: Kde se vzala tradice, která zní dodnes?
epochaplus.cz
Vánoční koledy: Kde se vzala tradice, která zní dodnes?
Adventní hudba patří k nejstarším evropským tradicím: od středověkých chorálů až po současné koledy, které zpívají celé rodiny. Máloco dokáže navodit vánoční náladu tak dokonale jako melodie, jejichž kořeny sahají hluboko do minulosti. Evropské koledy se začínají formovat už ve 13. století, kdy se duchovní zpěvy šíří díky mnichům v klášterech a potulným zpěvákům. Nejde
Proč mi zatajil svého syna?
skutecnepribehy.cz
Proč mi zatajil svého syna?
Nikdy to nepochopím. Měli jsme k sobě důvěru a on mi 25 let neřekl zásadní věc. Zatajil mi potomka, kterého vídal. Potkala jsem ho, když mi bylo padesát. Nikdy jsem nevěřila, že v tomto věku může přijít někdo, kdo mi úplně obrátí život naruby. On byl klidný, moudrý a zároveň plný energie. Byla to láska, která nepřišla přes noc,
Limitovaná edice Royal Salute 25 YO exkluzivně pro Českou republiku
iluxus.cz
Limitovaná edice Royal Salute 25 YO exkluzivně pro Českou republiku
Royal Salute, ultraprémiová skotská whisky úzce spjatá s britskou královskou korunou, představuje to nejlepší z umění skotského blendování. Značka nyní poprvé ve své historii uvolnila sérii 21 privátn
Lační chlapi mají už odteď u Švandové smůlu!
nasehvezdy.cz
Lační chlapi mají už odteď u Švandové smůlu!
Konec všem spekulacím! Herečka ze seriálu Bratři a sestry Jana Švandová (78) má jasno v tom, že některé věci si nyní již rozhodně odepře. Herečka je pověstná tím, že se ráda rozpovídá o svých avant
Krev z nebes: původ a možné vysvětlení jevu
enigmaplus.cz
Krev z nebes: původ a možné vysvětlení jevu
Už od pradávna je krvavý déšť padající z oblaků považován za trest či zlé znamení… Moderní vědci ale tvrdí, že se jedná o naprosto neškodnou záležitost. Jak je tomu doopravdy? [gallery ids="161646
Smutek ze ztráty netrval naštěstí dlouho
nejsemsama.cz
Smutek ze ztráty netrval naštěstí dlouho
Poznala jsem, že na světě jsou dobří lidé. Cestovala jsem tehdy za svou sestrou, která žila na druhém konci republiky. Kufr sbalený už od úterý, lístek v kapse, a v malé staré kabelce se krčily i moje doklady. Občanský průkaz, legitimace na městskou dopravu a dokonce i starý cestovní pas, který už sice neplatil, ale