5 fíglů, které jsme už možná zapomněli

Máte rádi kompot z jablek? Pak jistě víte, že oloupaná jablka rychle hnědnou. Zabráníte tomu, když je před vařením vložíte do misky s chladnou vodou, do které nakapete pár kapek citronové šťávy. Chcete-li kompot ozvláštnit, přidejte do nálevu hrst sušených brusinek.

Umíte opravdu silný vývar?
Uvařit silný vývar z kila masa a hromady kostí není umění, ale jsou i fígle, jak si pomoci jinak. Oblíbeným trikem hospodyň bylo zesílit vývar na másle dozlatova osmaženou a pak povařenou cibulí. Můžete to udělat také jednodušeji. Na másle osmahneme cibuli řeznou hranou dolů a zeleninu a na posledních 20 minut přidáme k masu.

Už jste jedli šodó? Šodó, původně chaudeau, je slovutná a pravověrná francouzská vinná omáčka, nebo spíš pěna. Připravuje se ušleháním bílého vína s cukrem, žloutky, vejci, kouskem citronové kůry a vanilkou. Směs se pak dál šlehá nad párou do zhoustnutí. Na 125 ml vína se dává 60 g cukru, 2 žloutky a 1 celé vejce (a 1 cm čtvereční citronové kůry, upřesňuje přepečlivá Marie Janků-Sandtnerová).

Recept na ni najdeme v každé cti a světa znalé starší kuchařce. Je tak trochu symbolické, že tu opět došlo ke „znárodnění“ receptu, ale bohužel i k jeho devastaci. Nejprve z něj zmizelo víno a pak i poctivý způsob přípravy, až se nakonec oním šodó stal zředěný vanilínový pudink z prášku.

Chcete-li jej zprivatizovat a vrátit mu postavení, jaké si zaslouží, řiďte se výše uvedeným postupem.

Máte rádi uzené?
V tom případě jistě víte, že průmyslově uzené maso bývá hodně slané a také obsahuje uzenářskou sůl. Před vařením je opláchněte studenou vodou, asi 5 minut povařte, vodu slijte a maso zalijte čerstvou vroucí vodou. Uvidíte, že maso i vývar budou chutnější.

Začaly vám klíčit brambory?
Měli byste brambory co nejdříve zpracovat. Klíčením totiž ztrácejí na chuti a tvoří se v nich solanin. Po odstranění oček dáme do studené vody, povaříme je a vodu z nich slijeme. Nalijeme opět čerstvou vodu a dovaříme je.

Foto: Shutterstock

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Sázka na kamenné hroty: Překonaly evropské geny zamrzlý oceán?
epochaplus.cz

Sázka na kamenné hroty:...

Dřívější výzkumy dokázaly, že DNA...
Ukázkový proces s rebelem: Na hranici skončí spisy i jejich autor
epochaplus.cz

Ukázkový proces s rebelem: Na...

Německý novokřtěnec Balthasar Hubmaier (asi...
Rajčatová polévka s mozzarellou
tisicereceptu.cz

Rajčatová polévka s...

Suroviny na 2 porce 8 středních rajčat...
Ocitla se mezi dvěma muži?
nasehvezdy.cz

Ocitla se mezi dvěma muži?

Nechala se svojí rolí...
Magazín 21.století skládá poctu Mezinárodnímu dni ochrany ozónové vrstvy
21stoleti.cz

Magazín 21.století skládá poctu...

„Věda a čísla mluví jasně. Za rapidně rostoucí emise...
Důkazem lásky byla  svatba
skutecnepribehy.cz

Důkazem lásky byla svatba

Dodnes to nemohu pochopit....
Nová generace robustních chronografů Audemars Piguet
iluxus.cz

Nová generace robustních...

Švýcarský producent vysoké...
Poletuje mezi dvěma osudovými muži!
nasehvezdy.cz

Poletuje mezi dvěma...

Na toho pravého si musela...
Byla záhada zkázy Hindenburgu konečně prolomena?
epochalnisvet.cz

Byla záhada zkázy Hindenburgu...

Slavný Hindenburg byl největším létajícím strojem všech...
Nejkrásnější skanzeny: Nechte se přenést zpátky v čase
epochanacestach.cz

Nejkrásnější skanzeny: Nechte...

Jsou oblíbeným cílem pro...
Východní filozofie podpořená uměním
rezidenceonline.cz

Východní filozofie podpořená...

Když vstoupíte do tohoto bytu o rozloze tři tisíce metrů...
Kdy vládli na planetě ptáci?
enigmaplus.cz

Kdy vládli na planetě ptáci?

Při zmínce o dominanci ptáků na lidmi vás možná...
0 shares