5 fíglů, které jsme už možná zapomněli

Máte rádi kompot z jablek? Pak jistě víte, že oloupaná jablka rychle hnědnou. Zabráníte tomu, když je před vařením vložíte do misky s chladnou vodou, do které nakapete pár kapek citronové šťávy. Chcete-li kompot ozvláštnit, přidejte do nálevu hrst sušených brusinek.

Umíte opravdu silný vývar?
Uvařit silný vývar z kila masa a hromady kostí není umění, ale jsou i fígle, jak si pomoci jinak. Oblíbeným trikem hospodyň bylo zesílit vývar na másle dozlatova osmaženou a pak povařenou cibulí. Můžete to udělat také jednodušeji. Na másle osmahneme cibuli řeznou hranou dolů a zeleninu a na posledních 20 minut přidáme k masu.

Už jste jedli šodó? Šodó, původně chaudeau, je slovutná a pravověrná francouzská vinná omáčka, nebo spíš pěna. Připravuje se ušleháním bílého vína s cukrem, žloutky, vejci, kouskem citronové kůry a vanilkou. Směs se pak dál šlehá nad párou do zhoustnutí. Na 125 ml vína se dává 60 g cukru, 2 žloutky a 1 celé vejce (a 1 cm čtvereční citronové kůry, upřesňuje přepečlivá Marie Janků-Sandtnerová).

Recept na ni najdeme v každé cti a světa znalé starší kuchařce. Je tak trochu symbolické, že tu opět došlo ke „znárodnění“ receptu, ale bohužel i k jeho devastaci. Nejprve z něj zmizelo víno a pak i poctivý způsob přípravy, až se nakonec oním šodó stal zředěný vanilínový pudink z prášku.

Chcete-li jej zprivatizovat a vrátit mu postavení, jaké si zaslouží, řiďte se výše uvedeným postupem.

Máte rádi uzené?
V tom případě jistě víte, že průmyslově uzené maso bývá hodně slané a také obsahuje uzenářskou sůl. Před vařením je opláchněte studenou vodou, asi 5 minut povařte, vodu slijte a maso zalijte čerstvou vroucí vodou. Uvidíte, že maso i vývar budou chutnější.

Začaly vám klíčit brambory?
Měli byste brambory co nejdříve zpracovat. Klíčením totiž ztrácejí na chuti a tvoří se v nich solanin. Po odstranění oček dáme do studené vody, povaříme je a vodu z nich slijeme. Nalijeme opět čerstvou vodu a dovaříme je.

Foto: Shutterstock

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Šílený císař Nero:  Pronásledoval ho duch jeho matky?
epochalnisvet.cz

Šílený císař Nero: ...

Z císařských komnat se ozývá přerývané oddechování. Patří...
Jejich manželství prochází krizí
nasehvezdy.cz

Jejich manželství prochází...

Na mateřské dovolené je sotva...
Na cestě po Rakousku: Když milujete kolo, historii a přírodu…
epochanacestach.cz

Na cestě po Rakousku: Když...

Desítky jezer, stovky...
Již 8. rok v řadě se Hublot stal oficiální časomírou Bol d’Or Mirabaud
iluxus.cz

Již 8. rok v řadě se Hublot stal...

Léto je ideálním obdobím k obnově a...
Rada Magdaleny Dobromily Rettigové hospodyňkám: Nevěrníkům servírujte polévku
epochaplus.cz

Rada Magdaleny Dobromily Rettigové...

Kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové vydaná...
Ředkvičkový salát jako příloha k masu
tisicereceptu.cz

Ředkvičkový salát jako...

Nepropásněte sezonu ředkviček, jsou nabité vitaminy...
Křídlová dveřní klasika
rezidenceonline.cz

Křídlová dveřní klasika

Hodí se všude, kde máme na otevírání tohoto typu dveří...
Proč chce Bára utéct?
nasehvezdy.cz

Proč chce Bára utéct?

V současné době vážou...
Technologie známá „z kriminálek“ odhalí zločince
epochaplus.cz

Technologie známá „z...

Dostat i z té nejrozmazanější fotky...
V pravěku to bez „ostrých loktů“ nešlo
21stoleti.cz

V pravěku to bez „ostrých...

Nejnovější archeologický průzkum dokazuje, že v...
Rituál změnil její osobnost
skutecnepribehy.cz

Rituál změnil její osobnost

Věděla jsem, že její vstup do...
Tajemství ježka v kleci: Jaroslav Foglar ho nevymyslel
enigmaplus.cz

Tajemství ježka v kleci:...

Ježek v kleci. Hlavolam, který v Čechách...
0 shares