reklama

5 fíglů, které jsme už možná zapomněli

Máte rádi kompot z jablek? Pak jistě víte, že oloupaná jablka rychle hnědnou. Zabráníte tomu, když je před vařením vložíte do misky s chladnou vodou, do které nakapete pár kapek citronové šťávy. Chcete-li kompot ozvláštnit, přidejte do nálevu hrst sušených brusinek.

Umíte opravdu silný vývar?
Uvařit silný vývar z kila masa a hromady kostí není umění, ale jsou i fígle, jak si pomoci jinak. Oblíbeným trikem hospodyň bylo zesílit vývar na másle dozlatova osmaženou a pak povařenou cibulí. Můžete to udělat také jednodušeji. Na másle osmahneme cibuli řeznou hranou dolů a zeleninu a na posledních 20 minut přidáme k masu.

Už jste jedli šodó? Šodó, původně chaudeau, je slovutná a pravověrná francouzská vinná omáčka, nebo spíš pěna. Připravuje se ušleháním bílého vína s cukrem, žloutky, vejci, kouskem citronové kůry a vanilkou. Směs se pak dál šlehá nad párou do zhoustnutí. Na 125 ml vína se dává 60 g cukru, 2 žloutky a 1 celé vejce (a 1 cm čtvereční citronové kůry, upřesňuje přepečlivá Marie Janků-Sandtnerová).

Recept na ni najdeme v každé cti a světa znalé starší kuchařce. Je tak trochu symbolické, že tu opět došlo ke „znárodnění“ receptu, ale bohužel i k jeho devastaci. Nejprve z něj zmizelo víno a pak i poctivý způsob přípravy, až se nakonec oním šodó stal zředěný vanilínový pudink z prášku.

Chcete-li jej zprivatizovat a vrátit mu postavení, jaké si zaslouží, řiďte se výše uvedeným postupem.

Máte rádi uzené?
V tom případě jistě víte, že průmyslově uzené maso bývá hodně slané a také obsahuje uzenářskou sůl. Před vařením je opláchněte studenou vodou, asi 5 minut povařte, vodu slijte a maso zalijte čerstvou vroucí vodou. Uvidíte, že maso i vývar budou chutnější.

Začaly vám klíčit brambory?
Měli byste brambory co nejdříve zpracovat. Klíčením totiž ztrácejí na chuti a tvoří se v nich solanin. Po odstranění oček dáme do studené vody, povaříme je a vodu z nich slijeme. Nalijeme opět čerstvou vodu a dovaříme je.

Foto: Shutterstock

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Na Marsu rostou houby! Tvrdí to vědecká studie z roku 2021
epochalnisvet.cz

Na Marsu rostou houby! Tvrdí...

Existuje na Marsu život? Nové poznatky do této...
5 tipů, jak se dostat do dobré fyzické i psychické kondice
epochaplus.cz

5 tipů, jak se dostat do...

Říká se, že ve zdravém těle je zdravý...
Hrad Radyně: Za dominantou Plzeňského kraje
epochanacestach.cz

Hrad Radyně: Za dominantou...

Asi devět kilometrů od Plzně se...
Cyklostezka okolo Neziderského jezera
21stoleti.cz

Cyklostezka okolo...

Jméno Robot na číselnících Bohematic
iluxus.cz

Jméno Robot na číselnících...

Hodinky od české značky Bohematic nově nesou jméno ROBOT....
Sesypala se kvůli partnerovi?
nasehvezdy.cz

Sesypala se kvůli partnerovi?

Za úsměvem od ucha k uchu se...
Reminiscence zlaté jazzové éry
rezidenceonline.cz

Reminiscence zlaté jazzové éry

V blízkosti slavného kasina,...
Neutuchající touha po dítěti
skutecnepribehy.cz

Neutuchající touha po dítěti

Potkala jsem ji nedaleko našeho...
Zhrzená Žilková se s odchodem Stropnického nesrovná!
nasehvezdy.cz

Zhrzená Žilková se s odchodem...

Herečce Veronice...
Vesnice Kisiljevo: Pozor na upíry
enigmaplus.cz

Vesnice Kisiljevo: Pozor na...

Odlehlá vesnice Kisiljevo je domovem pro...
Cheesecake z Blízkého východu
tisicereceptu.cz

Cheesecake z Blízkého východu

Tento stále oblíbenější dort (čtěte čískejk) je sice...
Dravec versus šelma: Kdo zvítězil v souboji orlice se lvem?
epochaplus.cz

Dravec versus šelma: Kdo...

Prvním symbolem českého státu se stává...
0 shares