5 fíglů, které jsme už možná zapomněli

Máte rádi kompot z jablek? Pak jistě víte, že oloupaná jablka rychle hnědnou. Zabráníte tomu, když je před vařením vložíte do misky s chladnou vodou, do které nakapete pár kapek citronové šťávy. Chcete-li kompot ozvláštnit, přidejte do nálevu hrst sušených brusinek.

Umíte opravdu silný vývar?
Uvařit silný vývar z kila masa a hromady kostí není umění, ale jsou i fígle, jak si pomoci jinak. Oblíbeným trikem hospodyň bylo zesílit vývar na másle dozlatova osmaženou a pak povařenou cibulí. Můžete to udělat také jednodušeji. Na másle osmahneme cibuli řeznou hranou dolů a zeleninu a na posledních 20 minut přidáme k masu.

Už jste jedli šodó?
Šodó, původně chaudeau, je slovutná a pravověrná francouzská vinná omáčka, nebo spíš pěna. Připravuje se ušleháním bílého vína s cukrem, žloutky, vejci, kouskem citronové kůry a vanilkou. Směs se pak dál šlehá nad párou do zhoustnutí. Na 125 ml vína se dává 60 g cukru, 2 žloutky a 1 celé vejce (a 1 cm čtvereční citronové kůry, upřesňuje přepečlivá Marie Janků-Sandtnerová). Recept na ni najdeme v každé cti a světa znalé starší kuchařce. Je tak trochu symbolické, že tu opět došlo ke „znárodnění“ receptu, ale bohužel i k jeho devastaci. Nejprve z něj zmizelo víno a pak i poctivý způsob přípravy, až se nakonec oním šodó stal zředěný vanilínový pudink z prášku. Chcete-li jej zprivatizovat a vrátit mu postavení, jaké si zaslouží, řiďte se výše uvedeným postupem.

Máte rádi uzené?
V tom případě jistě víte, že průmyslově uzené maso bývá hodně slané a také obsahuje uzenářskou sůl. Před vařením je opláchněte studenou vodou, asi 5 minut povařte, vodu slijte a maso zalijte čerstvou vroucí vodou. Uvidíte, že maso i vývar budou chutnější.

Začaly vám klíčit brambory?
Měli byste brambory co nejdříve zpracovat. Klíčením totiž ztrácejí na chuti a tvoří se v nich solanin. Po odstranění oček dáme do studené vody, povaříme je a vodu z nich slijeme. Nalijeme opět čerstvou vodu a dovaříme je.

Foto: Shutterstock

Štítky: ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Za neobjevenými skvosty Karlovarského kraje
epochanacestach.cz

Za neobjevenými skvosty...

Chcete objevovat zajímavá...
Děsivý maják Seguin Island: V moři se pohybuje obří had a uvnitř nebezpeční duchové
enigmaplus.cz

Děsivý maják Seguin Island: V...

Maják z konce 18. století na Seguin...
Spolehlivé domácí sirupy na kašel a nachlazení
nasehvezdy.cz

Spolehlivé domácí sirupy na...

Nadcházející zima je obdobím nejen prvních mrazíků a...
Evropu před zemí půlměsíce zachránila husarská jízda
epochaplus.cz

Evropu před zemí půlměsíce...

Mongolové vyženou ve 13. století turecké kmeny na západ až na území kolem dnešního města Konya ve...
Po rozvodu byly vztahy s bývalým mužem na ostří nože
nasehvezdy.cz

Po rozvodu byly vztahy s...

Vdávala jsem se velmi mladá a brzy...
Podzimní Děčín láká krásnou přírodou
epochanacestach.cz

Podzimní Děčín láká krásnou...

Doba je dnes...
Digitální ilustrace zachycující přírodu
epochalnisvet.cz

Digitální ilustrace...

Jak lze vytvářet ilustrace divoké přírody pomocí...
Projekt CROCODILE: Inteligentní doprava Evropy
21stoleti.cz

Projekt CROCODILE:...

„Jak chcete vládnout zemi, kde se vyrábí 246...
Dálková výuka komplikuje rozvoj talentovaných žáků
epochaplus.cz

Dálková výuka komplikuje rozvoj...

Zavřené školy komplikují životy rodinám a brzdí také rozvoj...
0 shares